Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 4. Sarpsborg 08

Se hvorfor vi tror østfoldingene blir årets store overraskelse i Eliteserien!

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

4. Sarpsborg 08

5. Rosenborg

6. Lillestrøm

7. Vålerenga

8. Odd

9. Kristiansund

10. Haugesund

11. Strømsgodset

12. Tromsø

13. Aalesund

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Sarpsborg 08

Stiftet: 2008
Hjemmebane:
Sarpsborg stadion
Trener:
Stefan Billborn (ny i år)
Forrige sesong:
8.plass

Treningskamper

6.februar: Sirius 1-1 (Maigaard)

11.februar: Häcken 0-0

15.februar: Krasnodar 3-2 (Lindseth 2, Skålevik)

19.februar: Fredrikstad 2-1 (Opseth 2)

6.mars: KFUM 5-2 (Lindseth 2, Halvorsen 2, Heintz)

27.mars: Lillestrøm 2-2 (Muhammed, Lindseth)

Overganger

Inn:

Steffen Lie Skålevik (Sogndal, tilbake fra lån)

Laurent Jacques Mendy (Strømmen, tilbake fra lån)

Emil Palsson (Sogndal, tilbake fra lån)

Anton Skipper (Brøndby, Danmark)

Serge-Junior Martinsson Ngouali (Gorica, Kroatia)

Tobias Heintz (Häcken, Sverige, lån ut sesongen)

Martin Høyland (Stabæk)

Ut:

Mos Abdellaoue (Lagt opp)

Mohamed Ofkir (Sandefjord)

Sebastian Jarl (Kristiansund)

Gaute Vetti (Bodø/Glimt)

Ben Karamoko (Charleroi, Belgia)

Mikael Dyrestam (Seraing, Belgia)

Ibrahima Koné (Lorient, Frankrike)

Dario Canadija (Aalesund)

Nicolai Næss (Stabæk)

Coolbets sesongodds på Sarpsborg 08:

Mulig startoppstilling (4-2-3-1):

Anders Kristiansen - Eirik Wichne, Magnar Ødegaard, Bjørn Inge Utvik, Joachim Thomassen - Serge-Junior Martinsson Ngouali, Anton Saletros - Ole Jørgen Halvorsen, Jonathan Lindseth, Mikkel Maigaard - Guillermo Molins.

Vurdering av laget

Hvert eneste år når tabellen tippes, så ligner de fleste tabelltips på hverandre. Og hvert eneste år er det noen lag som går langt utenfor malen, som gjerne både i positiv og negativ retning. Så derfor går jeg litt utenfor normen som vil være på årets tabelltips, og melder at Sarpsborg 08 blir årets positive overraskelse. Jeg tror østfoldingene kan henge med i medaljekampen.

Det til tross for at 10/11 spillere er de samme som var med i fjor, da man lenge lå i nedrykksstriden. Men under Lars Bohinen ble det omsider en opptur på høsten etter noen litt magre sesonger, og 8.plassen de endte på er respektabel. Samtidig er jeg usikker på flere av lagene som havnet foran Sarpsborg da, og kontinuiteten på spillersiden kan være en styrke mot lag som enten har byttet trener, trøbler med skader eller har mistet nøkkelspillere.

Til tross for Bohinens gode resultater var ikke samarbeidet full nok klaff til at det ble forlenget. Og at Stefan Billborn er erstatteren som ble trukket opp av hatten er blant årsakene til at jeg tror klubben kan få en god sesong i år. Svensken slo først gjennom som ungdomstrener i talentfabrikken Brommapojkarna, hvor han var med på å utvikle en rekke spillere som har blitt landslagsspillere for Sverige. Siden fikk han ansvaret som hovedtrener, før det siden ble Hammarby. 4.- og 3.plass i sine to første sesonger, cupgull i fjor og en meget offensiv stil. Jeg tror Sarpsborg 08 har gjort en meget solid ansettelse her, og i vinter har laget sett ut til å ha tatt steg som gjør dem til en mulig medaljekandidat.

Skal det tipset innfri må Jonathan Lindseth fortsette i samme tone som i høst. 8 mål etter at han kom tilbake fra skade. Fikk en rolle som passet ham mer med mer rom å angripe i foran seg, og var blant seriens aller beste spillere i siste del av sesongen. Blir nå flyttet inn i rollen bak spissen, og ser ut til å trives godt der. Spiller med stor selvtilitt, er god til å både oppfatte og angripe rom. Billborn ønsker mange i feltet, men det trengs gode bevegelser, og han bør ha fått servert en drømmespiller i Lindseth.

PROFIL: Jonathan Lindseth var fantastisk i høst, og kan bli enda bedre denne sesongen. Foto: Digitalsport

Bak ham tror jeg den sentrale duoen blir bra. Anton Saletros har vært god i sin tid i Østfold, men samtidig lidd litt under å ha blitt flyttet mye rundt i et lag som har endret systemet mye. Får med seg eneste nysignering i elleveren, Serge-Junior Martinsson Ngouali, er en spiller som Billborn kjenner godt til, og har fått til å være god tidligere. For Saletros del er pasningsfoten og kreativiteten viktig å få brukt godt. Nå har han flere spillere foran seg i banen enn han ofte hadde i fjor, og han har vist at det er da han er best offensivt. "Junior" har bra arbeidskapasitet og bør utfylle rekkekameraten på godt vis. Har også sikret seg Martin Høyland, som i likhet med resten av Stabæk hadde en tung høst, men som var strålende som toveisspiller i Grorud.

Billborn har åpnet for at både 4-2-3-1 og 4-3-3 kan brukes, og vil sikkert variere litt, men det har sett veldig bra ut i førstnevnte system. Det har også bidratt til at stopperparet har fått det litt enklere med en duo til å skjerme foran dem, kontra når de spilte med tre stoppere i fjor. Bjørn Inge Utvik og Magnar Ødegaard er begge veldig solide inne i eget felt, får nå forsvare litt mer i situasjoner de er komfortable med, og ser ut til å ha funnet tonen som tospann. Også artig at Jørgen Horn er tilbake etter skademareritt, mens danske Anton Skipper er spennende, men litt uferdig.

Samtidig har det i vinter bidratt til at backene har kunne komme fram i banen på en litt annen måte. Joachim Thomassen og Eirik Wichne er ikke gull-standard, men har fungert ganske bra. Spesielt Wichne ser ut til å ha tatt steg etter et litt ujevnt førsteår i klubben. Liten bekymring at dekningen bak er tynn. Ingen virkelig utfordrer til Wichne, mens Joachim Soltvedt som back i firemannslinje høres usikkert ut. Jeg tror en back inn er noe som kan skje de siste 60 timene av vinduet. I mål er Anders Kristiansen et klar førstevalg. Bra erfaring, lav tabbefrekvens, men mangler noe av det ekstraordinære som andre eliteseriekeepere tidvis har.

Flere av de offensive spillerne hadde et veldig forglemmelig fjorår. Det er lett å tenke seg at høyrekant Ole Jørgen Halvorsen (34) og Guillermo Molins (33) på topp ikke skal være i stand til å heve dette laget. Og med tapet av fjorårsspiss Ibrahima Koné, som virkelig slo til utover sesongen, kunne manglende forsterkninger på topp bli et problem. I vinter har Halvorsen virkelig våknet på kanten, og Molins har sett strålende ut på topp. Sterk og klok, og med mange bevegelser rundt seg ser han ut som en helt ny spiller. Det han viste i Rosenborg var tynt, og med skader i Sarpsborg har man ikke helt sett noe annet enn en aldrende spiss som har virket langt over toppen. Vinteren har imidlertid vist at 2022 kan bli året hvor vi får se hva han faktisk har inne.

Også Mikkel Maigaard hadde en fjorårssesong som ikke vil gå inn i minnebøkene, verken fra tiden i Drammen eller siden han kom til Sarpsborg. En veldig bra fot, og har sett frisk ut i vinter. Også Steffen Lie Skålevik og Rashad Muhammed, begge hentet fram fra bunnen av gjenglemtkassa, har tatt vare på sjansene de har fått i år. Så er Tobias Heintz tilbake i byen, og selv om skader har ødelagt litt av oppkjøringen, gir det utvilsomt en styrke til troppen. I likhet med Høyland en anvendelig spiller som heve laget over 30 runder. Kristian Fardal Opseth er fremste konkurrent til Molins, og selv om vinteren har vært ok, har han litt igjen til toppformen.

Så er det selvsagt en fare for å bli litt lurt av treningskamper. Cupkampen mot Åsane var imidlertid fantastisk, og mot KFUM malte de virkelig på. Men der snakker vi OBOS-ligalag. Det som imidlertid er lovende, og som Billborn kan vise til fra tidligere klubber, er at den offensive stilen trolig ikke blir endret til serien. Både i 2019, 2020 og første halvdel i fjor har Sarpsborg 08 vært direkte kjedelige og forsiktige, og det har bidratt til at noen av de offensive spillerne har sett svakere ut enn de kanskje er.

Neste steg for Billborn etter å ha fått liv i spillerne nevnt over er å få i gang klubbens afrikanske delegasjon. En bra suksess med kjøp og salg av unge spillere tidligere i Sarpsborg 08, men av de som nå er i troppen er ingen virkelig nære laget. Laurent Mendy var på lån i Strømmen i fjor, og er spennende, men langt unna en eliteserie-starter nå. Spissen Amadou Camara har ikke fått mange minutter, ei heller i treningskamper, og er ennå et usikkert kort. Kantspiller Moubarack Compaoré har hatt en skade som har satt ham ut lenge. Hvor gode kan disse bli i løpet av et år?

Det er selvsagt mye som skal klaffe for at Sarpsborg 08 igjen skal være et medaljelag. Etter å ha lenge ha hatt en særdeles høy treffprosent på overgangsmarkedet har det vært litt for mye bom og terningkast 3 og 4 de siste årene, i tillegg til at svingdøra har vært aktivt i bruk med mange utskiftninger. I år har Sarpsborg 08 en litt bedre sammensatt stall, selv om det fortsatt er noen spørsmål. Blant annet spissplass, hvor Molins har en god vinter, men samtidig har trøblet med skader og annet tidligere. Bredden og kvaliteten i forsvar hadde også trengt et oppgradering.

På plussiden har jeg veldig tro på trioen Junior, Saletros og Lindseth sentralt, det er høyt klasse. Har også fått i gang mange av de offensive brikkene i vinter. En ny, mer sjanseskapende stil virker å passe bra, og Billborn er en dyktig trener. Virker å ha en stil som passer godt til kunstgress, noe som passer bra i årets Eliteserien.

Jeg stikker ut hodet og sier at Sarpsborg 08 blir en medaljekandidat i 2022.

Nøkkelspiller: Jonathan Lindseth

Den viktigste årsaken til at Sarpsborgs sesong snudde i fjor. 8 mål i oktober og starten av november. Kombinasjonen av formasjonsendring og at han var tilbake fra skade, samt ble involvert mer sentralt i banen, gjorde at Sarpsborg ble mye giftigere framover.

Nå blir det trolig den offensive midtbanerollen bak spissen i 4-2-3-1. Har sett enda skarpere ut der, scoret blant annet to mot Krasnodar da han løp seg fri inne i feltet. Drivende med ballen, spiller med selvtillit og form. Og i en mer sentral rolle i et mer offensivt lag kan det bli en enda bedre sesong. Ble heldigvis ikke solgt til Russland da interessen var der i vinter.

Se opp for: Anton Skipper

Er det noe årets Sarpsborg-lag kan tas på, så er det at det trolig blir et veldig voksent lag, hvor fire i elleveren er over 30 år, og mange i siste halvdel i 20-årene. Det er heller ingen unge som står veldig nære å få spilletid. Nærmest er kanskje den danske stopperen Anton Skipper (snart 22), som ble hentet fra Brøndby i vinter. Spilte Champions League-kvalifiseringene mot Salzburg så seint som i august. Den høyreiste stopperen ser ut som et spennende prospekt, men må ta vare på sjansen når den kommer, for trolig er han tredje- eller fjerdevalg.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form