Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 5. Rosenborg

Blir det en tredje sesong uten medaljer for trønderne, som har trøblet stort i vinter?

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

5. Rosenborg

6. Lillestrøm

7. Vålerenga

8. Odd

9. Kristiansund

10. Haugesund

11. Strømsgodset

12. Tromsø

13. Aalesund

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Rosenborg

Stiftet: 1917
Hjemmebane:
Lerkendal
Trener:
Kjetil Rekdal (ny i år)
Forrige sesong:
5.plass

Treningskamper

4.februar: Djurgården 1-2 (Holse)

25.februar: Kristiansund 2-3 (Giampaoli, Sæter)

1.mars: Byåsen 7-2 (Vecchia, Børkeeiet, Holm, Broholm, Henriksen, Wiedesheim-Paul, Brattbakk)

4.mars: Ranheim 0-3

11.mars: Haugesund 0-0

15.mars: Kristiansund 3-2 (Holse 2, Holm)

20.mars: Tromsø 1-2 (Reitan)

25.mars: Raufoss 0-3

Overganger

Inn:

Ole Sæter (Ull/Kisa, tilbake fra lån)

Håkon Røsten (Egen juniorstall)

Pawel Chrupalla (Stjørdals-Blink, tilbake fra lån)

Tobias Børkeeiet (Brøndby, Danmark)

Renzo Giampaoli (Boca Juniors, Argentina, lån ut 2022)

Sam Rogers (HamKam)

Victor Jensen (Ajax, Nederland, lån ut 2022)

Brian Fiabema (Chelsea, lån ut 2022)

Ut:

Gjermund Åsen (Lillestrøm, lån gjort permanent)

Andreas Konradsen (Bodø/Glimt)

Alexander Tettey (Lagt opp)

Besim Serbecic (Aalesund)

Mikael Tørset Johnsen (Venezia, Italia. Var utlånt til Feyenoord, Nederland, i fjor)

Even Hovland (Häcken, Sverige)

Warren Kamazi (Tromsø. Var utlånt til Ranheim i fjor)

Emil Ceide (Sassuolo, Italia, lån fram til sommeren)

Dino Islamovic (Gangwon, Sør-Korea)

Holmar Örn Eyjolfsson (Valur, Island)

Filip Brattbakk (Raufoss. Var utlånt til Ranheim i fjor)

Mikkel Konradsen Ceide (Utsikten, Sverige, lån ut sesongen. Var utlånt til Ranheim i fjor)

Coolbets sesongodds på Rosenborg:

Mulig startoppstilling (3-4-3):

André Hansen - Sam Rogers, Markus Henriksen, Pavle Vagic - Erlend Dahl Reitan, Tobias Børkeeiet, Victor Jensen, Adrian Pereira - Carlo Holse, Noah Jean Holm, Stefano Vecchia.

Vurdering av laget

Jeg har sjelden vært mer spent på hvordan et eliteserielag ser ut når alvoret starter, enn det jeg er med Rosenborg i år. Treningskampene har sett helt krise ut. Det har skjedd med klubber før, uten at det trenger å bety noe når alvoret starter. Men måten RBK ser ut nå må gjøre klubbledelsen veldig bekymret før seriestart.

Etter en skuffende 5.plass i fjor og Åge Hareides tidlig annonserte avgang handlet det veldig lenge om å lokke Kjetil Knutsen til Trondheim. Når det ikke gikk var Milos Milojevic en slags plan B som styret ikke klarte å enes om. Hele prosessen var smårotete, endte med at treneren fikk sparken i Hammarby på grunn av flørten med RBK, og havnet i Malmö. Med dårlig tid og mye press ble det dermed Kjetil Rekdal som ble dratt opp av trener-hatten.

At romsdalingen, som gjennom hele karrieren har elsket å fyre og slenge stikk mot trønderne, skulle ende opp som klubbens trener, har lenge virket direkte usannsynlig. Men fotballens veier er ofte underlige, og Rekdal viste i HamKam at han kunne få et retningsløst lag til å bli en meget sterk, samlet enhet. Noe Rosenborg trengte etter fjoråret.

Problemet er bare at det i vinter ikke har sett ut som at det samme skjer i Rosenborg. Trønderne har, veldig enkelt, sett ut som et lag som sliter med å skape ordentlige sjanser, samtidig som motstanderne litt for ofte finner rom i gode posisjoner. Det må være betenkelig at to lag som Ranheim og Raufoss veldig lett har klart å løse koden for hvordan RBK skal nedkjempes. RBK skal være et spillende lag, og vil møte lag som er klare til å forsvare og kontre seg til poeng.

Foreløpig har RBK verken taklet det offensive ved å skulle styre kamper, ei heller det defensive mot antatt svakere lag. Spørsmålet er om man evner å snu og justere fram til seriestart. Jeg er meget usikker, og når Kjetil Rekdal sier at det ser ut som de ikke har øvd på noen ting i vinter, er det dessverre en ganske presis beskrivelse.

Samtidig har ikke vintersigneringene tatt Trøndelag med storm. Tobias Børkeeiet hadde jeg veldig sans for fra Stabæk-tiden, men det han har vist i vinter er milevis unna nivået han var på da. Mange enkle feil, og beveger seg for treigt uten ball. Midtstopper Renzo Giampaoli har også sett ubekvem ut, og ikke som en spiller som skal gå inn og tette igjen et forsvar som langt fra var tett nok i fjor. Victor Jensen har vært noe bedre, og er en spiller som på sikt vil heve trønderne. Så er spørsmålet om han og Børkeeiet er den optimale duoen i 3-4-3, eller om begge for den saks skyld kunne vært bedre i litt andre roller og systemer.

Også Sam Rogers tror jeg blir en ok forsterkning etter at han ble med Rekdal fra Hamar, men amerikaneren er ute med skade nå. Markus Henriksen får en viktig rolle i den sentrale av de tre stopperrollene. Misset mye av sesongen i fjor med skade. Har noe viktig som dette mannskapet mangler i form av egenskaper til å være muntlig og stå litt fram som leder. Sammen med keeper André Hansen, som ikke har vært like god de siste to årene som tidligere, må han virkelig stå fram der. Den siste plassen i forsvaret står mellom Giampaoli og Pavle Vagic. Sistnevnte nylig tilbake, og hadde en svært ujevn høst i RBK. Det er noe der, men som med litt for mange av signeringene de siste årene lurer man på om det er nok til å være en spiller som tar RBK tilbake mot toppen.

GLEDE ELLER GRUSOMT? Stefano Vecchias form kan avgjøre om det blir fortvilelse eller glede på Lerkendal i år. Foto: Digitalsport

I likhet med Vagic ble Adrian Pereira hentet inn sist sommer. En signering som viste litt muskler, for alle som så han i Viking vet at det er en back av høyt eliteserienivå. Fikk høsten spolert av skade, har ikke vært god defensivt i vinter, og får nå hard konkurranse av Edvard Tagseth. Motsatt er Erlend Dahl Reitan en spiller som bidrar bra til trøndernes offensiv, men litt for heit og enkel å få ut av posisjon defensivt.

To spillere som sitter med nøkkelen for at Rosenborg skal være vanskelig å spille mot er Carlo Holse og Stefano Vecchia. Sistnevnte sleit med skader i sin første sesong, men til tross for at han var på banen i under halvparten av minuttene noterte svensken seg for 11 mål. Kombinasjonen av en god fot, og ikke minst evnen til å komme seg inn i riktig rom, slik at ballen havner i beina hans, er en kombinasjon som gjør ham vanskelig å stoppe. Danske Holse har ofte vært flyttet mye rundt på banen i sine to første sesonger for klubben, men er nå et veldig tydelig førstevalg til høyre. Litt for ujevn, men har gjennom vinteren vært et av få lyspunkt. I likhet med sin svenske rekkekamerat en "poengplukker".

Jeg er mer usikker på hvor godt spissplassen kommer til å fungere denne sesongen. Det kan vise seg å være en vågal setning når vi teller opp i november, for både Noah Jean Holm og Brian Fiabema er blant landets aller, aller største angrepstalenter. Holm hadde noen strålende kamper i fjor, har en solid fysikk, men er han god nok NÅ til å være målscoreren som trengs i 2022? 3 mål på 1200 minutter i fjor, og virker ikke helt kjapp nok i å lese mulighetene til å ha det lille forspranget som trengs mot forsvarerne.

Det er ikke bare spillere som Vagic og Pereira som har mer inne enn de fikk vist i fjor. Per Ciljan Skjelbred er ute av elleveren, kan han komme tilbake? Vebjørn Hoff er nylig tilbake fra skade, mens Adam Andersson aldri sto fram som annet enn ordinær i 2021. Olaus Skarsem var god i Kristiansund, Ole Sæter det samme i Ranheim, men har de det som skal til for å holde RBK-nivå når de får sjansen fra benk? Skarsem er fortsatt spennende. Sæter er en mulig eliteserieprofil med sine meldinger og sin karakter, men virker ikke å få mange sjanser nå. Det har for RBK vært litt for mange spillere som har vært skadd, halvskadd og under pari i noen sesonger nå, og det kan fort se ut til å bli noe lignende i år.

På papiret er dette et lag, og ikke minst en klubb, som skal være på medaljeplass i år. Men 2021 var et skritt tilbake fra året før, og vinteren bærer ikke bud om at ny trener betyr en opptur. Med Bodø/Glimt borte i første kamp kan det bli en brutal start, og Odd (H), Sarpsborg (B) og Molde (H) i de tre neste er heller ikke lett. Kommer RBK skeivt ut fra hoppkanten enda en sesong blir det fort mye kok tidlig.

Jeg tror 2022 blir tredje sesong på rad uten trøndersk medalje.

Nøkkelspiller: Stefano Vecchia

En av få som kan si seg fornøyd med forrige sesong. Ryggen stoppet han fra litt for mange kamper, men når han først spilte viste han seg som en stor offensiv trussel. Varemerket er når han trekker seg inn fra venstrekanten og curler ballen hardt og utagbart inn i motsatt hjørne. Er også smart og venter ofte med løpene inn i boksen til riktig tidspunkt, slik at han kommer inn der det er rom og uten å være passet på. At svensk-italieneren holdes skadefri kan bli helt avgjørende i år.

Se opp for: Brian Fiabema

Ikke mange unge og nye som får spilletid for trønderne i år, så la oss dra fram en av landets aller største spisstalenter. Brian Fiabema ble lånt ut fra Chelsea, og skal nå få verdifull seniorerfaring etter å ha scoret bra med mål for London-klubben på aldersbestemt nivå. Bra tempo og har noen mål hvor han løper seg helt fri selv, men er kanskje råest inne i boksen. Mer "goalgetter" enn Holm har vist, så blir det spennende å se om han får til det samme når han møter seniorspillere.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form