Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 10. Haugesund

Fem stjerner ut i løpet av et halvår. Kan Haugesund likevel slå tilbake?

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

10. Haugesund

11. Strømsgodset

12. Tromsø

13. Aalesund

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Haugesund

Stiftet: 1993
Hjemmebane:
Haugesund stadion
Trener:
Jostein Grindhaug (siden 2019)
Forrige sesong:
11.plass

Treningskamper

28.januar: Åsane 1-1 (Zafeiris)

9.februar: Rostov 2-0 (Søderlund, Samuelsen)

26.februar: Start 0-3

6.mars: Sandnes Ulf 3-2 (Ndour 2, Bærtelsen)

11.mars: Rosenborg 0-0

16.mars: Kristiansund 1-1 (Holtan)

27.mars: Viking (SR-Bank Arena)

Overganger

Inn:

Christos Zafeiris (Grorud)

Ibrahima Cissokho (US Goree, Senegal, lån ut sesongen)

Søren Reese (Midtjylland, Danmark)

Nikolas Walstad (Mjøndalen)

Vegard Solheim (Egen juniorstall)

Joacim Holtan (Bryne)

Hilary Gong (Vitesse, Nederland)

Ut:

Helge Sandvik (Torvastad)

Andreas Endresen (Vard, lån forlenget ut sesongen)

Joakim Våge Nilsen

Benjamin Tiedemann Hansen (Molde)

Kristoffer Velde (Lech Poznan, Polen)

Niklas Sandberg (Viking)

Alexander Stølås (Sandnes Ulf)

Jonas Valland (Vard, lån ut sesongen)

Sulayman Bojang (Skeid)

Asbjørn Engenes (Stord)

Mulig startoppstilling (4-3-3):

Egil Selvik - Thore Pedersen, Anders Bærtelsen, Søren Reese, Nikolas Walstad - Peter Therkildsen, Kevin Krygård, Sondre Liseth - Hilary Gong, Martin Samuelsen, Alioune Ndour.

Vurdering av laget

Haugesund skal forsøke å heve seg etter det som ble et litt skuffende 2021. Etter 18 runder lå FKH bare 4 poeng unna medaljeplass, men kun én kamp ble vunnet på slutten. Dermed raste de til 11.plass, og avstanden opp til Viking på medaljeplass hadde økt til hele 22 poeng.

I vinter har økonomien kastet noen mørke skygger over stadion, før en floke med betaling av stadionleie til kommunen ble løst. Samtidig har trener Jostein Grindhaug igjen måtte se en rekke nøkkelspillere forsvinne ut det siste året. Mikkel Desler var blant ligaens aller beste backen før han dro til Frankrike i sommer, mens Ibrahima Wadji også var et sterkere spisskort enn de har nå. Og i vinter har stopperkjempe Benjamin Tiedemann Hansen og kantspillerne Kristoffer Velde og Niklas Sandberg takket for seg. Det er navn som kan være vanskelige å erstatte.

Velde og Sandberg var klubbens største profiler, men likevel kunne fort Tiedemann blitt den vanskeligste å erstatte. Sandberg var skuffende i fjor, og selv om Velde leverte målpoeng, føltes det ut som han fortsatt har et gir inne som han ikke helt fant i fjor. Tiedemann kan imidlertid være godt erstattet nå. Haugesund har en veldig vellykket historie med å hente spillere fra Danmark de siste årene, og Søren Reese ser ut til å kunne fylle rollen som midtstopper og forsvarssjef etter landsmannen.

Hvordan de skal fylle hullene offensivt er mer åpent. Det som er sikkert er at Alioune "Badou" Ndour tar venstrekanten etter Velde. Et veldig høyt toppnivå, men også et frustrerende bunnivå i alle norske klubbene han har vært i. Scoret likevel 7 mål på ganske begrenset spilletid i fjor, og satte inn det som fort blir årets mål i en treningskamp mot Sandnes Ulf i vinter. Vil få flere sjanser nå, og kan vokse med den tryggheten.

På spissplass kjemper Martin Samuelsen, veteran Alexander Samuelsen og nyankomne Joacim Holtan om spilletiden. Holtans egenskaper som målscorer og til å plassere seg i og rundt boksen gjør ham til en spennende spiller. Kometkarriere fra 3.divisjon og nå opp til Eliteserien. Vil nok måtte bevise at han holder også på dette nivået, og må ta vare på sjansene. Verken Samuelsen, som neppe hadde sett for seg å være her i denne fasen av karrieren, eller Søderlund, klarte helt å bevise at de skulle være Wadjis erstatter i høst. Tre jevne alternativer, så trengs det åpenbart at en av dem står fram.

Samuelsen kan også skyves ut på høyrekanten, som framstår litt åpen pr nå. Mads Berg Sande så ut til å være på vei ut i fjor, er kanskje best på midten, men har i vinter fått mye spilletid her. Nylig er hurtige Hilary Gong hentet fra nederlandsk fotball, hvor han havnet i kulden. Skader og mye benketid i Nederland gjør ham til et sjansekort, men FKH har hatt brukbar treffprosent på slike caser før.

Hvordan Haugesunds midtbane vil se ut er et ganske åpent spørsmål. Sondre Liseth var fantastisk som omskolert til indreløper i fjor, men en skade har satt ham utenfor hele oppkjøringen. Også Peter Therkildsen, som kan bli å se både på back- og kantplass, er et godt alternativ her. Så har Christos Zafeiris kommet inn, og det er en av vinterens mest interessante overganger. Veldig aggressiv spillestil, men får også brukt sine offensive kvaliteter som indreløper.

NØKKELSPILLER: Kevin Krygård må ta tak på Haugesunds midtbane i år. Her i duell med Kristoffer Barmen. Foto: Digitalsport

Kevin Martin Krygård har bekledd den dype rollen de siste årene. Jeg synes han er enda bedre som indreløper, men da må noen ta opp hansken på den dype rollen. Torje Naustdal er det åpenbare alternativet. I likhet med Zafeiris veldig god i OBOS-ligaen før FKH hentet ham. Men siden det er mange alternativer på indreløperrollene ligger det nok an til at Krygård ofte vil bekle den dype rollen. I vinter har også unge Vegard Solheim fått flere sjanser på indreløperplass. 17-åringen er nok litt bak i køen, men med flere usikre i starten kan han få sjansen til å bevise at han fortjener jobben.

Egil Selvik var fantastisk i første del av sesongen for Haugesund på keeperplass i fjor. Etter to år på benken i Odd fikk han endelig sjansen som førstevalg på øverste nivå. Holdt nullen i 6 av sine 8 første kamper. I likhet med resten av laget var han ikke helt på samme nivå på slutten, men totalt 9 rene bur står absolutt til godkjent. To backer som neppe får overskrifter i rikspressen med det første, men både nyankomne Nikolas Walstad og anvendelige Thore Pedersen holder et bra eliteserienivå.

Foreløpig litt åpent hvem som tar plass ved siden av Reese i midtforsvaret. En jevn duell mellom Ulrik Fredriksen og Anders Bærtelsen. Fra å ha et veldig tett forsvar i 2018 og 2019 har FKH sluppet inn flere mål de to siste sesongene, og de trenger at en av de to står fram sammen med Reese.

Dette blir den 13. strake sesongen for Haugesund på øverste nivå. Det har gitt en bronse og to 4.plasser, men nesten samtlige sesonger ellers har endt mellom 7. og 11.plass. Haugesund har blitt et lag som alltid er med, men som sjeldnere er med og preger ligaen. Stallen har litt for mange mangler og litt for mange spørsmålstegn til at 2022 ser ut som året hvor klubben skal heve seg noen hakk.

Nøkkelspiller: Sondre Liseth

Mange gode kvaliteter som spiss i Mjøndalen, men det var som indreløper i Haugesund i fjor han skulle ta steget fra en ok eliteseriespiller til noe nærmere en profil. Selv om han er veldig solid feilvendt som angriper, så han ut til å trives enda bedre når han kunne angripe med rom foran seg. Ble en vital del av laget og var stabilt god i 2022. Derfor er det bekymringsverdig at han har misset det meste av oppkjøringen med skade, for med Velde/Sandberg borte kan de offensive bidragene blir enda viktigere.

Se opp for: Joacim Holtan

Her har jeg puttet inn unge spillere for andre lag, og indreløper Vegard Solheim kunne sånn sett passet inn. Men 23-årige Holtan er en liten eventyrhistorie som fortjener noen ekstra ord. Fikk ikke kontrakt med Start etter juniortiden, og for fire år siden gikk han dermed til Torridal nede i 5.divisjon. Derfra har karrieren bare skutt fart. Et halvt år senere ventet 4.divisjon med Mandalskameratene, som han med 12 mål på 6 kamper var med på å sikre opprykk.

Året etter ble det hele 26 mål i 3.divisjon, noe som gjorde ham høyinteressant for mange. Valget falt på Bryne, hvor 15 mål på 17 kamper i 2.divisjon ble fulgt opp med like mange mål på 33 kamper i OBOS-ligaen.

Med andre ord har han nå tatt alle stegene opp fra 5.divisjon helt til Eliteserien på under fire år. Holtan er en dødelig avslutter, sterk og lur inne i boksen, og scoret nylig sitt første FKH-mål. Eventyret er ikke ferdig ennå.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form