Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 13. Aalesund

Kan vi få se et Lars Arne Nilsen-lag som er langt bedre offensivt enn defensivt? AaFK har sine mangler, men også spennende kvaliteter i år.

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

13. Aalesund

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Aalesund

Stiftet: 1914
Hjemmebane:
Color Line Stadion
Trener:
Lars Arne Nilsen (siden 2020)
Forrige sesong:
2.plass i OBOS-ligaen

Treningskamper

28.januar: Brattvåg 4-1 (Haugen 2, Määtää 2)

3.februar: Hødd 4-1 (Haugen 2, Barmen, Castro)

10.februar: Tromsø 2-1 (Haugen 2)

14.februar: Münsingen 6-0 (Haugen 4, Segberg, Ødemarksbakken)

8.mars: Molde 1-6 (Ødemarksbakken) (3 x 30 min)

11.mars: Hødd 4-1 (Haugen 2, Bolkan Nordli, Segberg)

16.mars: Sogndal 1-1 (Barmen)

19.mars: Brann (Color Line Stadion, 11.30)

22.mars: HamKam (Briskeby)

Overganger

Inn:

Besim Serbecic (Rosenborg)

Petar Golubovic (Klubbløs)

Tor Erik Larsen (Reading United, USA)

Sten Grytebust (FC København, Danmark)

Dario Canadija (Sarpsborg 08)

Jeppe Moe (Stabæk)

Ut:

Andreas Lie (Lagt opp)

Fredrik Carlsen (Lagt opp)

Muamer Brajanac (Horsens, Danmark, tilbake etter lån)

David Olafsson (Kalmar, Sverige)

Håvard Mork Breivik (Brattvåg, lån gjort permanent)

Jonas Grønner (Langevåg)

Quint Jansen (Sandefjord)

Torbjørn Agdestein (Stord)

Kristoffer Ødven (Hødd, lån ut juni)

Markus Karlsbakk (Raufoss, lån forlenget ut sesongen)

Mulig startoppstilling (4-3-3):

Sten Grytebust - Petar Golubovic, David Fällmann, Besim Serbecic, Jeppe Moe - Dario Canadija, Erlend Segberg, Kristoffer Barmen - Kristoffer Ødemarksbakken, Sigurd Haugen, Simen Bolkan Nordli.

Vurdering av laget

Aalesund er tilbake i Eliteserien etter ett år i OBOS-ligaen. Etter katastrofesesongen i 2020, hvor de endte desidert sist i Eliteserien, ble heller ikke OBOS noen parademarsj. Men lagets offensive arsenal ble til slutt avgjørende.

Litt utypisk for Lars Arne Nilsen, ut fra det man gjerne så i Brann, hvor det var mer kontrollert, ble Aalesund mestscorende sist sesong. Samtidig slapp de inn mer enn dobbelt så mange mål som seriemester HamKam (43 mot 21). Det hevdes fra tid til annen at angrep er det beste forsvar, og sånn kan det også bli for årets utgave av Aalesund. For kvaliteten i angrep er lettere å være trygg på enn det defensive.

For at den påstanden skal holde vann er det to spillere som virkelig må stå fram også når det spilles om poeng. Sigurd Haugen har vært suverent mestscorende i oppkjøringen. Med hele 12 mål har Haugen vist en fantastisk målform. Nå skal det sies at flere av målene har vært mot lag fra lavere nivåer, men det positive er at Haugen har fått en rolle som virker å passe ham utmerket. Ligger veldig framskutt og er hyperaktiv på å forsøke å få ballen i boks. 21 mål i fjor, så selvtilliten bør være på plass.

Kan det bli mer scoringsjubel for Sigurd Haugen i år? Foto: Digitalsport

Den andre som må stå fram er Simen Bolkan Nordli. Med 25 målpoeng i fjor (10 mål + 15 målgivende) er det enkelt for alle å forstå hvor viktig han var for laget. Giftig dødballfot, og med mange hodesterke spillere kan det bli et viktig våpen. Ellers er konkurransen om plassene offensivt åpen. Unge Isak Määttä og Kristoffer Ødemarksbakken har begge hatt en fin oppkjøring. Potensialet til Niklas Castro er uomtvistelig, men det har ikke helt stemt for ham de siste sesongene. Har vært ryktet vekk (Tromsø nevnes), og skulle det skje må AaFK ha inn en offensiv forsterkning.

Midtbanen er ganske langt fra spektakulær, men solid nok bør den være. Dario Canadija er en sterk signering. Hadde en god høstsesong i Sarpsborg 08, og det er litt overraskende at han tar et steg nedover til tangotrøyene. Kristoffer Barmen fikk en sjanse sist sommer etter at Brann-tiden endte på mye omtalt vis. Så ut til å være på vei ut igjen i vinter, men fikk ny kontrakt. En spiller som trener Nilsen vet å få nytte av, og som skal bidra til at AaFK er vanskeligere å bryte ned. Samme gjelder Erlend Segberg, som gjør en nyttig jobb, og Nenaas er et alternativ. Men det mangler litt X-faktor på midten, så får vi se hvordan det skal holde. Mer tømmerhuggere enn ballettdansere her, for å si det sånn.

Jeg er veldig spent på hvordan forsvaret fungerer sammen. Besim Serbecic var ønsket av mange, selv om han fikk få sjanser i Rosenborg. Litt for lett å lure ut av posisjon, men med mer taktisk forståelse og erfaring kan det bli en riktig god spiller på dette nivået på sikt. I så måte fint for ham å ha rutinerte og solide David Fällmann ved sin side, som blir virkelig sentral for at denne båten skal holdes flytende. Jeppe Moe kommer inn på venstrebacken og har veldig fine offensive kvaliteter. Anvendelige Petar Golubovic tar høyrebacken. Dermed er det duket for at tre av fire er nye i forsvaret. Golubovic var klubbløs siden i sommer, har klart seg ok, men er en spiller som ser ut til å spille veldig på det trygge. Bra fysikk som han kan bruke enda mer.

Spennende å se hva de gjør om ikke det fungerer i forsvar. Simen Rafn presser på for å få spilletid på en av backene. Niklas Hopland er et stortalent, men skal nå satses på på midtbanen etter å ha spilt mye stopper sist sesong.

På keeperplass kan det bli et lite luksusproblem når solide Michael Lansing er tilbake fra skade. Men siden det er litt uvisst passet det godt at man endelig har klart å lokke Sten Grytebust tilbake til Sunnmøre. Det har ikke manglet på forsøk, men nå stemte det for begge parter. Selv om det har blitt både benk og lån i Danmark bør det være liten tvil om at det var den optimale løsningen for Aalesund med Lansing skadd.

Det skal bli veldig interessant å se hvordan Aalesund ser ut når serien starter. Mest spent er jeg på hvordan det defensive vil fungere. I 2020 var Aalesund et lag det var altfor, altfor lett å skape masse sjanser mot, uten at Nilsen klarte å endre på det da han kom inn halvveis. En midtbanen som fort får beskjed om å ta mindre risiko kan bli noe vi får se i år, noe som betyr at angriperne igjen er nødt til å stå for mye selv. Haugen og Bolkan Nordli har potensial til å bli profiler i årets Eliteserie, men trenger bedre arbeidsforhold enn for to år siden.

Jeg tror det blir bunnstrid og kamp mot nedrykk for Aalesund, men holder Nilsens mannskap et knappenålshode foran et par av de andre lagene pr nå.

Nøkkelspiller: Simen Bolkan Nordli

Fortsatt bare 22 år gammel, selv om det føles som han har vært med lenge nå. En poengspiller, og en spiller som er en trussel fra flere posisjoner. Kantspilleren har utviklet seg bra på Sunnmøre, og det er nesten litt overraskende at ikke han har vært linket til større klubber. Et mulig salgsobjekt til sommeren om han fortsetter formen fra fjoråret.

Se opp for: Isak Määttä

Seks kamper fra start i fjor, 17 som innbytter. Det var færre starter enn i Eliteserien 2020 (10). Men i vinter har han tatt steg, og det virker som at 2001-modellen er ganske nær å knipe den ledige kantplassen.

Veldig kvikk, men har vært for ujevn lenge, slik unge spillere gjerne er. Sett mer moden og jevn ut i vinter, og har levert 2 mål og 2 målgivende. Får han tillit kan han bli et viktig kontringsvåpen. Leverte noen fine målgivende i fjor, og plasserer seg ofte klokt i feltet.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form