Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 14. Sandefjord

To imponerende sesonger etter å ha vært dømt nord og ned. Men kan Sandefjord erstatte forsvunnede stjerner?

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Sandefjord

Stiftet: 1998
Hjemmebane:
Release Arena
Trener:
Hans Erik Ødegaard og Andrea Tegström (siden 2021)
Forrige sesong:
10.plass

Treningskamper

5.februar: Fram Larvik 3-0 (S. Walle Egeli, Ruud Tveter, Chaib)

6.februar: Skeid 2-0 (Vega, Ofkir)

12.februar: Jerv 4-1 (Nyenetue 2, Risan Mørk, Taaje)

19.februar: Mjøndalen 3-2 (Taaje, Nyenetue, Ruud Tveter)

28.februar: Riga FC 1-1 (Kurtovic)

6.mars: HJK Helsinki 2-1 (Ruud Tveter, Nyenetue)

19.mars: Stabæk (Gamle stadion, Sandefjord)

26.mars: Odd (Skagerak Arena, 16.00)

Overganger

Inn:

Keanin Ayer Boya (Varberg, Sverige)

Jesper Taaje (KFUM)

Hugo Keto (HJK, Finland)

Youssef Chaib (Strømmen)

Mohamed Ofkir (Sarpsborg 08)

Quint Jansen (Aalesund)

Aleksander Damnjanovic Nilsson (Malmö, Sverige, lån ut juli)

Ut:

Erik Brenden (Jerv)

Zé Eduardo

Moussa Njie

Chuma Anene (Omonia Aradippou, Kypros)

Henrik Falchener

Brice Wembangomo (Bodø/Glimt)

Vidar Ari Jonsson (Honved, Ungarn)

Kristoffer Normann Hansen (Widzew Lodz, Polen)

Martin Kreuzriegler (Widzew Lodz, Polen)

Marc Vales (KDA FC, Malaysia)

Herman Solberg Nilsen (Lyn. Var utlånt til Fram Larvik i fjor)

Mulig startoppstilling (4-3-3):

Jacob Storevik - Mats Haakenstad, Jesper Taaje, Sander Moen Foss, Ian Smeulers - Sander Risan Mørk, Harmeet Singh, William Kurtovic - Franklin Daddys Boy Nyenetue, Alexander Ruud Tveter, Mohamed Ofkir.

Vurdering av laget

Sandefjord har vært nederlagsdømt to sesonger på rad, men har gjort tipsene til skamme. 11.plass i 2020 ble til 10.plass i fjor. På forhånd var mange, undertegnede inkludert, skeptisk til om det skulle fungere med delt hovedtrenerrolle. Men Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström klarte faktisk å heve flere deler av laget de tok over. Kun de tre nederste lagene hadde svakere målforskjell, men Sandefjord vant ofte de "riktige" kampene som gjorde at de endte hele 10 poeng over kvalifisering.

Så er problemet med å være en liten klubb på dette nivået at de beste spillerne vil bli interessante for lag og ligaer med større lommebøker. Når det er kombinert med at Sandefjord ofte har korte kontrakter, slik man gjerne gir når man må ut på billigmarkedet selv (hvor risikoen for bom er større enn når Molde og Rosenborg bruker flere millioner på forsterkninger), gjør det at Sandefjord ikke fikk noe igjen når Vidar Ari Jonsson, Kristoffer Normann Hansen og Brice Wembangomo forlot klubben. De to førstnevnte var fantastiske på kantene, og sto bak en vesentlig del av klubbens mål i fjor. Når Wembangomo går rett inn og erstatter Fredrik Bjørkan i Bodø/Glimt med bravur forteller det også mye om hva de har mistet her. I tillegg er det mye rutine ut bak med Marc Vales og Martin Kreuzriegler.

Sandefjord må hente spillere på en lavere hylle enn spillerne som har forsvunnet ut, men har lyktes bra de siste årene. For å erstatte de to kantspillerne har de hentet inn to spennende signeringer i Mohamed Ofkir og Youssef Chaib. Ofkir har vært i klubben før, og potensialet er det lite tvil om, selv om karrieren har stagnert litt. Litt det sammer er det for Devyer Vega, som utvilsomt har potensial til å være en stjernespiller for Sandefjord, selv om det ikke fungerte helt i Brann og Vålerenga. Chaib er en spiller med X-faktor, og i likhet med Normann Hansen hentes han etter å ha vært ujevn i OBOS-ligaen. Et voldsomt skuddbein og fin teknikk, men samtidig slitt med skader siden han signerte. Misset også en god del av forrige sesong. Får Sandefjord orden på ham er kantspilleren en attraksjon på sitt beste.

En som i mine øyne ble for enkel og lite truende i fjor var mannen med seriens beste navn, Franklin Daddys Boy Nyenetue. Og i vinter er det ikke bare navnet han har gjort seg bemerket med. Trønderen har rett og slett tatt store steg, har levert både mål og assist i fleng, og om han fortsetter inn i serien får han sitt gjennombrudd i år. På topp har også Alexander Ruud Tveter sett bra ut. Litt grovarbeider, men med Jonsson/Normann Hansen borte må målproduksjonen litt opp fra fjorårets 6 scoringer. Spesielt når Sivert Gussiås, som var fantastisk i 2020 og så mye skadd i fjor, virker å være et stykke unna storformen.

Alexander Ruud Tveter blir en nøkkelspiller for Sandefjord i 2022. Foto: Digitalsport

På stopperplass er duellkraft defensivt forsøkt erstattet med noen med lignende kvaliteter. Jesper Taaje er ekstrem i luftrommet i begge bokser, noe 8 scoringer for KFUM i fjor viser mye om. Quint Jansen har en del av det samme, men har ikke vært like god de to siste sesongene i Mjøndalen og Aalesund, som det han har vært tidligere. Trolig blir det benk fra start. Spesielt siden Sander Moen Foss leverte habilt i fjor, og litt ubemerket for fotballfolk flest har utviklet seg til en habil eliteseriestopper.

Jeg er litt skeptisk til både kvalitet og bredde på backene. Mats Haakenstad og Ian Smeulers ligger an til å ta de to plassene. Anvendelige Lars Markmanrud kan være et alternativ, men det er liten grunn til å bli overrasket om en back kommer inn før vinduet stenger. Mye bedre kvalitet på keeperplass, hvor Jacob Storevik var veldig god i 2020, ganske god i fjor, og nå utfordres ordentlig av nyhentede Hugo Keto (fra HJK).

Midtbanen har ikke de største navnene, men har mange spillere med gode og utfyllende ferdigheter. Harmeet Singh tar trolig den dype rollen, men William Kurtovic er et fullgodt alternativ. André Sødlund har begynt å finne seg selv igjen etter noen år med mye benkesliting. Amer Ordagic har ikke løsnet helt i norsk fotball ennå, mens Sander Risan Mørk hadde et ganske godt 2021. Har også styrket seg med Keanin Ayer Boya fra svensk fotball. Både på grunn av skader og for å la alle vise seg fram har det vært mye rullert på midten i vinter. Jevnheten mellom mange kan være en styrke, men Sandefjord trenger at noen står virkelig fram her. Jeg håper vi får se spillere som Kurtovic og Ordagic enda mer i år, to mann som i mine øyne kan heve Sandefjords offensive spill.

Selv etter to gode sesonger kommer Sandefjord til å være en underdog og et lag som folk flest ikke forventer altfor mye av. Og med avgangene som har vært i vinter er det naturlig med en god dose skepsis til om de kan følge opp de to sesongene i 2022. Sjansesigneringene har truffet godt to år på rad. Skal Sandefjord berge plassen nok en gang trenger de noe lignende. For noen av Eliteseriens beste offensive spillere i fjor er erstattet av spillere på nivået under.

Men Sandefjord har sett ok ut i vinter, og jeg tror mulighetene for å berge plassen er brukbare i det som trolig blir en jevn bunnstrid med mange lag.

Nøkkelspiller: Alexander Ruud Tveter

Med Sivert Gussiås et stykke unna formen, og med to virkelige poengspillere borte fra kantene, så hviler det et enda større ansvar på spissens skuldre i år enn i fjor. I vinter har Ruud Tveter, heldigvis for trenerduoen Ødegaard/Tegström, sett ganske bra ut. Har levert 3 mål og 2 målgivende. God feilvendt og som oppspillspunkt, men også truende rettvendt. En nyttig lagspiller og en virkelig nøkkelspiller i dette mannskapet i 2022.

Se opp for: Franklin Daddys Boy Nyenetue

Trønderen var mest innbytter i fjor, men har fått mye tillit og har startet de fleste kampene i vinter. 4 mål og 2 målgivende er status på litt over 400 minutter. Mye mer direkte i spillet sitt og ser ut til å ha en helt annen selvtillit. Veldig kvikk, og har skapt mye trøbbel for mange backer med ballen i beina. Klarer han å ta med seg formen inn i serien kan Sandefjord ha funnet Vidar Ari Jonsson-erstatteren i sine egne rekker.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form