Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 15. HamKam

Endelig er HamKam tilbake! Men med ny trener, et svakt overgangsvindu og en nøkkelspiller som vil vekk kan 2022 bli for tøft.

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om HamKam

Stiftet: 1918
Hjemmebane:
Briskeby
Trener:
Jakob Michelsen (siden 2022)
Forrige sesong:
1.plass i OBOS-ligaen

Treningskamper

4.februar: Gjøvik-Lyn 2-1 (Melgalvis, Rasen)

11.februar: Eidsvold Turn 3-0 (Dunn, Melgalvis, Gonstad) 2 x 30 min

18.februar: Lillestrøm 2-1 (Sjølstad, Eriksen)

1.mars: Molde 0-5

12.mars: Tromsø 1-0 (Eriksen)

18.mars: Vålerenga (Intility Arena, 13.00)

22.mars: Aalesund (Briskeby)

26.mars: Strømsgodset (Marienlyst, 15.30)

Overganger

Inn:

Lars Jendal (Arendal, tilbake fra lån)

Kobe Hernández-Foster (Wolfsburg, Tyskland)

Julian Dunn (Toronto FC, USA)

Fredrik Sjølstad (Molde)

Pål Kirkevold (Stabæk)

Clément Bayiha (Montreal, Canada)

Fernán Faerrón (Futbol Consultants, Costa Rica, lån ut sesongen)

Yuriy Yakovenko (Esbjerg, Danmark)

Ut:

Lukasz Jarosinski (Lagt opp)

Steinar Strømnes (Lagt opp)

Bawi Hrin (Ukjent. Var utlånt til Elverum i fjor)

Eirik Olaf Krohnstad (Lysekloster, lån gjort permanent)

Albert Berisha (Lagt opp)

Rasmus Lindkvist (GIF Sundsvall, Sverige)

Jarmund Kvernstuen (Ull/Kisa. Var utlånt til Bærum i fjor)

Davod Arzani (Asker)

Theolonius Bair (Vancouver Whitecaps, Canada, tilbake etter lån)

Sam Rogers (HamKam)

Niklas Rekdal

Mulig startoppstilling (3-4-3):

Nicholas Hagen - Halvor Opsahl, Julian Dunn, Vetle Skjærvik - Aleksander Melgalvis, Fredrik Sjølstad, Kristian Onstad, Kobe Hernandez-Foster - Kristian Eriksen, Pål Kirkevold, Jonas Enkerud.

Vurdering av laget

Endelig er HamKam tilbake! Det er sjelden kjedelig på Hamar, og siden de sist var oppe i Tippeligaen 2008 har det blitt to turer innom 2.divisjon, et par ganger at økonomien virkelig har truet, samt en stadion som har framstått som et evig byggeprosjekt. Samtidig er Hamar et av stedene i landet med en tradisjon og fotballkultur som gjør at mange vil sette pris på å ha dem tilbake.

Det store, store spørsmålet foran årets sesong er om de kan bygge videre på den fantastiske oppturen som Kjetil Rekdal skapte på Hamar. Fra å redde laget fra bunnplass til en trygg plass midt på tabellen i 2020, og så videre til et suverent og imponerende opprykk i fjor. Men som kjent får han ikke fortsette eventyrhistorien i år, ettersom tilbudet om å ta over Rosenborg ble for fristende.

Danske Jakob Michelsen har fått jobben med å bygge videre på Rekdals reisverk. Michelsen slo gjennom med imponerende resultater i SønderjyskE, som han tok til et sensasjonelt sølv i Superligaen 2015. I en langt større klubb som Hammarby gikk det ikke like bra, før han leverte til godkjent i OB. 41-åringen beskrives som en pragmatiker, og i vinter har det vært tydelig at han ikke har ønsket å endre for mye på det han overtok etter Rekdal. Spillerne er stort sett de samme, stilen er lik ("Vi skal være motbydelige å spille mot" var noe av det første han sa etter ansettelsen) og HamKam er gjenkjennelig.

Men det er ikke HANS prosjekt. Michelsen tar over et lag hvor grunnmuren er støpt av andre. Spørsmålet er hva som gjøres om det ikke fungerer. Og selv om Michelsen høyst trolig er en dyktig trener, så har litt av magien forsvunnet fra Hamar i vinter, uten at det er danskens skyld. Trenere forsvinner hele tiden, men trenerteamet Kjetil Rekdal/Geir Frigård var en så sterk del av dette prosjektet.

Ofte kan det være vanskelig å gå ut på overgangsmarkedet etter et opprykk. I 2021 fungerte det aller meste for HamKam på banen, og da kan det komme en følelse av at man ikke vil ødelegge det byggverket med for store endringer. Samtidig er det mange lag som har brent seg på det. Tenk på Aalesund for eksempel. Fullstendig suverene i OBOS-ligaen 2019 med seier i 25 av 30 kamper. Men et par viktige spillere ut på vinteren, de nødvendige signeringene kom ikke, og tilnærmingen som fungerte fantastisk på nivå to ble en fiasko i Eliteserien, uten at man våget og evnet å endre seg.

Nå trenger ikke det være en "fasit" for hvordan det vil gå med HamKam. Men jeg frykter litt at man har stolt litt for mye på at det man har hatt er godt nok. Og det signeringene har vist i vinter gjør meg spent. Fredrik Sjølstad er den sikreste av signeringene når han vender hjem til Hamar. Blir balansekraften på midtbanen, og er en god signering. Julian Dunn har kommet inn på stopperplass og har i vinter sett ut som en ganske god signering. Voldsom fysikk, men i treningskampen mot Molde så han langt mer usikker ut. Får en stor jobb med å fylle Rodgers sko etter sistnevntes overgang til RBK, men Dunn og Sjølstad ser ut som tydelige forsterkninger som bidrar til en sterk defensiv grunnmur.

Kobe Hernandez-Foster er et annet ubeskrevet blad. 19-åringen har en fortid i LA Galaxy og Wolfsburg. Håpet var nok at han skulle gå inn og ta den venstre vingback-rollen, men han har ikke helt levert som håpet ennå. Eduards Daskevics (hentet i fjor) er også et stykke unna. Dermed ble en annen av vinterens nykommere, Clement Bayiha, prøvd til venstre sist. Opprinnelig høyrekant, antatt å skulle utfordre Melgalvis ute til høyre, og dermed litt følelse av nødløsning. HamKam trenger en god erstatter for Rasmus Lindkvist her, og det er stor sjanse for at det står høyt på sportssjef Espen Olsens handleliste før overgangsvinduet stenger.

HamKam slapp kun inn 21 mål sist sesong, og holdt nullen i imponerende 15 av 30 kamper. Keeper Nicholas Hagen kom inn halvveis, og det er ikke bare klubbens popularitet i Guatemala som har blitt hevet av det. Hagen er også en god målvakt som passet inn i laget. I tillegg til Dunn får han trolig med seg den unge Lillehammer-duoen Vetle Skjærvik og Halvor Opsahl foran seg. Begge har vært prakteksempler på at det er mulig å finne gode spillere nedover i divisjonene. 2002-modell Opsahl blir spennende å se på dette nivået. To år eldre Skjærvik er jeg tryggere på. Han var sterkt ønsket av Tromsø i fjor, og har en ro og aura rundt spillet sitt som gjør at han skiller seg ut. Uansett hvordan sesongen ender vil stopperen trolig tilbringe mange år på øverste nivå.

En annen av vinterens nysigneringer som det er knyttet spenning til er costaricanske Fernán Faerrón, som skal forsøke å spille seg til en av stopperplassene. Statistikken fra hjemlandet viser at han noterer seg både for målpoeng og gule kort hyppig. Kan i tillegg brukes på flere plasser på banen. Også hardtskytende Hasan Kurucay, som har slitt litt med skader nå, er et stopperalternativ.

En naturlig grunn til skepsis mot HamKam er at det er mange spillere som er gode OBOS-ligaspillere, men som har null å vise til på øverste nivå. Morten Bjørlo, Kristian Onsrud og til dels Jonas Enkerud har gjennom flere år vært veldig solide på nivå to. Hvor fort og hvor godt kan de tilpasse seg spill i Eliteserien?

Enkerud får tøffere kamp om spilletiden i år. Pål Kirkevold har et imponerende scoringssnitt fra Sandefjord, Sarpsborg 08 og Hobro, men vi må tre år tilbake for å finne sist han virkelig imponerte. Høstsesongen i Stabæk var skral. Yuriy Yakovenko er en Michelsen-signering, og tydelig en spiss den dansken treneren er fan av. Klare kvaliteter inne i boksen.

Så er Kristian Eriksens framtid en enormt viktig del av HamKams forutsetninger for 2022. Det var lenge en eventyrhistorie hvordan han gikk fra å be om prøvespill i 2020, kom tilbake til klubben han var junior i, og så ble årets spiller i fjorårets OBOS-liga. Men nå vil han til Rosenborg, og det skal bli spennende å se om Kamma står imot presset fra spilleren for å godta burdet. Eriksens kvaliteter er så viktige for dette laget at et salg eller ikke kan avgjøre svært mye.

Jeg tror HamKam blir vanskelige å spille mot også i år. Det meste av det de har vist i vinter (utenom Molde-kampen) tyder på det, og Jakob Michelsen er åpenbart en kompetent trener. Men hva gjør han om laget han arvet ikke fungerer godt nok? Og har HamKam nok offensiv skuddkraft? Jeg frykter svaret er nei, og tror vi finner de grønne og hvite kameratene i bunnen av tabellen ved sesongslutt.

Nøkkelspiller: Kristian Eriksen

Blir han værende? En ting var å miste Rekdal og Frigård til Rosenborg. Salget av Sam Rodgers var til å forstå. Skulle Eriksen ende opp i Trondheim vil det være smertefullt på flere nivå. Årets spiller i OBOS-ligaen 2021 har personifisert HamKams opptur. Enorm løpskraft og innsats, kombinert med en jordnær tilnærming, noe som vises med deltidsjobben i barnehage. At han måtte be om å få prøvespille i 2020 bygger bare opp under legenden. Når en sånn spiller forsøker å tvinge gjennom en overgang før comebacken i Eliteserien gjør det vondt. Og på banen er Eriksen nesten umulig å erstatte for HamKam.

Kanskje er det bedre for HamKam å beholde en misfornøyd Eriksen enn å selge ham til Rosenborg.

Se opp for: Vetle Skjærvik

Gikk rett fra 4.divisjon med Lillehammer i 2019 til å bli en nøkkelspiller i OBOS-ligaen året etter. Har flest kamper som stopper, men har også vist at han holder høy klasse på midtbanen. Fikk kapteinsbindet allerede i kamper i sin første sesong. 2000-modellen spiller med ro, fornuft og trygghet, og har vært på blokka til flere klubber i Eliteserien. En spiller som virkelig kan få sitt gjennombrudd i år.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form