Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 12. Tromsø

Det er noe grått over årets Tromsø-lag. Men stødig og solid nok til at plassen bør berges.

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

12. Tromsø

13. Aalesund

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Tromsø

Stiftet: 1920
Hjemmebane:
Alfheim
Trener:
Gaute Helstrup (siden 2020)
Forrige sesong:
12.plass

Treningskamper

10.februar: Aalesund 1-2 (Vik)

18.februar: Alta 2-1 (Øyvann, Ebiye)

25.februar: Lillestrøm 1-1 (Øyvann)

28.februar: Helsingborg 1-1 (Jones)

5.mars: Tromsdalen 1-0 (O. Opsahl)

12.mars: HamKam 0-1

20.mars: Rosenborg 2-1 (Gundersen, Ebiye)

26.mars: Kristiansund (Kristiansund Stadion, 19.00)

Overganger

Inn:

Tobias Hafstad (Arendal, tilbake fra lån)

Tomas Stabell (Senja, tilbake fra lån)

Warren Kamazi (Rosenborg. Var utlånt til Ranheim i fjor)

Jakob Haugaard (AIK, Sverige)

Oskar Opsahl (Vålerenga)

Zyen Jones (Ferencvaros, Ungarn. Var utlånt til Spartak Trnava, Slovakia, i fjor)

Ut:

Isak Amundsen (Bodø/Glimt, tilbake etter lån)

Runar Espejord (Bodø/Glimt. Var utlånt fra Heerenveen, Nederland, i fjor)

Magnus Andersen (Alta)

Adam Örn Arnarson

Mikael Ingebrigtsen

Daniel Berntsen (Junkeren)

Zdenek Ondrasek (Wisla Krakow, Polen)

Jacob Karlstrøm (Molde)

Tomas Totland (Häcken, Sverige)

Mulig startoppstilling (3-4-3):

Jakob Haugaard - Casper Øyvann, Christophe Psyché, Jostein Gundersen - Niklas Vesterlund, Sakaris Opsahl, Ruben Yttergård Jenssen, Lasse Nilsen - Eric Kitolano, Moses Ebiye, August Mikkelsen.

Vurdering av laget

Tromsø lå i nedrykksstriden lenge i fjor, men en solid sluttspurt gjorde at det ble en godkjent 12.plass av verdens nordligste profesjonelle fotballklubb. Med 10 runder igjen var avstanden til nedrykk kun 2 poeng, men det vokste til 10 poeng da serien var slutt.

Gaute Helstrup går nå inn i sin tredje sesong med laget. Etter å ha rykket opp i 2020 var Tromsø i fjor et lag som sjelden sprudlet, men som samtidig var vanskelige å spille mot. Og det meste tyder på at oppskriften blir ganske lik i 2022.

Ingen scoret færre enn Tromsø i fjor. Og på forventede mål i mot var det bare Bodø/Glimt som hadde færre, selv om reelt innslupne mål var høyere for Tromsø. Det var også bare nabo Glimt som tillot færre skudd imot, mens kun 3 lag avfyrte færre enn Tromsø. Totalt var det ingen lag som over 30 kamper hadde færre mål totalt i sine kamper (scorede og innslupne) - så å se Tromsø spille fotball bør ikke være et førstevalg om du ønsker deg offensivt spill, store sjanser og mange mål.

Overgangsvinduet bærer tydelig bud om hvor Tromsø befinner seg i fotballens hierarki. Nøkkelspillere som Jacob Karlstrøm, Tomas Totland og Runar Espejord har valgt større oppgaver. Og selv om de to første har gitt fine summer inn, så har innkjøpene vært på et veldig nøkternt nivå. Vingbackene Oskar Opsahl og Warrem Kamazi er hentet fra Rosenborg og Vålerenga, hvor de aldri var nær å få sjansen, mens hurtige Zyen Jones tross sin unge alder ligner litt på en fotballnomade allerede. Den klart mest interessante signeringen er keeper Jakob Haugaard. Den nesten to meter høye dansken med fortid i Stoke, Wigan, Midtjylland og AIK har sett bra ut i kampene han har stått i vinter. I tillegg til rekkevidde er han trygg med beina. Eneste bekymring er litt skader i vinter, men høyst trolig har TIL funnet en fullverdig erstatter for Karlstrøm her.

Med et overgangsvindu som går i minus når det gjelder troppens kvalitet, så er det nødvendig at noen av de som allerede er i troppen tar videre steg. To som har stått fram i vinter er midtstopper Casper Øyvann og midtbanespiller Sakarias Opsahl. Begge kom inn i fjor, spilte en del da, og har nå tatt steg. Øyvann ser veldig solid ut defensivt, mens Opsahl blir veldig viktig for det offensive, ettersom ballen ofte skal innom ham på vei framover. Viser også litt av Tromsøs strategi. De to fikk ikke sjansen i henholdsvis Bodø/Glimt og Vålerenga, hvor kampen blant talentene er tøffere, men i Tromsø får de flere sjanser og større tillit. Skal TIL tilbake mot toppen av norsk fotball er det klokt å vise unge spillere at klubben kan ha den rollen for talenter som møter motgang andre steder.

Sammen med Opsahl på midten blir det Ruben Yttergård Jenssen som skal stå for rutine. En godkjent sesong i fjor, kjenner sine styrker og svakheter, og får stort sett brukes til det han er best på. Flytter ikke beina raskest, men gjør få feilvalg. I tillegg er Kent-Are Antonsen snart tilbake fra skade, og kan brukes i de fleste roller. Han og Eric Kitolano, som også har vært ute lenge, bidrar til nødvendig kvalitet og kvantitet. Antonsen med sin innsats er i ferd med å bli en virkelig klubbspiller, mens Kitolanos driv og scoringsegenskaper er nyttige lengre fram. Hvor han skal passe inn i 3-4-3 er interessant. Trolig i en ikke altfor bred rolle til høyre, men hans tilbakekomst kan bidra til at systemet er enda mer flytende.

Øyvann blir en del av en veldig solid stoppertrio. Christophe Psyché tar den sentrale rollen, og var en klar forsterkning da han kom inn sist sesong. Anders Jenssen og Jostein Gundersen kjemper om den siste plassen. Det er mye duellkraft her, og defensivt fungerer det godt. I vinter synes jeg det som har manglet litt hos TIL bakerst har vært evnen på gode frispillinger bakfra. Det er litt nytt system og åpenbart at en del av planen er at mye skal innom den sentrale midtbanen, men jeg skulle gjerne sett at de spilte mindre på det automatiske og trygge, og klarte å heve seg her.

Niklas Vesterlund flyttes over fra venstre til høyre vingbacken og får den vanskelige jobben med å fylle tomrommet etter Tomas Totland, som var både skapende offensivt og god defensivt. Dansken hevet seg utover sesongen i fjor, men får store sko å fylle. Det gjør også at behovet for at enten Oskar Opsahl eller Lasse Nilsen viser seg som et stabilt og godt valg ute til venstre.

August Mikkelsen var sensasjonelt god i fjor. Foto: Digitalsport

En som virkelig fikk sitt gjennombrudd i fjor var August Mikkelsen. Så nesten ut som han svevde over banen da han var i form, og leverte noen praktfulle scoringer. Her sitter Tromsø på en virkelig juvel. 8 seriemål i fjor. I år er det tynnere offensivt. Så er han fortsatt bare 21 år, og selv om 2021 var fantastisk går ikke alltid alle kurver rett oppover for unge spillere. Fra å komme inn som en sensasjon i fjor er han nå spilleren som skal bære Tromsøs offensiv på skuldrene sine, og det kan være et stort ansvar for en ung spiller.

På topp er Ebiye Moses nesten uten konkurranse, med mindre man velger å flytte Mikkelsen opp på den øverste rollen. Han startet godt i fjor, forsvant litt ut av bildet, og det er bekymringsfullt at han er eneste reelle spissalternativ med så kort tid til seriestart. Spesielt med tanke på at TIL scoret færrest av alle sist sesong (33 mål, delt jumboplass med Mjøndalen). Felix Winter er også tilbake etter å ha vært litt glemt med skader i fjor, men uten å ha gitt all verden av inntrykk i vinter.

Den tynne stallen har også gjort at noen unge spillere har fått mange sjanser i vinter. Brødrene Tobias og Didrik Hafstad har et velklingende TIL-etternavn, og spesielt storebror og midtbanespiller Thomas kan nok regne med litt spilletid i år. Ganske god i 2.divisjon for Arendal i fjor. Daniel Bassi har også tatt fint vare på sjansene han har fått.

Men det store utropstegnet blant de veldig unge er Jens Hjertø-Dahl. 2005-modellen har en veldig voksen fysikk og et fint driv med ballen, og var solid mot Tromsdalen. Uten å legge for mye press på en 16-åring, så fikk jeg litt følelsen av "Sander Berge light" av midtbanespilleren der.

Tromsø blir trolig vanskelige å spille mot og å skape sjanser mot også i 2022. Og i likhet som i fjor tror jeg det offensive arsenalet er for tynt til å bevege seg særlig langt oppover tabellen. Det ble 12.plass i fjor, jeg tror den kan kopieres i år.

Nøkkelspiller: August Mikkelsen

Den lille teknikeren og kreatøren fikk et solid gjennombrudd forrige sesong. I år er dermed forventningene mye høyere. I et lag hvor det det offensive er ankepunktet får Mikkelsen en stor del av ansvaret for at Tromsø skal bli vanskelige å forsvare seg mot. Kombinasjonen av teknikk, skuddbein og evne/vilje til å prøve på det avanserte gjorde ham til en publikumsfavoritt i fjor. En X-faktorspiller, og fortsetter han som i fjor skal det bli vanskelig å kunne stå imot bud i sommer.

Se opp for: Sakarias Opsahl

Var god på lån i 2020, før han kom tilbake et lite stykke inn i forrige sesong. Det ble 13 kamper fra start da. Men en dreining fra 3-5-2 til å trolig bruke 3-4-3 som utgangsformasjon stilles det enda større krav til de sentrale midtbanespillerne. Det har Opsahl taklet strålende i vinter. Blir en viktig ballsentral, i tillegg til å ta dødballer. Har også egenskaper til å demme opp for motstanderne. Det han har vist så langt i 2022 bærer bud om et virkelig gjennombrudd når alvoret starter.

Skiller seg for øvrig ut fra den stereotypiske fotballspilleren ved å være inne i tredje året av jusstudier nå.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form