Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 8. Odd

Samme lag, samme formasjon. Men med ny trener og ny stil bør Odd heve seg betraktelig i år.

Foto: Direktesport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

NorskFotballs tabelltips:

8. Odd

9. Kristiansund

10. Haugesund

11. Strømsgodset

12. Tromsø

13. Aalesund

14. Sandefjord

15. HamKam

16. Jerv

Fakta om Odd

Stiftet: 1894
Hjemmebane:
Skagerak Arena
Trener:
Pål Arne Johansen (ny i år)
Forrige sesong:
13.plass

Treningskamper

6.februar: Lyngby 0-1

18.februar: Jerv 3-1 (Lauritsen 2, Jørgensen)

5.mars: Strømsgodset 3-2 (Lauritsen, Owusu, Hagen)

20.mars: Häcken 2-1 (Lauritsen, Rolantsson)

26.mars: Sandefjord (Skagerak Arena, 16.00)

Overganger

Inn:

Abel Stensrud (Skeid)

Jesper Skau (Egen juniorstall)

Fenuel Tewelde (Egen juniorstall)

Josef Baccay (Lillestrøm)

Ivan Mesik (Nordsjælland, Danmark, lån ut sesongen. Var utlånt til Stabæk i fjor)

Ut:

Emil Jonassen

Kristoffer Larsen

Elias Skogvoll (Tromsdalen)

Bjørn Mæland (Egersund)

Eirik Asante (Brage, Sverige)

Sander Svendsen (OB, Danmark, tilbake etter lån)

Thomas Hallstensen (Egersund. Var utlånt til Ull/Kisa i fjor)

Markus Kaasa (Molde)

Mulig startoppstilling (4-3-3):

Leopold Wahlstedt - Espen Ruud, Steffen Hagen, Odin Bjørtuft, Josef Baccay - Filip Rønningen Jørgensen, Solomon Owusu, Joshua Kitolano - Conrad Wallem, Tobias Lauritsen, Milan Jevtovic.

Vurdering av laget

2021 ble et lett forglemmelig år for Odd. Etter at Mushaga Bakenga reiste til Japan halvveis satt seierne veldig langt unna. Kun to kamper ble vunnet i sesongens siste halvdel. Og selv om det skilte 7 poeng ned til kvalifiseringsplass var det ingen jubel for en 13.plass.

Konsekvensen ble at klubblegende Jan Frode Nornes måtte takke for seg som trener. Og etter å ha vært linket til et par dusin trenerjobber de siste årene ble det U-landslagstrener Pål Arne "Paco" Johansen som tok over. Han var med som andrefiolinist i Hønefoss sammen med Leif Gunnar Smerud for snart et tiår siden, har høy status i fotballtrener-miljøret, og det skal bli spennende å se ham som hovedtrener på dette nivået.

(Skulle det skjære seg, bør han neppe få jobben som billettansvarlig. Twitter-videoen hans lagd for å selge sesongkort har allerede rukket å bli smått legendarisk.)

Paco har arvet en stall hvor det ikke er gjort altfor store forandringer. 9 eller 10 av de som er inne i en toppet startellever var også en del av laget sist sesong. Så hvorfor grunn til å tro at Odd skal få en oppsving? Rett og slett fordi jeg tror, og treningskampene også har antydet, at Paco kan få mer ut av laget han disponerer.

Unge spillere som Filip Jørgensen, Joshua Kitolano og kanskje spesielt Conrad Wallem ser ut til å ha tatt steg i vinter. Sistnevnte leverte riktig nok også til godkjent i fjor, men er nå vanskeligere å stoppe, og ser ut til å både spille med mer selvtillit og i et lag som fungerer bedre for ham. Kan bli en viktig målpoeng-spiller fra sin kant. Jørgensen får nå en sjanse som indreløper, noe som ser ut til å passe ham bedre, mens Kitolano også ser jevnere ut enn i fjor. En utvilsomt stort talent, men med mye tillit de siste to årene har man har ventet på at han skal ta neste steg.

En som derimot ser ut til å ha tapt plassen på laget er bror John Kitolano, som var skuffende på backplass i fjor. To år yngre Josef Baccay har kommet inn etter å ha fått veldig få sjanser i Lillestrøm. Kjenner sin nye trener fra U-landslag, og det ser ut som Paco har en klar plan for hvordan Baccay skal brukes på sin backplass. For her er litt av nøkkelen i Odd anno 2022: Backene flyttes veldig høyt i banen og er langt mer aktive. Også indreløperne er ofte høyere opp i banen for å kunne gi flere spillpunkter. Samtidig blir kantene mindre forutsigbare å forsvare seg mot når de trekker mer innover.

I sum gir det trolig et Odd-lag som blir mer offensive enn 2021-utgaven. Samtidig krever den økte risikoen spillere som kan og forstår sine roller, og presisjon i pasningsspillet. I tillegg har treneren hatt behov for en spiller dypt på midten som er trygg med ball, men som også kan falle ned og fungere som en stopper. Solomon Owusu har hatt en askeladd-historie oppover i divisjonene, men fikk ikke altfor mange sjanser fra start i fjor. Ser ut til å være akkurat DEN spilleren som trengs dypt på midten i dette systemet. Mest midstopper på høyt nivå, men har sett bra ut på midten i vinter.

MÅLSCORER: Tobias Lauritsen blir en nøkkelspiller for Odd i år. Foto: Digitalsport

Den viktigste spilleren i år blir nok likevel Tobias Lauritsen. Den høyreiste spissen scoret 7 mål og leverte ok etter at Bakenga forsvant. Nå får han endelig sjansen som et tydelig førstevalg. Ble hentet etter en enorm sesong for Pors i 3.divisjon tilbake i 2017, men skader og hard konkurranse har gjort at han aldri har vært et like tydelig førstevalg som nå. Har sett strålende ut i vinter, og får tydelig bedre arbeidsbetingelser. Sterk inne i feltet, men også i stand til å skape ting en mot en. Legg til et voldsomt skuddbein. En annen som har måtte kjempe seg til en fast plass er keeper Leopold Wahlstedt. Tok plassen fra Sondre Rossbach i fjor, leverte ganske bra, og svensken har en stor rekkevidde og et snev mer av trygghet rundt seg. Uansett et lite luksusproblem her.

En annen unggutt som var litt skuffende i fjor var stopper Odin Bjørtuft. Får tøff konkurranse av ny-hentede Ivan Mesik nå. Resten av laget er en god og erfaren gjeng. Espen Ruud og Steffen Hagen er inne i karrierens siste kapittel i forsvaret. Milan Jevtovic har mer inne enn han fikk vist på kanten i fjor. Spillere som Magnus Lekven, Flamur Kastrati, Gilli Rolantsson huker av noen bokser for å være anvendelige, i tillegg til å ha med seg nyttig erfaring. Syver Aas er også anvendelig offensivt, og kanskje blir dette året hvor den spennende 2004-modellen virkelig slår gjennom.

Odd viste mye positivt og en tydelig offensiv retning i cupen mot Molde. Seierne over Häcken og Strømsgodset har også vist tegn på et lag som er på vei i riktig retning. Jeg tror Skien får mer å juble for i år enn forrige sesong, og at Odd kan kjempe et sted rundt midten av tabellen.

Nøkkelspiller: Tobias Lauritsen

Fire mål i treningskampene i tillegg til to målgivende. Har sett ut til å være i veldig god form. Kommer til gode sjanser og lukter rett og slett mål. Var lenge veldig interessant for russiske Nizhny i vinter, men valgte heldigvis å bli i Norge. Utfordres av Flamur Kastrati, men er et tydelig førstevalg. Lauritsens målform vil ha stor betydning for hvordan årets sesong går.

Se opp for: Josef Baccay

Fikk noen sjanser i 2019 for Lillestrøm, og har vært lånt ut til både Fredrikstad og Kongsvinger, uten at det ble oppsving på karrieren der. Lillestrøm lot ham gå ut av kontrakten i vinter, men i Odd fant venstrebacken en trener som har troen på ham. Mange U-landskamper fra før. Sett veldig bra ut i oppkjøringen, og har fått være veldig offensiv i stilen. Å slå gjennom som ung spiller krever også at du er i riktig klubb, og det kan se ut til at Baccay er på rett sted nå.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form