Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Eliteserietipset: 16. Jerv

TABELLTIPS: Vi levner nykommerne små sjanser i årets sesong. Trener Arne Sandstø må trylle igjen om Jerv skal overleve.

Foto: Digitalsport

Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!

Fakta om Jerv

Stiftet: 1921
Hjemmebane: J.J Ugland Stadion - Levermyr
Trener: Arne Sandstø (siden 2016)
Forrige sesong: 3.plass i OBOS-ligaen (opprykk via kvalifisering)

Treningskamper

4.februar: Vindbjart 3-1 (Nayara 2, Diallo)

12.februar: Sandefjord 1-4 (Furtado)

18.februar: Odd 1-3 (Furtado)

25.februar: Sandnes Ulf 0-2

3.mars: Linense 1-2 (Selvmål)

15.mars: Arendal 3-3 (Antwi 2, Furtado)

19.mars: Ørn Horten

27.mars: Bryne (Bryne Stadion)

LES OGSÅ: Alle treningskampene i Eliteserien

Overganger

Inn:

Erik Tobias Sandberg (Lillestrøm, lån gjort permanent)

Thomas Ness (Levanger, tilbake fra lån)

Amadou Tidiane Diallo (Teplice, Tsjekkia)

Erik Brenden (Sandefjord)

Mikkel Ugland (Start)

Leandro Fernandes (PEC Zwolle, Nederland)

Amund Wichne (Start)

Aral Simsir (Midtjylland, Danmark, lån ut sesongen)

Mathias Haarup (Hobro, Danmark)

Ut:

Thomas Zernichow (Lagt opp)

Ikhsan Fandi (Pathum United, Thailand)

Diego Campos (Degerfors, Sverige)

Thomas Kok (Preussen Münster, Tyskland)

Pibe (FCB Magpies, Gibraltar)

Shuaibu Ibrahim (Novarank, Armenia)

Jørgen Solli (Stjørdals-Blink)

Alexander Dang (Øygarden. Var utlånt til Egersund i fjor)

Håkon Krogelien (Express, lån fram til sommeren)

LES OGSÅ: Alle overganger i Eliteserien

Mulig startoppstilling (3-4-3):

Øystein Øvretveit - Daniel Arrocha, John Olav Norheim, Erik Tobias Sandberg - Torje Wichne, Mathias Wichmann, Leandro Fernandes, Mathias Haarup - Erik Brenden, Willis Furtado, Mikael Ugland.

Vurdering av laget

For første gang siden Kristiansund tok turen opp får vi en nykommer på øverste nivå i norsk fotball. Så seint som i 2013 spilte laget fra Grimstad i 3.divisjon mot lag som Frøyland, Flekkefjord og Sandnes Ulf 2. Siden har Jerv tatt steg på steg, stabilisert seg i 1.divisjon, og nå tatt turen til Eliteserien. Det skjedde etter en av de mest dramatiske og spektakulære fotballkamper som er spilt på norsk jord. Kvalifiseringskampen mot Brann ville blitt kalt urealistisk om den var lagd i Hollywood, men sørget for at sørlendingene nå får sjansen på øverste nivå.

Der blir Jerv en soleklar underdog. Å tippe dem nederst på tabellen er like spennende som å servere Grandiosa i middagsselskap. Men for Jerv ligger også mulighetene her. Flere ganger har nedrykkstippede lag blitt undervurdert og klart å vise at en forent enhet kan nå langt. Ingen forventer noe av Arne Sandstøs mannskap i år - men samtidig er det ingen av lagene som skal til Levermyr seint eller tidlig i sesongen som ser fram til den banen. Kvaliteten har vært mildt sagt varierende utenom sommermånedene.

Det Jerv ofte har vært gode på de siste årene er å hente spillere fra langt utenfor normal allfarvei. Nå er Diego Campos borte, og det er en spiller som utvilsomt skal bli vanskelig å erstatte. Ulempen med et tidlig tabelltips er at Jerv (og mange andre) garantert er langt fra ferdige med shoppingen. Samtidig begynner utlendingskvoten å fylles opp hos Jerv, så det settes noen begrensninger. Men en spiller som Rodney Antwi, som måtte flykte fra Ukraina, er blant de som er i kikkerten, sammen med Brann-spiss Erlend Hustad.

Ellers har ikke overgangsvinduet vært ekstremt spektakulært. Amund Wichne gir kvalifiseringshelten Øystein Øvretveit konkurranse i målet. Sistnevnte er tilbake på øverste nivå nå. Debuten kom for Brann på Lerkendal som 17-åring, men siden har karrieren tatt en ving via Sandefjord, og nå inne i sin femte Jerv-sesong. Skal Jerv ha noen sjanse i år, må Øvretveit leverte på sitt høyeste nivå.

Mikael Ugland har en fin fot, men verken han eller Erik Brenden (Sandefjord) har skapt store overskrifter med sine signeringer. Sistnevntes anvendelighet og løpskraft kan imidlertid bli nyttig. Langt større er spenningen rundt Leandro Fernandes, vinterens mest spektakulære Jerv-signering. Med en fortid som junior i PSV og Juventus kommer forventningene. Det han har vist i Jervs treningskamper har så langt vært ujevnt. Det er ingen tvil om at det er en spiller med kvaliteter til å styrke Jerv. God på å skaffe seg rom og løser mange situasjoner med gode pasninger som treffer medspillere på løp i bedre situasjoner. Samtidig litt slurvete og med litt for høy risiko i en del valg. Virker å ha litt å gå på til toppformen.

Amadou Diallo er en annen signering som kommer inn som et ukjent blad i norsk fotball. Sist i tsjekkisk fotball, og før det i Aserbajdsjan. Sånn sett kjennes det litt ut som en typisk Jerv-signering som enten blir fantastisk eller håpløs. Først og fremst et alternativ ute til venstre i år, hvor nevnte Ugland også kan brukes. Men også en tredje nysignering kan bekle den posisjonen.

For vinterens kanskje mest spennende signering er Aral Simsir. Den 19-årige venstrekanten har herjet på aldersbestemt nivå for Midtjylland og var nær en overgang til Trabzonspor i vinter. En særdeles YouTube-vennlig spiller med en lekenhet som kan gjøre ham til en publikumsfavoritt. Men kan han få til det samme mot seniorer? Det kan bli flott, det kan bli flopp, men interessant er det. En annen danske, Mathias Haarup, kan brukes på begge sidene av forsvaret, har vært god for Hobro på nivå to i Danmark nå. Ingen spektakulær signering, men trolig en nyttig brikke i puslespillet.

Øvretveit er ikke den eneste spilleren som fortsetter i sentrallinja som må ha en strålende sesong for at Jerv skal overleve. John Olav Norheim er en spiller som fortjener en sjanse på øverste nivå nå. Svært anvendelig, noe som passer godt når Sandstø ofte bytter formasjon, både mellom og under kamper. Bivirkninger av korona har satt Norheim tilbake litt i vinter, men når han kommer i slag er det en spiller som "aldri" spiller en svak kamp, uansett om det er som stopper, på midtbanen eller enda mer offensivt.

Danske Mathias Wichmann har også blitt en viktig brikke på sine år i Jerv. Styrer midtbanen, er vond å møte, og en spillertype en klubb som Jerv trenger i år. Og på topp er Willis Furtado en spiller med X-faktor. Var helt fantastisk i starten av forrige sesong. Kraft, teknikk og skuddbein, i tillegg til å være uberegnelig. Mest kant i fjor, kanskje spiss i år? 

Ved siden av Norheim er det flere stoppere som har vært gode på nivå to, men som har spilt lite eller ingenting på øverste nivå. Erik Tobias Sandberg fikk endelig et gjennombrudd i fjor på lån. Var store forhåpninger til ham i Lillestrøm, men skader ødela mye der. Skade ødela også Daniel Arrochas første sesong i Jerv. Tilbake sist sesong. Var glimrende i Nest-Sotra, og en spiller toppklubber snuste på der. Kristian Novak er et annet alternativ. Fikk ikke sjansen i Viking, også for ham var skader en del av bildet.

Det er litt for mange spørsmålstegn i Jerv-laget ennå. Kan spillere som Arrocha, Wichmann og Øvretveit vise at de er mer enn bare gode OBOS-spillere? Kan Arne Sandstø få på plass en offensiv brikke eller to som gir laget flere mulige målscorere? Kan de gjøre som mange andre nyopprykkede, og vise at entusiasme og underdog-mentalitet kan holde mot bedre lag? De fleste svarene må være ja om minst to lag skal havne under Jerv på tabellen.

For det er absolutt muligheter til å få en god start. Levermyr i april er ikke nødvendigvis en drøm, og 6 av de 10 første kampene spilles hjemme. Samtlige mot lag som tippes et stykke unna toppet (Strømsgodset, Kristiansund, Tromsø, Odd, Sarpsborg 08, HamKam). Alle muligheter til å plukke bra med poeng her, men samtidig er det et litt tveegget sverd. For en mager poengfangst her vil skape et særdeles trøblete utgangspunkt.

Sandstø er veldig glad i å endre mye på laget. 3-4-3 og 4-2-3-1 var ofte utgangsposisjoner i fjor. Årets Jerv vil garantert komme i mange ulike former. Kan de treffe riktig til mange nok kamper, og kan Sandstø finne de som kan levere best for ham i år? Opprykket kom etter fulltreff på overgangsmarkedet med både Furtado og Campos. Noen av vinterens signeringer må vise seg å være på samme nivå.

Å tippe Jerv nederst er nesten stusselig kjedelig. Samtidig er tabelltips i mine øyne sannsynlighetsregning, og sjansene er store for at vi finner Jerv i bunnen.

Nøkkelspiller: John Olav Norheim

En herlig spillertype. En av få i laget med Eliteserie-erfaring, ettersom det ble 4 kamper for Start i 2015. Anvendelig, alltid god, og en sånn type som går foran og gjør medspillerne bedre. Anvendelig som få, og kan fort havne i 2-3 roller i samme kamp i år. En av spillerne Jerv virkelig må håpe at holder seg skadefri og leverer i år.

Se opp for: Aral Simsir

Scoret fire mål mot Rosenborg da Midtjylland feide trønderne av banen i UEFA Youth League, ungdomsutgaven av Champions League. 19-årige Simsir er toppscorer i nevnte turnering. Jerv og Arne Sandstø har nytt godt av sitt gode forhold til Midtjylland tidligere, og kanskje kan Simsir være artisten som vipper årets sesong i Jervs favør. Lekenhet og teknikk i kombinasjon kan bli spektakulært. Så gjenstår det å se om det kan kombineres med effektivitet, og om han i det hele tatt får til noe lignende på seniornivå.

Om han klarer det, kommer det til å bli mye moro med Simsir i årets sesong.

Her er Coolbets odds for vinner og nedrykk i årets Eliteserie:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form