Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

3.divisjonstipset: Avdeling 5

"Trønderavdelingen" er alltid jevn. Slik blir det trolig også i år.

Foto: Digitalsport

En av de jevneste avdelingene i år? Trønderavdelingen har mange år tidligere vært særdeles tett, både i topp og bunn, og med spenning til siste slutt. Sånn blir det trolig også i år.

LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 1 - Lyn er storfavoritt

LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 3 - Pors, Eik eller Fram?

LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 4 - Årets sterkeste avdeling!

LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 6 - Overraskelse i toppen?

De ti trønderne har i år med seg Rana og Bodøs tre representanter i Bodø/Glimt 2, Innstranda og Junkeren. Sistnevnte har forsterket et allerede bra lag, og seiler opp som et mulig opprykkslag etter flere år som et "øvre halvdel-lag".

Så er det knyttet stor spenning til hva vi kan vente oss av nedrykkslagene Nardo og Rosenborg 2. Eller kan Strindheim, Kolstad og Byåsen heve seg fra middels høstsesonger i fjor til å bli laget å slå i denne avdelingen?

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Coolbets sesongodds:

Her er vårt tabelltips:

1. Byåsen

Coolbets vinnerodds: 5

Også et lag som kan karakteriseres som en mulig overgangsvinner før denne sesongen. Var aldri ordentlig med i opprykkskampen i høst, men bør igjen være et lag å se opp for i 2022.

En kjempeforsterkning med Øyvind Alseth rett inn fra Ranheims høyreback, mens playmaker Øyvind Haugen har returnert fra Nardo. Keeper Sondre Kroglund (Tiller) og returen til Sander Halgunset fra Stjørdals-Blink er andre faktorer som gjør Byåsen mer slagkraftige denne sesongen.

En jevn tropp med mange gode spillere å velge blant. Mats Romsdalen leverte ok med 4 mål som spiss i fjor, mens Jonas Bolkan Nordli har noen av de samme egenskapene som broren Simen (Aalesund) på kanten.

Bra rutine og kvalitet i Lars Valderhaug, midtbanekjempe Mats Ingebrigtsen og angriper Andreas Nytoft. Samtidig har både Martin Grong Risan og Jonas Næss Nilsen vist at de kan score på dette nivået. Brage Wiik og Espen Langørgen bidrar til inntrykket av et lag skal skal bli vanskelig å angripe mot i år.

Dalgård er en arena som hører hjemme i 2.divisjon. I år er forutsetningene til stede for at trener Erik Selnæs igjen skal lede et lag som kjemper i toppen av 3.divisjon.

2. Junkeren

Coolbets vinnerodds: 8

Bodølaget seiler opp som en mulig opprykkskandidat i denne avdelingen.

Har lenge kunne profilert på å knytte til seg gode spillere som ikke når gjennom det trange nåløyet i Bodø/Glimt. Spillere som midtbaneduoen Adrian Skindlo og Sidad Chooly kunne utmerket spilt høyere i systemet. Førstnevnte prioritert futsal nå, men midtbanen er likevel styrket når man har gjort en fantastisk signering. Etter spill i Djurgården, Rosenborg, Bodø/Glimt og Tromsø har han landet på at å flytte til Bodø med familien var riktigere enn å hoppe på et nytt tilbud høyere opp.

Ellers har Junkeren sett mot Spania for å styrke troppen. Keeper Alvaro Pizzaraya på 203 cm går inn på A-laget. Spissen Javier Carillo er også hentet. I fjor kom midtbanespilleren Lolo for å jobbe på klubbens akademi, og med mange sesonger bak seg i La Liga har han nå også meldt overgang som spiller. Trolig for spill i 4.divisjon, men...

TILBAKE: Daniel Berntsen, her i Tromsø-drakt, er tilbake i Bodø by og blir en kjempeforsterkning for Junkeren. Foto: Digitalsport

På topp har man en legendarisk målscorer i kantspiller Ivar Unhjem. Hurtig og en meget solid avslutter, kommer til å score mye også i år. Lasse Lien (eks-Glimt 2) litt med i fjor, mens Oscar Kapskarmo (Mosjøen) og Jakob Bang (Meløy) er hentet inn etter å ha levert knallsterkt i henholdsvis 4.- og 5.divisjon i fjor.

Bakover fikk Stian Kristiansen et gjennombrudd i fjor. Mest back, noen kamper på midten. Fantastisk venstrefot, og scoret blant annet fra midtbanen mot Rana. Markus Andersens retur fra Bærum viktig på stopperplass. Lovende Eskil Melstein en spiller å se opp for på midten.

Junkeren bør være et lag å regne med i toppen denne sesongen.

3. Rosenborg 2

Coolbets vinnerodds: 4.75

En forferdelig sesong for Rosenborg 2 i fjor. Med alle de eldste juniorene sendt til andre klubber ble det et veldig ungt mannskap som måtte klare seg selv. Med lite hjelp fra a-laget, spesielt på bortekampene, ble det mange stygge sifre. 0-5 for Sotra, 1-5 for Levanger, 1-6 for Kjelsås, 2-7 for Notodden, 2-9 for Arendal, 0-12 for Skeid og 0-7 for Øygarden ble en stusselig avslutning på sesongen. 93 baklengs og kun 9 poeng.

I tillegg fikk Rosenborg juling av Midtjylland i ungdommenes Champions League, og i den nasjonale G18-serien er det forferdelige sifre nå, med blant annet 1-9 for Aalesund og 1-10 for Kristiansund nylig. Likevel bør man ofte nok klare å stille et slagkraftig mannskap i år.

Når man ikke skal gi andrelaget bedre forutsetninger enn RBK gjorde i fjor er det like greit å ha laget sitt i 3.divisjon med mer passende nivå og kortere reiser. Spørsmålet i år er åpenbart om man kan vente seg noe hjelp fra A-laget. Når cupen avsluttes etter runde 3 i juni (spilles ferdig i 2023) og RBK for første gang på mange år ikke skal forsøke seg i Europa er forutsetningene langt bedre enn de var i fjor.

Godt forspent med Sander Tangvik på keeperplass, men om Julian Faye Lund er med er det uansett en heftig oppgradering. Også innlånte Bryan Firabema på topp, hans spisskollega Ole Sæter, Adam Andersson og Olaus Skarsem, som imponerte i Bodø, er fort spillere vi vil få se oftere på trønderske 3.divisjonsbaner i år.

Har også flere spennende spillere som hadde det tungt i fjor, men som kan blomstre i år. Marius Broholm klarte seg bra på midtbanen, og Magnus Hammerås på topp hadde også lovende takter tidvis. Selv om 2.divisjon ble tungt bør de kunne dominere her. Pawel Chrupalla gjorde seg neppe populær med et mye omtalt intervju i vinter, men når han er tilbake er det selvsagt en forsterkning her, mens Daniel Gaustad også klarte seg ok på nivået over.

Så kommer et trekløver med yngre spillere til å bli spennende å følge i år. Stopper Håkon Røsten (2005) er en spiller med meget store forventninger knyttet til seg. Tatt opp i A-stallen og har spilt en del i vinter. Sverre Halseth Nypan (2006) og Oliver Holden (2005) er to talenter på midtbanen som det også er forventninger til.

Vanskelig å vite hva man skal forvente av RBK 2 i år, både når det gjelder lagoppstillinger og resultater.

4. Strindheim

Coolbets vinnerodds: 5.50

Kjempet om opprykk nesten til siste slutt i fjor, men avslutningen med tre strake uavgjort gjorde at opprykket glapp.

Har, med unntak av et par spillere som ikke var i førsteelleveren, beholdt det meste av stallen fra i fjor, i tillegg til at viktige Joachim Solem (eks-RBK) ikke er med nå. En god mix av spillere hentet fra egne rekker og mer erfarne utenfra.

Det inkluderer spillere som stopperkjempe Andreas Østeraas, tidligere RBK-junior Patrick Strand på kanten og Vetle Wenaas, som hadde en bra sesong med 6 mål i fjor. Han, Strand og Robin Skrogstad noen av de som må stå fram på målfronten om Strindheim Toppfotball skal leve opp til navnet sitt.

Fredrik Lund på midten og Sivert Risan egne spillere som har utviklet seg til topp 3.divisjonsnivå. Tidligere Molde-keeper Ola Leirvik bakerst er også solid. Tatt inn Gabriel Saugestad og andrekeeper Edvard Sjøli fra Ranheim i vinter.

Strindheim er solide. Men er de solide nok til at sesongen skal ende i opprykk? Tøffere avdeling nå med både Nardo og Rosenborg 2 betyr at det kreves enda mer enn i fjor.

5. Kolstad

Coolbets vinnerodds: 5.50

Klubben fra drabantbyen i Trondheim sør er en outsider i toppen. Alltid målgaranti på Kolstads kamper, og med unntak av da det nesten ble nedrykk i 2018 (51-63 i målforskjell!) har de plassert seg på øvre halvdel.

Som for de fleste lagene som plasseres i midtsjiktet her: En bra ellever med noen ordentlig gode spillere, men kanskje ikke helt bredden eller totalkvaliteten som kreves for å være et opprykkslag.

Målgarantien bør ikke bli mindre i år med Emmanuel Vladic på plass. Ganske god for Levanger i fjor, strålende i 4.divisjon før det, men hverdagskabalen og bosted i Trondheim gjorde at Kolstad fikk en fantastisk forsterkning. Ola Arntsen fra RBK junior også en spennende signering.

Erlend Sørhøy på kanten er blant divisjonens, ikke bare avdelingens, aller beste offensive spillere. Også Mats Bjerkan og Fredrik Arnstad på midten er to meget solide spillere. Erik Rotlid med 7 mål i fjor. Joakim Barstad (eks-Aalesund) må stå fram bakover slik at Kolstad også blir vanskelige å score på.

Juniortrener Kristian Selnæs har tatt over A-laget før denne sesongen, og leder et lag som er en outsider i kampen om opprykk i år.

6. Nardo

Coolbets vinnerodds: 5.50

Det ble til slutt nedrykk for klubben fra Nissekollen, som til tross for små midler holdt seg lenge i 2.divisjon. Hadde cupkampen mot Lillestrøm å se fram mot gjennom vinteren, men problemer med det nylagte kunstgresset deres gjorde både at den kampen måtte spilles på Ranheim, og at klubben går til sesong nå uten å vite om hjemmebanen er klar.

I tillegg er det mye uro rundt klubben nå. Nidaros har skrevet om en anstrengt økonomi som gjør at det er usikkert rundt trenerduoen, og nå at sportssjefen er sykemeldt. Med andre ord er det mye utenomsportslig støy som også kommer til å påvirke A-lagets muligheter til å prestere denne sesongen, og det bidrar til at jeg ikke holder Nardo (en klubb jeg ble glad i etter flere år i nabolaget) blant de fremst opprykkskandidatene.

Det til tross for at de har beholdt flere gode spillere. Marius Sandvik er en stopper jeg liker veldig godt, og han burde spilt høyere i divisjonene. Patrick Hjelmseth er også tilbake nå, mens man håper Pål Even Heggelund (fra Alta) skal være målscoreren man trenger på topp.

Spillere som stopper Ottar Magnusson, Andreas Krokbø og Jørgen Wist Lie på midten og back Simen Nestaker er alle solide, og Nardo blir nok vanskelige å møte i år. Så lenge forutsetningene til å prestere godt er til stede, men akkurat nå er det så mange bekymringer rundt klubben og a-lagssatsingen. Når man har sett lignende ting skje før forsvinner ofte de beste til andre klubber, og det er ikke helt usannsynlig at flere av de beste kan søke seg mot andre trondheimsklubber i sommer.

7. Tiller

Coolbets vinnerodds: 25

Hentet Marius Jacobsen fra KFUM som ny trener, og han fikk en drømmestart da laget hans ledet 5-0 før 20 minutter var spilt mot Charlottenlund i cupen (8-1 til slutt). Tar over et lag som var ok, men som falt sammen i siste halvdel, og dermed endte langt unna opprykksplassen.

Har mistet stortalentet Fredrik Sjøvold til Bodø/Glimt, men har ellers beholdt flere. Tidligere RBK-junior Brede Frøysa holder høy 3.divisjonsklasse, og Magnus Aasarød var i en årrekke blant 2.divisjons beste spillere. I kamp med flere andre trønderklubber sikret de seg Tynset-brødrene Knut og Erling Kleppo Vangen som forsterkninger på kanten og på midten.

Så skal det bli interessant å se Andreas Fossli tilbake på banen. Strålende for Utleira i futsal (flere på laget med mange eliteseriekamper og meritter innendørs), men ute med en skade hele fjor. En artist og entertainer, og leverte et av de sterkeste intervjuene i breddefotballen på lenge til Nidaros i fjor. Tiller manglet litt en storscorer i fjor, selv om Robin Hermanstad leverte 4 mål fra spissplass.

Mange som har spilt sammen lenge, i tillegg til å ha hentet opp et par egne juniorer foran årets sesong. En ganske bra ellever, men bra nok til å kjempe med lagene over?

8. Bodø/Glimt 2

Coolbets vinnerodds: 20

Samtidig som førstelaget på full fart mot sitt andre strake seriegull og triumfer over storlag i Europa, så holdt det på å gå galt for rekruttlaget. I siste runde møtte de Melbo til ren nedrykksfinale (uavgjort holdt for Glimt 2), og med en halvtime igjen lå de under. Det ble seier, men andrelaget fikk det tøffere enn forventet.

Med spill om både seriegull, cupavansement og Conference League var naturlig nok ikke B-laget en høy prioritet. Det kan nok bli litt bedre i år. En spiller som Isak Amundsen var på lån i Tromsø i fjor, og er langt unna spilletid for førstelaget. Fredrik Sjøvold imponerte stort på Tillers midtbane i fjor og var ønsket av mange. En framtidsspiller i Glimt, og vil ha kamparenaen sin her. Backen Brynjar Johnsplass og keeper Marcus Andersen er også spillere fra A-stallen som også blir å finne på borteturene.

Også Ask Tjærandsen-Skau og Adan Hussein, som begge var på lån både i 2020 og i fjor, er pr nå tilbake i Bodø, og vil åpenbart forsterke midtbanen kraftig så lenge de er i klubben. Utover det er det spennende å se om spillere som Lasse Nordås, Joel Mugisha, Gaute Vetti og Japhet Sery Larsen blir å finne her. Svaret er trolig at det er mest aktuelt i de roligere periodene utover sommeren, og kanskje når det trengs utover høsten hvis plassen er utsatt til.

Stopper Sigurd Ekern og angriper Mads Halsøy blant spillerne som fikk mye spilletid i fjor. Også stortalentet Mats Pedersen (16) slapp til en del. Litt av problemet til Glimt i fjor var at veldig mange av de unge, naturlig nok, var helt uten seniorerfaring. Med én sesong bak seg for mange av dem bør det bli litt stigning i år.

9. Trygg/Lade

Coolbets vinnerodds: 25

Til å være et opprykkslag er forventningene ganske store til Trygg/Lade denne sesongen. Rykket opp greit sist sesong, og har mange gode spillere som har erfaring fra dette nivået.

Kaptein Mikail Bjørnstad (stopper) med fortid som RBK-junior, Stian Torgersen på midten og Amund Vingelen (Nardo og Strindheim) blant spillerne som holder bra 3.divisjonsnivå fra før. Ikke så mange nye inn før årets sesong, men Eirik Åsen (Tynset) var ønsket av flere. Brødrene Heike og Isak Konradsen også spennende, mens det er forventinger til at Julian Moen Rygh også skal ta nivået bra her etter å ha vært god i fjor.

Det blir nok en kamp i bunnen for laget som fram til i fjor var trent av Steffen Iversen. Et av seks-sju lag som først og fremst må tenke på å unngå nedrykk i år.

10. Orkla

Coolbets vinnerodds: 50

Om Orkla var et dyr måtte det vært katt, for det føles som at de har 9 liv i 3.divisjon. I 2019 ble de reddet fra nedrykk da Fløya 2 ga fra seg plassen. I både 2017 og 2018 startet de sesongene elendig, før enorme sluttspurter tok dem opp på 6.plass.

Trener John Pelu må stable sammen et lag som må klare seg uten de to største profilene fra de siste årene. Midtbanesjef Steinar Gjersvoll og storscorer Erik Helgetun har begge lagt skoene på hylla nå, og savnet av de to vil naturlig nok merkes stort.

Utover det er det ikke de største endringene i troppen fra forrige sesong. Pål Fredrik Simonsen kommer fra godt spill i KIL/Hemne, og sammen med Emil Lynum, som var tilbake i storslag med 10 mål i fjor, blir han viktig offensivt.

Mange som har spilt sammen en årrekke. Kåre Brøndbo (eks-Stjørdals/Blink), kaptein Håkon Sanden og den gode stopperen Espen Grøset har mange sesonger bak seg.

Bør kunne berge plassen, men er de gode nok til å kjempe seg oppover tabellen fra fjorårets 9.plass?

11. Rana

Coolbets vinnerodds: 150

Sammenslåingen mellom Mo og Stålkameratene har ambisjoner høyere enn å kjempe i bunnen av 3.divisjon, og satser på å bli et naturlig fotballsentrum mellom Trondheim og Bodø. Har inngått et større samarbeid med Bodø/Glimt nå, og fikk beleilig seriemesteren i cupen for andre år på rad nå.

Kim Råde på midten har vært høy klasse i en årrekke, og den tidligere Mo-spilleren blir nøkkelen for en god sesong. Fredrik Rise holder også høyt nivå, mens Anton Nordeng fikk et gjennombrudd med 8 mål i fjor. En god signering i Nicklas Sundsvåg, med fortid i Glimt, og som spilte 2.divisjon i Fram sist sesong. Brødrene Olav og Arve Hauknes danner stopperpar.

Alexander Iversen har gjort comeback etter at han trappet ned med 5.divisjonsfotball i Mo i fjor, og kan bli en viktig forsterkning offensivt. Et enda mer overraskende comeback gjorde keepertrener Tor-Egil Horn, som i en alder av 46 år kan bli reservekeeper i noen kamper i år.

Trener Ørjan Valla får en tøff jobb med å legge tre lag bak seg på tabellen. Merkes godt når de har hatt noen fravær i treningskampene.

12. Melhus

Coolbets vinnerodds: 50

Klubben fra like sør fra Trondheim har bitt seg fast i 3.divisjon like over nedrykksstreken i flere sesonger nå. Det blir en ny sesong med kamp på nedre halvdel i år.

Har manglet en storscorer, og håper Torbjørn Trøen (Kolstad, Nardo) kan være mannen som slår til på spissplass. Ok målsnitt siste årene. Ellers er det mange som har spilt sammen i flere sesonger nå, og flere med bra med erfaring bak seg.

Kim Roger Laugsand på backplass er blitt 39 år, men det er ikke bare alderen som gjør det imponerende at han holder koken. Ble hardt skadd i en rulleskiulykke i 2020, noe han fortalte VG om, men var tilbake på banen og spilte nesten alt i fjor. Bra kvalitet med Martin Nilsen og Ole Gunnar Øien på midten, mens Serge Gamwanya og Alpha Doboyou er kreative.

Martin Berdal bør være en bra signering på stopperplass sammen med Mats Ramlo.

Har ofte startet sesongene svakt, og i fjor ble det bra effekt etter trenerbytte tidlig. En tøff start nå før det kommer potensielle nøkkelkamper mot Rana, Steinkjer, Tiller og Innstrana i løpet av en måneds tid.

13. Steinkjer

Coolbets vinnerodds: 25

Nordtrønderne er tilbake i 3.divisjon etter at det ble en stusselig exit i 2019. Vant kun to kamper hele sesongen, og 14 av de 15 siste matchene endte i nederlag. Var heldig med sin pulje i høst (Trøndelag delte 4.divisjon i 4 avdelinger, før gruppevinnere spilte kvalifisering om opprykksplassene) og vant klart, før det ble opprykk i en dramatisk duell mot Levanger 2. Vant 4-3 sammenlagt etter at motstanderne fikk hele 3 røde kort i siste kamp.

Ikke akkurat betryggende at Steinkjer fikk juling med 1-5 for Verdal, som er igjen i 4.divisjon, i cupen i mars. Mye mer betryggende er det at storscorer Sindre Sakshaug (10 mål i fjor) kom hjem foran forrige sesong. Stemte ikke helt for ham i Levanger eller Byåsen, men for Steinkjer har han et fantastisk scoringssnitt over mange sesonger. En annen nøkkelspiller er den svenske midtbanespilleren Granit Buzuku, som kom til Steinkjer etter spill for Egersund og Levanger. Hentet også tre andre svensker i fjor. Samuel Kiflit var best, og den eneste som er igjen nå.

Rutinerte David Belsvik er blant de som har takket for seg siden opprykket, og nylig sa også Sindre Lie farvel. Vil bli savnet stort på stopperplass. Et lite generasjonsskifte også etter nedrykket i 2019, så det er flere som får sin første 3.divisjonserfaring i år.

Steinkjer ser litt svekket ut siden opprykket. Selvsagt mulig at det kommer inn forsterkninger, men pr nå ser de ut som en klar nedrykkskandidat her.

14. Innstranda

Coolbets vinnerodds: 100

Bodølaget rykket opp i fjor. Først etter å ha kommet foran Mosjøen i serien, så med en imponerende 4-0-seier over Krokelvdalen i kvalifiseringen etter først å ha tapt for Harstad. Fikk merke hvor toppnivået i divisjonen ligger da de tapte 1-5 for Mjølner i cupen nylig. Trener Aram Khalili, som selv vet hva som kreves i toppfotballen etter å ha vært spiss for mange lag, har en stor oppgave foran seg.

Fikk en stjerne i fanget da amerikanske Sam Archer flyttet til Bodø på grunn av kjærligheten i fjor. Scoret 8 mål da, og spissen fra New York blir viktig i kampen om sikker plass. Så har Anders Karlsen kommet hjem med lang erfaring fra Bodø/Glimt og flere andre klubber på de tre øverste nivåene. Ali Al-Nashi, som har spilt for Bodø/Glimt 2 og Junkeren, bør også bli en forsterkning på midten.

Ellers er dette et lag hvor de fleste er hentet fra egne rekker, og den eneste erfaringen er fra 4.divisjon. Når Junkeren skal kjempe i toppen er det også dit Bodøs nest beste (altså de som ikke når opp i Glimt) går, og Innstranda blir nok for små på dette nivået. Se opp for Max Staurvik på midten, og la oss håpe han har arvet fars skuddbein.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form