Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

3.divisjonstipset: Avdeling 1

Lyn er norsk fotballs største opprykksfavoritt!

3.divisjonsstarten står for tur, og endelig kan vi se fram mot en full sesong etter at korona ødela 2020 og amputerte forrige sesong.

I denne saken ser vi på avdeling 1. Her finner vi en av de største opprykksfavorittene i hele seriesystemet. Lyn har gjort en rekke råsterke signeringer i vinter, og er en enorm favoritt i denne avdelingen som har 10 lag fra Oslo, samt 4 fra Hordaland.

Coolbets sesongodds:

Her er vårt tabelltips:

1. Lyn

Coolbets vinnerodds: 1.28

Lyn er et lag alle forventer at skal rykke opp. Og la det være sagt; Om ikke Jan Halvor Halvorsen klarer å rykke opp med årets mannskap, vil det være en enorm overraskelse og skuffelse. Likevel er det viktig å huske på at Lyn de siste årene har skuffet stort i forhold til forventningene. I 2019 ble det 6.plass, 24 poeng unna opprykk, og i høst endte den tradisjonsrike klubben på 4.plass, 12 poeng bak Frigg (på 13 kamper).

Fotball er heldigvis ikke så enkelt at det sterkeste laget på papiret vinner. Samspill, tilfeldigheter, skader, motivasjon, taktikk og form er variabler det er vanskelig å beregne helt nøyaktig på forhånd. Men den stallen Lyn nå har skrapet sammen er så sterk at vi snakker trolig om en av de aller sterkeste stallene i 3.divisjon på veldig lang tid.

David Tavakoli har vært en målscorer av rang på nivå to og tre lenge. Alexander Pedersen har stått mye på de samme nivåene. Magnus Tvedte, Christopher Lindquist og Ole Breistøl kommer rett fra spill i OBOS-ligaen. De to førstnevnte bidrar til at alternativene er mange og gode i forsvar, hvor også William Sell (fra Mjøndalen i høst), Eirik Haugstad (eks-Stabæk) og Herman Solberg Nilsen (fra Sandefjord nå, brukes trolig på midten) er andre av høy kvalitet bakover. Noah Bech Hermansen kom rett fra Serie A-klubben Sampdoria, og tar trolig den dype rollen på midten.

I tillegg til de kjente navnene, er spillere som Henrik Elvevold (eks-Tromsø) og Martin Bakken gode alternativer på midtbanen. Navnet Lyn klinger også godt, åpenbart helt til Vestfold, som gjør at gode 3.divisjonsspillere som Andreas Bjørntvedt Olsen og Julius Myrbakk (ny fra Fram) kommer til klubben.

Så er det en svekkelse at spillere som Anwar Pellegrino og Henrik Lehne Olsen, brødre av to av eliteseriens mestscorende de siste årene, er ute lenge med skader. Og selv om Tavakoli kan score 30+ i form her, så har jobb og skader gjort at det siste halvannet året ikke har vært hans beste på fotballbanen.

Lyn får en tøff test mot Nordstrand og Oppsal i de to første rundene. Det er en mulighet til å stikke fra to potensielt arge konkurrenter, men også bananskall som gjør at man må jage fra start. Det er umulig å ikke ha Lyn som klar favoritt her, men jeg er ikke like sikker ennå på at de kommer til å valse over alt av motstand og vinne med haugevis av poeng.

2. Nordstrand

Coolbets vinnerodds: 17

Nordstrand har blitt en enormt dyktig klubb når det kommer til spillerutvikling. For et par år siden, da Interkrets' status fortsatt var høy, vant de foran klubber som Stabæk, Vålerenga og Lillestrøm. Og i løpet av litt over ett år nå har de sendt hele 11 spillere oppover i divisjonene. Selv om utskiftningene er store, har trener Thomas Holm også fått inn spennende forsterkninger som gjør at Nordstrand må regnes med i toppen.

Da 3.divisjon endelig kom i gang i høst holdt det på å gå galt for Nordstrand. De åpnet med 1 poeng på de 6 første kampene, og så ut til å være på full fart mot 4.divisjon. Så snudde det, og med seks strake seiere klatret de til en ok 6.plass.

Har fått inn flere spillere som ikke har nådd opp i hakket større hovedstadsklubber. Henrik Kvåle (Kjelsås), Ola Hognerud (Lyn) og Fredrik Graham Hansen (Lyn) er alle hentet i vinter. To meget solide signeringer offensivt i spissen Luka Fajfric (Stovner) og kantspiller Reda Chikh, tilbake etter ett år i Nardo. Sist han var i klubben scoret han blant annet dette kunstmålet. Også stopperkjempe Dan-Roger Roland kommer fra Lyn og skal bidra til å gjøre det vanskelig for gamleklubben i toppen.

Bra rutine bakover og et godt keeperteam. Har samtidig fått beholde spillere som Oliver Midtgård, som så spennende ut for Sarpsborg 08 2, og som scoret 5 mål på 6 kamper i fjor. Kvikk, og en potensiell toppscorer her. Også Sverre Sandal, som er kjøpt av nabo KFUM, blir værende på lån i år.

Treningskulturen og seriøsiteten gjør Nordstrand til et lag å regne med. Det gjør at man har en stor treningsgruppe bestående av spillere som ser på Nordstrand som en god utviklingsarena. Selv om det er mange gode spillere som har forsvunnet ut, som Markus Woldsund (Træff), Rasmus Vinge (Kjelsås) og Mohammed Jatta (Bærum), så blir Nordstrand et lag å regne med i år.

3. Oppsal

Coolbets vinnerodds: 18

Oppsal var oppe i 2.divisjon i både 2015 og 2018, men rykket rett ned igjen. Klubben fra Østensjø har en stor ungdomsavdeling som har produsert flere gode spillere. Det holdt ikke helt i fjor, da det ble 6.plass. Kunne faktisk i teorien rykke ned med 90 minutter igjen, men sendte i stedet John Arne Riises Flint ned en divisjon.

Siden da har Tom Høgåsen og Raymond Mikkelsen kommet hjem for å ta over som trenere. Førstnevnte har tatt med seg noen av de beste fra Ready til motsatt side av byen. Både stopper Kalle Roba og angrepsduoen Mathias Øfsti Bråten/Sondre Meløe er gode forsterkninger her.

Hentet hjem flere Oppsal-karer i fjor, som Nidal Loulanti og Daniel Tavakoli (opprykkskamp mot bror David i Lyn?), i tillegg til en fin signering i Martin Riisnæs i fjor. Også midtbanespiller Håkon Rasch (Follo/KFUM 2) en god forsterkning da. Ellers mange som har lang fartstid i klubben. Forsvarer Mats Paulsberg og spiss Kristian Bjørseth. En spennende keeper i 2001-modell Sebastian Lihaug, som kan bli neste talent som forsvinner oppover i divisjonene.

Oppsal ser sterkere ut enn i fjor, og bør i større grad gjøre inntrykk i toppen av tabellen. En outsider.

4. Fyllingsdalen

Coolbets vinnerodds: 7

Det sterkeste bergenslaget i avdelingen? Trolig. Fyllingsdalen hang bra med i fjor og endte på en fin 3.plass, selv om det skilte mye opp til Frigg og Fana.

Selv om Erik Huseklepp nå er ute som følge av trenerjobben i Brann, er det en bra angrepsduo i Anders Waagan og Ivar Mykkeltvedt som er igjen i klubben.  Sander Hopsdal er også en god 3.divisjonsspiller, men det er et stort tapt at broren Simen Hopsdal nå har gått til Bjarg. Sier også litt om hvor Fyllingsdalen står nå når en nøkkelspiller havner der. Også Robin Vindenes spilte mye i fjor og har gjort samme klubbvalg

Noen gode forsterkninger i vinter. Kasper Bordvik (Lysekloster), Sander Wik (Sotra), Mikkel Erlandsen (Sogndal), David Tufta (Åsane) og Jonas Toftesund (Åsane) er unge, spennende spillere som bidrar til at Tom Mangersnes, som er ny som hovedtrener, har en spennende tropp å disponere. Lang erfaring som trener på toppnivå, og er nå tilbake på Varden hvor han sist var i 2011, da som Løv-Ham-trener.

Sammenslåingen mellom Fyllingen og Løv-Ham ga aldri effekten man håpet umiddelbart, og Fyllingsdalen har vært gjennom den klassiske diskusjonen med hvor mye ressurser som skal brukes på A-lag målt mot bredden. Kanskje ikke gode nok for opprykk heller i år, men er ett av en liten håndfull lag som kan skape ubehag for Lyn.

5. Skeid 2

Coolbets vinnerodds: 50

Jeg tror Skeid 2 blir en positiv overraskelse i denne avdelingen, og at Skeid-rekruttene kan melde seg på et stykke inn på øvre halvdel. Knuste Kongsvinger 2 med 5-0 i generalprøven, vant 4-1 over Grorud 2 tidligere i vinter.

Har hentet flere spillere foran comebacket i OBOS-ligaen som kan være aktuelle der, men som først og fremst vil spille her. Back Ousamane Diallo Toure, stopper Miran Kuci og kantspiller Yasir Sa'ad er alle hentet fra Vålerenga, og både Toure og Sa'ad spilte mye 2.divisjon i fjor. Sistnevnte blir en håndfull for mange i 3.divisjon. Florind Lokaj kom fra samme klubb i fjor og styrer midten.

Har ellers mange 2002- og 2003-spillere som blir sentrale her, og som har fått smake på A-lagserfaring. Mads Foss Aaerud og Jakob Napoleon Romsaas kom innpå i første kamp i OBOS-ligaen. Sistnevnte vært god i oppkjøringen, men sammen med hakket eldre Thomas Lopez Borgersen og Mikkel Tveiten kan de bli å finne i 3.divisjon ofte. Beholdt de fleste som spilte mye i fjor i klubben.

Mye talent og mange spillere rundt 20 år som ønsker å slå seg opp på A-laget. Jeg tror Skeid er det beste rekruttlaget i avdelingen.

6. Lokomotiv Oslo

Coolbets vinnerodds: 35

Det skilte riktig nok mye opp til Ullern i fjor, men 2.plassen Lokomotiv Oslo sikret seg var uansett særdeles imponerende. Har klart å holde seg i 3.divisjon der andre små klubber for innflyttere i hovedstaden har forsvunnet både ett og to hakk nedover i divisjonenen.

Beholdt gode spillere som stopper Ola Rognebakke, Mikkel Storeskar og angriper Knut-Idar Dalhus, sistnevnte en av mange med tilknytning til Sunnmøre i laget. Fikk også fulltreff med Kasper Hoftvedt fra Skeid i fjor, han svarte med 8 mål.

Ikke mistet altfor mange i vinter. Anders Schreuder (Vaulen) og Jonas Njerve (Gjerdrum) vil savnes, men samtidig har mange spennende spillere kommet inn. Jakob Ugland (Start 2) og Tage Løining (Fredrikstad 2) kommer fra større klubber. Også Mads Bådsvik (Fjøra i fjor, Sogndal før det) er i den kategorien, mens Daniel Campos har lang erfaring fra bergensfotballen.

Sterk seier over Nordstrand i generalprøven. Har også slått Sarpsborg 08 2 og holdt gode lag som Vålerenga 2 og Gjelleråsen til uavgjort, men samtidig fått stryk av Skeid 2. Loket er uansett et bra lag, og med litt større bredde i troppen nå er de en dark horse i denne avdelingen.

7. Os

Coolbets vinnerodds: 30

En langreist avdeling og ingen kamper mot nabo Lysekloster var nok ikke det man så for seg i år, men fikk i det minste en opptur ved å slå naboen i NM-kvalifiseringen.

Mistet Rune Åsheim Mo, som går fra spillende assistent til å ta over Åkra. David Cardenas har også valgt treneryrket, og forlatt Os for å ta over Trane. Kristoffer Røttingen (Sotra) og Viktor Wikheim (Sandviken) blant de andre verdt å merke seg som har forsvunnet ut.

Har beholdt Roger Ekeland, som er en fantastisk målscorer på dette nivået, mens Henrik Sperrevik er tilbake etter opphold i Sogndal og Lysekloster. Mathias Dahl (Åkra i fjor, lån fra Øygarden nå) også ny inn nå.

Ellers er det flere med bra rutine og mange sesonger i klubben, som stopper Marius Mikkelsen og Torgeir Lunde. Trener Endre Brenne har med seg tidligere Brann-stopper Zsolt Korscmar i trenerteamet. Ungareren spilte én kamp i fjor, og kanskje blir han å se på banen også i år?

Der andre klubber i området er særdeles aktive på overgangsmarkedet, har Os nå en tropp hvor mange i sin tid spilte juniorfotball i klubben. En bra ellever, litt tynn tropp, og en plass rundt midten?

8. Stabæk 2

Coolbets vinnerodds: 40

Ikke lenge siden Stabæk 2 var en marerittmotstander for mange på dette nivået. Med haugevis av talent og gode A-spillere var det et knallag ofte. Rykket rett opp i både 2013 og 2017. Siden har nivået her blitt tøffere, Stabæks juniorlag litt svakere relativt sett, og med nedrykket fra OBOS-ligaen nå er det ikke en stor A-stall å hente forsterkninger fra. Måtte virkelig anstrenge seg for å redde plassen i 2019, mens det ble en fin 5.plass i høst.

Unge Stabæk-talenter som Olav Veum, Thomas Vold og Filip Homburg er løftet opp i A-stallen, men sammen med reservekeeper Marius Ulla blir det først og fremst viktige bærebjelker her i år.

Så har Stabæk som alltid noen stortalenter å virkelig se opp for. Kantspiller Aleksander Andersen ble hentet i fjor. 2005-modellen var utlånt til Moss på våren mens ungdomsskolen ble fullført, og fikk nyttig erfaring. Og så er 2006-modell Amir Jama virkelig en mann å se opp for sentralt på midtbanen. Fortsatt bare 15 år, men fått flere sjanser på A-laget i vinter. Nydelig ballspiller med stor ro, og blant årgangens aller mest lovende talenter her til lands. Fikk seks kamper allerede i fjor, og blir høyinteressant å følge her.

Også Arman Nouri er spennende, mens Kristian Bernt Torgersen igjen blir en nøkkelspiller. Valgte å trappe ned fra førstelaget for å blant annet satse på studier, selv om han fikk mange sjanser i Eliteserien. Når han er med i 3.divisjon er det en klassespiller de andre lagene kan drømme om å ha. Keeper Viktor Engh (G18-landslag), angriper Andreas Victoria (G17-landlag) og den hurtige 2007-modellen Markus Seim Monsen, som nylig fikk proffkontrakt, er andre spillere verdt å merke seg her.

En litt tynnere A-stall gjør imidlertid at Stabæk ikke kan støtte andrelaget så mye i år. En kortreist avdeling er imidlertid fint, og med nok talent bør det bli en plass over nedrykkssonen.

9. Sandviken

Coolbets vinnerodds: 20

Bergenserne leverte en ok første sesong i 3.divisjon i fjor, men til slutt ble det bare 10.plass, og kort vei til nedrykk. En del utskiftninger i vinter, og 1-0 over Loddefjord og 0-2 for Gneist i NM-kvalifiseringen var langt fra betryggende.

En mangel i fjor var at ingen sto fram som en ordentlig målscorer. Nå har også gode Ole Thomas Herrem tatt steget opp til Sotra. Har hentet Peder Hasund (Lysekloster, Hødd tidligere) og Viktor Wikheim (Os) for å styrke angrepet, hvor også Eskild Båsen (eks-Vard) bør kunne stå enda mer fram. Kaptein Sebastian Skåre Tune er også en god spiller med offensive kvaliteter.

Patrik Hjelmseth og Szymon Walczak andre spillere som vil bli savnet, og som gjør at det føles litt usikkert hvor Sandviken står i en avdeling hvor de fleste motstanderne er nye fra i fjor.

Noen fine signeringer også bakover. Thor-Olav Moe kommer nå fra 5.divisjon, men har spilt 2.divisjon i Sotra og for Molde 2 tidligere. Aksel Claussen har lang erfaring fra mange klubber land og strand rundt på dette nivået. Molde, Nybergsund, Bjørnevatn, HamKam, Byåsen, Sverresborg, Fyllingsdalen, Frøya, Sandviken må virkelig kalles en unik klubb-CV.

Bør være for gode for nedrykk, men spørs om det er kvalitet nok til å virkelig forbedre fjorårets 10.plass med mye.

10. Grorud 2

Coolbets vinnerodds: 75

Det er mye talent i Groruddalen, og Grorud IL har begynt å få et godt system og en godt drevet junioravdeling. Det bidrar til at førstelaget er på sin tredje sesong i OBOS-ligaen, men også til at andrelaget nå er dalens nest beste lag.

Har en egen stall for Grorud U21 som er de som vil spille her. I tillegg vil det selvsagt være innslag fra A-laget. Var ikke alltid det skjedde i fjor, men skal plassen berges over 26 kamper i år må det nok til i større grad. Meget lovende spillere som spiss Josias Furaha (2003) og midtbanespiller Casper Fjeld (2005) er i A-stallen, men er nok blant de som vil sees ofte her, i tillegg til mer rutinerte spillere som havner på benken.

Har også mistet noen av de som dro lasset i fjor. Amel Muratovic er tilbake i Vålerenga, mens Oualid El Hor (Skjetten), Liiban Ahmed (Fram), Thomas Totlandsdal (Kjelsås) og Modouba Coker (Fram) har forlatt Grorud. Har samtidig hentet Simen Nygaard fra Stovner til midtbanen, mens stopper Tharun Satheskumar holder bra 3.divisjonsnivå. Ian Barobe kom fra Vålerenga i fjor, nå har Berger Kisaruku kommet fra samme sted, og bør bli en nyttig forsterkning.

Seks kamper som kolliderer eller er dagen før førstelaget, og spesielt turene til Bergen vil nok gå uten støtte fra A-laget. Men U21-laget klarte seg bra på egenhånd i fjor, og det bør være gode sjanser for å berge plassen igjen.

11. Frøya

Coolbets vinnerodds: 55

Den lille bergensklubben er tilbake i 3.divisjon for første gang siden 2014. Opprykksjubelen ble imidlertid stilnet ganske fort i desember, da den triste nyheten om trener Tore Nielsens uventede dødsfall kom. En godt likt trener som også var opprykksekspert.

Assistenttrener Morten Bakken har tatt over som hovedtrener, og får oppgaven med å forsøke å få tre lag under Frøya på tabellen. Tvillingene Johan og Kristoffer Kvalheim har vært i klubben siden barnefotballen, var også med sist laget var i 3.divisjon, men det er mye tøffere nå (12 avdelinger da). Blir nøkkelspillere igjen, og spesielt Johans scoringssnitt er imponerende.

Så har Frøya sikret seg flere gode forsterkninger. Ronny Rojas har mange bergensklubber på CV-en nå. I likhet med Thorvald Trætteberg og Simen Næss kommer han nå fra Lysekloster. Tre gode signeringer, og spesielt Næss blir viktig. God i 2.divisjon og med OBOS-mål fra Raufoss og Nest-Sotra bør han være storscoreren man trenger. Lovende start med 3 mål i NM-kvalifiseringskampene.

Ellers et ungt lag hvor mange har spilt barnefotball i klubben, eller har flere sesonger bak seg i Frøya nå. Ikke helt gunstig med 10 flyturer, men samtidig er det kanskje større muligheter i bunnen her enn i avdeling 4, som ville vært alternativet. Også positivt at man får spille på hjemmebane på Melkeplassen, som ble godkjent for 3.divisjonsspill.

12. Kjelsås 2

Coolbets vinnerodds: 100

Enda et andrelag. Kjelsås 2 rykket opp fra 4.divisjon i høst. Har hatt en spillergruppe som har holdt sammen lenge, noe som har gitt gode resultater. Samtidig passet kortreiste tirsdagskamper godt inn med tanke på å ha med spillere fra førstelaget som gjorde Kjelsås 2 til avdelingens beste lag.

Kjelsås har hentet mange unge spillere fra både større klubber og nærliggende Oslo-lag i vinter, og flere av dem vil i første omgang ha sin kamparena her i håp om å spille seg inn i 2.divisjon. Nikolai Solberg (Lillestrøm), Zein Almosafiri (Årvoll), Greg Dusabe (Lillestrøm), Mikkel Knudsen (Vålerenga), Thomas Totlandsdal (Grorud), Ulrik Bjerke (Lyn) og Kristian Berg Tveter (Lyn) er noen av de gode, unge spillerne som i første rekke kan bli å finne hos andrelaget.

Mistet noen sentrale brikker som Aksel Steiro, Bror Karsten Dyrnes og Henrik Kvåle fra i høst, mens spillere som Victor Halvorsen og Jakob Emblem-Olsen er nærmere spill for førstelaget. Vil nok uansett bli å finne her ofte, sammen med gode 2.divisjonsspillere som Adil Abbas og Eivind Willumsen.

Noen kampkollisjoner, men ikke så mange som det kunne vært. De tidlige bortekampene mot Frøya og Sandviken går samtidig som førstelaget spiller. Men utover sesongen er det ikke mange kollisjoner, så en kortreist avdeling er til Kjelsås 2s fordel.

13. Ready

Coolbets vinnerodds: 45

Vestkantklubben har kloret seg fast over nedrykksstreken i mange sesonger nå. Jeg er usikker på om de klarer det nok en gang. Det er mange gode spillere som har forsvunnet ut siden i høst og nå skal erstattes.

Kalle Roba (Oppsal), Kasper Kvello (Fram), Mathias Bråten (Oppsal), Sondre Meløe (Oppsal) og Sindre Grytnes (Ullern) er noen av spillerne som skal bli vanskelige å

Også gjort flere fine forsterkninger. Spissen Espen Tveter Andersen scoret mye for Ullern 2. Thomas Knutsen (KFUM 2), Jørgen Holmlund (Brumunddal), Harald Jørgensen (Start 2) er blant nykommerne, sammen med et par som kun har erfaring fra lavere divisjoner. Beholdt spillere som Jesper Lenander, Fredrik Storløkken og Tobias Gram Caspersen som må stå enda mer fram nå.

Også en spennende spansk forsterkning i stopper Sergio Estevez Garcia. Både han og VIF-talentene Edonis Mulaj (spilte mye for Vålerenga 2 i fjor) og Mateho Hoang følger den nyansatte treneren Enrique Paez, som blant annet har vært spillerutvikler i Vålerenga.

I en tøff avdeling med flere ambisiøse lag og andrelag som gjør mye for å berge plassen kan det bli tøft for Ready i år.

14. Grei

Coolbets vinnerodds: 70

Groruddalens nest beste seniorlag er tilbake etter en ny tur nedom 4.divisjon. Har nesten blitt et heislag, og jeg tror det er tilbake på første forsøk.

Markus Norheim Cham har kommet inn som trener. Har tatt med seg flere spillere fra gamleklubben Manglerud Star, samt hentet flere unge spillere fra blant annet Bærum. Jeg er veldig usikker på om det er nok.

Av de som har Bærum-fortid er imidlertid tvillingene Thomas og Frederic Storødegård interessante. Begge har scoret enormt med mål i Interkrets. Valgte college i USA, men vil kunne være gode forsterkninger når de er tilgjengelig her. Christian Wielens fikk lite tillit i Hønefoss i fjor, og håper det skal løsne i en hakket mindre klubb. Isak Løvlund er også spennende. Takket nei til Strømsgodset for noen år siden, før en skade ødela for ham i Nybergsund. Spilte bare 6.divisjon i fjor, men potensialet er stort på midtbanen.

Noen rutinerte spillere som har vært med i flere sesonger sammen nå. Thomas Sivertsen har lenge vært en veldig god 3.divisjonsspiller, Erik Eck Jørgensen og Eirik Holt Løw står også for rutine.

Det har blitt vanskelig for lag som kommer fra 4.divisjon å etablere seg i 3.divisjon. Kombinasjonen av mange klubber med større ressurser, ambisiøse andrelag og en nivåforskjell fra nivået under gjør at mange forsvinner ned igjen på første forsøk. Grei blir fort et slikt lag.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form