Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

3.divisjonstipset: Avdeling 3

En knalltøff og god avdeling med lag fra Stavanger og Bergen har flere opprykkskandidater.

I denne saken ser vi på avdeling 3. Det er trolig avdelingen hvor det er størst konkurranse og høyest nivå. Her er det mange klubber som satser bra, og mange som jakter på opprykk.

LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 1 - Lyn er storfavoritt
LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 4 - Pors, Eik eller Fram?

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Det er heller ikke enkelt å spå hvilke lag som er nødt til å ta turen ned i denne avdelingen, hvor det i større grad enn i noen av de andre avdelingene mangler tydelige bunnlag, og følelsen er at alle kan slå alle.

Fana, Vidar, Sola, Lysekloster og Viking 2 er alle lag som "alltid" er med på øvre halvdel her, om de ikke spiller på nivået over. Samtidig har man gode lag som Bjarg, Djerv 1919 og Brodd som kan melde seg på i toppen med litt flyt.

Coolbets sesongodds:

Her er vårt tabelltips:

1. Vidar

Coolbets vinnerodds: 2.50

Etter et skuffende 2021, hvor Bjørnar Holmviks mannskap endte helt nede på 8.plass, ser Vidar ut som en virkelig overgangsvinner nå. Det gjør at de må ta favorittstempelet i en avdeling hvor mange ønsker å melde seg på i toppen.

Signeringene som gjør at det er store forventninger til det som skal skje på Lassa er blant annet brødrene Andreas og Henrik Breimyr fra Egersund. Sistnevnte har jeg hatt på årets lag i 2.divisjon to år på rad. Strålende duellspiller, bra med ball, og en klassesignering når studiene ikke lot seg kombinere med EIKs nye treningstider. Det er mye duellkraft i laget, og det gjelder også for en annen stjernesignering i Finn Badou Jor, som har pøst inn mål for Oslo-lag de siste årene.

Den aller beste signeringen tror jeg uansett er Simen Haughom fra Egersund. Spissen fra Sirdal er en dyktig drone-fotograf med hundrevis av millioner av views på sine videoer på nett. 9 mål for Egersund i fjor. Kvikk, god på å finne rom og tilfører fart i laget. Kommer til å herje med mange forsvar, og er en meget trolig toppscorerkandidat i 3.divisjon.

De tidligere Viking-juniorene Jacob Jørgensen og Maximillian Hæstad kommer fra nedrykk med Madla, men sammen med Nils Vallotto rett fra byens største klubb bidrar de til å styrke kvalitet og bredde. Det sistnevnte var litt mangelvare sist sesong. Sander Remme på midten og stopper Øyvind Nilsen holder også meget bra 3.divisjonsnivå. En spennende, ung keeper i Sondre Svanes Strand, mens den meget spennende kantspilleren Lukas Emanuelsson har vært på prøvespill i Tyskland etter å ha blitt oppdaget av en tysk fisker (!) på ferie.

Spørsmålet rundt Vidar er om det er sult nok. Klubben er tydelig på at de går for opprykk. Samtidig er det mange rutinerte spillere som _kanskje_ er fornøyde med å være gode 3.divisjonsspillere med andre prioriteringer i livet. Men klarer Vidar å holde skadene borte og motivasjonen oppe er de naturlige favoritter.

2. Fana

Coolbets vinnerodds: 5

Hadde en god tropp i fjor, og ga Frigg kamp om opprykket helt til døra. Har styrket stallen i løpet av vinteren, og er virkelig en opprykkskandidat i denne avdelingen.

Håvard Rosø spilte en del for Florø i fjor, men den mest markante signeringen er Tim Nilsen, som kommer fra avdelingskollega Lysekloster. 11 mål på 14 kamper for et lag som skuffet i fjor, og sammen med Vidars Haughom en spiller man vet vil scoret i massevis.

Tidligere Sogndal-spiller Simen Brekkhus med 9 mål i fjor, mens Lars Moldestad satte inn 7 fra kanten. Fana gjør ikke de store endringene, men er gode på å handle når gode spillere kommer til Bergen. Slik som da Anders Njøs kom fra Stord i fjor, eller da keeper Henrik Bakke flyttet fra Nardo og Trondheim. Flott kvalitet og rutine i Petter Martinsen og Mats Walberg i forsvar. Det samme gjelder kaptein Joakim Dankertsen på midten, som nå har rundet 200 kamper for Fana.

Trener Ørjan Håland har en tropp som er skapt for å kjempe om opprykk her. Kun noen få unntak fra å ha beholdt troppen fra forrige sesong, og med Nilsen inn kan det vippe fra å være et topplag til å bli et opprykkslag.

3. Viking 2

Coolbets vinnerodds: 17

Vikings sportssjef Erik Nevland uttalte for en måneds tid siden at de ønsker å rykke opp med andrelaget. Det gjør at det skal bli veldig interessant å se hvordan Viking 2 kommer til å stille utover denne sesongen. Ingen tvil om at de har mange gode, unge spillere som kan ta Viking 2 høyt på tabellen, men skal de rykke opp må det en betydelig satsing og sterke tropper til ofte.

Magnus Ree (keeper), nyhentede Daniel Karlsbakk (spiss, fra Bryne), stopper Kristoffer Paulsen, anvendelige Sondre Auklend og kantspiller Simen Kvia-Egeskog er alle U-landslagsspillere i 2003- og 2004-årgangene, i A-stallen, men samtidig et stykke unna å starte for en medaljekandidat i Eliteserien. Uttalelsene til Nevland gir forventninger om at de, sammen med venstreback Vebjørn Hagen (spilte for Hødd i fjor) og kantspiller Mai Traore er spillere vi bør få se opptre her hyppig. Legg til 2-3 av de eldre i A-stallen fra benken, og Viking kan utmerket være et lag som kjemper om opprykk. Men klarer de å stille godt nok ofte nok når også europacup skal inn i ligningen i høst?

2005-modell Edvin Austbø har også landskamper så seint som i februar, og var strålende på G16-nivå i fjor. Felix Lillehammer er hentet fra Hinnas a-lag og fikk seniordebuten for Viking i en treningskamp tidligere i år, mens Ole Leinebø spilte det meste i 3.divisjon i fjor. Så Viking har også gode spillere utenfor A-stallen.

Så gir terminlisten noen utfordringer. Hvor mange A-spillere bruker lagene når FKH 2 og Viking 2 møtes to dager før førstelagene? Dagen før Viking - Sandefjord får rekruttene besøk av Bjarg. Dagen før Kristiansund kommer på besøk spilles Viking 2 - Fana. Dagen før førstelaget møter Vålerenga skal andrelaget møte Lysekloster borte. Og da er ikke Europacup-datoene inne i ligningen. Slike kollisjoner gjør at Viking skal få slite med å rykke opp, men et topplag skal de være.

4. Lysekloster

Coolbets vinnerodds: 9

Har hatt en satsing med mange utlendinger og spillere hentet rett fra høyere nivåer i norsk fotball lenge. Likevel holdt det på å gå ordentlig galt sist sesong. Gikk på flere overraskende tap mot svake lag i fjor, og var avhengig av seier over Bjarg i siste runde for å ikke rykke ned. Det klarte de solid med 4-0, men høsten ble uansett en skuffelse.

Siden da har det, som vanlig, skjedd mye med stallen. Tim Nilsen har gått til Fana, tre mann til Frøya, Marius Bildøy til Øygarden og Henrik Sperrevik til nabo Os, for å nevne noen. En av de mest rutinerte som er igjen er målvakt Vitalijs Melnichenkov, tidligere dobbel seriemester i Latvia.

Men det har også kommet mange inn. Keith Groeneveld er fra Sør-Afrika, vokste opp i Belgia og har to U-landskamper for dem, og 22-åringen trente flere ganger med Manchester United og så med Arsenal da han var yngre, men ble i Belgia. Har som senior spilt i Sør-Afrika, Kosovo og sist for laget med det ukjedelige navnet City Pirates i Belgia.

Aboubacar Sidiki Conde fra Guniea er hentet fra polsk fotball, kantspiller Fiton Durguti fra nivå tre i Danmark, mens den duellsterke finske stopperen Toni Takamäki hentes fra Færøyene. Lysekloster henter fra alle verdens hjørner, og det er aldri helt enkelt å si om trener Ruben Hetlevik har truffet gull eller utenfor blinken.

Også sett seg rundt på Vestlandet. Det tidligere Molde-talentet Andreas Uran kommer rett nok fra Nardo nå, mens Lloyd Fagerlie kommer rett fra Molde 2. Ole Kallevåg har spilt en god del for Åsane de siste årene. Har også beholdt noen gode spillere som Tobias Alme, kantspiller Lionel Kamazi og tidligere Molde-junior Christian Dahl. Mikael Baisotti og Adrian Valør Olsen hentes fra Branns juniorlag.

Som alltid er det mye forandringer og aldri helt enkelt å vite hvor Lysekloster står. 0-1 for nabo Os i cupen imponerte ikke. Og har de målscoreren i laget? Tim Nilsen blir utvilsomt et savn der.

Vanskelig lag å spå, men med satsingen de har skal de henge med i toppen.

5. Bjarg

Coolbets vinnerodds: 20

En fin 5.plass som opprykkslag i fjor. Jeg tror det blir noe lignende i år.

Har mistet viktige brikker som spiss Christoffer Hafsås (lagt opp) og midtstopper Abdel-Hedi Ali (Ullern). Men har beholdt en spiller som Brede Sandmoen, som ville vært et kupp for alle i 3.divisjon. Slo ikke helt gjennom i Vålerenga, men var tidvis bra i OBOS for Strømmen.

Bjarg har vært aktive og sikret seg flere gode signeringer før sesongen. At Simen Hopsdal lokkes fra Fyllingsdalen viser at Bjarg har ambisjoner, han er en strålende stopper på dette nivået. Spissen Markus Eiane slo ikke gjennom i Molde, men med 8 mål for Øygarden på nivået over i fjor blir han å regne blant toppscorerkandidatene her. Også Rasmus Haugsvær (Fana) og Robin Vindenes (Fyllingsdalen) inn i vinter.

Anders Stavnesli i forsvar og Arvid Austevoll på midten også to gode spillere. Det i en klubb som imponerer på sosiale medier. Det er mange 3.divisjonsklubber som nesten er imponerende inaktive, men der går Bjarg foran med gode oppdateringer og saker. Flere burde lære av dem!

På banen har de et mannskap som bør bite ok fra seg også i år.

6. Brodd

Coolbets vinnerodds: 9

Etter en svak serieåpning med tre tap i fjor så det ut til å bli en tung sesong for stavangerlaget. Men på de ti siste kampene var det ingen som tok flere poeng enn Ali Kilincs mannskap. En liten outsider i toppen i år.

En viktig del av årsaken til at det snudde var flere gode signeringer. Tidligere Tromsø-keeper Erlend Jacobsen kom til byen fra et opphold på Færøyene, meget rutinerte Stian Sleveland røk uklar med Egersund og kom til klubben, og ikke minst kom artist og kantspiller Jefferson De Souza hjem fra samme sted. En klassespiller på dette nivået, fikk sjansen i Viking uten at det løsnet, og EIK ble ikke full match heller. Kommer til å snurre rundt med flere backer i hele år.

Også bra forspent på topp, hvor Sindre Haarberg har scoret mye tidligere. Nå har Knut Erik Myklebust, som var god for Volda i fjor, kommet inn som en forsterkning i vinter. Martin Sveingård (Madla) en annen god signering som vil heve midtbanen, hvor vi også finner en god spiller i tidligere Viking-junior Liiban Abdi.

En ganske bred stall, og mange har fått sjansen i vinter. Har samtidig, som mange andre, slitt litt med skader og fravær, og troppen er ikke bedre enn at man trenger de beste på banen for å henge med i toppen. En plass like over midten virker

7. Sola

Coolbets vinnerodds: 7

Store endringer i Sola i løpet av vinteren. Det gjør at et lag som kjempet om opprykk hele veien inn sist sesong nok vil bli å finne lavere på tabellen i år.

Ny trener i Øyvind Meling, som kommer fra jobb i Stabæk. Han har tatt over en tropp hvor nøkkelspillere som storscorer Simon Berntsen (Havdur), Daniel Pollen (Staal), Vetle Hellestø (Moss), Marius Halvorsen (Ålgård), Johannes Hinna (til Hinna, passende nok), Sander Bjørnå (Vardeneset), Olav Lilleås og Steffen Bøifot (Hundvåg) har gitt seg. Klubben fra flyplassen har de siste årene profilert seg som et lag som ikke betaler lønn, men til gjengjeld kan tilby et kanongodt treningsmiljø for unge spillere som vil opp og fram.

Det har gjort at det har blitt opphold i 2.divisjon, og nå skal man igjen forsøke å bygge noe nytt med unge, treningsvillige spillere. Kujtim Ismaili (Egersund) og Herman Rugland (Bryne) er gode signeringer, mens Kevin Pereira (Vidar), Tobias Åsbø (Madla) og Trym Ur (Viking) også er spennende.

Gode spillere som Markus Svela og Kristian Knarvik har blitt værende igjen, mens Jesper Holta holder stand som en god høyreback.

Det er naturlig at det blir en nedtur for Sola i år, men det er et av de vanskeligste lagene å spå foran årets sesong. Kan det gå helt galt, eller er kulturen nok til å ta dem oppover øvre halvdel?

8. Djerv 1919

Coolbets vinnerodds: 8.50

Etter en litt svak start reiste haugesunderne seg mesterlig i fjor, og de hang delvis med i opprykkskampen nesten helt inn. Ble til slutt en høyst godkjent 4.plass. Den kan bli vanskelig å forsvare i år.

Har mistet flere viktige brikker fra forrige sesong. Spesielt Fredrik Delikås, som nå satser mer på løping enn fotball, er særdeles vanskelig å erstatte på kanten. Men også Dennis Horneland, Lennart Henriquez og en håndfull til har gått ut og kunne vært nyttige i år. Langt flere ut enn inn vil merkes.

Blant nykommerne er keeper Gleb Sopots fra Latvia, som erstatter Herman Fossdal. Daniel Aarås fra Åkra er også en fin forsterkning. Det ser litt tynt ut på topp, så de trenger at han leverer. Eirik Baugstø (eks-Vard) er tilbake i byen, mens Mathias Eikje gjorde en ok 2021-sesong. Har de nok målscorere til å henge med i toppen?

Noen kvalitet er det imidlertid igjen i stallen til trener Ferdinand Krohn Haaland. Blant annet sønnen Sebastian Lie Haaland, som fikk et gjennombrudd på midtbanen med seks scoringer. Der spiller han sammen med blant annet Tom Undheim, som må være blant 3.divisjons aller beste (midtbane)spillere. Bra forståelse og en god ballspiller. Også Thomas Horneland som siste i trioen holder høyt nivå, så her har Djerv en meget sterk lagdel.

Sivert Helgesen er en solid stopper, men det er tynt rundt ham. Djerv er en klubb som lenge har vært gode på utvikling, og de trenger at noen av de yngste tar steg for å erstatte de som har forsvunnet. En liten nedtur målt opp mot 2021 ligger litt i kortene i en enda tøffere avdeling.

9. Brann 2

Coolbets vinnerodds: 75

Fem seiere og åtte tap sist sesong. Stilte råsterkt i flere av de siste hjemmekampene for å sikre plassen. Med andre ord slik som man ofte forbinder med andrelag. Jeg tipper vi får se noe lignende i år. Hvor det blir for det meste unge mannskap på de lengste borteturene til Stavanger, men samtidig sterkt i nok av hjemmekampene til at man sikter mot trygg grunn.

I andrelagsstallen har man en særdeles spennende angriper i Elias Myrlid. I tillegg til 16 mål i 3.divisjon scoret han 24 mål på 15 juniorkamper sist sesong. Man mener han er for uferdig på for mye til å lukte på A-lagsplass, men i 3.divisjon snakker vi en virkelig stjerne. Isak Hjorteseth er tilbake fra Fyllingsdalen, mens David Tuftekic har imponert på juniorlaget etter å ha blitt hentet fra samme klubb. Og Mikail Berg Kvinge er en stjerne på 3.divisjonsnivå. U-landslagsspillerne Markus Haaland og Jonas Torsvik fikk spille en del i fjor, så selv uten støtte fra A-troppen har Brann et spennende lag offensivt.

Spillere som keeper Markus Pettersen, backene David Wolfe og Ole Didrik Blomberg, Kasper Skaanes og Filip Delaveris er blant de som ikke er i elleveren i OBOS, og som nok blir å se her ganske ofte.

Noen kampkollisjoner og matcher hvor førstelaget spiller en eller to dager etter. Men ikke oftere enn at Brann kommer til å stille bra nok ofte nok til at plassen berges.

10. Bremnes

Coolbets vinnerodds: 150

Geirmund Brendesæters mannskap skal prøve seg i 3.divisjon for første gang på 15 år. Den gang var det imidlertid hele 24 avdelinger, så det er ingen overdrivelse å si at nivået er ekstremt mye høyere nå.

Klubben fra Bømlo har kjapt kommet seg opp fra 5.divisjon med to opprykk. Har en blanding av gode, unge spillere som har vært med hele veien, supplert med spillere fra utlandet. Hadde enda flere brasilianere før korona satte en stopper for 2020-sesongen. Nå er det bare to igjen. I tillegg til reservekeeperen er det spissen Matheus Taumaturgo, som sammen med Erlend Meling Nesse viste seg som en meget effektiv duo i fjor.

At man nå har hentet hjem Martin Pedersen fra Stord gjør at det er en sterk fronttrio som kan stilles i år. Pedersen scoret hele 11 mål for nabo Stord i fjor, men har sammen med midtbanespiller Jonas Hilt Stoknes kommet hjem fra naboøya. To viktige forsterkninger, og nettopp naboen er fort et lag de må slå (slik de nylig gjorde i cupen) om plassen skal berges.

Keeper Giedirus Kvedaras har vært god for Kråkerøy tidligere, og bør holde nivået her. Hadde imidlertid en enorm blemme i cupkampen nylig. Landsmannen Valentin Jeriomenko har vært i Kirkenes tidligere, og kommer inn med rutine i et ellers ungt forsvar. Der er blant annet Lennart Andal, som har aldersbestemte landskamper og tidligere FKH-junior Daniel Våge Nilsen, hvis etternavn gir bra gjenklang.

Bremnes vil nok tippes ned av de aller fleste. Med kone fra Bømlo spørs det om jeg våger det samme for husfredens skyld. Men det offensive ser solid ut, og en kortreist avdeling er nok gunstig, selv om det sportslige nivået er bra. Men stallen er ganske tynn, og det er mange som ikke har spilt høyere enn 4.divisjon. Kan imidlertid bli flere utlendinger inn i sommer. Jeg tror Bremnes berger plassen.

11. Åkra

Coolbets vinnerodds: 25

Var gode i 4.divisjon i 2019, men måtte vente halvannet år på å vise seg fram i 3.divisjon. Klarte seg ok og var vanskelige å slå forrige sesong, noe som ga 9.plass. I år kan det bli enda tyngre.

Har brukt lang tid på å lande en trenerløsning før Rune Åsheim Mo ble hentet fra rollen som spillende assistent i Os kort tid før seriestart. Han må skape et lag som klarer å erstatte den ekstreme måltrusselen Preben Fauskanger har vært de siste sesongene. Herjet i 4.divisjon, var veldig bra i høst, og skal nå spille i toppen av 2.divisjon for Egersund. Også kantspiller Daniel Aarås er vanskelig å erstatte. Kristoffer Stava kommer tilbake etter spill på nivå to og tre, noe som hjelper mye.

Også Mathias Dahl (Øygarden) er vanskelig å erstatte. Fordelen er et samspilt lag hvor mange har spilt sammen i flere sesonger nå, men en ganske tynn stall og litt skadebekymringer teller mot. Keeper Stein Tore Haavik, stopper Erlend Drivenes og Jakob Rasmussen på midten blant de som fint klarte overgangen fra spill på nivået under til 3.divisjon.

At de plasseres nær nedrykk viser hvor tøff denne avdelingen er. Men nedre halvdel blir det nok, og Fauskanger er svært vanskelig å erstatte.

12. Sandnes Ulf 2

Coolbets vinnerodds: 100

Enda et andrelag her. Ulf 2 rykket opp i høst, og har flere spennende unggutter som har fått sjanse for førstelaget. Kampprogrammene til de to lagene er imidlertid ikke helt gunstige for sjansene til andrelaget. Mye helgekamper og matcher som er én eller to dager før A-laget skal spille. Det gjør at man neppe vil få med like sterke lag som andrelagene gjør når de spiller dagen etter førstelaget.

Sander Lønning i mål, Anders Hiim, Daniel Braut, Gulbrandur Øregaard, Jonas Aune og Artan Memedov er navn som de som følger OBOS-ligaen nok begynner å kjenne igjen, og de har til felles at godt spill i 4.divisjon har gitt dem muligheter tre hakk høyere. Selv om flere av dem er aktuelle for å starte i OBOS vil vi få se de fleste av dem her.

Så blir det en vurdering hvor mange mer rutinerte man kan sende. Det blir trolig få et par dager før A-laget spiller, slik at man må satse mot de øvrige kampene. Da spørs det om det holder i en så tøff avdeling. Mye potensial, men det er ikke lenger enkelt å være andrelag i en stadig tøffere 3.divisjon.

11. Stord

Coolbets vinnerodds: 35

Robin Øvrevik og Jon André Røyrane har tatt over som trenere i klubben de selv har spilt for. Det kan bli en tøff oppgave. Har fått merke at de ikke er alene om spillerne i Sunnhordaland nå som Bremnes er oppe. Ikke bare ble det tap for naboen i NM, men de har også mistet to nøkkelspillere tilbake til bømlingene. Både toppscorer Martin Pedersen og midtbanespiller Jonas Hilt Stoknes har tatt turen over bruene.

At Torbjørn Agdestein er tilbake i klubben kan utvilsomt vise seg å bli meget viktig. En tur innom England og Eliteserien før han nå vender hjem til der alt startet. Også Tor André Skimmeland Aasheim og brødrene Erlend og Simen Grov blir nøkkelspillere og har mer å vise til enn lagkameratene gjennom karrieren. Men det har vært skadebekymringer gjennom vinteren, og Stord-troppen er ikke bred nok til at man har råd til det. Har en kvalitetsspiller i Jonas Tungeland på midten.

Spennende keepersignering i Asbjørn Engenes fra Haugesund, men målvakten blir nå ute en stund med et ankelbrudd.

Endte til slutt like over nedrykk etter en svak avslutnng i fjor, og årets avdeling er nok tøffere enn fjorårets. Dermed kan det bli en ny tøff sesong som fort kan ende under streken.

14. Haugesund 2

Coolbets vinnerodds: 100

Det ble opprykk for FKH-rekruttene sist sesong. Stilte tilstrekkelig ofte godt nok for å gi det ekstra pushet som sørget for opprykk. Men det spørs om de klarer å holde koken oppe denne sesongen. Med en tynn A-stall kan det bli trøblete å legge tre lag bak seg på tabellen.

Unge, lovende spillere som Vegard Solheim, Sander Innvær, Eivind Helgeland, Mathias Tjoland og Andre Lønning har fått mange sjanser med A-laget denne oppkjøringen, og de to første fikk til og med spille i serieåpningen. Bra for dem, men Haugesund har ikke de store mulighetene til å stille veldig sterkt ofte i 3.divisjon, slik stallen er nå.

Unge spillere som Frank Stople, Torje Naustdal og Ibrahima Cissoko, samt nylig hentede Julius Eskesen er nok heller ikke inne i elleveren. Men selv om mange av juniorene har vært på aldersbestemte landslag og nå trener med A-laget, trengs trolig noe mer for å berge seg i en tøff avdeling.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form