Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

3.divisjonstipset: Avdeling 4

Pors, Eik og Fram stikker seg ut i denne avdelingen. Et nyopprykket lag kan også overraske.

I denne saken ser vi på avdeling 4. Det er en geografisk "merkelig" avdeling med lag fra Østfold, Vestfold, Telemark og Agder. Samtidig ga det mening for å få hele avdelingskabalen til å gå opp.

LES OGSÅ: Tabelltips avdeling 1 - Lyn er storfavoritt

Det er også en sportslig interessant avdeling, hvor tre lag stikker seg ut i toppen, men hvor det også finnes et opprykkslag som kan melde seg på som en joker.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Trolig står det mellom Fram, Pors og Eik, tre lag som på mange måter hører til høyere opp i divisjonene. Eller kan noen av lagene fra Østfold og Agder melde seg på?

Coolbets sesongodds:

Her er vårt tabelltips:

1. Pors

Coolbets vinnerodds: 4.50

Kjempet lenge om opprykk også i fjor, men en svak start på sesongen gjorde at det ble for langt opp, tross en god avslutning. Har beholdt de fleste av de beste og gjort noen spennende signeringer som gjør at de må regnes som en opprykksfavoritt.

Keeper Petter Hagen kommer fra Fram nå, men har vært i Odd tidligere. Mustapha Omarkheil er en bra signering fra Vidar, og Tobias Henriksen fra Odd 2 styrker bredden. Mest oppsiktsvekkende er det at Stefan Mladenovic nå kommer hjem etter mange år på høyere nivåer. Slitt med skader, men er han i form har man sikret seg en angriper av skyhøy 3.divisjonskvalitet. At Marius Bustgaard Larsen har blitt værende på motsatt kant er også enormt viktig. Ikke mange som matcher en slik offensiv duo.

At Mats Bruu ble toppscorer i fjor og at Granit Shala unektelig er god på dette nivået bidrar til inntrykket av et lag det skal bli vanskelig å stoppe i år. Har også beholdt nøkkelspiller defensivt i Wojtek Jurek. Nor Amshatat kommer, som mange andre i stallen, fra Odd. Spilt mest 4.divisjon, men fikk U-landskamper for to år siden.

Også rutine i spillere som Kim Berntsen, Kjetil Svarteberg og Simen Thorsen på midtbanen.

Der det er litt usikkert hvor Fram og Eik står, så framstår Pors som solide nå. Avdelingens fremste opprykkskandidat i det som blir en jevn toppstrid.

2. Fram

Coolbets vinnerodds: 2.75

Fram var under nedrykksstreken i ett minutts tid i hele 2021. Dessverre for klubben var det i siste minutt av siste serierunde, noe som betydde nedrykk. Det er sjelden kjedelig rundt klubben, men kan det bli et opprykkslag i år? Trener Haakon Lunov har vært nødt til å bygge sammen en nesten helt ny tropp foran 3.divisjonssesongen.

Spillere som Sanel Bojadzic (Levanger), Julius Myrbakk (Lyn), Erik Nordengen (Skeid), Herman Solberg Nilsen (Lyn), Adrian Bergersen (Egersund), Shariff Cham (Frigg), Anders Klemensson (Egersund), Sebastian Pop (Notodden) og Chima Leroy (Strømmen) er blant spillerne som spilte mye i fjor og nå har takket for seg.

Samtidig er det noen gode spillere som har kommet inn. Målvakt Miguel Vieira var kanongod i Ørn, fikk sjansen i Mjøndalen, og kommer nå fra Egersund. Johan Gulliksen kommer fra nabo Halsen. "Bare" fire mål i fjor, men har erfaring fra høyeste nivå. Og scoret 27 mål på 30 Eik-kamper i 2018 og -19. Brahiam Mosquera er en herlig spiller å se på når han har dagen, og kommer også fra naboen.

Uno Pedersen (Moss), Kasper Kvello (Ready) og Grorud 2-duoen Modouba Coker (spiss) og Liiban Ahmed (stopper) er også hentet inn nå. Samtidig er flere av de unge spillerne som fikk mye tillit i fjor blitt værende. Batu Sowe og duellsterke Thomas Kongerud blir en bra forsvarduo i 3.divisjon. Daniel Flaathe Simonsen og Peter Einarson kom fra storklubbers andrelag, klarte seg ok, men bør bli bærebjelker her.

Alltid vanskelig å vite hvor et nedrykkslag står, og Fram har måtte bruke hele vinteren på å bygge en tropp. Ser ut til å ha satt et ganske slagkraftig mannskap, og bør kjempe om opprykk på første forsøk.

3. Eik Tønsberg

Coolbets vinnerodds: 3.50

Ledet avdelingen med 90 minutter igjen i fjor, men 0-4 for Hønefoss, samtidig som Ørn Horten vant sin kamp, gjorde at opprykket gikk i vasken. Ronny Johnsen takket for seg som trener, og tidligere Ørn-trener Kjetil Kristoffersen er dermed tilbake i trenermanesjen.

Trolig 3-5-2 for Eik denne sesongen. Kristoffersen får med seg Stian Semb Aasmundsen i trenerteamet, i tillegg til at han skal inn og styre midtbanen. Etter mange år i toppfotballen er det en knallsignering.

Mistet viktig rutine i Lars Grorud og Christian Østli, som begge nå har takket for seg etter lange karrierer. Har imidlertid beholdt Markus Brændsrød på topp. Blir viktig at han holder seg skadefri og framstår som storscoreren man virkelig trenger.

Ellers er det kvalitet i spillere som forsvarer Marius Rygel, midtbanespiller Andreas Nygaard og Anders Gustavsen som gjør at Eik "må" bli et topplag. Benyttet Flints nedrykk til å hente noen derfra. Lars Arnesen bør bli en viktig tilvekst på stopperplass fra naboen.

Eik er ambisiøse, og med et navn som ikke tilsier 3.divisjon. Men opprykket kommer ikke gratis, og opprykksrival Pors ser langt sterkere ut offensivt.

4. Vindbjart

Coolbets vinnerodds: 7

For første gang på evigheter er det ikke Steinar Skeie som skal ledet laget fra Vennesla. Tidlig forrige sesong ble det klart at tidligere Start-back Jon Hodnemyr, med Kjetil Myrvold som assistent, skulle ta over laget. Det så ut til å kunne ende med opprykk i Skeies siste sesong, men fire tap på fem matcher midtveis spolerte den drømmen.

En bra og bred tropp, nær sagt som alltid, men også litt usikkerhet rundt om alle er med ut hele sesongen. Masse kvalitet i spissen Jakob Toft, stopperveteran Christian Follerås (som også scorer mye) og Daniel Eikeland på midtbanen.

Sammen med sterke Toft har man Brian Kjeldsberg som et godt alternativ på topp. Også Anders Bjørge er spennende her. Var blant landets mestscorende spillere i fjor, men det var for andrelaget, hvor han scoret utrolige 24 mål på 7 kamper. Fortsetter Hodnemyr med Vindbjarts offensive stil kan han få et gjennombrudd her. Også Lars-Georg Sæther scoret mye for dem, selv om han spilte forsvar, og får nå sjansen på førstelaget Har også forsterket med Marcus Aslaksen fra Fløy i vinter.

Vindbjart har de siste årene vist et bra høyeste nivå, et litt for lavt laveste nivå. Kan Hodnemyr gjøre dem litt mer kyniske og stabile er Vindbjart et lag som bør kjempe helt i toppen i år.

5. Sprint-Jeløy

Coolbets vinnerodds: 30

En enormt imponerende sesong i fjor. Vant 15 av 15 kamper og rykket fortjent opp. Det inkluderte "seriefinalen" mot Råde og begge kvalifiseringskampene mot Sandefjord 2.

Jeg tror Sprint er blant opprykkslagene som har best mulighet til å sette et kraftig avtrykk også i 3.divisjon. Har en enorm målscorer på topp i Tim Reinback. Kom fra Moss og var en meget viktig brikke i opprykket med sine 26 mål, noen av dem av det fantastiske slaget. Se og nytt dette målet fra en av vinterens treningskamper:

Har også flere andre som er blitt funnet overflødige i storebror MFK, men som er gode 3.divisjonsspillere. Midtbanespiller Henrik Stokkebø, back Marcus Ohlsson og Håkon Kolsvik (ny inn fra Ørn Horten nå) er i den kategorien, mens Erlend Kiani har en fortid i Sarpsborg 08.

Et samspilt lag hvor spillere som Eirik Kaldheim, Ervin Kozica og Alban Ramadani har herjet i 4.divisjon, og har mange sesonger sammen for Gard Kristiansens mannskap. Noen spennende signeringer er også gjort. Agron Novolani var fantastisk i Sparta Sarpsborg i fjor, men det var 5.divisjon. Fredrik Wasenius, også han med Moss-fortid, kommer fra opprykksrival Råde.

Sprint er ikke et "vanlig" opprykkslag, for det de viste i fjor var allerede bra 3.divisjonsklasse. I en jevn avdeling tror jeg østfoldingene kan komme seg godt unna nedrykkstriden og langt oppover tabellen.

6. Follo

Coolbets vinnerodds: 25

Den tidligere OBOS-ligaklubben og cupfinalisten er langt unna glansdagene sine, men bør kunne håpe på en bedring fra fjorårets gode og jevne avdeling. Til slutt var det kun målforskjellen som holdt laget over streken.

Har "som vanlig" avgitt noen oppover i divisjonene. Denne gang stopper Henrik Hatlen Osen til Follo. Også et par andre som spilte mye er borte, men totalt sett er nok stallen sterkere. Rino Falk Larsen og Håvard Dalseth inn fra Råde er to klassesigneringer. Dalseth snittet 2 mål pr kamp i 4.divisjon i fjor, og var også god sist han var i Follo. En klassesignering om han er skadefri.

En ung tropp, men hvor en spiller som angriper Kristian Seteklev har utviklet seg til å holde et bra nivå. Jeg synes også Robin Gonella på midtbanen har det litt ubestemmelige "noe" ved seg som gjør ham til en å holde øynene opp for. René Elshaug på stopperplass har enormt med rutine og duellkraft.

Bra ellever, men ganske tynn stall. Men det er litt av filosofien, og etter noen år med berg og dalbane har Follo funnet litt sin plass i fotballens hierarki. Jeg tror det holder til en plass rundt midten av tabellen.

7. Sarpsborg 08 2

Coolbets vinnerodds: 40

Som man kan vente seg av et andrelag, så varierte Sarpsborg-rekruttene mye i høst. Seier over både Ørn Horten og Hønefoss, men samtidig 0-4 mot nedrykkslaget Flint til tross for mange A-spillere på banen. Det blir interessant å se hvordan de prioriterer når det er full sesong og litt lengre reiser. Sterke mannskap i de korteste kampene, mens Mandalskameratene borte kanskje blir yngre?

Store forhåpninger til at midtbanespiller Laurent Mendy, kantspiller Moubarack Compaore og spiss Amadou Camara skal slå til, men foreløpig er alle et stykke unna førsteelleveren. Det betyr at vi trolig får se dem i aksjon mye her (Compaore er skadd nå). Leo Bech Hermansen og keeper Leander Øy er løftet opp i A-stallen, men kommer til å spille det meste her.

Ellers er det en litt tynnere A-stall på noen posisjoner. Derfor vanskelig å si om gode spillere som Martin Høyland, Tobias Heintz eller Steffen Lie Skålevik vil være med mye her eller kun unntaksvis.

Flere av de som spilte mye i fjor, som spiss Endre Bergsaker (Sarpsborg FK) og Markus Welinder (Moss) er borte nå. 2005-modell Aridon Racaj har debutert med flagget på brystet i vinter, scoret mye på aldersbestem nivå, og er blant de som "rykker opp" og får sjanser her. Også forsvarer Tarik Mrakovic, født samme år, er en spiller med forhåpninger knyttet til seg.

God nok juniorsatsing til at plassen bør berges greit. Ofte stilt sterkt hjemme, og kommer til å ta bra med poeng der også i år når de fyller på fra Eliteserie-benken.

8. Mandalskameratene

Coolbets vinnerodds: 17

En litt merkelig høst for MK. Etter fem runder lå de nest øverste på tabellen, og så ut til å kanskje kunne gjenskape 2.plassen fra 2019. Resten av sesongen ble tung, og selv om avstanden til nedrykk var 5 poeng, var ikke 11.plassen mye å skryte av.

Ekstremt viktig for mulighetene i år at de har fått beholde gode og alltid kreative Peder Dovland på topp. Prøvespilte lenge for Bryne, men er enn så lenge blitt værende helt i sør. Sammen med målsniken Simon Valand bør han sørge for at det blir mye mål for kameratene denne sesongen. To meget gode spillere på dette nivået.

Styrket bakover med ekstremt duellsterke Nikolai Aas fra Fløy på stopperplass, mens Marius Hagen og Tobias Aanensen hadde fin utvikling på midtbanen i fjor. Spennende å se om evigunge spillere som Inge Nilsen og Tor Olve Fagnastøl må trå til i år også. Bredden i troppen er ikke bedre enn at det kan bli behov for begge veteranene.

Det er lenge siden Mandalskameratene var et lag som utfordret Start på nest øverste nivå. Kampen om å være Sørlandets beste lag er tapt, men de bør i det minste være bedre enn de viste i fjor.

9. Start 2

Coolbets vinnerodds: 25

Start-rekruttene klarte seg veldig bra sist sesong med 7.plass. Men ganske mange av de som var viktige i fjor blir ikke aktuelle nå. Jasper Silva Thorkildsen og Emir Derviskadic er inne i en toppet ellever i OBOS-ligaen, mens Preben Hille (Fløy), Altin Ujkani (Fløy), Jakob Ugland (Lokomotiv Oslo), Lyder Daland (Express), Harald Jørgensen (Ready) og August Huchon (Randesund) har takket for seg i klubben.

Sånn er skjebnen for et andrelag, og da må andre stå fram. Sander Svela pøste inn mål i fjor, har fått noen sjanser på A-laget, og kommer til å score mye også i år. U-landslagsstopper August Frobenius er ny i A-stallen og blir trolig å se mye her. Også spilleren som Cameron Cresswell, Peter Reinhardsen, Jon Helge Tveita, Vegard Bergan og Eirik Schulze er ute av elleveren nå. Selv om neppe alle blir å se her regelmessig vil nok Start ofte stille med flere fra A-stallen.

Bernhard Salvesen (Bror av Godset-spiss Lars-Jørgen) og Levi Eftevaag også navn som gir bra klang på Sørlandet. Offensive Elias Nahiry er også spennende, og blir en viktig mann her. Samtidig fikk man nok en forsmak på hvordan nivået er da man tapte 0-7 for et ganske toppet Stabæk-lag i juniorserien nylig. Litt lengre turer i år også. Start 2 skal ha nok med å holde plassen i år.

10. Fredrikstad 2

Coolbets vinnerodds: 35

Litt samme melodi som med forrige lag. Som for mange andrelag forsvinner de beste spillere enten til eget eller noen andres førstelag. Både Samuel Gray (Moss), Alexander Zoulakis (Kvik Halden), Tage Løining (Lokomotiv Oslo) og et par av de mest rutinerte som spilte mye i fjor er borte.

Likevel flere gode spillere igjen i plankebyen. Ole Langbråten, Tage Johansen, Filip Stensland og Marcus Wenneberg er løftet opp i A-stallen, men blir nok å finne her regelmessig. Spennende å se om gode Oblior Okeke også slippes til her. Litt tynnere A-stall nå, og nysignerte Kingsley Innocent må nok bevise i 3.divisjon.

Sadir Abud har vært regnet som et meget stort talent, kanskje kan han slå gjennom her i 2022? FFK bør berge plassen, men sikter neppe mot mer enn det.

11. Express

Coolbets vinnerodds: 50

I fjor tippet jeg Express ned. Det så ut til å bli årets verste tips, for med tre seiere på de fire første toppet de tabellen. Det ble tyngre utover og et fall til 10.plass, men sikker plass står uansett til godkjent på Fevik.

Har måtte se storscorer Markus Håbestad (Sotra), nøkkelspiller Ali Hossainy (Trauma) og Kristian Eriksen (Arendal) forlate klubben i løpet av vinteren. Spillere det skal bli vanskelig å erstatte.

Men Jervs opprykk betyr godt nytt for naboene. Noah Beisland, Håkon Krogelien og Magnus Kjølsrud kommer på lån fra storebror, mens Lyder Daland er lånt inn fra Start. Har også beholdt nøkkelspillere som Tobias Olsvik, Jim Skårdal og Marius Aagre Larsen. Signeringen av Nils Kenneth Udjus betyr at sistnevnte også får konkurranse om keeperplassen, og at Markus Ringberg slipper å være reservekeeper (!), men heller kan være en mulig spissjoker.

Vanskelige å bryne seg på når de spiller hjemme på eget gress. Blir nok en kamp mot nedrykk, men jeg holder Express høyere enn en annen trio.

12. Halsen

Coolbets vinnerodds: 50

Berget plassen med nød og neppe i siste serierunde både i 2019 og i fjor. Men det spørs om det er gunstig for larvikslaget at nabo Fram nå er nede på samme nivå.

For flere av de viktigste spillerne har tatt turen over til den hakket mer ambisiøse naboen. Angriper Johan Gulliksen, unge Leon Knive, kreative Brahian Mosquera har alle tre gått til naboen. I tillegg er keeper Erik Tallaksen nå i Urædd. Sistnevnte er imidlertid erstattet godt av den lovende Sandefjord-keeperen Andreas Albertsen på lån.

Har også hentet inn Harry Singh, som vi får tro får en bedre opplevelse enn da han kom til fullstendig sjanseløse Valdres i 2019. Var med på å tape samtlige 11 kamper han spilte med en målforskjell på 1-78 (!) den gang.

Trenger nøkkelspillerne sine mer enn noen gang. Det inkluderer Christer Smith, en av 3.divisjons beste spillere i en årrekke. Kristian Istre og kaptein Danilo Kuzmanovic andre som har vist de holder nivået. Men totalt er det tynt og ungt, og Halsen skal få trøbbel med å ha minst tre lag bak seg i år.

13. Urædd

Coolbets vinnerodds: 75

Urædd klarte seg bedre enn forventet sist de var oppe, i 2018. 27 poeng holdt imidlertid bare til 12.plass i en jevn avdeling, og dermed ble det nedrykk. Nå er de tilbake, og det med et par navn alle kjenner igjen.

For både Olivier Occean på topp og Fredrik Nordkvelle på midtbanen trenger ingen nærmere introduksjon. Occean med 11 mål i høst, og 40-åringen er fortsatt vanskelig å forsvare seg mot inne i boksen.

Ellers er det et ungt lag, og det var ikke en lovende sesongstart med tap for Hei i cupen. Martin Røren var giftigst etter Occean i fjor fra midtbanen, og er en mann å se opp for. Olai Dahle på topp kan også bli spennende å følge her. Stopperduoen Jefferson Ormaza og Nemanja Mladenovic var solide i 4.divisjon, men får vesentlig mer å jobbe med i år.

Opprykkslagene fra Telemark pleier å få det tøft, og det er ingen overraskelse om det samme skjer med Urædd, selv om et par meget meritterte karer gjør at de tidvis vil bite fra seg.

14. Randesund

Coolbets vinnerodds: 150

Sikret opprykket etter en utrolig spennende kvalifiseringsduell mot Søgne. Men skal virkelig få testet seg på nivået over.

Et stort tap at fjorårets dominerende spiller Henrik Byklum ikke er med i ligningen denne sesongen. Har gjort noen gode signeringer i Thore Ulstein (Donn), Diego Perez (Donn) og Magnus Aamodt (Mandalskameratene) som hever laget. Samtidig kan man si at det er spillere som kjempet i bunnen av avdelingen i fjor.

Ellers er Randesund et ungt lag hvor mange av spillerne har kommet fra egen junioravdeling, og hvor de færreste har testet seg ut i 3.divisjon tidligere. Keeper Sindre Østbø en av få med erfaring herfra nå. Se blant annet opp for Felix Kersten, med seks mål i fjor, som en av de unge.

Historien viser at de små, nyopprykkede lagene ofte får det tøft i 3.divisjon. Uten å ha forsterket altfor mye blir det trolig samme melodi for Randesund i år.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form