Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

3. divisjonstipset: Avdeling 2

Skal Hønefoss endelig starte på klatringen tilbake mot toppen av norsk fotball etter flere år i gjørma? Det blir ikke enkelt!

Foto: Digitalsport

I 3. divisjon avdeling 2 finner vi flere fotballnavn som klinger godt også i nasjonal sammenheng. Trolig vil to av dem, som begge har fersk erfaring fra Obos-ligaen, være involvert i opprykksstriden

Les også: Tabelltips avdeling 1 - Lyn er storfavoritt

Les også: Tabelltips avdeling 3 - Pors, Eik eller Fram?

Les også: Tabelltips avdeling 4 - Årets sterkeste avdeling!

Les også Tabelltips avdeling 5 - Jevn trønderduell!

Les også: Tabelltips avdeling 6 - Overraskelse i toppen?

De fleste vil nok tidlig peke seg ut Hønefoss og Elverum som de store favorittene her, men se opp for Spjelkavik som har levert gode sesonger de siste årene og bygger på en meget sterk defensiv. Sammen med Brumunddal kan de skape trøbbel for alle.

En annen godbit i denne avdelingen er duellen i vest mellom Førde og Florø. To divisjoner skilte klubbene i fjor, men etter Florøs nedrykk og Førdes opprykk møtes de endelig igjen til en het duell som setter fyr på lokalsamfunnet. Første duell spilles som seg hør og bør 16. mai!

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Coolbets sesongodds:

Her er vårt tabelltips:

1. Hønefoss

Coolbets vinnerodds: 3,25

Det føles ikke så lenge siden 2013, men det føles lenge siden Hønefoss spilte i Eliteserien. Nedturen har vært enorm på AKA Arena der HBK har rast gjennom divisjonene og stoppet opp på nivå fire. Nedrykket i 2018 var en liten katastrofe, og da Hønefoss ikke lyktes å rykke på første forsøk ble de som en del av breddefotballen også rammet av nedstengingen.

2021 var året klatringen skulle starte, men med tøff konkurranse fra Vestfold ble det til slutt en fjerdeplass. At Hønefoss spolerte Eik Tønsbergs opprykk i siste runde var ingen stor trøst for nok en mislykket sesong. Men nå da, er det nå endelig klart for en opptur på Ringerike? Det trengs for hele fotballmiljøet i byen som har vært gjennom en solid prøvelse de siste ti årene.

Hønefoss mener selv de hører hjemme i Obos-ligaen - minst. Luke Torjussen har fått nok et år med laget som fremstår styrket. Fra Island har Hønefoss hentet kantspilleren Valgeir Arni Svansson og spissen Arnor Gauti Ragnarsson. Omar Fonstad el Ghaouti er en annen offensiv nykommer det stilles store forventninger til da han historisk sett har vært en målgarantist på dette nivået, men oppholdet i Alta sist ble ingen suksess.

Kaptein Durim Muqkurtaj røk korsbåndet nylig og mister hele sesongen, men troppen skal uansett ha nok kvalitet til å kunne rykke opp. Det finnes også næringsliv og lokale krefter som fortsatt investerer solide kroner for at HBK igjen skal bli en del av norsk toppfotball. Så sent som i mars forpliktet AKA seg til å bidra med 38 millioner (!) til klubben de kommende fem årene. Kjemper laget i toppen til ferien, er det nærliggende å tro at troppen styrkes.

2. Elverum

Coolbets vinnerodds: 3,75

Elverum er nok et lag med en fersk fortid så høyt opp som Obos-ligaen som nå ønsker å komme seg vekk fra 3. divisjon så fort som mulig. Det samme var planen også i fjor, da klubben gikk hardt ut med opprykksambisjoner, men avstanden opp til suverene Gjøvik-Lyn ble på hele 14 poeng på kun 13 kamper.

Denne sesongen har Elverum holdt ambisjonene internt og heller snakket om utvikling. Signeringene legger likevel ikke skjul på at det satses hardt hos klubben som for ikke mange år siden var bedre enn HamKam. Trener Stian Aasen, som har erfaring fra Obos-ligaen med KIL, har igjen kikket utenfor Norges grenser for å styrke troppen.

De to 99-modellene Gabriel Andrén og Igor Popanicic er hentet fra svensk fotball. Også spanjolene Javier Garcia Fernandez og Alejandro Roser Serres er klare for et fotballeventyr i den nordlige delen av Europa. Fra før har Elverum den gode stopperen Ishmeal Koroma i troppen. Han kom fra svenske Eskilstuna City i fjor høst.

Også Magnus Solum er med videre og blir en viktig mann for dette laget. Spissen fra Gjøvik har scoret 26 mål de to siste sesongene. Vinteren åpnet med braktap mot Gjelleråsen og generalprøven mot Brumunddal endte utrolig nok 5-5. Dette er definitivt en tropp som er gode nok til å rykke opp.

3. Spjelkavik

Coolbets vinnerodds: 5,00

Et lite hakk bak tetduoen plasserer vi Spjelkavik. Dette er et lag som fortjener å bli tippet i toppen, og som kan slå alle på en god dag, men som vi over 26 kamper mener ikke holder samme nivå som Hønefoss og Elverum. Særlig hjemme på naturgresset utenfor Ålesund er det mange som kommer til å få trøbbel denne sesongen.

Den gamle stopperkjempen Magnus Oltedal har hatt suksess som Spjelkavik-trener og forlenget i vinter kontrakten med to nye år. Han er åpenbart fortsatt opptatt av defensiv trygghet da laget i fjor slapp inn kun ni mål på 13 seriekamper. Det er ganske oppsiktsvekkende tall i et breddefotball-perspektiv. Opprykkslaget Træff endte opp med over dobbelt så mange baklengsmål.

Spjelkavik var med i opprykkskampen hele veien inn, men 2-0-tapet hjemme mot naboen Aalesund 2 i den tredje siste serierunden ble kostbart. Siden da har spissen Ruben Toven, som scoret sju mål i fjor, forlatt klubben og dratt tilbake til Eide og Omegn, men Oltedal har ellers beholdt store deler av troppen som har vært gjennom få utskiftninger.

Det har vært merkelig stille fra den ellers så sosiale medier-aktive klubben i vinter, men i treningskampene har Spjelkavik blant annet tapt 4-2 mot Træff og 1-0 mot Brattvåg i februar. I generalprøven forrige helg var Træff motstander på ny i et oppgjør som endte målløst. Topp fire-fem bør dette mannskapet klare.

4. Brumunddal

Coolbets vinnerodds: 10,00

Husker du Vemund Brekke Skard som imponerte i en 2. divisjonskamp og ble hentet til engelske Ipswich? Han er tilbake i Brumunddal og har hatt treneransvaret for dette laget de siste årene. «Dala» var solide og leverte en ålreit prestasjon, men var likevel aldri i nærheten av å true opprykkslaget Gjøvik-Lyn.

Vi tror det kan bli mye av det samme for Brumunddal denne sesongen. Anført av en solid defensiv med god struktur er laget vanskelige å møte og kan lage trøbbel for alle - særlig hjemme på Sveum, men troppen er ikke sterk nok til å ta opp kampen med Hønefoss og Elverum. En plass blant de fire beste virker sannsynlig.

En gladnyhet på Sveum er Fredrik Haave Andersens overraskende comeback. Han har ikke spilt fotball på fire år og ble erklært fotballinvalid, men har kjempet seg tilbake og håper å være klar om et par uker. Den siste tiden har han fungert som Skards assistent for gjengen som har holdt sammen i flere år og kjenner hverandre meget godt.

Det er stor fotballinteresse på Brumunddal og trangt på tribunene på Sveum i medgangstider, men det begynner å bli en stund siden klubben hevdet seg i 2. divisjon og til og med slo rivalen HamKam. En som var med da og som fortsatt er å finne på midten er veteranen Christoffer Heier Solbakken. Topp fire-fem.

5. Aalesund 2

Coolbets vinnerodds: 20,00

Man får inntrykk av at Aalesund er en av toppklubbene som har tatt rekruttlaget mest alvorlig de siste årene. Under Amund Skiri og Tor Hogne Aarøy i 2019 var det tydelig at laget hadde studert motstanderne skikkelig og lagt opp en klar taktikk der man også tok hensyn til hvem man møtte og ikke bare «kjørte på» slik man ofte opplever med andrelag.

Skiri ble i vinter koblet til trenerjobben i Hødd, men signerte en ny toårskontrakt med AaFK der han har hovedansvar for juniorene. I fjor tok dette laget en sterk fjerdeplass foran lag som Byåsen og Molde 2 og var noe så spesielt som et rekruttlag som tok flere poeng borte enn hjemme! 2-1-3 hjemme og 5-1-1 ble fasiten.

AaFK har ofte stilt jevne lag så sant de har hatt muligheten til det, men flere av spillerne som bidro sterkt på dette laget i fjor er borte nå. Kristoffer Strand Ødven er i Hødd mens keeper Enock Mawete Mwimba ble klar for Øygarden på deadline day, men A-troppen er bredere. Vi tror Aalesund 2 blir avdelingens beste andrelag.

6. Førde

Coolbets vinnerodds: 10,00

Hvem blir best av Førde og Florø denne sesongen? De to erkerivalene er igjen samlet etter at det i fjor skilte to divisjoner med Florø på nivå tre og Førde på nivå fem. Førde vant 3-1 i en treningskamp mellom de to i mars, men det er først 16. mai det smeller skikkelig i et hett derby som kan være verdt å få med seg for folk langt utenfor nærmiljøet.

Terje Rognsø var mannen bak Florø-suksessen som endte i Obos-ligaen. I fjor ledet han Førde til opprykk og nå er målet å etablere seg i divisjonen samt å bygge en solid prestasjons- og treningskultur i klubben som lenge var et topplag i 2. divisjon med ambisjoner om mer og sto for en økonomisk tøff satsing. I fjor ble det ti seirer på ti seriekamper og grei skuring mot Eid i kvalifiseringen.

En som var med på opprykket, men som er borte nå er Vegar Gjermundstad som i vinter har bestemt seg for å legge opp. Stopperen har vært innom både Sogndal, Lyn og Hønefoss på høyt nivå, men ble ikke enig med klubben om ny kontrakt og prioriterer nå husbygging på Sande og et liv uten fotball.

Spesielt offensivt ser stallen sterk ut med Vegard Savland og Stefan Aase. Savland scoret 24 mål på 12 kamper i fjor og endte med andre ord med et snitt på to kasser per match. Aase har gjort som Rognsø og skiftet til rivalen der han var med på opprykket i fjor høst. Førde stadion skulle etter planen åpnes i helgen, men gresset ble ikke klart og seriepremieren måtte flyttes til Hafstadparken.

7. Molde 2

Coolbets vinnerodds: 20,00

Molde burde ha potensial til å ha et rekruttlag i 2. divisjon, slik de også har hatt tidligere, men virker ikke å ha øvrige ambisjoner med dette laget enn en plass midt på tabellen på dette nivået slik det er nå. I fjor ble det en helt grei åttendeplass med god avstand ned til lagene under streken - helt etter planen.

Daniel Berg Hestad stilte nærmest utelukkende med juniorspillere forrige sesong. Kun unntaksvis ble det fylt på med spillere fra A-troppen, og et av unntakene var den meget lovende spissen David Fofana. Han ble også toppscorer for Molde-rekruttene med åtte nettkjenninger.

Simen Hegdal Beck og Thomas Nikolai Nyheim spilte mye i fjor, men har etter Træffs opprykk fått Reknesbanen som hjemmebane. Ungguttene som er igjen får en tøff start når favorittene fra Hønefoss kommer på besøk søndag. Dette blir en plass rundt midten for laget som også vant junior-NM forrige sesong.

8. Florø

Coolbets vinnerodds: 9,00

I 2017 endte Florø på øvre halvdel i Obos-ligaen, men tilstanden i klubben er en helt annen nå. Klubben hadde jobbet lenge og godt med en spesiell 1994-årgang under ledelse av Terje Rognsø som til slutt tok seg helt opp på nivå to i norsk fotball anført av Aase-tvillingene og ikke minst forsvarskjempen Christer Husa.

Etter nedrykket slo satsingen sprekker og Florø datt videre ned i 3. divisjon i fjor høst etter kun å ha plukket 18 poeng. Klubben er langt fra selvforsynt med spillere lenger og er avhengige av importer langveisfra for å stille et lag som er godt nok. Det holdt ikke i fjor, men et par av nysigneringene imponerte og er med videre.

Nelsinho scoret åtte mål, sto for mye av kreativiteten og skaffet flere straffespark. Vingen Sofiane Dia er også med videre sammen med Sergio Uolu. Stopperen ble hentet inn midtveis i fjor og har blitt værende til tross for nedrykket. Det samme har den portugisiske treneren Goncalo Pereira mens den kongolesiske spissen Lido Lotefa kommer fra irsk 3. divisjon! Keeper Albin Svensson er hentet fra Sverige.

Internasjonal satsing i Florø, med andre ord. Bautaen Christer Husa skulle egentlig legge opp, men blir nå å finne i Bremanger. Florø tapte 3-1 mot rivalen Førde i Hafstadparken i mars, og det er nok mange i distriktet som har krysset av lokaloppgjøret 16. mai i kalenderen allerede. Det er en klassiker!

9. Volda

Coolbets vinnerodds: 30,00

Volda var tilbake i 3. divisjon og berget plassen greit selv om det til slutt skilte kun fire poeng ned til nedrykkslaget Ranheim 2. Ny kontrakt må være godkjent i comebacket selv om flere innad i Volda-leiren hadde håpet på mer enn 10. plass. Til gjengjeld yppet laget seg voldsomt i cupen med 2-0-ledelse og strålende spill mot KBK før gjestene snudde.

Knut Erik Myklebust scoret begge Voldas mål i den kampen og er et tungt fravær. Spissen ble hentet fra 4. divisjonsspill hos erkerivalen Ørsta og scoret sju mål før han i vinter dro videre til divisjonskollega Brodd. Keeper Alexander Hovdevik har vært innom RBK, KBK og Ranheim og er heldigvis for Volda med videre.

Klubben har brukt ressurser på å bygge opp et flott anlegg de siste årene. I vinter bestemte man seg for å legge mer kroner i det sportslige og ansatte islandske Fannar Berg Gunnolfsson på heltid. I tillegg til å trene A-laget jobber han som spiller- og trenerutvikler. Han kjenner norsk fotball fra et tidligere opphold i Staal Jørpeland.

Troppen ligner mye på fjorårets, men Gunnólfsson har tatt med seg to landsmenn. Den 20 år gamle spissen Gunnolfur Gudlaugsson er hentet fra Keflavik og midtbanespilleren Birkir Por Gudmundsson kommer fra Throttur Reykjavík. Volda bør ha potensial til å etablere seg på dette nivået selv om tilfanget av spillere utenfra er utfordrende.

10. Kongsvinger 2

Coolbets vinnerodds: 50,00

I fjor stilte Kongsvinger med lag i 2. og 3. divisjon. Det er i utgangspunktet en meget tøff kombinasjon, men KIL opprettholdt satsingen fra 2020-sesongen i Obos-ligaen og tok seg tilbake dit på første forsøk. En proft opplegg hjalp også rekruttene selv om Kongsvinger ofte stilte med en ung tropp. Også derfor var femteplassen meget sterk.

Å beholde plassen på dette nivået betyr ekstra mye for Kongsvinger da klubben har få klubber i nærområdet å leie ut spillere til for å få verdifull kamptrening. Tidligere var klubber som Sander, Flisa, Grue, Eidskog og Galterud faste innslag i 3. divisjon, men distriktet har fått seg en trøkk nivåmessig og FUVO i Nes i Akershus blir nærmeste nabo på dette nivået.

Samarbeidet med NTG er fortsatt viktig for KILs ungdomssatsing. På årets 3. divisjonslag er Oliver Sandberg en mann å se opp for. Midtbanespilleren skrev under sin første proffkontrakt så sent som denne uken. KIL har et sterkt ønske om å berge plassen og da skal de klare det.

11. Lillehammer

Coolbets vinnerodds: 25,00

Man kan si mye om Lillehammer, men fotballby tas sjeldent i bruk. Samarbeidsklubben FF Lillehammer yppet seg i toppen av 2. divisjon en periode tidlig på 2000-tallet, men ellers har det vært ganske så bekmørkt i OL-byen som med tanke på innbyggertall og næringsliv burde ha muligheter for å skape et godt fotballag minst én divisjon lenger opp.

Opprykket i fjor høst var sånn sett nærmest nødvendig. Og det var også imponerende at LFK klarte å komme foran HamKam-rekruttene som hadde opprykk som et klart mål. Med 2-0-seier mot nettopp HamKam i nest siste runde kunne Lillehammer sikre førsteplassen med firemålsseier borte mot fortapte Valdres i en kamp som endte 5-1.

Generelt er det byens gode ishockeylag og vinteridrettene man forbinder med Lillehammer, men historien viser at publikum møter opp også for å se fotballguttene i medgangstider. Da passer det dårlig at NFF har bestemt at Stampesletta ikke er godkjent for 3. divisjonsfotball og at LFK må spille hjemmekampene hos naboen Faaberg på Jorekstad frem til kunstgresset skiftes i sommer.

Trener Rune Hagen, Eriks bror, måtte tåle et skuffende 2-1-tap mot lille Furnes i cupkvalifiseringen forrige helg. Lillehammer kan håpe noen tilflyttende studenter styrker troppen i sommer, men Albert Berisha er en viktig og sen signering. Svensken var kun noen måneder i Eidsvold Turn før endte i LFK. Også spissen Badr Rahhaoui blir sentral med sin erfaring fra toppfotballen.

12. Raufoss 2

Coolbets vinnerodds: 100,00

Det har vært viktig for Raufoss å holde dette laget i 3. divisjon de siste årene, og det har totningene også lyktes med. I en avdeling der bunnlagene tok få poeng i fjor holdt det greit til ny kontakt med Raufoss' 14. Da laget trengte tre poeng mot Stovner dyttet de på med sju-åtte spillere fra A-stallen som bidro sterkt til å fikse seier.

Noe lignende kan fort bli planen denne sesongen, og for en gangs skyld har Raufoss hatt kontinuitet i A-stallen. Den er likevel ikke like bred som tidligere og da klubbens økonomi er meget svak kan salg bli realiteten i sommervinduet. Det kan igjen komme til å gå ut over andrelaget.

Raufoss 2 kan fint ende på riktig siden av nedrykksstreken, men en kamp i bunnen må totningene forvente. Ungguttene Amund Møllerhagen og Tobias Sagstuen Andersen får mye defensivt ansvar sammen med den solide målvakten Rino Lund Johnsen. Talentfulle Håvar Befring har fått spilletid på A-laget i vinter og blir spennende å følge her.

13. Toten

Coolbets vinnerodds: 150,00

Samarbeidsklubben på Toten spås en tung sesong av alt og alle - mye grunnet en meget svak vinter. Paradoksalt nok startet Toten vinteren med å lede 3-0 mot Gjøvik-Lyn i en match som til slutt endte med 9-3-tap. Tap mot Årdal og 7-0-nederlag mot Gjelleråsen samt cupexit mot rivalen Kolbu/KK er også tunge smeller på vei inn mot alvoret.

Toten vant kun én hjemmekamp i fjor, men har vært flinke til å bygge klubb de siste årene og samle hele organisasjonen på Østre Toten Idrettsplass der et nytt klubbhus gir økte muligheter for samhold på tvers av lagene. 14 poeng var nok til å berge plassen i fjor i en avdeling der FUVO klarte seg med 11. Det holder ikke i denne avdelingen.

Polske Daniel Kraska scoret 11 mål på kamper i fjor, men må levere minst tilsvarende sifre skal Toten havne på rett siden av streken også denne gangen. Landsmann Filip Burkhardt var viktig i fjor, og nå har Toten igjen sett til Polen for å hente inn midstopper Daniel Lisowski. Brødrene Abdi Nasir og Hakin Abdillahi hentet fra Gjøvik-Lyn for å styrke en tynn tropp.

Trener Pål Tallerud har topp 10 som målsetting denne sesongen, men det kan bli svært vanskelig særlig uten den rutinerte duoen Petter Senstad og Lars Johan Kollshaugen (Talleruds assistent denne sesongen). Også den polske keeperen Kamil Olsztynski er borte da han har flyttet til Tromsø for å bli keepertrener i TIL. FK Toten bør ha potensial til å være en stabil 3. divisjonsklubb, men årets tropp ser noe tynn ut.

14. Hødd 2

Coolbets vinnerodds: 200,00

Hødds unggutter leverte en sterk sesong i fjor og rykket for første gang opp på nivå fire. Det gir meget god matching for klubbens A-spillere som ikke får tilstrekkelig med spilletid i 2. divisjon og talentene som på sikt skal bli gode nok for førstelaget, men vi tror ikke dette blir en spesielt morsom sesong for Ulsteinvik-gjengen.

Sju reiser til Østlandet er krevende for andrelaget til en 2. divisjonsklubb både med tanke på logistikk og økonomi. Hødds A-tropp er heller ikke bred nok til å fore dette laget med spillere i tillegg til at pri 1 er opprykk til Obos-ligaen. Hødd 2 kommer sikkert til å plukke poeng hjemme, og kan der tidvis stille med konkurransedyktige mannskap, men over en hel sesong skal ikke dette holde. Nedrykk.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form