Lukk søk

PostNord-ligaen

October 1, 2021

Trenertalent skal ta KIL tilbake til Obos-ligaen

Han var en ledertype som spiller. I sin første jobb som hovedtrener skal Eirik Mæland ta tradisjonsrike Kongsvinger tilbake til OBOS-ligaen på direkten etter nedrykket sist høst.

Foto: kil.no

Eirik Mæland skrev 3-års kontrakt, da Kongsvinger hentet den skadeforfulgte midtbanespilleren fra Fredrikstad før 2020-sesongen. 32-åringen gikk da inn i en kombinert rolle som toppspillerutvikler, assistenttrener og spiller.

Mæland var kaptein i to sesonger for Fredrikstad, men er kanskje mest kjent som fast inventar på Haugesunds midtbane fra 2007 til 2017. I Kongsvinger fikk han to kamper som spiller.

Han rakk å ta UEFA B-utdannelsen i Haugesund, der Mæland hadde treneroppdrag i utviklingsavdelingen. I år var det unge trenertalentet 1 av 48 trenere som fikk sjansen til å ta UEFA A-lisens, men det ble inntil videre satt på vent grunnet korona.

Eirik Mæland kom derfor til Kongsvinger, og høstet sin første trenererfaring i toppfotballen som assistenttrener i nedrykkssesongen 2020. I januar presenterte den tidligere storklubben Eirik Mæland som hovedtrener.

Første oppgave: Å ta den tapende cupfinalisten fra 2016 tilbake til OBOS-ligaen.

- Det er klart jeg har stor respekt for både oppgaven som venter og klubbens stolte historie. Det er aldri lett å vinne en serie, og vi skal ha både korte og langsiktige målsetninger. Vi har selvsagt ambisjoner om opprykk. For egen del blir det å stupe ut i det, og jeg får virkelig brynt meg fra første serierunde av. Jeg er all in i det som har vært, og fortsatt er, ei bratt læringskurve. Slik sett har kanskje korona-utsettelsene vært til det gode. Det har gitt meg bedre til til å bli kjent med spillere, lag og min nye rolle, starter KIL-trener Eirik Mæland.

Jonsson spår: Dette er toppscorerkandidatene i PostNord-ligaen

God følelse

Spillselskapene og ekspertene har for lengst pekt ut Kongsvinger som bjellesauen i avdeling 1. Forhåndsfavoritten. Presset ligger på en ung treners skuldre, men han har beholdt stammen fra 2020-laget. En rask retur til OBOS er på skuddhold.

- Følelsen før seriestart er god. Vi er selvsagt spente, men gleder oss noe veldig. Endelig er vi der, for det har vært en lang sesongoppkjøring. Det er kampene vi måler oss på, og jeg synes vi har vist en jevn stigning i treningskampene. I tillegg har vi sett igjen det vi trener på i hverdagen. Vi er godt besatt i alle posisjoner, og skal ha stall til å tåle litt, sier Mæland videre.

Han har sett sine utvalgte slå avdelingskollega Eidsvold Turn 1-0, spilt 1-1 mot Skeid, tapt 1-2 mot Raufoss, før Kjelsås fikk gjennomgå i generalprøven med 4-2.

Kongsvinger har Adem Güven og Ludvig Langbrekken. To potensielle 20-måls menn. Nøkkelpersonell.

- Ludvig har et potensiale for både et og to nivå høyere opp, og så er det vår oppgave å få han til å levere stabilt i år. Aden er vår kaptein og en KIL-legende. Jeg håper han leverer som under 2019-sesongen, og vi ser tegn til at han holder på å kvikne til live, forteller KIL-treneren.

35-åringen var sist på 19 baller i OBOS-ligaen for to sesonger siden. Den tekniske kantspilleren er utvilsomt viktig å få i gang for klubben som hadde 17 strake sesonger i Eliteserien inn mot Millenium. I løpet av klubbens storhetstid ble det både seriesølv og dobbelt bronse i tillegg til en rekke tapte semifinaler i cupen.

- Vi har spillere som er kapable til å score to-sifra, og du er helt avhengig av det for å rykke opp fra PostNord-ligaen. I tillegg har vi flere spillere med mye målpoeng i seg. Vi er gode i begge ender, der vi har en fin miks av litt yngre med stort potensiale og et spillere med mer erfaring, sier Mæland.

Mange jager bakfra

Spillselskapene er tydelige på at spesielt Hødd ser tøffe ut under Kevin Knappens ledelse i år. Asker, som har stablet opp en rekke sterke plasseringer på nivå 3, er også i posisjon til å toppe sist sesongs playoff-tap mot Stjørdals-Blink. Bak der kan det fort komme en overraskelse fra dypet i en serie som ser knallhard ut i forkant av seriestart.

Kongsvinger starter hjemme mot det forventende slaktofferet Fløya. Laget som sist sesong skrapet sammen 1 poeng, men som ble berget av at Covid19 sørget for at det aldri ble nedrykk fra PostNord-ligaen.

- Hødd er garantert å finne i toppen. Kevin Knappen kan denne divisjonen og har tatt HamKam opp før. Asker blir nok der også, så kommer det et kobbel med outsidere. Alta, Kvik Halden, Tromsdalen, og jeg kunne sikkert ha tatt inn 2-3 lag til. Dette er en serie med flere lag, der toppnivået er høyt, forteller Mæland.

Kongsvinger er klare for seriestart. Byen er trolig like spente, men det er ikke så lett å føle på stemningen sør i Innlandet fylke.

- Det er merkelige tider vi lever i, for det er ikke lett å føle på trykket rundt laget og klubben uten publikum og at folk kan samles ellers. Vi håper selvsagt folk melder seg på etter hvert som samfunnet åpnes igjen, og møter opp på Gjemselunden for å støtte guttene. Vi vet jo at interessen i byen er stor, avslutter KIL-trener Eirik Mæland.

Les mer: 51 oppkjøringskamper unnagjort - slik endte de

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form