Lukk søk

Eliteserien

September 1, 2022

Derfor var Tromsø-oddsen rekordlav mot Sandefjord

KOMMENTAR: Mange stusset på oddsen i Tromsø - Sandefjord. Her de oppsiktsvekkende tallene som forklarer hvorfor den var sånn.

Foto: Digitalsport

I helgen tok Tromsø i mot Sandefjord på eget kunstgress på Alfheim. For de fleste så det ut som en jevn affære. I fjor skilte ett poeng mellom lagene. Og i år hadde Sandefjord den beste starten av de to lagene, med 20 poeng på 15 kamper. Tromsø lå på kvalifiseringsplass med 13 poeng på like mange kamper.

Likevel ga hjemmeseier bare rundt 1,35 i odds, mens oddsen på Sandefjord mange steder var over 10. Noe som fikk mange på Facebook og Twitter til å undre på hva i all verden som skjedde. Kampfiksing, et tonn av skader eller oddssettere som var fullstendig på bærtur? Nei.

1,35 i odds signaliserer at Tromsø skulle ha nesten 75% sjanse for å vinen kampen. Mot et lag som lå flere plasser over på tabellen. For mange var det vanskelig å forstå.

LES OGSÅ: Vårsesongens lag i Eliteserien

Denne saken er et forsøk på å forklare litt av mekanismene som ligger bak en slik "uforståelig" odds.

Forventninger og virkelighet

Mange har begynt å få et forhold til "expected goals" (xG), altså forventede mål. Med Drillo lærte norske fotballsupportere seg å telle målsjanser. Men hvor stor er en målsjanse? Svaret på det er like enkelt som å svare på hvor langt et tau er.

Det er selvsagt en forskjell på om du skyter fra 5 meter uten press fra en motstander, eller om du i ubalanse skyter fra 17 meter på en sprettende ball.

Og det er nettopp disse tallene som forteller litt om hvorfor oddsen var bemerkelsesverdig lav på Alfheim. "Se bak resultatene" sier noen trenere, mens andre hevder at tabellen aldri lyver.

Vel, tabellen lyver. Ikke med tanke på antall poeng (som tross alt er det som teller). Men over en sesong er også flaks involvert, og spesielt når vi snakker over 13-14 kamper spiller også tilfeldigheter inn.

Med andre ord kan et lag være dårligere enn lag som ligger bak dem på tabellen.

Så til Tromsø og Sandefjord. Hva er greia med akkurat disse to lagene? Vel, tallene bak prestasjonene for begge lag er veldig, veldig forskjellige fra det faktiske utbyttet de har fått så langt.

LES OGSÅ: ALT fra det norske overgangsmarkedet live!

Tromsø har, enkelt forklart, fått dårligere betalt i form av poeng enn det de burde har gjort, gitt sjanser skapt og sjanser mot.

Tall for Tromsø (WyScout):
xP (forventede poeng):
20,2 (Tatt 13)
xG (forventede mål): 19,55 (Scoret 16)
xGA (forventede baklengs): 16,79 (Sluppet inn 26)

Her ser vi at Tromsø avviker veldig fra hva som er forventet. Før kampen mot Sandefjord hadde de en målforskjell på -10 (16-26), mens den forventede målforskjellen var +2,76! En differanse på nesten 13 mål mellom tallene som ligger bak og det som faktisk har skjedd på banen.

Det var ingen lag i Eliteserien som hadde så stort avvik mellom baklengsmål og forventede baklengs, mens også tallene for scorede mål var stor.

UNDERPRESTERT: Stortalentet August Mikkelsen scoret 8 mål i fjor, men årets første kom på straffe mot Sandefjord i helgen. Foto: Digitalsport

Ser vi på noen av enkeltkampene, så har Tromsø hatt det som fotballtrenere gjerne vil kalle "marginer imot" i et par av hjemmekampene, for xG avviker stort fra resultatet.

Sarpsborg 08 (2-5): 2,93 - 1,87
Haugesund (1-1): 2,44 - 0,86

Det er ikke alltid xG samsvarer med inntrykket man får når man ser en fotballkamp. Men for Tromsø sin del viser tallene noe av det samme som mange TIL-supportere sikkert har følt og ment. Keeper Jakob Haugaard har vært svak, og har sluppet inn mye mer enn han burde, mens laget offensivt skriker etter en målscorer.

Gode spillere kan overprestere i forhold til xG over en lang periode. For Tromsø sin del har problemet vært at spillere lengst bak og lengst fremme har underprestert. En god spiss eller en god keeper vil kunne gjøre det bedre enn forventet, mens en dårlig avslutter eller en slepphendt målvakt gjør at poengene blir færre enn forventet. Så når en supporter sier at "hadde bare spissene våre scoret på sjansene hadde vi ligget mye høyere på tabellen", så stemmer det noen ganger.

Heldige Sandefjord?

Mye av det samme som med Tromsø finner vi med Sandefjord, bare med motsatt fortegn.

Tall for Sandefjord (WyScout):
xP: 13,5 (Tatt 20)
xG: 18,8 (Scoret 27)
xGA: 34,4 (Sluppet inn 29)

Også her avviker de faktiske tallene veldig mye fra det faktiske utfallet. Sandefjord har uansett sluppet inn mange mål (29 var tredje verst i Eliteserien, kun overgått av Jerv og Kristiansund), men xGA (forventede innslupne) er enda verre. Den største differansen er uansett på xG, hvor de har scoret 8,2 mål mer enn forventet.

Den forventede målforskjellen før Tromsø-kampen var -15,6, mens virkeligheten viste -2.

Altså har Sandefjord, litt forenklet, vært 13,6 mål bedre enn forventet, mens vi husker at Tromsø var omtrent 13 mål svakere enn forventet!

På hjemmebane har Sandefjord langt fra imponert, og første seier kom (litt heldig) mot Kristiansund i midtuka sist. På bortebane har de derimot vært imponerende, når vi ser på resultatene. Med 5 seiere på 8 kamper var det bare serieleder Molde som hadde tatt flere poeng.

Men som du sikkert har gjettet; I noen av kampene har de på godt norsk hatt griseflaks. Sjekk ut xG i følgende kamper:

Viking (1-2): 2,47 - 1,10
Odd (0-1): 3,73 - 0,38 (!!)
Strømsgodset (0-5): 2,51 - 1,07
Haugesund (1-3): 3,27 - 2,29

Spesielt kampene i Skien og Drammen er ekstreme her. Odd hadde flere avslutninger upresset fra kort hold som gikk over/utenfor, Tobias Lauritsen headet i tverrliggeren og Sandefjord-stopper Jesper Taaje hadde en helt fantastisk redning på strek.

Flaks eller god plan?

Samtidig viser ikke xG alt. En del av kampplanen til Sandefjord i disse kampene er åpenbart å ligge lavt, tillate motstanderne å komme til en del innlegg, og så angripe lynhurtig selv når de får muligheten.

I Stavanger vil de fleste kunne hevde at de gjorde en god bortekamp. Viking er et bedre lag, og å nekte dem fullstendig å skape noe er utopi. Da handler det om å lokke motstanderne til å forsøke å tre seg gjennom slik Sandefjord er mest komfortable med. Med masse duellkraft på stopperplass og masse hurtighet på kantene i Franklin Daddys Boy Nyenetue og Mohamed Ofkir klarte Sandefjord å få en kamp omtrent som de håpet.

I tillegg må man ta de små sjansene som dukker opp, noe som ofte betyr skudd fra distanse. Mot Viking kom begge målene på en kombinasjon. Begge ble skapt av lange baller mot hurtige Ofkir, som med vilje og fart klarte å vinne ballen i to situasjoner hvor det så ut som Viking-forsvarere hadde kontroll. I den ene avslutter han selv i mål fra like utenfor feltet, på seiersmålet serverer han spiss Alexander Ruud Tveter som scorer fra 18-19 meter.

MÅLSCORER: Alexander Ruud Tveter har 6 mål i år, men xG på 4,57 mål. For Mohammed Ofkir er det 8 mål fra 41 xG. Sandefjord har vært mye mer effektive enn forventet. Foto: Digitalsport

Viking kom til 22 avslutninger, men bare 4 av dem traff mål! De aller fleste er enten avslutninger etter dødball eller (ufarlige, i beste fall småfarlige) skudd fra 20-25 meter. Joda, det er en heading i tverrligger på corner, en ganske bra sjanse til Veton Berisha og en 2-3 avslutninger hvor Viking-spilleren kunne/burde gjort det farligere. Men det store bildet viser at Viking for det meste kom til de avslutningene som Sandefjord håpet å få mot seg (dødballer og langskudd).

En slik kamp med de sjansene som oppsto vil ikke ende med borteseier veldig ofte. Det går an å si både at Sandefjord hadde flaks (fordi en slik kamp sjelden gir 3 poeng), og at de samtidig fikk akkurat den kampen de ønsket - og var dyktige til å utføre planen sin for å maksimere sjansen til seier.

Hvorfor så lav odds?

Da er vi inne på kjernen av artikkelen. Odds på en Eliteserie-kamp er dynamisk, og endres i noen kamper svært mye fra bookmakerne først setter oddsen, og til kampstart (og så underveis på live-oddsen).

Noen ganger er det lagnyheter som gjør dette. Skadde nøkkelspillere eller stor rullering på laget er faktorer som påvirker. Igjen er Viking et fint eksempel. Borte mot Haugesund gikk oddsen veldig mye opp på Viking da det viste seg at Veton Berisha ikke var kampklar. Og borte mot Vålerenga var hjemmelaget til slutt store favoritter, ettersom Viking rullerte masse på laget og sparte spillere til Conference League-kvalifiseringen mot Sparta Praha.

Men i denne kampen var det ingen slike nyheter. Joda, Quint Jansen manglet og Sandefjord hadde fra før noen skader, men det er ikke akkurat et fravær som påvirker oddsen. Så er det også faktorer som at Sandefjord spilte onsdag, og dermed hadde kun to hviledager før kampen på Alfheim. Hvile målt opp mot slitasje er ofte en avgjørende faktor i en kamp.

For at oddsen skal endres må det spilles en del på ett av lagene. Er det mange som spiller på Tromsø, så går oddsen ned på dem, og opp på Sandefjord. Når oddsen til slutt er høy nok på Sandefjord er det noen som i stedet vil spille på dem. I denne kampen var det åpenbart mange som spilte på Tromsø, for oddsen endret seg langt nedover.

Hvorfor? Veldig enkelt forklart, fordi de som spiller for høye beløp ser mer på tallene bak enn på tabellplasseringer. Tromsø er et lag som ofte har vært store favoritter på hjemmebane både i fjor og i år. Rett og slett fordi tallene som ligger bak resultatene viser at Tromsø er et lag som, spesielt hjemme, presterer godt. Det gir seg ikke alltid betalt i form av 3 poeng. Men det gjør at Tromsø er et lag som profesjonelle og/eller gode oddsspillere gjerne vil spille på , spesielt hjemme - mens Sandefjords tall gjør at de er et lag som unngås (eller spilles mot).

Tabellen i Tweeten under viser at i oddsmarkedet er Sandefjord vurdert som seriens nest svakeste lag, mens Tromsø er rangert helt oppe på 7.plass:

Så er det ikke alltid sånn at oddsen ved kampstart vil være "fasit". Sandefjord har vist at deres kampplan på bortebane har fungert godt for dem i år, og kampen deres i Drammen hvor de vant 5-0 viser litt av hvorfor modellene ikke alltid klarer å regne inn det som man ser med egne øyne. Strømsgodset har for eksempel vært et av lagene som har sluppet inn veldig mange mål etter personlige feil de siste årene. I fjor hadde de mange gode kamper mot gode lag på Marienlyst, men endte ofte med 0 poeng, fordi de klønet det til i avgjørende situasjoner. Og i 0-5-tapet mot Sandefjord var forsvarsspillet, enten kollektivt (0-1 og 0-2) eller individuelt (0-3 og 0-5) uforståelig svakt.

Tromsø vant som kjent kampen med 3-0. Med andre ord gevinst for de som stolte på hjemmelaget, og tap for de av oss som følte Sandefjord-oddsen var altfor høy til å ikke spilles. Betyr det at oddsen var riktig?

For det første er det ikke sånn at et oddsspill trenger å ha vært godt/riktig/god verdi fordi det går inn. Men i Tromsø - Sandefjord var det klasseforskjell, og de som stolte på at Tromsø og Sandefjord sine underliggende tall skulle vise seg på banen, fikk rett. Det trenger ikke gi suksess på en kamp, tilfeldighetene i løpet av 90 minutter med fotball er altfor store til det.

Men i det lange løp var verdien god for de som spilte Tromsø, spesielt før oddsen begynte å synke på kampdag.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form