Lukk søk

Eliteserien

September 1, 2022

Eliteserien: Vårsesongens lag 2022

15 runder er unnagjort i Eliteserien. Her er spillerne som har imponert oss mest!

15 serierunder er unnagjort i Eliteserien. Det betyr at det er på tide å ta ut vårens lag - eller "årets lag halvveis", om du vil.

Det har vært sjeldent vanskelig å ta ut årets lag så langt. En ting er at lagene har spilt alt fra 13 til 17 kamper så langt. Men hos de to lagene med færrest kamper (Tromsø og Kristiansund) hadde neppe noen fått plass selv med et par kamper til.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

En annen ting som gjør det vanskelig er at det er svært mange som kunne fortjent en plass på laget. Opprinnelig satt jeg igjen med rett over 30 spillere som var aktuelle for en plass i troppen her, og flere av de som ikke kom med har vært jevngode med noen av de som har fått en plass på laget. Spillere som har vært enere for sine lag har da kommet med foran spillere som ikke er topp 3-4 for sine lag (Eksempelvis har Anton Saletros og Kristian Eriksen vært mye mer sentrale for Sarpsborg 08 og HamKam enn Hugo Vetlesen og Emil Breivik for topplagene Bodø/Glimt og Molde).

Hasan Kurucay og Mads Hedenstad Christiansen er andre eksempler på spillere som utmerket kunne forsvart en plass på laget, men som må se seg forbigått av spillere i samme posisjon som har vært enda bedre i mine øyne.

En tredje ting som har gjort det vanskelig er skader og fravær. Spillere som Magnus Wolff Eikrem, Brede Moe, Stefano Vecchia og David Fofana har alle vært svært gode når de har vært på banen. Men alle fire har bare vært inne i rundt halvparten av minuttene for sine lag så langt. Da kommer spørsmålet om høyt maksnivå, men lite stabilitet, skal gå foran spillere som har vært viktige(re) for sine lag, og som har spilt vesentlig mer. Det er ingen fasit her, men jeg har landet på at spillere som har misset såpass mye av sesongen, og som har tøff konkurranse, ikke kommer lengre enn til benken denne gang.

Utrolig nok er det svært mange lag som er representert så langt. Viking og Lillestrøm har to spillere inne hver, mens Molde, Bodø/Glimt, Odd, Sarpsborg 08, Aalesund, Haugesund og HamKam har hver sin spiller på laget.

Vårsesongens lag i Eliteserien 2022:

Keeper: Leopold Wahlstedt (Odd)

Har virkelig tatt steget opp til å bli en klassekeeper, og interesse fra Italia, Vålerenga og Bodø/Glimt har kommet i løpet av våren.

Svensken ser ut til å ha hvilepuls uansett hvor mye det koker foran ham, og har disket opp med en lang rekke klasseredninger gjennom våren og sommeren. Bortekampen mot Vålerenga var en av de beste kampene en spiller har gjort i Eliteserien denne våren.

Odd er laget med størst differanse mellom xGA (forventede innslupne mål) og faktisk innslupne mål med 32 mot 23. Det er ikke et bunnsolid forsvar som befinner seg foran svensken. Kombinasjonen av størrelsen, god teknikk og tålmodighet, samt enorme reflekser, gjør at en "best of"-video vil se svært fin ut fra vårsesongen. Også en god fot og med høy villighet til å forlate målet i riktige situasjoner.

Midtstopper: David Brekalo (Viking)

Et prakteksempel på hvor fornuftig det er å bruke tid og penger på speiding for norske klubber. Viking skal ha betalt rundt 1,5 millioner for sloveneren, som de hentet fra hjemlandet sist sommer. Ett år senere er han landslagsstopper, dominant i Eliteserien, og høyst trolig en spiller Viking kan få ti ganger så mye for om han selges.

Først og fremst rå på å forsvare i og rundt egen boks. Men spesielt når makker Gianni Stensness nå har vært ute har Brekalo også en enda viktigere rolle når Viking har ballen. Det som imponerer mest er at han er på sitt beste når motstanden er tøff. Mot Norge og Erling Braut Haaland på Ullevaal var han bunnsolid, det samme i de nylige bortekampene mot Lillestrøm og Sparta Praha.

Har sagt at han ikke har hast med å ta neste steg, og når Viking allerede har solgt Berisha og Sebulonsen i sommer må det nok et meget godt bud til for å slippe ham nå. Men det vil overraske stort om det ikke kommer seriøse bud i løpet av de neste overgangsvinduene.

Midtstopper: Igoh Ogbu (Lillestrøm)

Sammen med Brekalo en av de første som fikk plass på dette laget. I likhet med Viking-stopperen holder Ogbu et skyhøyt nivå, og i likhet med Viking kommer Lillestrøm til å mangedoble de rundt 3 millionene de betalte Sogndal den dagen nigerianeren selges.

Blant seriens mest duellsterke (Kun to har vunnet flere hodedueller prosentvis), god på å lese spillet, rask, og fungerer godt uansett hvilke to makkere han har med seg. LSK er en veldig solid enhet defensivt, og Ogbu er en viktig årsak til at kanarifuglene har sluppet inn færrest mål så langt. Bidrar også til at LSK er et fantastisk dødballag i år, og har headet inn tre mål. Spesielt målet i Molde, hvor han med vilje og enorm spenst knuser keeper Jacob Karlstrøm (2 meter) står fram som et minneverdig øyeblikk i år.

Midtstopper: Tom Pettersson (Lillestrøm)

Det ser lett ut når den svenske veteranen bedriver stopperspill. Her har LSK virkelig truffet med signeringen etter at han kom fra MLS for ett år siden.

AVGJØRENDE: Tom Pettersson har vært meget solid for LSK. Her jubler han for ledermålet mot erkerival Vålerenga. Foto: Digitalsport

Noen skader som har gjort at han kun har vært på banen i 10 kamper så langt, men når han har vært der har han sammen med Ogbu og Espen Garnås dannet en bunnsolid trio. Svensken har i tillegg vist seg å være viktig på offensive dødballer. Scoret kampens første mål mot både Aalesund og Vålerenga da LSK stanget litt mot veggen, og så matchvinner på overtid i Skien. Fin venstrefot som også er viktig når laget har ballen.

God i begge boksene, spiller med ro og autoritet. Ser ut som en lugn kar, men på banen er han er kriger.

Høyre vingback: Martin Linnes (Molde)

Den tidligere landslagsspilleren har vært i flott slag for serielederne denne våren. I Moldes spill er vingbackene særdeles viktige i det offensive spillet, noe som passer både Linnes og makker Kristoffer Haugen utmerket.

3 mål og 4 målgivende så langt er solide tall. Dekker mange meter i løpet av en kamp langs høyresiden, og er blant spillerne i Eliteserien som kommer til aller flest innlegg. Har levert når Molde har trengt det. God timing og godt samspill med resten av høyresiden har gjort at Linnes virkelig har stått fram så langt i 2022.

Sentral midtbane: Anton Saletros (Sarpsborg 08)

De sentrale plassene på midtbanen har kanskje vært de vanskeligste på dette laget. For det er mange som har vært gode, uten å være fantastiske. Men Saletros' meget solide vårsesong har kanskje gått litt under radaren for mange.

Svensken har vært en helt vital del av S08-mannskapet, og har gjort en solid vårsesong. Passer utmerket til å ligge som en av de to dype med et rivjern som dekker masse rom ved siden av seg, slik han har nå. Svært mye av spillet til Sarpsborg går via svensken, som kombinerer en god pasningsfot med evnen til å se muligheter foran seg i banen. Er også en god ballvinner. Har bidratt med 4 mål (3 på straffe) og 3 målgivende.

Kun kontrakt ut året. Selv om han nok ønsker seg ut av Norge, og trolig får muligheten til det, er det rart om ikke de største og mest pengesterke klubbene i ligaen også melder seg på.

Sentral midtbane: Kristian Eriksen (HamKam)

Er det noen som har vært viktigere for laget sitt enn Eriksen for HamKam? Det kan hevdes at Hasan Kurucay på stopperplass også er viktig. Men Eriksen er selve identiteten til dette Kamma-laget.

For det er verken glamorøst eller teknisk blendende. Men HamKam og Kristian Eriksen er 100% ærlig innsats og vilje. Det har gjort at 9 av 15 kamper har endt uavgjort så langt, og at HamKam kun har 19 mål (bare tre lag har færre) og 18 baklengs (kun tre lag har færre).

Fikk en pangstart på sesongen med mål og målgivende mot Lillestrøm i serieåpningen. Eriksen, enten det er som en av tre på midten eller til høyre ett hakk høyere i 3-4-3, har vært helt avgjørende for HamKam. Med 4 mål og 5 målgivende er han direkte involvert i nesten halvparten av lagets 19 scoringer.

Målet borte mot Haugesund er svært beskrivende for Eriksen, som var sterkt ønsket av gamletrener Kjetil Rekdal i Rosenborg før sesongen. Nede og takler tøft, men fair midt inn på Haugesunds halvdel, før han lynraskt kommer seg opp, 100% spurt ut mot høyre, og får ballen på riktig tidspunkt. Ett touch inn i feltet, og så en kontant avslutning opp i hjørnet.

Venstre vingback: Isak Dybvik Määttä (Aalesund)

Får plassen hårfint foran Moldes Kristoffer Haugen her. Määttä har vært vårens virkelig store gjennombrudd i Eliteserien, og mye tyder på at han snart selges ut av landet. Var mye innbytter og spilte mest på kant når han først var på banen i OBOS-ligaen i fjor, men omskoleringen til vingback har virkelig vært en suksess.

Mye bedre i angrepsspillet nå som han har mer rom å angripe foran seg i banen. Tre flotte scoringer så langt. To gode avslutninger og ett borte mot Odd hvor han virkelig viser gjennombruddskraften sin. Meget solid tempo både med og uten ball som han har fått brukt godt i år, og kommer til mange innlegg. Har også flott teknikk, og selv om han er blant seriens mest dribleglade er også suksessraten høy (64%).

Et virkelig gjennombrudd, og en spiller det har vært gøy å se på i år.

Angrep: Alioune Ndour (Haugesund)

GJENNOMBRUDD: Badou har vært toneangivende for Haugesund i år. Foto: Digitalsport

Vårens store gjennombrudd offensivt, og selvskreven på dette laget. Både i Florø, Sogndal og Haugesund har han tidvis vist briljante ting, men altfor ofte har det vært dårlige valg og store svinginger mellom det frustrerende og det fantastiske.

At Haugesund byttet til 4-4-2 / 4-4-1-1 og satte nigerianeren på topp har vært et lykketreff. For "Badou" har som spydspiss virkelig briljert. Har vist seg som en virkelig god avslutter. I tillegg til én straffe har han scoret ett med hode og tre hver med venstre og høyre fot.

Aller best når han har fått angripe mot lag i ubalanse defensivt, og har blitt mye mer effektiv i måten han angriper på etter å ha blitt flyttet inn sentralt. Se målene mot Odd borte og Viking og Kristiansund hjemme. Måten han utnytter ubalanse hos motstanderne og ryggende forsvarere, setter fart og så viser seg som en nådeløs avslutter, er imponerende.

Angrep: Veton Berisha (Viking)

Det ble virkelig ikke den avslutningen man kanskje hadde sett for seg for Berisha i Stavanger. Etter å ha misset de siste kampene med skade ble det overgang til Hammarby nå. Dermed ble det ikke gulljakten man kanskje hadde sett for seg.

Men selv om ettermælet ikke helt ble som det kunne, er det umulig å ikke finne plass til Berisha på vårens lag. 8 mål og 4 målgivende på de 12 kampene han rakk å spille. En signalspiller som er fantastisk i presspillet, og som framstår som en spiss man virkelig ikke ønsker å møte. Helhjertet, og samtidig involvert i svært mye av det Viking skaper.

Viking så ut som et mulig gullag med Berisha på banen. I de 5 kampene uten ham har de litt for ofte falt sammen.

Angrep: Amahl Pellegrino (Bodø/Glimt)

Med 2 mål som innbytter mot HamKam og så hat trick mot Jerv har kantspilleren nesten ubemerket stukket av i kampen om toppscorertittelen. Med 13 mål er han hele 5 mål foran nestemann på lista.

Det regelrett oser mål av drammenseren, slik det har gjort i to år nå. Selv om Glimt ikke er på samme eventyrlige nivå som de siste sesongene, så har de også noen svært gode hjemmekamper (4-1 mot Sarpsborg 08, 5-1 mot Vålerenga) hvor Pellegrino ikke har vært med. Men på bortebane har Glimt langt fra vært fantastiske, og da har Pellegrino gang på gang utgjort forskjellen. Både mot HamKam, Kristiansund og Haugesund har han vært den store forskjellen, og dermed sørget for viktige seiere som gjør at Glimt ennå er inne i gullkampen igjen.

Vårens lag (3-4-3): Leopold Wahlstedt (Odd) - David Brekalo (Viking), Igoh Ogbu (Lillestrøm), Tom Pettersson (Lillestrøm) - Martin Linnes (Molde), Anton Saletros (Sarpsborg 08), Kristian Eriksen (HamKam), Isak Dybvik Määttä (Aalesund) - Alioune Ndour (Haugesund), Veton Berisha (Viking), Amahl Pellegrino (Bodø/Glimt)

Benk:

Mads Hedenstad Christiansen (Lillestrøm)

Sebastian Sebulonsen (Viking)

Hasan Kurucay (HamKam)

Kristoffer Haugen (Molde)

Johan Hove (Strømsgodset)

Christos Zafeiris (Haugesund)

Mohamed Ofkir (Sandefjord)

David Fofana (Molde)

Akor Adams (Lillestrøm)

Boblere: Sigurd Haugen (Aalesund), Stefano Vecchia (Rosenborg), Magnus Wolff Eikrem (Molde), Ulrik Saltnes (Bodø/Glimt).

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Tags:
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form