Lukk søk

Lavere divisjoner

April 4, 2023

Ukas breddekamp: Opprykk og prestisje på spill!

Det er opprykk på spill og potensiell tilskuerfest når naboene Florø og Førde møtes fredag kveld!

Foto: Digitalsport

UKAS BREDDEKAMP: Førde - Florø (fredag kl. 17.30)

Noen oppgjør klinger bedre enn andre når man tenker på typiske fotballderbyer og nabomøter. Og det er ikke bare Vålerenga - Lillestrøm som betyr noe ekstra for supportere og spillere i norsk fotball denne helgen.

For når Førde og Florø møtes er det et oppgjør som betyr noe ekstra. To nabobyer som oftes måler seg mot hverandre i stort og smått, og hvor en seier definitivt ikke bare måles i muligheten for å stå igjen med 3 poeng.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

I tillegg er fredagens kamp også helt avgjørende for lagenes muligheter til å rykke opp fra årets 3.divisjonsavdeling. Med åtte runder igjen er Aalesund 2 på topp med 45 poeng, mens også Elverum (40) er foran fredagens kamphaner. Med 39 poeng for Florø og 37 for Førde er fortsatt opprykksmulighetene til stede, men laget som taper fredagens kamp begynner å få lovlig lang vei opp.

Og trolig blir det et godt besøkt oppgjør. Med 1412 tilskuere i første kamp viste lagene at interessen er stor når de møtes.

Coolbet har et fyldig oddstilbud på kampen:

Veiene skiltes

De to lagenes historie er vidt forskjellig de siste årene. For i 2016 skiltes lagenes veier kraftig i hver sin retning for noen år. Florø vant de to oppgjørene mot rivalen med 4-0 og 7-0, rykket opp til OBOS-ligaen, mens Førde endte sist i 2.divisjon og tok turen ned til 3.divisjon.

Etter å ha vært jevnbyrdige motstandere lenge var plutselig Florø, med Terje Rognsø som sjef og en gylden generasjon fra egne rekker som hadde utviklet seg sammen, klart bedre enn naboen. Det ble to sesonger i OBOS-ligaen, selv om det en stund så ut til at eventyret knapt skulle ha sin ende. Etter 20 runder i 2017 lå Florø helt oppe på 5.plass, men én seier på de ti siste rundene gjorde at den fjerne drømmen om Eliteserien ble nettopp en drøm.

Samtidig var det liten grunn til å hovere for Førde da Florø rykket ned igjen til 2.divisjon i 2018, for samme sesong måtte de selv innse at det ble nedrykk til 4.divisjon. I 2019 glapp opprykket i duell med Årdal, 2020-sesongen ble som kjent avlyst, og dermed måtte vi til 2021 før de skulle rykke opp igjen.

Til rivalen

Nettopp trener Terje Rognsø fikk en stor del av æren for at Florø plutselig var å regne med i norsk fotball. Derfor var overraskelsen nok også stor for flere da han seint i 2019 takket ja til å trene Førde. Selv uttalte han at det ville vært vanskelig å trene Førde om de var i samme divisjon som Florø, men nå er det altså et faktum.

Første møte med gamleklubben på selveste 16.mai ble ingen jubeldag. Foran over 1400 tilskuere var Florø sterkest og vant 2-0. Nå håper Førde-trener Rognsø på revansje.

– Det var en ting å tape kampen, men det var måten vi tapte som var det verste sist, sier han til Firda.

OBOS: Florø kunne glede seg over spill i OBOS-ligaen, men rykket ned samtidig som rivalene rykket ned til 4.divisjon.

Likevel passer han også på å legge litt press på gamleklubben, og påpeker at Florø siden forrige møte mellom klubbene er laget som har tatt flest poeng i avdelingen.

– Florø har tydeligere ambisjoner for sesongen med mål om å rykke opp, mens vi skal etablere oss i det øverste sjiktet. Vi har hengt overraskende bra med, og må fortsette om vi ikke skal ende i ingenmannsland, sier han til lokalavisen.

Tvillinger tok samme valg

Treneren er heller ikke den eneste med lang historie i Florø som nå skal forsøke å sikre Førde 3 poeng fredag. Tvillingene Stefan og Peter Aase var en viktig del av lagets vei opp og fram, og 1995-modellene var regnet blant norsk fotballs største talenter. Men verken i Sogndal eller andre klubber kom det store gjennombruddet.

Likevel var overraskelsen nok stor for mange da Stefan i høst signerte for erkerival Førde, og mange reagerte.

- Hadde du sagt dette til meg for tre-fire år siden hadde jeg bare ledd av det. Jeg er jo oppvokst med rivaliseringen og noe som er tett på hat. Og jeg våknet til noen meldinger der folk lurte på hva som skjedde, sa han til NorskFotball.com, og sa at han blant annet følte moderklubben trengte spillere som kunne presterte umiddelbart.

Og i sommer kom også tvillingbror Peter til Førde, pendlende fra bostedet i Bergen noen ganger i uka.

Storscorer

For Florø handler det dermed ikke bare om å slå erkerivalen, men også om å beseire sine egne. Med nedrykk i både 2018 og 2021 har det vært noen tøffe år for klubben. Og med de fleste av spillerne som tok dem oppover i divisjonene borte har man måtte finne nye helter.

En av dem er definitivt Nelsinho. Da portugisiske Gonçalo Pereira tok over som trener i fjor sørget han for å hente inn landsmannen for å være avgjørende på topp. Nelsinho viste glimt allerede i 2021, men etter en elendig sesongsnart var nedrykk omtrent umulig å unngå. Og i år har spissen virkelig herjet. Med et teknisk register og X-faktor har han satt inn 16 seriemål så langt i år.

For Førde er det Sander Aamelfot som er toppscorer så langt med sine 11 seriemål. Storscoreren mistet noen kamper i sommer, da man blant annet rotet bort 2-0-ledelse over et ungt Kongsvinger 2, og dermed to poeng i kampen om opprykk.

Coolbet har et fyldig oddstilbud på kampen

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form