Lukk søk

Kvinnefotball

October 1, 2021

Stabæk fra opprykk til jumboplass: - Vi forsterker muligens i sommer

Stabæk har fått merke forskjellen på 1.divisjon og Toppserien, men har god tro på at plassen berges med en god høstsesong.

Foto: Odd Løvset, Hordalandsfotball

Etter ti år på øverste nivå rykket Stabæk ned fra Toppserien i 2019. På Nadderud tok man grepene som skulle til for å gjøre oppholdet i 1. divisjon kortest mulig. Det resulterte i massive 51 av 54 mulige poeng. Stabæk var 15 poeng klar av tabelltoeren. I en egen klasse for seg på nivå 2 i norsk damefotball da vi skrev media november 2020.

Knappe åtte måneder senere er status sisteplass i Toppserien med 5 poeng etter halvspilt serie. Dog er oppgaven langt fra håpløs å løse i en tabell som er tett som hagl fra 5. - 10. plass. 5 poeng er det fra Arna-Bjørnar til Stabæk. Et poeng er det opp til kvalikplassen Klepp.

Dog har det vært en overgang fra 1.divisjon til Toppserien for sportslig leder Richard Jansen og Stabæk-laget.

- Det har vært litt som forventet egentlig. Vi valgte å ikke gjøre noe med spillerstallen før sesongen, fordi vi følte vi hadde gjort oss ferdige der før vi starta serien i 1.divisjon. Vi har et ungt lag, men med mye toppserieerfaring og rutine. Det er høyere nivå i Toppserien, og ting går litt fortere enn i fjor, starter sportslig leder Richard Jansen.

God stemning

Med Rosenborg og Sandviken i to av de tre første seriekampene, og kun 3 av 9 kamper spilt hjemme på Nadderud, fikk Stabæk en bratt oppoverbakke første halvdel av sesongen. Der det i tillegg dukket opp ei blindgate med 0-12 over tre kamper på under to uker.

- Man skal møte alle lag to ganger uansett, men det er klart ikke gunstig å komme skjevt ut fra start av. Det er aldri noen fordel å stå med 0 poeng lenge. Vi var dårlige i den perioden med tre stortap for VIF, LSK og Arna-Bjørnar, men vi var bra før det. På Klepp i andre serierunde var vi uheldige, og røk på et selvmål langt på overtid. Ellers har det vært et merkelig serieoppsett, der vi nå for eksempel har fire hjemmekamper og en på bortebane de neste fem etter ferien. August blir veldig viktig for oss, sier Jansen videre.

Stabæk-jentene har ferie denne uka, før oppkjøringen til høstsesongen starter. Da med hjemmekamp mot RBK 7. august, før Kolbotn og Arna-Bjørnar er resten av august-programmet. Hjemmekampene mot Klepp og Lyn i september kan være direkte avgjørende for om Stabæk makter å klatre opp på trygg grunn.

- Det er god stemning i spillergruppa, og vi leverte en god kamp mot Avaldsnes i siste serierunde før ferien. Da mistet vi seieren på overtid. Vi ser på høstsesongen full i muligheter. Skulle det bli kvalikplass mot nummer to i 1.divisjon, vet vi jo at Toppserie-lag aldri har tapt den nedrykksplayoffen mot toer-laget fra nivået under, forteller Stabæks sportslige leder.

Kan forsterke laget

Nadderud er hjemmebanen til tabelljumboen i både Eliteserien og Toppserien, der de to sportslige lederne har tunge vurderinger å løpende ta stilling til. Er spillerstallen god nok, og hva skal man eventuelt forsterke laget med. I tillegg spiller både økonomi og andre faktorer inn. Det er et regnestykke det sjelden er lett å regne hjem i juli, og uvisst hva fasiten vil vise til i desember.

Torgeir Bjarmann og Richard Jansen er i tenkeboksen.

- Torgeir har sitt å stri med. På herresiden vil økonomien i Stabæk forsvare en kostnad i å hente en profilert spiller til å berge plassen. Det er fordi de økonomiske konsekvensene ved et nedrykk er så store. Det er dog ikke så enkelt som mange tror. Om man henter en spiller, skal det være en type som går rett inn i en gitt rolle i startelleveren. En spiller som ikke kommer hit utelukkende for å fylle bankkontoen på fem måneder, men som har et lengre perspektiv på sitt opphold her. Vedkommende må være topp motivert av det sportslige, og så skal han eller hun i tillegg passe inn i miljø og lag. Det er vanskelig, starter Jansen.

Selv ser han seg rundt i Norge etter mulige forsterkninger.

- Vi forsterker muligens i sommer, men er samtidig fornøyd med det vi har. Skoen trykker ikke verst der i utgangspunktet. Utfordringen min er litt som kollega Torgeir sine. Det skal være rett spillertype med rett fokus og motivasjon. Vi ønsker oss en spiller som kan gå rett inn i startelleveren, og ser primært i Toppserien og 1. divisjon. Der kjenner vi godt til spillermaterialet fra i fjor, men jeg kan fortelle at det er svært få spillere på blokka mi derfra. Med vår tabellposisjon er vi egentlig i den vanskeligste posisjon du kan være når du skal hente spillere i sommervinduet.

Flere som sliter

Mens Eliteserien fikk et korona-tilpasset serieoppsett i starten, ble for eksempel ikke reiseaktiviteten justert på samme måte i Toppserien. Det er selvsagt krevende når man selv har vært stengt ned i 5 uker som en del av sesongoppkjøringen.

- Herresiden fikk lokale og regionale kamper i seriestarten, og til og med kamper som ble utsatt grunnet smittevernhensyn. Vi kunne slik sett fått Kolbotn i seriestarten, men fikk i stedet Rosenborg i Trondheim. Deretter Klepp på Jæren og Sandviken hjemme. Tre lag som ikke hadde fått pålagt treningsnekt. Det er selvsagt ingen unnskyldning, men igjen ser det litt merkelig ut. Det positive er at vi unngikk permitteringer i den perioden. Jentene har så lav lønn, at det gjorde vi alt vi kunne for å unngå. Det var viktig for oss, forteller sportslig leder Jansen videre.

Toppserietabellen innbyr til en spennende høstsesong. Der det er flere lag enn Stabæk som har utfordringer.

Klepp startet med to seire, men rundet av vårsesongen med sju strake tap. Jærbuene står på kvalikplass ett poeng over Stabæk. Avaldsnes har sine utfordringer med at økonomien ikke er der at man kan plukke spillere fra øverste hylle lenger. Lyn og Kolbotn tok Stabæk fire av sine fem poeng mot. Arna Bjørnar-mistet viktige Thea Bjelde til Vålerenga etter vårsesongen.

Tabell:

-klepp tapt 7 rad

-avaldsnes mister tre viktige, har en jobb å gjøre

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form