Rocky Lekaj har fått nok: - Først om noen år får vi se konsekvensene
Rocky Lekaj (31) er lei av å bli nektet å gjøre det han liker aller best, men han synes enda mer synd på yngre spillere som nå nærmer seg et helt år uten normal aktivitet.
Foto med tillatelse: Jonny Isaksen
Vi er kun dager fra et lite hyggelig 1-årsjubileum for pausen i breddefotballen. 8. mars i fjor spilte Gjøvik-Lyn treningskamp mot Notodden uten å ane omfanget av den nært forestående krisen som fortsatt holder samfunnet i knestående.
Laget dro hjem fra treningsleir i Tyrkia til nedstenging, kampnekt og stopp for normal trening. Ett år senere har svært lite forandret seg.
- Jeg er ikke sur lenger, og jeg har sluttet å bli skuffet. Men det er bare så leit, sier Lekaj til norskfotball.com.
Oslo-gutten med en fortid i klubber som Sheffield Wednesday, Sandefjord og KBK er en av de største profilene i 3. divisjon. Hele 2020-sesongen ble avlyst, og på Gjøvik trener klubben med opprykksambisjoner fortsatt med én meters avstand.
Kjenner Oslo
Lekaj har bosatt seg på Raufoss, men besøker ofte familie og venner i Oslo og på Romerike. 31-åringen vokste selv opp i Groruddalen og hører historier fra hjembyen der flere mister fotballinteressen som følge av de strenge og langvarige restriksjonene og kanskje havner på skråplanet.
- Det er så mange talenter, spesielt i Oslo, som kommer via bredden og som nå blir satt langt tilbake. I tillegg begynner de kanskje med andre ting. Jeg forstår at helsen må komme først, men jeg forstår ikke logikken lenger. Det har nesten ikke vært smitte i fotballen, og de få tilfellene som har dukket opp har blitt håndtert glimrende. Jeg vet hvordan Oslo fungerer, men regjeringen tenker ikke på det. Fotball er alt for veldig mange. Det eneste jeg gjorde da jeg var liten var å spille fotball, og ingenting var kulere enn kamper. Nå mister mange motivasjonen. Først om noen år får vi se konsekvensene av dette, sier 31-åringen.
- Ett år uten kamper er lenge?
- Ja, det er helt vilt for en så viktig utviklingsarena som breddefotballen. Jeg er ikke så ung lenger selv, men særlig for de yngre er det helt krise. Dette fører så mye dårlig med seg. Jeg håper det går bra så klart, men frykter at vi om noen år får se skadene dette har forårsaket. Vi mister mange talenter, sier Lekaj.
Gjøvik-Lyns store profil, som skrev ny toårskontrakt med cupmesteren fra 1962 i november i fjor, føler at Divisjonsforeningens leder Kari Lindevik har stått opp for breddefotballen det siste året. Utover det savner han engasjement fra både NIF og NFF.
- Jeg vil ikke si noe feil, men føler det kunne vært gjort litt mer. At noen kunne pushet på litt mer. Kanskje vi kunne fått til en løsning med mindre reising og regionale serier. Vi i 3. divisjon har én fot i toppfotballen og én i bredden. Alle er så spillesugne og er klare for å få ut all energi på banen.
Trener mye
På Gjøvik stadion trener 3. divisjonsspillerne opp mot ti (!) økter i uken til tross for at kontakt-trening fortsatt er forbudt. Gjøvik-Lyn-spillerne som har mulighet samles til morgenøkt før de spiser lunsj sammen og trener igjen på ettermiddagen.
- Ingen har trent så mye og så bra som oss. Jeg hater løping, men herregud så mye vi har løpt! Klubben her fortjener ros. De har gjort en knalljobb i en tøff situasjon, og tenker på oss som mennesker og ikke bare fotballspillere. Det setter vi stor pris på. Guttene har vært veldig flinke og holdt sammen hele veien. Ingen har sluttet. Vi elsker fotball, har en sterk treningskultur og ønsker å bli gode her, sier Lekaj.
Raufoss' gamle frisparkkonge Espen Haug er mannen som har fått jobben med å lede Gjøvik-Lyn tilbake til toppfotballen. I 3. divisjon er laget plassert i en sterk avdeling der Elverum, Gjelleråsen og Lørenskog kan bli de tøffeste konkurrentene - dersom sesongen kommer i gang.
- Håpet er start i april, men jeg frykter det blir halv sesong fra sommeren av. Når vi får starte opp, skal vi hvert fall være 100 prosent klare. Jeg tror vi hadde rykket opp i fjor, og også holdt oss i 2. divisjon. Jeg er veldig sikker på at vi skal klare det i år, sier driblefanten som i 2007 ble yngste nordmann i det engelske ligasystemet.
Ber om åpning
16. februar publiserte NFF en artikkel på sin hjemmeside der da ba om at breddefotballen åpnes og viste til at rundt 50.000 spillere fortsatt ikke får spille kamper og trene med kontakt.
Kun tre dager senere kom beskjeden om matchpause også i toppfotballen, men barn og unge kan spille kamper innenfor kommunegrensene. 3. mars er det avtalt et møte der idretten får legge frem sin sak for regjeringen og statsminister Erna Solberg.
Torsdag kveld la NFF frem en rapport som konkluderer med at breddefotball for seniorspillere ikke vil ha vesentlig påvirkning på smittesituasjonen.
- I snart et år har spillere over 20 år stått på sidelinjen. Samtidig rapporterer flere fagmiljøer nå om økt bekymring for spesielt unge voksnes (20+) fysiske og psykiske helse. En bekymring vi og klubbene deler. Vi forstår ikke at kommunene selv kan få lov til håndtere dette, som flere og flere kommuner nå tar til orde for, uttalte generalsekretær Pål Bjerketvedt til fotball.no.
- I mellomtiden trener vi på med én meter avstand, løper som gale og håper på gode nyheter snart, sier Rocky Lekaj.