Rekruttfest i 3. divisjon: - Få bort andrelagene!
Høst og sesonginnspurt betyr andrelagsfokus i norsk fotball. Debatten raser på ny etter at det i 2023 kan det bli så mye som 27 rekruttlag i 2. og 3. divisjon.
Foto med tillatelse: Marius Helgå
HamKam 2, Ullern 2, KFUM Oslo 2 er klare for opprykk for 3. divisjon. Kristiansund 2 og Sandefjord 2 kan slå følge med seier i kvalifiseringen mot henholdsvis Herd og Råde.
I så fall vil hele 27 rekruttlag ta plass i 2. og 3. divisjon og samtlige lag i Eliteserien neste sesong ha sine rekrutter på disse nivåene med unntak av Haugesund (nedrykk til 4. divisjon).
Ser man på klubbene i Obos-ligaen som blir på dette nivået også i 2023, rykket Kongsvinger 2 ned (KIL kan rykke opp til Eliteserien) i 4. divisjon der også Jerv 2, Ranheim 2, Bryne 2 og Åsane 2 hører hjemme. Opprykkslaget Hødd har allerede sitt andrelag i 3. divisjon mens Moss 2 spiller på nivå fem.
25 av 32
Kort fortalt: Av de 32 klubbene som blir å finne på nivå én og to i Norge i 2023, kan 25 ha sine andrelag på nivå tre og fire. Med en jevn fordeling betyr det minst fire andrelag i hver av de seks 3. divisjonsavdelingene.
Vålerenga 2, Strømsgodset 2, Aalesund 2 og Brann er klare for 2. divisjon og sørger for rekord i antall andrelag på dette nivået siden spissingen av seriesystemet foran 2017-sesongen.
- Får man på plass en regel som sikrer at ikke de avgjørende kampene manipuleres av kyniske laguttak, feks med regel om deltagelse i minst 50% av kampene tidligere i sesongen, så ser jeg ingen grunn til at andrelagene kan berike norsk fotball i fremtiden, skriver KFUM Oslo-trener Anders Lübeck blant annet i en lengre Twitter-tråd etter klubbens opprykk fra nettopp 4. til 3. divisjon med andrelaget.
Lübeck peker på at regelen med at kun tre spillere over 22 år kan være på banen for rekruttlagene til enhver tid virker og at spillere i 2. og 3. divisjon kan få både motivasjon og referanser av å møte motstandere og også profiler fra høyere nivå.
- Klubber som møter andrelag må få kunne låne spillere fra andre lag i kampene mot andrelag - hvis det skal være rettferdig.Og det ville jo skapt furore og kaos. Få bort andrelagene. Bidra til mer toppfotball med lag folk faktisk bryr seg om i bygder og byer, skriver Brodd-profil og breddefotballentusiast Øyvind Jacobsen på Twitter.
Satser på rekruttene
Denne sesongen spilte 24 andrelag i 2. og 3. divisjon. Neste sesong blir det minst 25 og kanskje 27. En ny trend de siste årene er at også mindre klubber på fra nivå to og også tre satser på å få sine rekrutter opp i 3. divisjon.
Ullern berget plassen i nest serierunde som nyopprykket i 2. divisjon i høst og feiret få uker senere opprykk til 3. divisjon for Ullern 2.
Også Skeid 2, Grorud 2 og Kjelsås 2 har hatt sine andrelag i 3. divisjon denne sesongen. Andre Oslo-klubber opplever spillerlogistikken som vanskeligere enn før da rekruttstallene skal fylles opp og flere finner slike lag attraktivt med mål om en kort vei opp på førstelaget.
- Jeg er for å ha andrelagene i vanlig seriesystem. Men det største problemet med andrelagene er at de fyller opp lagene mot slutten av sesongen for å redde plassen eller rykke opp. Regel: For å kunne å spille de siste tre tellende kampene, må du ha spilt 1/3 av kampene, foreslår Djerv 1919-trener Ferdinand Krohn Haaland på Twitter.
HamKam-trener Tom Dent peker på at utfordringene rundt andrelagene vil være der så lenge de blir en del av det ordinære seriesystemet.
- Jeg forstår godt at breddeklubbene reagerer som de gjør. De vet ikke hva de kommer til å møte fra uke til uke og å være rettferdig er vanskelig for alle. For meg blir det et tema der det er umulig å ha mer rett enn noen annen. Et komplekst tema, skriver han.
Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!