Lukk søk

Eliteserien

September 1, 2022

Norge kan få TO Champions League-plasser

Bodø/Glimts suksess kan være særdeles godt nytt for Eliteserien. For første gang på over 20 år er Norge svært nær å få med to lag i Champions League.

Foto: Digitalsport

Som supporter av andre norske lag er det ikke alltid enkelt å ønske noen av sine norske motstandere suksess i Europa. Både fordi det skal være rivalisering, men også fordi lagene som går langt tjener godt med penger og får en konkurransefordel.

LES OGSÅ: Alle rykter og overganger i norsk fotball

Men det spørs om ikke supportere av Rosenborg, Molde, Viking og andre mulige topplag bør håpe at Bodø/Glimt, som leder 2-1 etter første kamp, slår ut AZ Alkmaar I Conference League torsdag.

For Norges suksess i Europa de siste årene gjør at Eliteserien nå er veldig nær å få med to lag i Champions League for første gang siden 1990-tallet.

Dette må til

Enkelt forklart er det UEFAs "Country Ranking" som avgjør hvor mange deltakere hvert land får med i Champions League, Europa League og Conference League. Jo høyere et land er på rankingen, jo flere lag kommer med i europacupene. Høyere plassering betyr også at lagene kommer inn senere i kvalifiseringene.

Det største skillet på rankingen går på 15.plassen. Om Norge blir nummer 15 i stedet for 16-23, så er fordelene mange. Den største forskjellen er at vi får med to lag i Champions League-kvalifiseringen i stedet for ett.

I tillegg er det kun de 15 øverste ligaene som får med lag i Europa League - her er det cupvinneren som skal inn, mens 3.- og 4.plassen i Eliteserien ville fått Conference League-plasser.

Før årets sesong var Norge på 22.plass. Det gir ett lag i Champions League, samt tre i Conference League. En 15.plass vil med andre ord være en massiv oppgradering og gi langt større muligheter for å få med lag i gruppespill.

I skrivende stund, med to dager igjen til Bodø/Glimt møter AZ Alkmaar til returoppgjøret i Conference Leagues åttedelsfinale, ligger Norge på 20.plass.

Avstandene opp til 15.plassen er imidlertid veldig små. Hellas, Danmark, Tsjekkia, Kroatia og Tyrkia er landene som ligger på plassene foran oss, og som må passeres.

Slik regnes det ut

Det er resultatene fra de fem siste sesongene som gir UEFAs Country Ranking, og som altså bestemmer hvor mange plasser vi skal få i Europa.

Det er litt ulikt hvor mange poeng som deles ut i de tre ulike UEFA-turneringene, og kvalifiseringen teller i mindre grad enn senere runder. Men på stadiet hvor Bodø/Glimt er nå gis det 2 poeng for seier, samt 1 poeng for uavgjort.

Poengene hvert lag samler deles på antallet deltakende lag landet har med i Europa. Siden Norge hadde med fire lag i årets sesong betyr det at Glimt i prinsippet samler inn 0.5 poeng for Norge med hver seier, samt 0.25 poeng pr uavgjort.

Slik er status akkurat nå. Norge har pr nå 26.500 poeng. Skulle Bodø/Glimt vinne kampen i Alkmaar torsdag vil det øke med 0.500 poeng, slik at Norge er oppe på 27.000 poeng. Kilde: Skjermdump fra UEFA.

Ulempen for Norge er at både Hellas, Tsjekkia, Danmark og Tyrkia også har med ett lag videre i Europa. For vår del er det med andre ord en enorm fordel at disse lagene ryker ut så fort som mulig.

Tyrkia er det eneste av landene som har med et lag i Europa League. Galatasaray klarte solide 0-0 borte mot Barcelona i første kamp. Her må vi håpe den spanske giganten tar seg sammen og sikrer avansementet.

Greske PAOK vant 1-0 hjemme over Gent i første kamp i Conference League, mens danske FC København leverte elleville 4-4 borte mot PSV. Tsjekkias representant Slavia Praha er så godt som videre etter 4-1 over LASK i første kamp, men her vil det i det minste være en stor norsk fordel om østerrikerne tar seieren i returkampen.

Kort oppsummert: Bodø/Glimt må ta flere rankingpoeng enn Galatasaray, Slavia Praha, FC København og PAOK resten av sesongen. Det er vanskelig, men langt fra umulig. Og skulle det ikke gå, er det likevel muligheter for Eliteserien.

Krigen påvirker

Med tanke på alt det fæle som skjer i Ukraina for tiden, så er norsk fotballs europacupplasser en særdeles uviktig trivialitet målt opp mot menneskers liv og trygghet. Men i en sak som dette må det nevnes; Russlands krig i Ukraina kan også påvirke Norges muligheter i Europa.

Russiske lag er i øyeblikket utestengt fra UEFAs turneringer, og det virker svært lite trolig at de skal slippes inn igjen fra høsten. Så er det også et åpent spørsmål hva som skjer med ukrainske klubber. Vil de kunne organisere seg og spille fra utlandet? Russland befinner seg i øyeblikket på 10.plass på rangeringen, mens Ukraina er på 12.plass. Etter at Spartak Moskva ble kastet ut av Europaligaen har ingen av de landene noen klubber igjen i turneringene denne sesongen. Spørsmålet er hva som skjer med lagenes rangering om

Dette blir bare spekulasjoner, men en 17.plass KAN med andre ord holde om de to landene blir "strøket", slik at alle bak rykker opp to plasser.

Det som uansett er sikkert, er at Norge vil passere Russland neste sesong. Også Ukraina vil vi etter alle solemerker passere om klubber derfra ikke får mulighet til å delta.

Mye større sjanse neste år

Selv om Russland og Ukraina skulle "forsvinne" fra rangeringen, så skal det altså mye til for at Bodø/Glimt skal sørge for at Norge ender topp 15 etter årets europacup-sesong.

Sjansen for at vi skal være der sommeren 2023 er imidlertid mye større uansett. Siden rangeringen baserer seg på de fem siste sesongene, så "forsvinner" 2017/18-sesongen ut da. I denne samlet Norge  færre poeng enn alle lagene rundt oss, og dermed godt nytt at den forsvinner ut.

Slik status er nå, med resultatene fra 18/19, 19/20, 20/21 og den snart ferdige 21/22-sesongen, så befinner Norge seg faktisk på den magiske 15.plassen akkurat nå. Og enda bedre kan det bli.

Både Tsjekkia, Danmark, Kroatia, Russland, Tyrkia og Kypros faller bak oss. Hellas er marginalt foran, så om Bodø/Glimt gjør det bedre enn PAOK nå vil Norge også klatre forbi grekerne. Også Sveits og Ukraina er innenfor rekkevidde om Bodø/Glimt skulle ta seg videre fra en kvartfinale.

Det blir mange eventualiteter her. Men faktum er uansett at den særdeles viktige 15.plassen er oppnåelig allerede gjennom 2021/22-sesongen. Og neste sesong er utgangspunktet for å komme inn topp 15 i Europa enda bedre.

Så er det et lite skjær i sjøen: UEFA har varslet endringer i Champions League fra 2024/25-sesongen, hvor gruppespill erstattes av en form for lang tabell. Det skal utvides fra 32 til 36 lag - men om fordelingen av plasser vil bli noenlunde som i dag, eller om de største ligaene får en enda større del av kaka, det gjenstår å se.

Men fram til UEFA kommer med nedslående nyheter her er det igjen både lov og reelt å drømme om to norske lag i Champions League-kvalifiseringen.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form