Lukk søk

Eliteserien

September 1, 2022

Nå er Eliteserien best i Skandinavia!

Norge ligger foran Sverige og Danmark på UEFAs rangeringslister etter Bodø/Glimts suksess i Europa.

Da Bodø/Glimt tapte 0-4 i Roma torsdag betydde det at samtlige norske lag er ute av europacupene denne sesongen. Men det har uansett vært mye å glede seg over. Faktisk er årets sesong den beste i Europa for norsk fotball noen sinne, om vi skal bruke UEFAs rangering.

LES OGSÅ: Norge kan få 2 Champions League-plasser!

Veldig enkelt forklart: Jo bedre de norske lagene gjør det i europacupene, jo flere koeffisientpoeng får vi. Flest mulig poeng gir best mulig rangering målt mot de andre europeiske ligaene.

Totalt har de norske lagene samlet 30.5 koeffisientpoeng denne sesongen. Siden det var fire lag med (Bodø/Glimt, Vålerenga, Molde og Rosenborg), deles denne summen på fire. Det gir Eliteserien en score på 7.625 poeng for årets sesong. Det er den høyeste summen norske lag har samlet sammen noensinne, og Bodø/Glimt sto for nesten alt (23.5 poeng).

UEFAs rangering lages ut fra hvor mange poeng en nasjon har fått de fem siste sesongene. Der vil Norge nå være på 17.plass etter årets sesong, et byks fra 22.plass for ett år siden. Så høyt har ikke Norge ligget siden vi var på 15.plass i 2004.

Og kanskje enda mer gledelig for noen: Norge er best i Skandinavia. Bodø/Glimts seier over Roma på hjemmebane gjorde at vi med bitteliten margin sneik oss over Danmark og deres Superligaen, som befinner seg på 18.plass. Allsvenskan blir liggende på 23.plass, slik de også var rangert i fjor.

BEST I SKANDINAVIA: Eliteserien er foran både danske Superligaen og Allsvenskan på UEFAs rangering etter den gode Bodø/Glimt-sesongen i Europa.

Bodø/Glimt har for øvrig klatret opp til 78.plass på klubbrangeringen, slik at vi har to norske lag topp 100. Molde er like over på en 67.plass.

Cupvinneren til Europa League?

For litt siden skrev vi om muligheten til å få med to lag i Champions League. Det krever en 15.plass. Dessverre for Norge tok både greske PAOK og tsjekkiske Slavia Praha seg like langt i Conference League som Bodø/Glimt, noe som gjorde at vi ikke klarte å gå forbi Hellas og Tsjekkia.

I tillegg var det usikkert hva UEFA ville gjøre med plassene som i utgangspunktet skal gå til Russland og Ukraina, som befinner seg på 10.- og 12.plass på rangeringen. Løsningen for høstens turneringer er at russiske lag er utestengt, mens Ukraina har beholdt sine plasser. Men plassene som Russland mister går til landene som allerede er på topp 15.

Det betyr for eksempel at plassen som den russiske seriemesteren skulle hatt i Champions Leagues gruppespill, nå går til seriemesteren i landet på 11.plass, Skottland, i stedet.

Det er imidlertid én endring som kan få betydning for norsk fotball. For om suspensjonen av russiske klubber blir opprettholdt, så vil landene på 16.- og 17.plass på UEFAs rangering få med cupvinneren i Europa League i stedet for Conference League. Om situasjonen forblir uendret, og om UEFA velger samme løsning om ett år, vil altså Norges nåværende 17.plass gi laget som vinner cupfinalen på våren 2023 få sjansen i Europa League høsten 2023.

Håp om Champions League

Ellers er det fortsatt et håp om to plasser i Champions League-kvalifiseringen. At det er en syklus på fem år som utgjør UEFAs lister er godt nytt for Norge. For vårens rangering er dermed den siste hvor 2017/18-sesongen har betydning, og da gjorde vi det svakere enn alle ligaene rundt oss.

Det betyr at til høsten "starter" Norge på 13.plass, målt ut fra de fire foregående sesongene (18/19 til og med 21/22). Det betyr at en like god sesong i Europa for norske lag neste år gir oss veldig gode muligheter til å komme innenfor den magiske topp 15-grensen. Det vil gi oss to lag i Champions League-kvalifiseringen, og muligheten for å få med fem, ikke fire lag i europacupene.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form