Lukk søk

Eliteserien

September 1, 2022

Her er Bodø/Glimts vei til gruppespill i Champions League

Seedingen i kvalifiseringen er klar for seriemesterne fra Bodø.

Foto: Digitalsport

Bodø/Glimt skal for andre år på rad forsøke å nå gruppespillet i Champions League. Klarer de det, blir de første norske lag som når dit siden Rosenborg sist klarte det for 15 år siden.

LES OGSÅ: Eliteserien best i Norden takket være Bodø/Glimt!

Nå er seedingen klar, og den viser at høsten og vårens eventyr i Conference League har gjort stor nytte for Kjetil Knutsens mannskap. Likevel er veien fram veldig lang.

Det som er helt sikkert, er at Bodø/Glimt kommer til å være seedet i de to første kvalifiseringsrundene, takket være rangeringspoengene de fikk etter å ha kommet til kvartfinalen i Conference League.

Vil du ha siste nytt fra norsk fotball? Følg oss på Twitter og Facebook

Trekningen av første og andre kvalifiseringsrunde gjøres 14. og 15.juni, ifølge UEFA.

Seedet i to runder

I første kvalifiseringsrunde er følgende seriemestere mulige motstandere: Linfield (Nord-Irland), Zrinjski Mostar (Bosnia), Shakhtyor Soligorsk (Belarus), Sutjeska (Montenegro), KI Klaksvik (Færøyene), Lech Poznan (Polen), Hibernians (Malta), Tobol Kustanai (Kasakhstan), Shkupi (Nord-Makedonia), Pyunik (Armenia), RFS Riga (Latvia), Dinamo Batumi (Georgia), KF Tirana (Albania) og FC Ballkani (Kosovo).

I tillegg kommer vinneren av før-kvalifiseringen inn; Levadia Tallinn (Estland), La Fiorita (San Marino), Vikingur (Island) og Inter Club d'Escaldes (Andorra).

Polske Lech Poznan, med Kristoffer Velde i stallen, ser ut som laget å unngå. Ellers bør de fleste mulige motstanderne være lag som Bodø/Glimt er favoritter mot.

Andre kvalifiseringsrunde

Også i andre kvalifiseringsrunde er Bodø/Glimt seedet. Siden trekningen av denne runden skjer før 1.kvalifiseringsrunde er spilt, vil et useedet lag som vinner her "overta" det seedete lagets plass.

Men om vi tar utgangspunkt i at favorittene tar seg videre, er dette mulige motstandere i 2.kvalifiseringsrunde: Maribor (Slovenia), Slovan Bratislava (Slovakia), HJK Helsinki (Finland), TNS (Wales), F91 Dudelange (Luxembourg), Zalgiris (Litauen), Lincoln Red Imps (Gibraltar), Maccabi Haifa (Israel), Shamrock (Irland) og Zürich (Sveits).

Her er det større spredning i kvaliteten på mulige motstandere. Maribor, Slovan Bratislava, Maccabi Haifa og Zürich er først og fremst lagene man vil unngå her.

Må slå bedre lag

Så kommer større utfordringer om Bodø/Glimt tar seg til 3.kvalifiseringsrunde. I teorien kan Bodø/Glimt bli seedet her, men det krever at minst 4 av de 5 bedre rankede lagene i runde 1 ryker ut allerede der, så det håpet er først og fremst teoretisk.

Det som er en større mulighet, er at et lag som er antatt seedet her kan ryke ut i 2.kvalifiseringsrunde, om de møter noen av de beste lagene omtalt over.

Men i utgangspunktet, så lenge lagene tar seg videre, er det Dinamo Zagreb (Kroatia), Røde Stjerne (Serbia), Olympiakos (Hellas), Viktoria Plzen (Tsjekkia), Qarabag (Aserbajdsjan) og Malmö (Sverige) som er seedet i denne runden, og Bodø/Glimts motstander befinner seg dermed trolig blant disse.

Kan ta over seeding

4.kvalifiseringsrunde (også kalt play off) er åpenbart den vanskeligste å spå, siden nesten alle lagene må ta seg forbi tidlige runder i kvalifiseringen for å komme hit. Men om Bodø/Glimt slår et av lagene med flest rankingpoeng i runde 3, slik som Dinamo Zagreb, Røde Stjerne eller Olympiakos, vil Glimt "ta over" deres plass som seedet.

Mulige motstandere er uansett de samme som i 3.kvalifiseringsrunde. I tillegg kommer FC København inn som seedet og Trabzonspor inn som useedet i denne runden.

Kan få ekstrasjanser

Selv om det er et veldig trangt nåløye for å nå gruppespillet i Champions League, så har Bodø/Glimt uansett gode sjanser for å nå et gruppespill i enten Europa League eller Conference League.

Her er ekstrasjansene som kan vente for Bodø/Glimt, forutsatt at de ryker ut i Champions League-kvalifiseringen:

Ryker ut i 1.kvalifiseringsrunde: Får plass i 2.kvalifiseringsrunde til Conference League.

Ryker ut i 2.kvalifiseringsrunde: Får plass i 3.kvalifiseringsrunde til Europa League. Taper de denne får de plass i play off til Conference League.

Ryker ut i 3.kvalifiseringsrunde: Får plass i play off til Europa League. Taper de denne får de plass i gruppespillet i Conference League.

Ryker ut i play off: Får plass i gruppespillet i Europa League.

Med andre ord er sjansene for et gruppespill veldig gode, forutsatt at Bodø/Glimt unngår å tråkke på et bananskall i første kvalifiseringsrunde. Skulle Bodø/Glimt vinne i både 1. og 2.kvalifiseringsrunde er de garantert å få være med i et gruppespill til én av de tre europeiske turneringene i høst.

Vil du ha siste nytt fra norsk fotball? Følg oss på Twitter og Facebook

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form