Fransk satsing i Mjølner: - Savner unge, ambisiøse norske spillere
3. divisjonsklubben Mjølner opplever at det er lettere å rekruttere spillere i Frankrike enn for eksempel i Oslo og Tromsø.
Foto med tillatelse: Mjølner
- Ja, det er det, svarer trener Jan Tore Bakli kontant på norskfotball.com sitt spørsmål.
Å overbevise nordmenn om å flytte til Narvik for å spille nivå fire-fotball, har vist seg vanskelig. Da Mjølner bestemte seg for at fjorårets sjuendeplass skulle hevnes, ble løsningen å se til Frankrike.
- Vi har noen kontakter der, forteller Bakli.
Tre nykommere
Det har så langt resultert i scouting, undersøkelser, prøvespill og tre signeringer. Først kom 21 år gamle Lounes Mohamed Foudil på en proffkontrakt ut 2023.
Så landet den 190 centimeter høye keeperen Marvyn Dorchin på samme avtale før Toumany Konate sikret kontrakt gjennom en sterk prestasjon i helgens treningskamp mot Alta.
Jan Tore Bakli forteller om utfordringene i Narvik og hvorfor Mjølner føler seg nødt til å se utenfor landegrensene i spillerjakten:
- Vi rykket ned i 2019, så kom korona og i den fasen forsvant det 20 mann. Vi var tynne i fjor og hadde 11 debutanter som stort sett spilte. Da trenger vi å rekruttere, men får ingenting gratis som studentby. Oslo-lagene har ti stykker som ringer hver dag og spør om de kan få komme på prøvespill. Det skjer ikke her. Nå har vi fått inn unge, franske spillere som er trenbare. Dette er gode atleter vi kan gjøre bedre.
- Er slike spillere kostbare for dere?
- Vi har begrensede ressurser, men er så heldige at vi har fått jobb til dem i byen. Det er avgjørende at de er villige til å jobbe for å få et liv her. Vi har dem inne på prøve, sjekker dem og ser at er bra. Så har vi fått litt skryt for at vi legger bra til rette, men de må også selv lære å beherske hverdagen.
Etterlyser mentalitet
3. divisjonsklubben bidrar med å skaffe spillerne jobb og et sted å bo. Lounes Mohamed Foudil, som har en fortid i Ipswichs ungdomsavdeling, flyttet inn i ny leilighet allerede dagen etter han ble presentert som Mjølner-spiller.
- Dette er godt skolerte gutter til å være tidlig i 20-årene som snakker godt engelsk. Vi er fornøyd så langt, men jobben skal gjøres på banen og vi må utvikle dem. Det er ambisiøse spillere som ikke ser på Mjølner som endestasjon, sier Bakli.
- Hvorfor vil ikke norske spillere til Mjølner?
- Ofte er spillerne i et studieløp der det er begrenset hva ingeniørutdanningen her kan tilby. Og mange spillere syns de er verdt mer enn vi syns. Selv spillere fra Nord-Norge er vanskelige å hente hit. Og de som er gode nok lokalt har vi allerede. Der er det ikke mer å hente.
Etter at 2020-sesongen ble avlyst, ble fjorårets sjuendeplass en nedtur for den tradisjonsrike Narvik-klubben. På sikt er målet igjen å komme tilbake til 2. divisjon.
- Vi er fortsatt litt tynne så kanskje vi må hente inn noen franskmenn til. Nei da, men vi er litt tynne. Vi må jobbe litt til. Vi lever med at vi må bli bedre i morgen enn vi er i dag. Kommer vi oss opp i 2. divisjon, blir vi mer attraktive som klubb. Så er det nok mange 3. divisjonsklubber som kjenner på dette, men jeg savner at det kommer unge, ambisiøse norske spillere som kanskje ser oss som et steg opp og ønsker å vise seg frem. Den delen der syns jeg vi mangler.