Lukk søk

Eliteserien

September 1, 2022

Europa: Gode muligheter for Molde, lang vei for LSK og Viking

Utgangspunktet er veldig ulikt for de tre norske lagene i kvalifiseringen til Conference League.

Foto: Digitalsport

Sommeren kan bli hektisk for Molde, Viking og Lillestrøm, som alle skal forsøke å kvalifisere seg til gruppespillet i Conference League. Men veien fram dit er veldig ulik for de tre lagene.

Vil du ha siste nytt fra norsk fotball? Følg oss på Twitter og Facebook

Alle de tre norske lagene går inn i 2.kvalifiseringsrunde, og må dermed ta seg gjennom tre dobbeltkamper for å komme til gruppespillet. Trekningen av 2.kvalifiseringsrunde er meldt å skulle foregå 15.juni av UEFA.

LES OGSÅ: Bodø/Glimt blir seedet i Champions League

Seedingen baserer seg på to ting: Hvordan landets klubber har gjort det i Europa de siste fem årene legger et grunnlag for alle klubber fra det landet. I tillegg får hver enkelt klubb med seg poeng basert på egne prestasjoner de siste fem årene.

Molde har vært med jevnlig de siste årene, mens Viking og Lillestrøm har langt mindre å skilte med. Dermed kan Molde vente seg antatt enklere motstand enn de to andre norske klubbene. For Molde kommer til å være seedet gjennom hele kvalifiseringen, mens Viking og Lillestrøm er useedet fra de kommer inn i 2.kvalifiseringsrunde.

Noen bananskall for Molde

I 2.kvalifiseringsrunde er det likevel et stort spenn i mulige motstandere for Molde. Både AIK, Elfsborg og Djurgården fra Sverige, samt Viborg (Danmark) og Konyaspor (Tyrkia) er mulige bananskall her. Samtidig er det mange lag fra San Marino, Luxembourg, Gibraltar og Færøyene blant de 43 mulige motstanderne i denne runden.

Molde vil også være seedet i både 3.- og 4.kvalifiseringsrunde, noe som kan vise seg å være en stor fordel.

I 3.kvalifiseringsrunde kommer lag som Brøndby (Danmark), Hajduk Split (Kroatia) og Lugano (Sveits) trolig til å være blant de potensielt vanskeligste motstanderne for Erling Moes mannskap.

Og i 4.kvalifiseringsrunde er både Köln (Tyskland), Nice (Frankrike), Anderlecht (Belgia) og Sparta Praha (Tsjekkia) blant lagene som trolig havner blant de useedede lagene, og dermed blant de verste Molde kan trekke. Fiorentina (Italia) blir trolig også blant de 17 useedede lagene.

Men dette er de antatt verste lagene Molde kan møte. Det vil også være flere lag som enten er jevnbyrdige, eller klubber Molde er favoritter mot, som det er mulig å trekke. Så det gjelder å ha flaks, om moldenserne først tar seg så langt.

Useedet for Viking og Lillestrøm

Viking og Lillestrøm hadde begge mulighet for å bli seedet i 2.kvalifiseringsrunde. Men i stedet ser det nå ut til at de to lagene, som har fått en flott start i Eliteserien, blir de best rangerte av de useedede lagene.

Til slutt var det avgjørende at Dunajska Streda (Slovakia) og Universitatea Craiova (Romania) vant play off-kamper om en plass i Europa i sine hjemland, for motstanderne var begge lavere rangert enn Viking og LSK. Hadde ett av lagene tapt hadde Viking blitt seedet, og hadde begge tapt ville også Lillestrøm vært seedet.

Men slik ble det ikke. Som useedet er det likevel en god blanding av vanskelig og høyst overkommelig motstand som kan vente for de to lagene.

Basel, Slavia Praha, AZ Alkmaar, PAOK, Istanbul Basaksehir, APOEL Nicosia, Rapid Wien og Sparta Praha er blant de 44 mulige motstanderne i 2.kvalifiseringsrunde, og sportslig sett lag som bør unngås.

Men også Fola Esch (Luxembourg), Vaduz (Liechtenstein), Suduva (Litauen), KuPS (Finland), Flora Tallinn (Estland), Mura Murska Sobota (Slovenia), Riga FC (Latvia) og Shkendija Tetovo (Nord-Makedonia) er blant de seedede lagene.

Med andre ord er det enorm forskjell på å trekke et av de beste eller et av de svakeste lagene 15.juni for Viking og Lillestrøm.

Når trekningen gjennomføres vil de totalt 45 seedede og de 45 useedede lagene deles i 9 grupper, hvor lagene trekkes mot hverandre. Med andre ord vil listen over mulige motstandere være kortet ned fra 45 til 5 for begge de norske lagene før trekningen.

Kan overta seeding

Om Lillestrøm og Viking blir seedet eller ikke i 3.kvalifiseringsrunde (om de tar seg videre) avhenger av hvilket lag de slår ut. Fordi trekningen av 3.kvalifiseringsrunde skjer 18.juli, altså før 2.kvalifiseringsrunde er spilt, vil de norske lagene "overta" seedingen til motstanderen sin.

Med andre ord vil de bli seedet om de slår ut et av de best rangerte lagene. Det er imidlertid de samme lagene som er de antatt vanskeligste motstanderne.

Hvis vi i stedet ser for oss at de to norske lagene slår ut noen av de svakeste lagene, og dermed blir useedet i 3.kvalifiseringsrunde, er det de samme lagene som i runden før som er blant de verste å møte. Kun Zorya Luhansk (Ukrainia), Anderlecht (Belgia) og Twente (Nederland) kommer inn som seedede her. I tillegg vil det ikke være så mange antatt "enkle" motstandere blant de seedede. Flora Tallinn, Suduva og Wolfsberger (Østerrike) er blant lagene man kan håpe å trekke.

For 4.kvalifiseringsrunde gjelder det samme. Om man slår ut et av de best rangerte lagene i runden før, så overtar man dette lagets seeding. Viking og Lillestrøm kan altså bli seedet i play off ved å for eksempel slå ut Astana, APOEL eller BATE Borisov i 3.kvalifiseringsrunde før.

Som useedet kommer det flere tøffe motstandere inn å trekke i play off. West Ham og Villarreal kommer inn som seedede i denne runden.

Med andre ord er veien lang fram mot et gruppespill, og Viking og Lillestrøm trenger flaks i trekningene for å kunne drømme om å nå hit.

2.kvalifiseringsrunde spilles 21. og 28.juli. 3.kvalifiseringsrunde spilles 4. og 11.august, før play off er 18. og 25.august.

Vil du ha siste nytt fra norsk fotball? Følg oss på Twitter og Facebook

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form