Lukk søk

Kvinnefotball

March 17, 2021

Damefotball-satsing mot toppen i AaFK

To tidligere AaFK-helter står for tiden i front for satsinga som skal samle hele Sunnmøre-regionen bak et fremtidig topplag på damesida i Ålesund.

Jentefotballen har alltid stått sterkt på Sunnmøre, der de største breddeklubbene har satset på jentene på linje med guttelaga. I sum har det rekruttert en rekke lovende unge jenter inn på treningsfeltet til Ålesunds flaggskip på damesida gjennom en årrekke. Fortuna Ålesund. Utfordringa med satsinga er at jentene har reist fra distriktet når videregående skole var ferdig. Klubben har hentet dem inn i 15-års alder, for å se dem forsvinne videre som spennende 19-åringer på fotballbanen.

Det har vært mange sesonger, der klubben har mistet en halv førsteellever i august. Fortuna Ålesund var enkelte år reneste rekrutteringsanstalten for klubber i Toppserien. Fra denne klubben kommer blant annet spillere som Cecilie Fiskerstrand og Kristine Leine. For å nevne to blant 1-2 dusin med spillere som fikk karrierer i Toppserien eller internasjonalt.

Våren 2019 kom Eirik Hoseth inn i klubben som ny daglig leder. I kjølvannet av et mulig samarbeid med byens oransje stolthet på herresida. AaFK. Opprykk fra 2. divisjon var målet den sesongen, men Fortuna gjorde seg bort på startsida. I enden ble uansett 2019 et fantastisk år for damefotballen, og framtida så lys ut. Helt til en mars-dag i 2020.

-Vi jobbet med en samarbeidsavtale store deler av sommeren og høsten det året. En svak vårsesong ødela samtidig litt sportslig for oss. Vi vant for eksempel stort mot KIL Hemne som til slutt rykka opp, og vi hadde absolutt nivået for 1.divisjon inne den høsten. Mye skjedde mot slutten av året, der vi fikk formalisert samarbeidet med Aalesund. Vi gjorde det sterkt under sesongoppkjøringa til 2020-sesongen, der vi slo lag fra 1.divisjon. Bare for å oppleve at Norge stengte ned tre dager senere, starter daglig leder Eirik Hoseth, i det som nå kategoriseres som Sunnmøres stolthet, AaFK Fortuna.

Sterkere enn noen gang i krevende tid

Flaggskipet til kvinnefotballen på Sunnmøre forener alle breddeklubber inn mot toppfotballsatsinga. Selv om landet og breddefotballen gikk i svart 12.mars i fjor har AaFK Fortuna opprettholdt et profesjonelt treningsregime og bygd spillerstallen mer solid enn på mange sesonger. I 2019 hadde trolig denne spillerstallen klart seg godt i 1.divisjon.

-Vi har tatt snittalderen opp fra 18-18,5 år til rundt 22, og vi klarer å holde lenger på jentene enn hva klubben har gjort tidligere. Vi hadde like mange fellestreninger i 2020 som under 2019-sesongen, men det er krevende i koronatid med restriksjoner i ei spillergruppe som splittes på begge sider av 20 år. Vår region har vært heldige med lite koronasmitte, men vi merker at det tærer på uten å få spille kamper. Vi er veldig spente på høsten for eksempel, for jeg frykter vi ikke kommer i gang før. Når det er sagt, er det viktig at både vi og breddefotballen ser mulighetene. For vår del, handler det om at alt vi nå setter i banken, kommer vi til å ta ut en dag, sier Hoseth videre.

Selv er han fetteren til KBK-trener Christian Michelsen, og ble hentet til AaFK da klubben fortsatt spilte sine hjemmekamper på Kråmyra. I den første hjemmekampen på Color Line stadion noen sinne ble kristiansunderen matchvinner på overtid i 2-1-seieren mot Odd. Etter den aktive karrieren har Eirik Hoseth blant annet jobbet 12 år som sportslig og daglig leder i Herd. En stor breddeklubb med satsing på jentefotballen.

43-åringen føler med breddefotballen som har vært uten den vanlige treningshverdagen siden 12.mars. 2.divisjon damer sorteres også under breddefotball, men har i det minste fått lov til å trene godt. Uten offisielle kamper dog.

-Jeg føler nok at politikerne undervurderer de verdiene breddeidretten gir folk i hverdagen, og konsekvensene av korona-pausa får vi nok ikke se før den normale hverdagen er tilbake. Vi kan ikke klage i den alvorlige situasjon mange land står i, og fotball er kanskje ikke det viktigste akkurat nå. Vi er dog veldig bekymra for alle voksne som ikke har treningshverdagen sin å se fram til lenger. Vi i AaFK Fortuna skal ikke klage med våre fantastiske støttespillere, og vi kan trene så mye vi vil. De som er her har lyst til å bli best mulig. Nå kjører vi på fram til påske, så blir det noen dager fri, sier Hoseth videre.

Profilert trenervikar

Da lagets hovedtrener gikk ut med sykemelding, måtte daglig leder børste støv av gammel trenerkompetanse og steppe opp på feltet. Helt til Eirik Hoseth kom på at en tidligere lag-kamerat i AaFK var ledig på trenermarkedet. For mange er navnet Frode Fagermo synonymt med Farmen-Frode fra 2013. For de med fotball-kunnskapen i orden, huskes 47-åringen for sin karriere i den oransje drakta - sammen med blant annet Eirik Hoseth. Nordlendingen ble igjen i nordvest, og har senere vært trener i utviklingsavdelingen i toppklubben før han i en årrekke var en fargerik trener i bydelsklubben Spjelkavik.

Etter en periode som fotballekspert uten trenerjobb, var det en positiv Fagermo som takka ja til å være trenervikar i ambisiøse AaFK Fortuna.

-Slik situasjon er med en sykemeldt hovedtrener på ubestemt tid, var det veldig viktig å få inn en trenerkapasitet med kompetanse som vikar. Derfor var Frode en meget god løsning. Det er helt avgjørende for å holde nivået oppe og jentene i gang slik hverdagen er nå. Jeg vil kalle vikar-ansettelsen en seier for jentefotballen, fortsetter Hoseth

AaFK Fortuna er et fellesprosjekt for Sunnmøre som på kort sikt skal gi opprykk til 1. divisjon. Litt lenger frem er målet Toppserien. Fordelene med å være under en toppklubb på herresida er mange.

-Etter at herrefotballen har tatt inn damefotballen, har man samtidig samla mer kompetanse i samme klubb. Vi nyter godt av goder som vi tidligere bare kunne drømme om med større støtteapparat og en mer strukturert og profesjonell treningshverdag. Samtidig gjør det forskjellen større mellom laga både lokalt og regionalt, sier Eirik Hoseth.

Det siste er også noe av argumentasjon til hvorfor AaFK Fortuna under søndagens digitale fotballting foreslo en spissing av nivå 3 i damens divisjonssystem. Klubben foreslo å ta inn 2. divisjon i toppfotballreglementet ved å spisse divisjonen. AaFK Fortuna ønsker at det skal være 2 avdelinger med 12 lag i hver avdeling. Mot 8 avdelinger med alt fra 9-12 lag i hver slik som i dag. I dag er 2. divisjon klassifisert som en regional serie, og faller derfor inn under breddefotballreglementet. Det ønsket AaFK Fortuna en endring på, men fikk ikke gjennomslag for forslaget denne gang.

-Vi mener spissing av 2.divisjon er en god ting for fotball-Norge, men deler samtidig bekymringene klubbene fra Nord-Norge fremførte. Vi ønsker ingen sentralisering, men dessverre henger ikke seriesystemet sammen slik det er i dag. Totalt sett mener vi vårt forslag er et skritt i riktig retning for utviklingen av damefotballen, og vi fikk da også støtte fra alle klubbene i toppfotballen. Forbundet ville sette ned et utvalg som skulle se på saken frem til 2022. Nå fikk vi i stedet til et kompromiss der saken kommer opp igjen under det ekstra-ordninære fotballtinget 20.juni, avslutter daglig leder Eirik Hoseth.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form