Breddeopprøret: Kontakt-trening, kommunetrusler og ny Solbakken-støtte
Breddefotballen kjemper videre for oppstart der flere klubber nå har gått ut med at de gjennomfører normale treninger. Onsdag gjentok landslagssjefen sin støtte til grasrota i norsk fotball.
15 måneder uten kontakttrening og kamper er hverdagen for rundt 50.000 norske breddefotballspillere. Etter at det heller ikke forrige uke kom gode nyheter om oppstart, har opprøret eskalert i sosiale medier.
Hovdebygda IL var sammen med Ørsta, Volda, Åmdal og Vartdal på Sunnmøre de første som i etterkant av den nedslående beskjeden varslet at de nå kom til å gjenoppta normale treninger.
- Fra torsdag velger vi å se bort fra anbefalingene så lenge smittesituasjonen er som den er. Om R-tallet er på under 0,5, så trener som normalt. Mellom 0,5 og 0,9 så trener vi med én meters avstand, og ved smittebrudd trener vi ikke i det hele tatt, forklarte Hovdebygda-trener Kenneth Nydahl til TV 2.
Så sent som tirsdag gikk Stavanger-laget Brodd i 3. divisjon ut med at også de kommer til å trene med kontakt, og fikk støtte av flere klubber i nærområdet med samme planer.
De siste dagene har også klubber som Aalesund, KFUM Oslo og Stjørdals-Blink i Obos-ligaen samt blant andre Odd-spiss Mushaga Bakenga både markert og verbalt gitt tydelig beskjed om at de mener at også resten av Fotball-Norge må få starte opp.
Solbakken-støtte
Breddefotballen ble tema da Ståle Solbakken onsdag tok ut en ny landslagstropp. Landslagssjefen var tydelig på sin støtte forrige uke, og gjentok sitt budskap i dag:
- Jeg bor i et land der min datter spiller breddefotball, og alle undersøkelser tilsier at dette klarer man fint uten at smittetrykket blir høyere. Jeg tror vi er kommet dit at vi må ha stor forståelse for den frustrasjonen som er rundt omkring i Norge når det kommer til å sette i gang breddefotballen og den effekten det har på så manges hverdag. Det kan ikke undervurderes i det hele tatt, sier Solbakken.
- Jeg håper virkelig breddeidretten kan komme i gang med de faktiske undersøkelser som er gjort og erfaringene man har fra andre land. Jeg tror dette er et slags grasrotopprør som kommer til å bli større og større, fortsetter landslagssjefen på videolink fra København.
Solbakken fikk flere spørsmål om hva han selv ville gjort som klubbleder i en breddeklubb i dagens situasjon, og om han forstår de som fremover velger å trene med kontakt.
- Jeg tror du virkelig må sette deg inn i situasjonen og kjenne den frustrasjonen og kanskje tapet disse har lidd gjennom så mange måneder, hvordan de føler alt bare glir ut av hendene på dem mens frafallet blir større og større. Jeg tror man må ha forståelse for at det er kommet så langt nå.
Uenige på Gjøvik
Dag Erland Olsen, sportslig leder i SK Gjøvik-Lyn, var blant de som reagerte sterkt på de nedslående nyhetene før helgen. På Facebook-gruppen «fåhelebreddenigang», som har over 20.000 medlemmer, skrev han:
«La oss starte vanlig trening i breddefotball på tirsdag. Treningskamper to uker etter det».
Olsen presiserte at han snakket for seg selv og stilte også opp med budskapet i lokalavisen Oppland Arbeiderblad. Da kom reaksjonene.
- Det har jeg veldig lite sans for, ufint rett og slett. Dette provoserer meg virkelig. Det er mange som bør få lempet på tiltakene før fotballen. Studentene har ikke forelesninger for eksempel. Å bryte anbefalingene synes jeg er illojalt over oss andre som forholder oss til råd og regler. Pandemien rammer alle, sier kommuneoverlege Siri Fuglem Berg til avisen.
- Dette er et utspill fra en privatperson og klubben tar sterk avstand fra dette. At klubbens sportslige leder blir tatt bilde av i klubbens tøy på Gjøvik Stadion for å uttale seg som privatperson er svært uheldig for SK Gjøvik-Lyn som klubb. Som mange så i OA fredag så er både Espen Haug og jeg skuffet over at vi nok en gang må vente med å få komme i gang for vårt A-lag. Samtidig forholder vi oss hundre prosent til regjeringens retningslinjer, sier styreleder Geir Langedrag til OA.
Gjøvik-Lyn-lederen fortalte samtidig at han hadde blitt kontaktet av sponsorer som vurderte å trekke seg som en følge av utspillet. Kommunenes krisestabsleder, rådmann Magnus Mathiesen, sier til OA at det kan bli aktuelt å stenge Gjøvik stadion dersom 3. divisjonslaget ønsker å trene med kontakt.
- Vi kommer ikke til å tillate at nasjonale retningslinjer brytes på kommunens anlegg, sier Mathiesen.
I Narvik velger 3. divisjonsklubben Mjølner å avlyse sine treninger fremover - både med og uten avstand - grunnet smittetrykket i byen.
- Vi er med på dugnaden. Det har vært økt smitte i Narvik, og vi skjønner at kommunen ønsker å være forsiktig. Dette er jeg med på., sier trener Jan Tore Bakli til Fremover.
Foto med tillatelse: Jonny Isaksen