Lukk søk

Tabelltips

May 21, 2021

Vi tipper Obos-ligaen: Rask retur og gamle storheters oppreisning

Som om ikke Obos-ligaen er vanskelig nok å tippe fra før, skal også lokale nedstenginger, få treningskamper og sene overganger nå inn i regnestykket. Men vi gir det et forsøk!

1. Aalesund

Lars Arne Nilsen kunne ikke redde AaFK fra det som etter hvert ble en ganske pinlig affære i Eliteserien. Men Nilsen kan Obos-ligaen, virker å ha fått en ny giv inn i klubben i vinter og leder et mannskap som skal være godt nok til å ta steget tilbake på første forsøk. Resultatene de siste ukene har variert fra en rå 4-0-seier borte mot KBK til 2-0-tap hjemme mot Åsane. Også Aalesund har ryddet opp bra i stallen, men til å være en Obos-klubb signeres det fortsatt fra en ganske solid hylle. David Fällman fra Hammarby, Michael Lansing fra Horsens og Torbjørn Kallevåg var alle aktuelle for klubber på høyere nivå. Erlend Segberg, Simen Rafn og Quint Jansen har mye erfaring fra både Eliteserien og dette nivået. Samtidig har spillere som David Olafsson, Simen Bolkan Nordli og Niklas Castro blitt med ned. Og høres ikke Torbjørn Agdestein og Sigurd H. Haugen ut som en duo som kan banke inn mål på dette nivået? Opprykk!

2. Sogndal

Eirik Bakke er fortsatt sjefen på Fosshaugane, og nå nærmer vel opprykket seg? Tredjeplassen i fjor var solid der Sogndal ga LSK kamp om andreplassen hele veien. I kvalifiseringen røk saftguttene først sju minutter på overtid mot Mjøndalen. Mot alle spådommer har klubben også klart å beholde Sivert Mannsverk som skal være på blokka til en rekke storklubber over hele Europa. Tomas Totland og Igoh Ogbu ble med henholdsvis TIL og LSK opp, men Kristoffer Nessø, Kristoffer Valsvik og ikke minst Per-Egil Flo, som ble klar så sent som torsdag, er fine signeringer. Sogndal så råsterke ut da de feide over Brann midt i april, men siden har det blitt hjemmetap mot både Raufoss og HamKam. Vi tror Bakkes gutter tar seg sammen når alvoret starter og blir med i opprykkskampen hele veien denne sesongen - vel og merke klubben klarer å beholde ettertrakede spillere som Mannsverk og den spennende backen Daniel Eid. Offensivt har Sogndal mye power å velge i.

3. Ranheim

Lille Ranheim er ikke like små lenger og har bevist at de ikke var et blaff blant de 20 beste lagene i norsk fotball, men i stedet etablert seg i dette sjiktet med et stadig mer profesjonell satsing. Et rutinert mannskap som helt sikkert vil være med blant de seks beste, men oppkjøringen har ikke gitt tydelige svar på kvaliteten på årets lag. Seier over Rosenborg og tap mot Stjørdals-Blink er fasiten de siste ukene. Klubben har nærmest gjort en regel ut av å hente lokale spillere fra lavere divisjoner, men med mer midler har det også blitt form for enkelte forsterkninger utenfra som Trinidad & Tobagos landslagskeeper Nicklas Frenderup, svenske Simon Marklund og tidligere Brann-spiss Marcus Mehnert. Ranheim har alle muligheter til å få en kanonstart med Grorud, Bryne og Strømmen i de tre av de fire første rundene. Dette laget kan bli alt fra nummer to til seks denne sesongen, er vår spådom.

4. HamKam

Blir det Kjetil Rekdal som skal få HamKam opp igjen? Veteranen hadde en svært vanskelig oppgave da han tok over et nærmest fortapt lag og et mannskap uten selvtillit og seirer i fjor, men laget endte opp med å kjempe om kvalifiseringsplass til opprykk. Slik trigger en fotballby der det raskt ble stilt midler til disposisjon for å styrke troppen og lokke Rekdal med videre. Hele 17 mann har reist, men få av den spilte fast og flere var leiesoldater. Markus Solbakken og navnebror Pedersen er likevel ikke lette å erstatte. HamKam virker å ha hentet smart og godt, men om det er nok til opprykk? Da skal mye klaffe. Morten Bjørlo, Aleksander Melgalvis og Hasan Kurucay vet hva denne ligaen handler om. Julian Faye-Lund ble klar først denne uken, og bør være en god erstatter for innlede Serigne Mor Mbaye. Rasmus Lindkvist er et potensielt scoop mens sportssjef Espen Olsen har troen på Jibril Antala Abubakar fra FC Midtjylland. Kvalifisering?

5. Start

Ja, så var Start her igjen da. Det spinnville opprykket i 2019 etter comebacket på Åråsen ga kun én sesong i Eliteserien. Start har vært en klubb i kaos de siste årene som sliter med å engasjere publikum og skape troverdighet og tillit i Kristiansand. Også i april ble det kaos da både Robin Reed, styreleder i Start en Drøm, og Christopher MacConnacher, klubbens daglige leder, takket for seg. Satsingen de siste årene har kostet enormt uten at laget har blitt bedre. Start innledet oppkjøringen med hjemmetap mot Bryne, men er siden ubeseiret mot Sandefjord, Viking og Haugesund fra øverste nivå. Og laget holder fortsatt ok nivå selv om gullkalven Jesper Daland torsdag ble solgt til Cercle Brugge. Flere av vinterens signeringer er fra naboklubbene i sør, og dette er en linje Start har lagt seg på en periode og kan få betalt for på sikt - hvert fall når det kommer til å bygge opp igjen tilliten lokalt. Vi spår en plass litt bak de aller beste.

6. Sandnes Ulf

Med et solid budsjett, en rutinerte tropp og ofte meritterte forsterkninger har Sandnes Ulf blitt en gjenganger i toppen på tabelltipsene. Like ofte har de lyseblå sviktet. Det skjedde også så sent som i fjor i Steffen Landros første sesong på like ferske Øster Hus Arena. 10-3-2 på det flotte anlegget var mer enn godt nok, men tallene 1-5-9 på tur sendte laget utenfor topp seks, og bak lag som Raufoss og Åsane. Landro prøver igjen, og den karismatiske treneren har fått ryddet opp i troppen der et helt lag er borte og ni nye menn er hentet inn. Obos-målgarantisten Kent Håvard Eriksen og Magnus Retsius Grødem er ikke lette å erstatte, men Sandnes Ulf har midler. Det viste de så sent som denne uken ved å kjøpe Michael Baidoo fra Jerv. Ståle Stålinho Sæthre, Mathias Bringaker og Fredrik Pålerud er andre som kjenner nivået godt og som bør sørge for ny kamp om de fire kvalifiseringsplassene - som vanlig ...

7. Fredrikstad

FFK er et populært innslag mange også utenfor plankebyen ønsker velkommen tilbake i norsk toppfotball. Det begynte å haste med å komme seg opp igjen, og tre sesonger på nivå tre var helt i grenseland for satsingen i Fredrikstad. Men i fjor var det ingen tvil da Bjørn Johansens gutter hadde en bedre sammensatt stall og så ut som en soleklar ener fra dag 1. FFK vant alle treningskampene og samtlige 13 seriekamper i første del av sesongen. Et lite arbeidsuhell i sluttspillet mot Hødd var for en gangs skyld ikke nok til å ryste hardt prøvede nerver i byen - FFKs opprykk var aldri truet. Og da tar forventningene av nær sagt uansett, men de blir hvert fall umulige å stagge da laget de siste ukene har banket Mjøndalen og Strømsgodset fra Eliteserien henholdsvis 4-1 og 6-1! Kan det bli to opprykk på rad slik det ble under Knut Thorbjørn Eggen tidlig på 2000-tallet? Vi tviler på det, men FFK kan med flyt klare en kvalifiseringsplass.

8. Åsane

De oransje fra Bergen er et av lagene det er vanskelig å plassere denne sesongen. Blir det nok en sesong i toppen? Lander laget på en helt klart godkjent plass rundt midten? Eller kommer smellen etter eventyrsesongen 2020? Vi lander på alternativ plass rundt midten. Treningskampene tyder på Åsane-fansen kan glede seg også til det som kommer i år. Seier over Brann, et noe ufortjent tap mot samme motstand og 2-0-seier over Aalesund borte i generalprøven lover godt. Åsane tok faktisk flere poeng borte enn hjemme i fjor der sesongen stoppet først 19. desember med kvalifiseringstap mot Ranheim. Men som alltid etter mindre klubbers strålende sesonger, forsvinner det sentrale spillere. Kristoffer Valsvik er nå i Sogndal, Sigurd Kvile endte hos serieleder Bodø/Glimt og toppscorer Henrik Udahl ble hentet tilbake til Vålerenga. Bjarte Haugsdal, Tomas Kristoffersen, Ryan Doghman og Geir André Herrem virker likevel å være gode erstattere.

9. KFUM Oslo

Vi tror på nok en sesong rundt midten av tabellen for KFUM Oslo - som i fjor. Da endte laget som nummer 8 med 44-44 i målforskjell. Helt på det jevne, med andre ord. Jørges Isnes har vært linket til en rekke større trenerjobber de siste årene, men leder fortsatt Oslos nest beste fotballag på Ekebergsletta. I vinter har stallen vært gjennom en liten opprydding med ni mann ut og kun tre inn. De kommer i tillegg fra 2. og 3. divisjon selv om Jesper Taaje fikk smaken på Obos-fotball i HamKam i fjor høst. Den lekne veteranen Stian Sortevik bestemte seg til slutt for å ta en ny sesong og blir x-faktorens alibi i årets mannskap der den ballbesittende stilen ikke er like utpreget som for rundt ti år siden. «Kåffa» har bygget seg opp et solid budsjett, støtteapparat og spillerstall etter opprykket fra 2. divisjon, og nå skal det bygges arena. Laget leder innleder derfor sesongen med Intility Arena som hjemmebane.

10. Ull/Kisa

Jessheim-laget kommer ut i ny regi, som det heter på travspråket. Det holdt på å gå galt i fjor da laget slapp inn nest flest mål i hele ligaen og slet voldsomt borte, men et par kraftanstrengelser som ga seirer hjemme mot opprykksjagende LSK og Sogndal mot slutten sikret ny kontrakt. Det var likevel ikke nok til å redde jobben til Trond Fredriksen som nå er byttet ut med unge Sindre Tjelmeland. Det betyr samtidig en helt ny spillestil på Jessheim da den tidligere Åsane-assistenten i stor grad har tatt med seg bergensernes ambisiøse spill østover. Det ser fantastisk ut når det funker, men risikoen er stor. Det har Ull/Kisa også erfart i oppkjøringen som har gitt noen stygge smeller mot FFK og HamKam. Hele 13 spillere er borte fra fjorårets tropp, og en overvekt av den nye fjesene er unge uten erfaring fra dette nivået. Sondre Sørløkk er et av unntakene det er store forventninger til på Jessheim stadion.

11. Jerv

Å tippe Jerv rundt midten, kanskje litt under, har nesten blitt en vane på dette nivået. I fjor endte Grimstad-laget som nummer 11 etter en meget rotete høst med smitte, karantener og svært varierende form. I denne ligaen betyr det altså at laget både var involvert i kampen om kvalifiseringsplassene og kjempet om å berge plassen da det hele skulle avgjøres. Rutinerte Arne Sandstø og hans tema har som en av få klubber i Norge i stor grad hentet sine forsterkninger fra Sør-Amerika og andre eksotiske destinasjoner de siste årene. Nå har Luis Willis Alvés Furtado kommet fra egyptisk fotball mens troppen ellers har innslag fra Singapore, Spania, Costa Rica, Nederland, Danmark og Nigeria. Boubacar Konté og Erik Tobias Sandberg ble hentet på lån denne uken, men overgangsvinduet endte med en nedtur for Jerv-fansen da ledelsen ikke tok seg råd til å si nei til Sandnes Ulfs bud på Michael Baidoo.

12. Raufoss

13 mann inn og 14 mann ut. Det er nesten så Christian Johnsen burde kjøre navneleken for at Raufoss-spillerne skulle bli kjent gjennom oppkjøringen. En fantastisk sesong i fjor som endte med sjetteplass og kvalifisering førte til at større klubber forsynte seg grovt av den godt sammensatte Obos-troppen på Toten. Slikt gir definitivt den lille klubben et godt rykte som utviklingsklubb, men det gir treneren og det sportslige apparatet en stor oppgave. I en antatt startelleveren er kun Ole Kristian Lauvli, Marius Alm, Edvard Race og Mame Ndiaye (kom i fjor høst) igjen. Av nykommerne kan Andreas Helmersen blir en hit på Toten dersom han får orden på kroppen, men mange er i kategorien spennende prospekter med lite erfaring fra dette nivået. Der må Johnsen & co treffe slik de ofte har gjort de siste årene. Det nye mannskapet har imponert i oppkjøringen med å slå HamKam to ganger, Ull/Kisa og Sogndal.

13. Strømmen

For 12. sesong på rad gjør Strømmen seg klar for spill på nivå to i norsk fotball. Det er rett og slett ekstremt imponerende av en klubb med små ressurser og stor gjennomtrekk i troppen som i tillegg har vært nær ved å ramle ned i 2. divisjon ganske så mange oktober-måneder disse 12 årene. Unge Ole Martin Nesselquist ledet de grå og røde til en 10. plass i fjor selv med tre minuspoeng og et helt nytt lag som ble satt sammen på kort tid. Sterkt! Nå har klubben igjen sluppet sine største profiler til mer bemidlede klubber og plukket erstattere fra en lavere hylle. Morten Bjørlo og Hasan Kurucay er begge hentet til Hamar av Strømmen-legenden Espen Olsen, mens lovende Lasse Nordås denne uken ble solgt til Bodø/Glimt. Erstatterne må i stor grad regnes som usikre kort med middels erfaring fra dette nivået, men klubben har truffet bra på slike signeringer tidligere. Dette blir kamp i bunnen, men 12 sesonger på nivå to kan meget vel bli til 13.

14. Stjørdals-Blink

Det var sjelden kjedelige kamper med Stjørdals-Blink involvert forrige sesong. 52 scorede mål er faktisk flere enn LSK maktet på sin vei tilbake til Eliteserien, men nesten 60 baklengs er i overkant. Som med Grorud var laget best i første halvdel, og det måtte til slutt kvalifiseringskamper mot Asker til for å sikre ny kontrakt. Trener Roar Vikvang forsvant helt mot slutten av sesongen, og nå er det den unge briten Tom Dent som er tilbake i Stjørdal som sjef etter en periode i Bodø/Glimt. Sander Kartum får sjansen på øverste nivå og vil bli savnet sammen med keeper Nicklas Frenderup (solgt til Ranheim denne uken). Unge Emil Gundelach Ødegaard kommer på lån fra LSK for å ta keeperplassen, Aleksander Foosnæs er en strålende signering i forsvarsleddet og det snakket varmt om unge Ask Tjærandsen-Skau som trener Dent kjenner godt fra Glimt. Seier i generalprøven mot Ranheim gir selvtillit, men vi tror på en ny sesong i sjiktet rundt 14. plassen.

15. Bryne

En gammel Obos-kjenning er tilbake etter et noe overraskende opprykk forrige sesong. Jan Halvor Halvorsen holdt på å rykke ned i sin første sesong på Jæren, men signerte smart i fjor vinter og bygget et lag som var best i sin 2. divisjonsavdeling. Og det er tydelig at klubbledelsen har landet på at det solide 2020-laget skal være godt nok til å sikre ny kontrakt på nivå to. Sixten Jensen fra Sogndal og Meinhard Olsen fra GAIS er de eneste forsterkningene hos Erling Braut Haalands gamleklubb. Bryne er et av kun to lag som spiller på naturgress i denne ligaen, og bør kunne plukke noen ekstra poeng hjemme på den fordelen. Halvorsen har en rutinert keeper og forsvarsfirer, Andreas Dybevik og Henning Romslo var strålende på midten i fjor og trioen på topp har forutsetninger for å skape trøbbel for mange også på dette nivået. Spissen Joacim Holtan blir fort værende på dette nivået - minst - dersom Bryne skulle rykke ned.

16. Grorud

Det er klart for den vanskelige andresesongen for lille Grorud. Laget imponerte tidvis voldsomt i fjor før hverdagen kom og plassen ble berget først i siste serierunde med et råsterkt poeng på Åråsen. Siden da har den lovende treneren Eirik Kjønø reist til Stabæk og blitt erstattet med Aksel Bergo. Han kjenner toppfotballen godt, men har vært lenge borte fra benken. Troppen fremstår noe svekket, ikke mye, nå er respekten rundt omkring større, motstanderne vet i større grad hva som kommer og entusiasmen har lagt seg noe på kunstgresset i Groruddalen. Leo Cornic ble solgt til Djurgården i vinter som et godt bevis på hvordan Grorud ønsker å drive. Ridouan Essaeh kommer inn i backfireren etter et middels opphold i KIL. Hassan Yusuf er en fin signering fra Skeid, og denne uken kom både Tobias Collett og Elias Skogvoll på plass. Vi tror ikke det holder til ny kontrakt.

Alle foto: Digitalsport

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form