Lukk søk

Kvinnefotball

March 9, 2021

Ungt stoppertalent med internasjonalt gjennombrudd

Malin Skulstad Sunde kjemper om titler i Brøndby. Det 20 år gamle stoppertalentet markerte seg også mot verdens beste kvinnelag Lyon i Champions League.

Lyons kvinnelag har vunnet Champions League de fem siste sesongene, men måtte slite for å slå Brøndby på eget gress i åttedelsfinalen. To dødballscoringer var det Ada Hegerbergs lagvenninner fikk mot den danske ligatoeren.

Noe av årsaken var en 20-åring fra Ålesund. Malin Skulstad Sunde kom fra Sandviken og den norske toppserien til sitt første proffeventyr sist sommer. Sin unge alder til tross, skildres hun som en veldig voksen spillertype. I februar kom debuten for det norske U23-landslaget, for spilleren som tidligere har 51 aldersbestemte landskamper.

- Det var utrolig stort å møte et av verdens beste damelag på deres enorme stadion. Jeg syns vi leverer en solid prestasjon i bortekampen, der resultatet absolutt er respektabelt mot det kaliberet spillere vi møter. Det er også kjekt å se hvor lista ligger internasjonalt, sier Malin Skulstad Sunde.

Klubb med ambisjoner

Med den franske stoppergiganten Wendie Rennard som forbilde, er nok kampene mot Lyon noe det norske stopperesset så frem mot. Rennard er kaptein for det franske landslaget og på klubblaget, der 30-åringen har spilt hele karrieren. Det har gitt fantastiske 33 trofeer.

Malin Sunde har vært kaptein for Norge U19, og har slik sett 10 år på seg til å toppe det forbildet Rennard har fått til på fotballbana. Slik sett var overgangen fra norsk til danske fotball et steg i riktig retning for sunnmørsjenta. Med beina godt plantet på bakken, men med klare ambisjoner om å ta nye steg. Når hun er klar for det.

- Brøndby har alltid ambisjoner om å vinne titler, og så er det selvsagt ekstra morsomt å spille Champions League. Overgangen har gått fint fra norsk toppfotball, og jeg har stort sett spilt alt. Kontrakten min går ut 2021. Hva som skjer da er fortsatt uvisst, men jeg har helt klart lyst til å fortsette i utlandet. Gjerne i en større liga, og England er drømmen. Det viktigste er dog å ta steg som er riktig for utviklingen min, sier Sunde videre.

Malin Sunde startet sin karriere i Fortuna Ålesund, før hun dro til Trondheims Ørn før 2018-sesongen. Der ble hun en nøkkelspiller i trøndernes forsvarsfirer. Før 2020-sesongen ble Sandviken neste karrierevalg, men oppholdet ble ikke den suksessen Sunde hadde sett for seg. I august kom Brøndby på banen, og signerte Sunde inn før 1,5 år i den danske hovedstad.

En stor overgang i en vanskelig korona-tid, men Sunde får i det minste spille fotball i motsetning til sine norske kvinnelige kollegaer.

- Det har vært veldig spesielt å flytte til utlandet i korona-tid, men overgangen har gått greit. Det er bare trist og kjedelig det som har skjedd i Norge med Toppserien. Vi spiller og trener som normalt, men det er selvsagt ikke like mye å ta seg til utenom om fotballen. Jeg fikk nylig en norsk lag-venninne i Katrine Winnem Jørgensen, og det hjelper godt på, forteller Sunde.

Den danske ligaen startet opp etter over fire måneders opphold 7.mars. Der ble det hjemmetap 0-1 mot AGF, som dermed ser HB Køge tre poeng foran seg på tabellen. Sist sesongs serietoer ser mot gullet på flere fronter i år.

- Seriegull må være målet. I tillegg er vi i semifinalen i den danske cupen. Det hadde smakt med cupfinale, sier Malin Sunde.

Spill for Norge neste?

Brøndby røk ut i åttedelsfinalen i Champions League sist sesong, har vunnet ligaen ikke mindre enn tolv ganger på 2000-tallet. Malin Sunde har kommet til en dansk medaljegrossist med stor seiersappetitt på mer edelt metall.

På veien mot Lyon slo Brøndby ut Vålerenga i 16-delsfinalen etter straffespark-konkurranse. Det var det norske stoppertalentet sin debut i den største turneringen av dem alle.

- Nivået i den danske ligaen kan nok sammenlignes med nivået på de 3-4 beste laga i Toppserien. Kampen mot Vålerenga var spesiell på flere vis, der vi manglet flere spillere, forteller Sunde.

Som trolig er i landslagstrener Martin Sjøgrens fremtidsplaner. Norge kvalifiserte seg sist høst til EM i England, som grunnet koronapandemien og kollisjoner med andre store mesterskap, er utsatt til sommeren 2022.

- Jeg var tatt ut på landslagssamling i vinter, men den ble dessverre avlyst grunnet korona-pandemien. Det var selvsagt kjedelig, men jeg får bare fortsette å jobbe hardt for nye muligheter, avslutter Malin Skulstad Sunde.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form