Lukk søk

Lavere divisjoner

September 1, 2022

Ukas breddekamp: Ringsaker - Moelven

To fettere som trenere, harde beskyldninger om juks og mannefall er ingredienser når naboene Ringsaker og Moelven møtes i seriestarten.

Foto: Marius Helgå

Forrige ukes breddekamp endte med 1-0-seier for Sarpsborg FK i det klassiske oppgjøret mot Sparta. Denne gangen skal vi til Indre Østland og 5.divisjon for ukas breddekamp. For der møtes naboene og rivalene Moelven og Ringsaker til serieåpning lørdag på "Gaupen Bernabeu", som banen kalles.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Coolbet har et fyldig oddstilbud på Ringsaker - Moelven:

Brumunddal er storebror i Ringsaker kommune, men når de befinner seg to hakk over i seriesystemet blir oppgjøret på Gaupen kunstgress kommunens virkelige rivaloppgjør. Men ingen av lagene er veldig villige til å ta på seg det store favorittstempelet i serieåpningen.

– Ringsaker har en del profiler, mens vi for det meste har juniorer og førsteårsseniorer. På papiret er de favoritter, men så er det klart at mye kan skje når vi møtes på banen. Kampene mellom disse to lagene er alltid spesielle, sier Moelvens sportslige leder Emil Brotangen til NorskFotball.com.

Men i Ringsaker er man ikke helt klare for favorittstempelet.

– Jeg forventer en jevn kamp i helga, sier Ringsaker-trener John Arne Holmlund til Ringsaker Blad.

Målrikt og krangel i fjor

Etter at Ringsaker var best av de to lagene på 1990-tallet, så er det Thomas Lehne Olsens moderklubb Moelven som har vært best det meste av inneværende årtusen.

Moelven befant seg ofte i 3.divisjon fram til og med 2015, og vant begge oppgjørene mot Ringsaker i både 2016 og 2019. Men i fjor fikk endelig Ringsaker en etterlengtet sjanse til å juble, da de slo naboene med 5-2 på bortebane.

Det var imidlertid ingen av de to lagene som imponerte stort i fjor. I en avdeling med 6 lag var Gjøvik/Lyn 2 suverene. Ringsaker endte på 4.plass, tre poeng foran rivalene. Og etter at de to lagene hadde avsluttet sesongen med 4-4 på Gaupen kunstgress, hvor lørdagens kamp også spilles, tok det fyr i sosiale medier.

KAPTEIN: Torbjørn Falch Rustad (t.v.), her fra kamp mot Lillehammer i 2019, skal forsøkte å lede Ringsaker til seier mot nabo Moelven lørdag. Foto: Marius Helgå

Moelvens sportslige leder Emil Brotangen beskyldte motstanderne for å ha trent med kontakt under koronarestriksjonene og kalte naboene for en "søppelklubb", noe som fikk Ringsaker til å tenne på alle plugger.

– Det jeg sa var litt "over the top", men budskapet står jeg inne for. Å bryte koronareglene systematisk var fryktelig unfair, og det rant litt over med følelser da vi satte inn 4-4, sier Brotangen til NorskFotball.

Ringsaker avviste at de har brutt reglene, men krangelen danner uansett et interessant bakteppe når de to lagene møtes igjen lørdag.

Fetter mot fetter

En kamp i kampen er at Ringsaker-trener John Arne Holmlund og Moelven-trener Geir Haga er fettere. Dermed var det Holmlund, som tok over laget før den koronautsatte sesongen 2020, som har kunne smile bredest i familiesammenkomster det siste halvåret.

Vinteren har imidlertid vært langt fra problemfri for Ringsaker. Til Ringsaker Blad sier treneren at sesongoppkjøringen har vært svært krevende, og at målet for sesongen er å berge plassen. Etter en god start i vinter startet problemene.

– Vi hadde bare én spiller som hadde vært koronasjuk før vinterferien. Men deretter gjennomgikk hele spillertroppen på 19 mann korona. Ringsaker var helt sikkert ikke alene, men det hemmet oss veldig, sier Holmlund til avisa, og legger til at mange av spillerne jobber på omsorgsboliger, og på grunn av sykefravær på jobb har måtte jobbe ekstra.

– Summen av alt førte til dårlig oppmøtte og ditto kvalitet. Perioden varte helt til påske. Jeg har aldri opplevd maken i mine 40 år i aktiv fotball, sier treneren.

Siden forrige sesong har Ringsaker mistet sin beste spiller Esten Grini, som har gått tilbake til Brumunddal i 3.divisjon. Også Mats Botten Breum, kåret til årets unge spiller i fjor, har gått oppover i divisjonene, og prøver nå lykken i Nybergsund. Likevel må de regnes som favoritter i oppgjøret. Flere spillere som har spilt i Brumunddal, men ikke ønsket å være med på satsingen der, har blitt profiler i Ringsaker.

Peder Jensbak Nysæter spilte for "Dala" i 2017 og 2018, og scoret 9 mål på 5 kamper i fjor. Også Carl Anton Lier er blant de mange i troppen som har kommet fra Brumunddal, og som blir en utfordring å stoppe for Moelven. I tillegg har de gode og rutinerte spillere som Torbjørn Rustand og kaptein Stian Larsen.

Generasjonsskifte

For Moelven bidro korona til at laget har gått gjennom et stort generasjonsskifte. I 2019 hadde de blant annet de to tidligere HamKam-profilene John Anders Rise og Truls Jevne Hagen på laget. Begge valgte å gå til Furnes, samtidig som flere andre bærebjelker la fotballskoene på hylla. Dermed ble stallen veldig ung i høst, og slik er det fortsatt.

– Som Ringsaker så har også vi slitt litt med oppmøte i vinter. Men vi har en ganske jevn stall, og har vi en topp dag på lørdag kan det bli poeng, mener Brotangen.

Blant de mange unge spillerne har de en spennende keeper i Martinius Johansen, som overtok som førstemålvakt forrige sesong. Offensivt trenger Moelven at spillere som Fredrik Gjeldaker, som har scoret mye i 6.divisjon, samt Martin Sørli, kan utrette noe for at det skal bli poeng mot erkerivalen.

Kampstart på Gaupen kunstgress er lørdag 15.00.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form