Lukk søk

Lavere divisjoner

September 1, 2022

Ukas breddekamp: Prestisjeoppgjør i Sarpsborg!

Lokaloppgjøret fredag mellom Sparta Sarpsborg og Sarpsborg FK er et oppgjør med lang historie og stor prestisje.

Foto: Marius Helgå

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Endelig ruller fotballen igjen over hele vårt langstrakte land! For første gang siden 2019 går det mot full sesong i breddefotballen.

Vi i NorskFotball ønsker å sette ekstra stor fokus på breddefotballen. Dermed vil vi blant annet markere "Ukas breddekamp". Det er massevis av lokalderby som betyr enormt for de involverte gjennom hele sesongen. Det å slå nabobygda eller naboøya er ekstra stort, og retten til å hovere i noen måneder kan ikke måles i poeng på en tabell.

Coolbet har et meget godt oddstilbud på kampen med blant annet målscorerspill:

Men det spørs om vi får så mange oppgjør med like historisk sus som ukas oppgjør. For når Sarpsborg FK og Sparta barker sammen er det virkelig et oppgjør med historisk sus.

Sarpsborg FK-trener Øystein Drillestad tok over laget kort tid før seriestart etter at Rune Kjelvik sa opp i februar for å bli assistent i Kvik Halden.

- Sparta er en fin klubb med fine tradisjoner, men det er klart det alltid er gøy å vinne et sånt lokalderby. Det er litt mer stats med seier når man møter lokale lag, sier en diplomatisk SFK-trener til NorskFotball.com.

Stolte tradisjoner

For de to lagene har faktisk vært helt i norgestoppen, selv om det begynner å bli en evighet siden. Allerede i Norgesserien 1947-48, da Sparta tok seg helt til finalen (og tapte 1-2 for trondheimslaget Freidig) barket de to sammen. Og på 1950-tallet samlet prestisjeoppgjørene mellom de to lagene flere tusen tilskuere hver gang de møttes.

De to lagene kan også vise til totalt 7 cupmesterskap, hvor av SFK har tatt 6 av dem. Det første i 1917, det siste i 1951. I tillegg har de to bronsemedaljer i serien fra 1960-tallet. Sparta vant cupfinalen 1952.

Siden har det blitt samarbeid og suksess med Sarpsborg 08 etter at Sarpsborg-fotballen i mange år var i norsk fotballs skyggedal. Men når SFK og Sparta møtes til dyst i 4.divisjon igjen er ikke samarbeid i tankene, da handler alt om prestisje og 100% innsats.

- Det er to klubber med stolte tradisjoner, og to kjempefine klubber. Men det er ikke sånn at dagens spillere har så stort forhold til til tradisjonene og cuptrofeene, sier Drillestad.

Overtak

De siste årene er det ingen tvil om at Sarpsborg FK har hatt overtaket, og de er også favoritter i kveld. Vi må tilbake til 2016 for å finne forrige gang Sparta vant over erkerivalen. Men etter å ha vunne 4-1 borte på våren ble det 3-7-tap hjemme. Begge rykket uansett ned fra 3.divisjon da i en sesong hvor antall lag skulle halveres.

PRESTISJE: Sparta og Sarpsborg FK møtes for første gang siden 2019. Her er lagene fra første møte den sesongen. Foto: Marius Helgå.

I 2017 endte begge oppgjørene 1-1, før Sarpsborg FK vant begge kampene i både 2018 og 2019. Foreløpig siste kamp var siste serierunde i 2019, en sesong som endte med nedrykk for Sparta. Med andre ord har Sarpsborg FK et enormt overtak før fredagens kveldsduell.

LES OGSÅ: NorskFotballs tabelltips for 4.divisjon Østfold

Så langt i år har begge lag rukket å spille to kamper. SFK har full pott etter 5-0 og 4-1 over de antatte bunnlagene Tistedalen og Greåker. Sparta åpnet med 2-0 over Ås, før seriefavoritt Råde ble for sterke sist (0-3).

- I denne 4.divisjonen føler jeg at nesten alle lag kan slå hverandre. Hva man har gjort før eller hvordan laget er på papiret teller ikke så mye. Hver kamp er en ny kamp, og jeg føler ikke vi er en mye større favoritt enn Sparta. Hver spiller på være på topp og gi alt om vi skal vinne, sier Drillestad til NorskFotball.com

For bortelaget har Endre Bergsaker kommet hjem fra Sarpsborg 08, og om han spiller vil det bli en håndfull for Sparta-forsvaret sammen med Cilrim Sulimani. Også nykommerne Petter Normann Øyrås og Lars Didrik Kaspersen har tatt mulighetene de har fått offensivt i år, mens kaptein Mats Olavesen nok også er lysten på å senke erkerivalen.

Sparta mistet sin storscorer Argon Novolani til Sprint-Jeløy før sesongen, og har dermed et tomrom å fylle offensivt. Unge Jakub Lyczko og solide Dana Peroti kan begge stå fram, mens Nikolai Nordby Elven trolig er lysten på mål mot gamleklubben.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form