Lukk søk

Lavere divisjoner

April 4, 2023

Ukas breddekamp: Lar supporterne ta ut laget

6.divisjonsklubben bruker sosiale medier for å la supporterne bestemme taktikk og laguttak!

UKAS BREDDEKAMP: Vingar - GBK Lillehammer (Torsdag kl. 18.15)

Hvem har vel ikke sittet på tribunen eller foran TV-en og tenkt at treneren til favorittlaget ditt er udugelig? Hvorfor i huleste bruker han den høyrebacken, og hvorfor får aldri det lovende spisstalentet starte kampen? Og hvem har vel ikke tenkt at man kunne gjort det bedre selv, eller drømt om å leke FM med favorittlaget sitt?

Da må 6.divisjonslaget Gudbrandsdølenes Ballklubb, eller GBK Lillehammer som de heter i NFFs systemer, være et drømmelag å følge. For med et utvalg av formasjoner og informasjon om spillerne lar de følgerne på sosiale medier velge taktikk og hvilke spillere som skal bekle hvilke posisjoner.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Og der de fleste 6.divisjonslag gjør lite ut av seg på internett sørger den nyskapende klubben også for å streame flere av kampene og skape mye oppmerksomhet for seg selv. Ved å følge klubben på Facebook kan du ta del i moroa og være med på å bestemme laguttaket.

Coolbet har et fyldig oddstilbud på kampen:

Seiersmaskin

Så langt har det utvilsomt måtte kalles en suksess. For det er neppe mange andre klubber i Norge, om noen i det hele tatt, som kan skryte av å aldri ha tapt en vanlig seriekamp! Men etter å ha blitt stiftet høsten 2019 ble den første sesongen kansellert som følge av corona. Og i høst ble det 9-1-0, før opprykket glapp i kvalifiseringen. Og i år har de vunnet 8 kamper og spilt 1 uavgjort.

- Det startet da jeg og en kompis hadde spilt i 4.divisjon. Så orket vi ikke det mer blant annet på grunn av lange reiser. Så var vi egentlig mange i samme situasjon, men det var ingen klubber i nærheten hvor vi kunne gjøre vår egen greie og det vi ville på sosiale medier og sånt. Så da stiftet vi vår egen klubb, sier leder og spiller Christoffer Nygård til NorskFotball.com.

Torsdag kveld venter det som blir en toppduell mot serietoer Vingar, som i likhet med GBK holder til på Lillehammer.

MÅLKÅTHET OG KEEPERFERDIGHETER: Gudbrandsdølenes Ballklubb lar sine mange hundre trenere velge spillere ut fra informasjon om ferdigheter både som målvakt og avslutsningsferdigheter. Alternativene for alder (under 30, 30-40 og over 40) viser også at mange i spillergruppa nok må sies å være i slutten av karrieren - selv om ansiktene på enkelte definitivt ligner på spillere med marginalt bedre karrierer. Foto: Skjermdump GBK på Facebook.

Opprykk (?)

"Velkommen til Norges mest demokratiske fotballklubb - der FOLKET bestemmer alt! Taktikk, lagoppstilling, fast (e situasjoner og kioskutvalg. Vi har ingenting vi skulle ha sagt. Alt er opp til deg - og resten av våre managere. DU kan påvirke det som skjer på vår vei mot verdensherredømme. Bli manageren vår du også! Følg oss på alle sosiale mediekanaler for nyheter, informasjon og ikke minst dypdykk inn i den bedagelige treningshverdagen vår", lokker klubben med på Facebook.

Så langt denne sesongen er det liten tvil om at de mange managerne som bestemmer laget har lyktes med kampplanen. Med 8-0 over Roterud og 12-0 over Åsmarka/Brøttum har GBK fått en en drømmestart på høstsesongen. 7 av 8 kamper er vunnet i år, og 1-1 mot nettopp Roterud er eneste unntak fra seiersrekken. At lagets følgere i den kampen stemte for en 2-3-5-formasjon inspirert av Ajax 2019 kan nok bidra et godt stykke på vei at Roterud klarte å holde følge.

Eller for å si det selv som GBK konstanterte før kampen: "To kamper, to seiere og alle våre folkevalgte managere har blitt stormannsgale. Dere sender oss altså ut i en hodeløs 2-3-5 mot et lag som vant 9-1 i serieåpningen! Er dere stein, hakke tullete?"

- At vi spilte med to i forsvar er nok det rareste som har skjedd oss til nå. Det var mye moro i fjor med masse forskjellige alternativer vi la opp som folk kunne stemme på, sier Nygård.

Rare keepervalg

Men til tross for at de overlater laguttaket til sine følgere på sosiale medier, er det ikke fullstendig stokk over stein hver gang de møter til kamp.

- Det er egentlig mest på keeperplass at det har blitt rare greier, ellers har laget stort sett falt ganske ålreit på plass. Det vi håper er jo at folk begynner å bli litt kjent med spillerne etter hvert som vi spiller flere kamper. At de ser hva som fungerer. Så er drømmen å kunne ha enda bedre stats å tilby, legger han til.

Og selv om klubben er nystiftet og spiller på nivå sju i norsk fotball har deres utradisjonelle stil gitt mye oppmerksomhet. På det meste har nesten 300 personer vært innom for å stemme på hvem som skal være høyreback eller spiss.

Det gjør også at motstandere som eventuelt spekulerer i å stemme toppscoreren til en rolle som venstreback ikke får en enkel jobb.

- Det er nok noen som har prøvd seg, men de må jo eventuelt få en god del folk til å stemme for å kunne påvirke det, sier Nygård til NorskFotball.com.

Coolbet har odds på om lagenes giftigste målscorere kan øke saldoen på målkontoen torsdag.

Drømmescoring

Torsdag skal laget spille i en formasjon inspirert av Wimbledon 1999/2000, og dermed er det opp til internett-managerne å bestemme hvem som skal bekle rollene som John Hartson, Trond Andersen og Marcus Gayle.

Tidligere har både Frankrike 1998, Wigan 2009, Brann 2007 og Roma 1999/2000 vært blant formasjonene man har kunne velge blant.

Det er ikke bare lagets mange formasjoner og laguttak som har skapt oppmerksomhet. I forrige kamp mot Roterud fikk Nygård selv drømmetreff. Etter å ha blitt byttet inn til pause tok han avspark ved å sende et skudd mot mål, og det ble fulltreff. Med scoring under 3 sekunder etter avspark har han satt en nærmest uslåelig rekord.

Se målet her:

Erfaring

Til tross for taktisk overmot i enkelte kamper er opprykket snart i boks. Eneste lag som kan snyte dem for det er nettopp Vingar, som er 3 poeng bak med én kamp mer spilt. Så spørs det om GBKs managere tar hensyn til at Vingar, som holder til i bydelen Vingnes vest for Mjøsa i Lillehammer, har noen livsfarlige offensive våpen.

Stian Nyhus var lenge et farlig angrepsvåpen for lag som Lillehammer, Faaberg, Stjørdals-Blink, Brumunddal og Strindheim lengre opp i divisjonene, og har 15 mål så langt denne sesongen. Også Jo Eivind Bergundhaugen var i sin tid en nøkkelspiller for Lillehammer, før det har blitt Oslo og spill for Fremad Famagusta i 4.divisjon de siste årene. Nå er han tilbake på Lillehammer, og 5 mål er fasit i 2022. Også flere av lagets andre spillere har erfaring høyere opp i divisjonene.

- Vi må våge å si at vi er favoritter siden vi leder tabellen og ingen har slått oss ennå, sier Nygård.

Nå drømmer han og GBK om å vinne kretsmesterskapet. Det vil i så fall også bety opprykk til 5.divisjon. Noe han er mer usikker på om den unge klubben er klar for.

- Det er vi nok ikke helt klare for, da må vi kanskje ha en litt annen spillergruppe. Men vi sikter mot å vinne KM, i fjor ble Vind for sterke. Så kan det hende vi takker nei til opprykk om det er aktuelt, men vi får ta det opp i spillergruppa først.

Og skulle laget ende med å spille om kretsmesterskapet får vi håpe de drar fram noen ekstra utradisjonelle taktikker å velge blant. Ajax 94/95 spilte noe som lignet 3-3-1-3, mens Australia i VM 2006 stilte tilnærmet i 3-6-1, så kanskje er det i de baner laget tenker neste gang?

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form