Lukk søk

Internasjonal fotball

October 9, 2023

Tror Norge kan redde EM-håpet: - Vi lever fortsatt

Norge er store favoritter til å få med seg tre viktige poeng hjem fra Kypros torsdag - er en plass i EM neste sommer fortsatt innen rekkevidde?

Foto: Digitalsport

Er du en av de som fortsatt håper på Tyskland-tur for å heie på det norske landslaget neste sommer? Da må du heie på Ståle Solbakkens gutter i Kypros torsdag og samtidig be om hjelp.

- Vi kan ikke tro det går av seg selv på Kypros. Den må vi gjøre unna først. Kamp nummer to blir meningsløs når det kommer til direkte kvalifisering hvis vi ikke vinner den første, sa landslagssjef Ståle Solbakken da han tok ut troppen til kampene mot Kypros og Spania.

Det er slått fast at Norge må vinne sine siste tre EM-kvalifiseringskamper for å ha noe som helst håp om å ende blant de to beste i gruppe A der Skottland noe overraskende topper foran Spania.

Håpet lever?

Nordmennene åpnet kvalifiseringen med 3-0-tap i Spania, spilte 1-1 mot Georgia i Tbilisi og havnet for alvor i trøbbel 17. juni da 1-0 ble til 1-2 mot skottene i Oslo.

3-1 over Kypros og 2-1 over Georgia har berget noe av EM-håpet, men denne uken skal alt avgjøres.

- EM-sjansene er vel ikke større enn de var, men vi lever fortsatt. Vi skal gjøre alt vi kan for å slå Kypros, og da får vi en slags finale mot Spania om å være med videre, sa Solbakken etter Georgia-kampen for en måned siden.

Skottene skaffet seg en fordel i kampen om EM-plassene da de slo Spania hjemme på Hampden Park (første seier over spanjolene på 39 år) og da de snudde matchen mot Norge på Ullevaal i sluttminuttene i sommer.

Nå reiser de til Spania mens Norge forventes å ta tre poeng i Larnaca. Med to favorittseirer vil Skottland ha 15 poeng, Spania 12 (en kamp mindre spilt) og Norge 10 foran innspurten.

Spania søndag

Og for Norges del handler den om Spania på Ullevaal søndag og det som kan bli en helt avgjørende match mot Skottland i Glasgow 19. november.

Overraskelseslaget Skottland avslutter med tre tøffe kamper mot Spania og Georgia borte før Norge kommer på besøk til Hampden Park.

- Kypros kommer kanskje litt som Georgia i en 5-3-2 eller 5-4-1. Det krever tålmodighet, det blir varmt, det blir fullt hus. På Kypros, så lenge det står 0-0 eller vi må score, må vi ha en bedre miks med litt mer rå kraft i boksen rundt Erling (Braut Haaland). Da må vi ha spillere som kan spille i de små rommene. Da vi spiller dem lave, må vi ikke la oss kontre på. Også må vi ha mer power i boksen og være gode på dødball, sa Solbakken da han presenterte troppen.

Etter oppgjøret på AEK Arena – Georgios Karapatakis torsdag kveld drar landslagstroppen tilbake til Oslo for å lade opp til den utsolgte storkampen mot Spania.

- Spania er jo altså et veldig, veldig godt lag. De har cirka samme XG for og imot som oss, men fått mer utbytte av det, scoret mer og sluppet til mindre. Vi hadde bra tak på dem i lange perioder i Spania og vil ikke lavt i en blokk og bare satse på kontringer og dødballer, vi ønsker å prege kampen med eget ballinnehav. Vi ønsker å ha mye mer ball enn vi kanskje tradisjonelt har hatt mot sånne type lag. Det er vår måte å gjøre det på.

Nusa og Bobb

18 år gamle Antonio Nusa fra Langhus var mannen alle snakket om etter forrige samling der Jordan og Georgia ble slått på Ullevaal. Inn mot det ferske uttaket var det Nusa og Manchester City-talentet Oscar Bobb pressen var mest nysgjerrige på.

- 16-17 av guttene spiller søndag ettermiddag og kommer først mandag, sent mandag. Da blir det veldig lite trening, det blir video og rolig tempo. Det er ikke så mye å teste, sa Ståle Solbakken da han tok ut troppen til kampene mot Kypros og Spania.

- Det er en annen type utfordring med veldig kort forberedelse til begge kampene. Etter Kypros er det trening, avreise så lander du og så kommer lørdag, trening og så er det kamp mot en helt ny type motstander og ny type inngang til kamp, men andre spillere antagelig.

Og husk: dersom alt skulle gå galt finnes det alltids en del halmstrå av muligheter gjennom evighetsmaskinen Nations League.

EM-kvalifiseringsodds hentet fra maximumodds:

Store favoritter

Slik er oddsen på at Norge får med seg tre poeng fra Kypros og at Spania slår skottene hos utvalgte spillselskaper:

Norge-seier:

Coolbet: 1,24
Norsk Tipping: 1,23
Unibet: 1,25
Betsson: 1,25
Comeon: 1,24

Spania-seier:

Coolbet: 1,30
Norsk Tipping: 1,30
Unibet: 1,30
Betsson: 1,32
Comeon: 1,32

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form