Lukk søk

Kvinnefotball

September 21, 2023

Tror Norge kan overraske i VM: - Har alltid litt forventninger

Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Guro Reiten er tre av grunnene til at det igjen er håp om norsk VM-suksess denne sommeren.

Foto: Digitalsport

- Jeg har alltid litt forventninger til VM og håper/drømmer om at Norge skal komme langt, sier Gry Tofte Ims til norskfotball.com.

Den tidligere landslagsspilleren er nå en del av Vikings damesatsing i Stavanger. Laget står uten tap og leder sin 2. divisjonsavdeling til ferien foran Molde, en annen klubb som ønsker å slå seg opp på damesiden, og naboen Bryne.

Ims ser frem mot VM-åpningen mot vertsnasjonen New Zealand 20. juli og tror på en god start i turneringen som avvikles over én måned på andre siden av kloden.

- Jeg har dessverre blitt skuffet de siste mesterskapene, men jeg er optimistisk og har litt forventninger til Norge, sier den tidligere Klepp-spilleren.

Mål: Vinne gruppen

Norges uttalte mål er å vinne gruppen der Sveits og Filippinene er motstandere i tillegg til New Zealand. Klarer de det, er de norske jentene sikret en plass i åttedelsfinalen der trolig Spania eller Japan venter.

- Dersom jeg har regnet riktig på det, og gitt at Norge vinner gruppen sin, som de har alle muligheter til, møter de mest sannsynlig USA i en eventuell kvartfinale. Da tror jeg det blir veldig tøft å nå en semifinale, sier Ims om Norges muligheter.

Hege Riise har tatt over for svenske Martin Sjögren og må sies å være en populær ansettelse gitt sin enorme fotball-CV.

- Vi skal vinne gruppen. Det er vårt mål. Og vi anser Sveits som den første konkurrenten, sa Riise da hun presenterte den norske troppen.

- Spillergruppen har vært med på diskusjoner om hva vi ønsker å ha som mål. Og målet er å vinne gruppen vår. Så blir tøft uansett hvem av de vi møter. Men det er dette vi har jobbet med hele det siste året - å møte gode lag og sette et solid forsvarsspill. Vi har ferdigheter og tro på at vi kan ta oss videre inn i sluttspillet.

- Hva må til for at Norge skal kunne overraske, Ims?

- Da tror jeg det først og fremst er viktig å få på plass det defensive og slippe inn lite mål. Dersom de klarer det, tror jeg de får trygghet i laget til å angripe når de får mulighetene.

Vant i 1995

Mange husker kanskje VM i Sverige i 1995 der Norge slo Tyskland 2-0 i finalen og kunne løfte pokalen med Ann Kristin Aarønes som toppscorer og Hege Riise som turneringens beste spiller.

Men 28 år er lenge og mye har skjedd. Norge er ikke bare tatt igjen, men også forbipassert av en rekke nasjoner. Landslagets beste plassering i VM siden 1995 er fjerdeplass i 1999 og 2007.

I Frankrike for fire år siden ble det stopp i kvartfinalen. Under EM i England i fjor sommer ble det kun tre kamper før de norske jentene måtte reise hjem.

Med New Zealand, Sveits og Filippinene som motstandere, skal sjansene være meget gode for at det blir mer enn tre matcher på de norske jentene denne gangen.

De norske jentene er allerede på plass i New Zealand. Riise forteller at Norge skal spille én internkamp og gjennomføre en treningskamp mot Portugal bak lukkede dører før 20. juli.

- Der lekker det ikke noe ut fra. Heller ikke resultatet, sa Riise og lo under uttaket.

Sterk trio

Og det kanskje beste argumentet for norsk suksess langt hjemmefra heter Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Guro Reiten.

- Når man ser på de navnene der påvirker det også hvordan motstanderne legger sin plan. Vi skal være rå på å utnytte dem og bruke de på best mulig måte til fordel for laget, sier Riise og legger til:

- Vi har en sterk trio der.

USA nevnes som VM-favoritt og står til 3.80 i odds hos Coolbet med Spania like bak (5,50). Siden følger også England, Tyskland, Frankrike, Australia, Sverige, Nederland, Brasil, Japan og Canada foran Norge (51 i odds).

- Man kommer aldri utenom USA når man skal tippe hvem som vinner VM. I tillegg til dem tenker jeg England og Tyskland er blant favorittene. Skal jeg tippe et lag, sier jeg England, sier Gry Tofte Ims.

Tilbake i 2017 skrev de to daværende landslagskapteinene Maren Mjelde og Stefan Johansen under på en avtale av historisk art som sikret lik lønn for de to landslagene.

Det betyr at alle spillerne er sikret 350.000 allerede før VM-start som en følge av Norges plass i gruppespillet.

Skulle laget avansere til åttedelsfinale, er spillerne sikret 550.000. En plass i kvartfinalen betyr 800.000 kroner inn på konto. Det er også fastsatte summer for fjerdeplass og de ulike medaljene.

Et VM-gull er verdt 2,5 millioner kroner.

- Å ta ut troppen har vært en prosess over tid. Vi har analysert hver runde og hatt diskusjoner etter hver runde. Denne troppen er nesten diskutert i hjel. Vi er derfor veldig fornøyd med den gjengen som skal representere Norge under VM, sier Riise om de 23 VM-klare spillerne.

Her er den norske VM-troppen:

Målvakter: Cecilie Fiskerstrand, Guro Pettersen, Aurora Mikalsen

Forsvar: Anja Sønstevold, Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maren Mjelde, Thea Bjelde, Mathilde Harviken, Sara Hørte, Marit Bratberg Lund

Midtbane: Ingrid Syrstad Engen, Vilde Bøe Risa, Guro Reiten, Frida Maanum, Caroline Graham Hansen, Amalie Eikeland, Julie Blakstad, Emilie Haavi

Angrep: Ada Hegerberg, Sophie Roman Haug, Karina Sævik, Anna Jøsendal

Norges kamper:

20.07 09:00 New Zealand - Norge
25.07 10:00 Sveits - Norge
30.07 09:00 Norge - Filippinene

De åtte gruppevinnerne og de åtte gruppetoerne avanserer til sluttspillet som begynner 5. august. Finalen spilles først 20. august på Stadium Australia i Sydney.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form