Lukk søk

Eliteserien

September 21, 2023

Tre lag kan avansere i kveld: - Norge best i Norden

Mens Molde allerede er videre og kan få selskap av tre andre norske klubber torsdag kveld, er Häcken Sveriges eneste gjenværende representant i Europa.

Foto: Digitalsport

- Ifølge ligarankingen er Norge best i Norden. Vi forholder oss til den, sier AIK-sportssjef Thomas Berntsen til norskfotball.com om temaet Eliteserien vs Allsvenskan.

Debatten er aktuell igjen på sensommeren som en følge av de svenske lagenes svake resultater i Europa. Kalmar, Hammarby og Djurgården røk alle ut i første kvalifiseringsrunde i Conference League.

Per-Mathias Høgmos Häcken måtte se seg slått av miniputten Klaksvik, men kjemper fortsatt om en plass i Europa League-gruppespillet og har 3-1 å gå på før returkampen mot Zalgiris Vilnius i Göteborg.

Molde eller Galatasaray

I Norge er Molde nå kun to kamper mot Galatasaray unna gullgruven Champions League, og selv tap betyr Europa League-spill.

Bodø/Glimt reiser til Armenia med 3-0-ledelse fra kamp én i Bodø, Rosenborg slo Hearts i Trondheim forrige uke og også Brann har solid håp om avansement i Conference League etter å ha tapt 2-1 mot Arouca i Portugal.

Potensielt kan Norge få fire lag i gruppespill i Europa denne høsten.

- Det er dobbelt så mange mennesker og fotballspillere i Sverige. Jeg tror det individuelle nivået er høyere her, kanskje også det taktiske, men intensiteten i spillet er langt lavere i Sverige enn i Norge. Det utligner forskjellen og vel så det, mener Thomas Berntsen.

Han har jobbet både som trener og sportssjef i Norge i en årrekke og byttet i sommer ut Sarpsborg med den svenske storklubben AIK.

- Norske lag er fullt på høyde og kanskje hakket bedre. Og jeg tror man har gått forbi ved å være gode på de enkle tingene. Norge har hatt en fin periode med mye trening, utforsket litt, Glimt har kjørt sinnssykt med intensitet, Sarpsborg det samme, Molde løper mye. Mange har turt å pushe grenser på intensitet. I Norge tar man flere kontringer, på godt og vondt. Men alt i alt er det ganske jevnt nivåmessig også nå.

To CL-plasser?

Sverige, som Norge, har lenge drømt om to plasser i Champions League, gjennom sterke prestasjoner og avansement i de tre europacupene.

På UEFAs offisielle ligaranking er Norge nå nummer 14, Danmark 16 og Sverige 22. Lennart Hedstigen, som står bak Twitter-kontoen uefaranken, mener svenskene i beste fall vil rase til 25. plass etter sommerens svake resultater.

Rankingen baserer seg på nasjonenes resultater i Europa de siste fem årene og avgjør antall e-cup-plasser hver enkelt liga tildeles og når lagene kommer inn i de tre ulike turneringene.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg kom meg til Sverige og har gjort det jeg har gjort. Jeg trives veldig bra med fans, kultur og det er en kul liga, sa Djurgården-spiller Oliver Berg til norskfotball.com tidligere i sommer.

Norsk Toppfotballs nyansatte sportssjef Erik Hoftun har uttalt at det er et klart mål å ha Norge inne blant de 14 beste på ligarankingen. På den siste offisielle oppdateringen er Eliteserien foran ligaer som den danske, tsjekkiske, greske og polske.

PS! Sesongen 2007/2008 var sist Norge var representert i Champions League-gruppespillet da Rosenborg tok sju poeng i møtene med Chelsea, Schalke og Valencia.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form