Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

Tabelltips PostNord-ligaen avdeling 1

Arendal, Egersund, Øygarden, Kvik Halden eller Strømmen? Se hvem vi tror rykker opp fra avdeling 1!

Foto: Digitalsport

Lørdag 9.april sparkes 2.divisjon avdeling 1 i gang. Som med alle avdelinger i de fem øverste divisjonene spår NorskFotball.com hvordan årets sesong kommer til å ende.

LES OGSÅ: Tabelltips for avdeling 2

Her har vi lag som "alltid" er med i toppen i form av Egersund og Arendal. Kan Strømmen, Øygarden eller Notodden ta seg tilbake til OBOS-ligaen, eller kan Vard, Kvik Halden eller Moss ta ytterligere sted i år? Og hvordan går det med nykommerne Staal, Ørn Horten og Ullern?

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Coolbets vinnerodds:

Dette er vårt tabelltips:

1. Arendal

Coolbets vinnerodds: 3.80

Overganger:

Inn: Filip Mang-Thang (Hisøy, tilbake fra lån), Markus Håbestad (Express, tilbake fra lån), Kristian Eriksen (Express, tilbake fra lån), Martin Torp (Ull/Kisa), Sander Lille-Løvø (Kristiansund. Var utlånt til Brattvåg i fjor), Edvard Race (Raufoss), Magnus Nørby Madsen (Hisøy), Jonas Fredriksen (Åsane), Tord Salte (Sogndal),Tobias Englund (Falkenberg, Sverige).

Ut: Lars Jendal (HamKam, tilbake etter lån), Andreas van der Spa (Sogndal, tilbake etter lån), Tobias Hafstad (Tromsø, tilbake etter lån), Dirisa Gamachis (Fløy), Kristian Strande (Moss), Stefan Mladenovic (Pors), Ermal Hajdari (Levanger), Markus Håbestad (Sotra. Var utlånt til Express i fjor).

Mulig startellever (4-3-3): Jonatan Byttingsvik - Jonas Fredriksen, Christer Reppesgård Hansen, Edvard Race, Tobias Englund - Martin Torp, Tord Salte, Sebastian Remme Berge - Håvard Meinseth, Andreas Hellum, Sander Lille-Løvø.

Skal det lykkes for Arendal i år? Jeg tippet dem på topp også forrige sesong, og det tipset så lenge lyst ut. Men utpå høsten smatt Skeid forbi. Arendal berget kvalifisering ved å knuse Egersund i siste runde, men måtte gi tapt i kvalifiseringen.

Nå skal Roger Risholts mannskap forsøke å slå tilbake. Det er noen gode og viktige spillere som har forsvunnet ut, men samtidig viser sørlendingene tydelige ambisjoner med signeringene. Edvard Race, Jonas Fredriksen, Martin Torp og Tord Salte kommer inn fra å ha spilt mye i OBOS-ligaen sist sesong. De to første skal tette forsvaret, mens Salte er den mest interessante signeringen. En gang et stortalent og med spill i Lyon, men karrieren har bremset de siste sesongene. I fjor var det fulltreff da Andreas van der Spa (nå tilbake i Sogndal) ble omskolert fra stopper til defensiv midtbane. Nå er det Salte man håper at skal klare samme transformasjonen.

Også Sander Lille-Løvø er en spennende signering. Fikk ikke sjansen i KBK, men har vært frisk på utlån i både Levanger og Brattvåg på dette nivået. Generelt tror jeg det er lurt at slike spillere kommer seg litt bort fra lånekarusellen og over i en klubb som kan satse på ham permanent. Mange eksempler på at unge spillere har slått til etter å ha tatt steget ned i 2.divisjon slik, og Lille-Løvø med sin målteft kan bli nestemann. I fjor var man litt for avhengige av Andreas Hellums mål (17 scoringer, nestemann hadde 6). Hellum en potensiell toppscorer i år, og en spiss av høyt 2.divisjonsnivå.

På keeperplass har Jonatan Byttingsvik nå kommet tilbake fra skade, og tar dermed tilbake førstekeeperplassen som Lars Jendal behandlet solid i fjor. Et spennende målvaktsprospekt, og har vist seg stødig i vinter. Og det er han ikke alene om, for Arendal har hatt en solid oppkjøring. Knust Mandalskameratene 8-2, slått Stabæk (3-2), spilt uavgjort mot Jerv (3-3) og vunnet 5-0 over både Fram og Notodden i mars.

En smell at Mads Madsen mister hele sesongen på backplass, men den rutinerte svensken Tobias Englund (33 år, Superettan i mange sesonger) bør være en solid erstatter. Bra med rutine i forsvar, hvor stopperne Christer Reppesgård Hansen og Sune Kiierich også går på en ny sesong. Sammen med nye Fredriksen og Race gir det et bunnsolid forsvar på dette nivået.

Håvard Meinseth, rutinerte Rasmus Christensen, og Mathias Johansen bidrar til at det er bra med alternativer i angrep, mens Sander Remme Berge var en bra signering på midtbanen i fjor. Trener Risholt har rett og slett en tropp som bør kjempe i toppen, og vinteren har vist at Arendal blir solide i år. Lille-Løvø kan være brikken som manglet i det fremste leddet. Arendal er i mine øyne opprykksfavoritt i denne avdelingen

2. Egersund

Coolbets vinnerodds: 4.50

Overganger:

Inn: Jo Stålesen (Vard), Preben Fauskanger (Åkra), Thomas Hallstensen (Odd. Var utlånt til Ull/Kisa i fjor), Jens Stigedahl (Umeå, Sverige), Stefan Lindmark (Umeå, Sverige), Ådne Midtskogen (Kvik Halden, lån gjort permanent), Anders Klemensson (Fram Larvik), Simen Hammershaug (Strømsgodset), Adrian Bergersen (Fram Larvik), Chris Sleveland (Sandnes Ulf, lån ut sesongen), Bjørn Mæland (Odd), Lewis Leonidas (Hinna), Andreas Heggen (TB, Færøyene), Mathias Liljestrand (Brage, Sverige), Sebastian Sørlie Henriksen (Viking, lån ut sesongen), Heine Åsen Larsen (Viking, lån ut sesongen).

Ut: Miguel Vieira (Fram Larvik), Anas Farah Ali (Moss. Var utlånt fra Fredrikstad i fjor.), Lars Erik Sødal (Viking, tilbake etter lån), Alexander Dang (Øygarden. Var utlånt fra Jerv i fjor), Nathaniel Amoah, Deniss Korneiciks (Hødd), Vladislav Kurakins (Daugavpils, Latvia), Andreas Breimyr (Vidar), Adi Markovic (Kvik Halden), Kujtim Ismali (Sola), Cairo Lima (Staal), Patrik Johannesen (Keflavik, Færøyene), Marcel Wawrzynkiewicz (Øygarden), Simen Haughom (Vidar), Henrik Breimyr (Vidar).

Mulig startellever (3-4-3): Anders Klemensson - Bjørn Mæland, Mathias Liljestrand, Matej Dekovic - Jo Stålesen, Stefan Lindmark, Chris Sleveland, Jens Stigedahl - Jakob Dunsby, Preben Fauskanger, Simen Hammershaug.

Skal det endelig lykkes for Egersund? Hvert eneste år ser de ut som et mulig opprykkslag, men like ofte mislykkes rogalendingene i jakten på spill i OBOS-ligaen. Før denne sesongen har det blitt store utskiftninger. Egersund har gått over til å trene på dagtid, hentet for det meste unge spillere som ser på klubben som et perfekt steg mot et liv i toppfotballen, og tenkt mer langsiktig med toårskontrakter til de fleste nysigneringene. 15 mann inn, 15 mann ut er voldsomt.

Det har samtidig gjort at man mister flere som har prestert på et høyt nivå for klubben, men en nytenking er uansett interessant når det gang på gang bare nesten har holdt. Egersund har alltid hatt gode tropper på papiret, men sammensetningen har litt for ofte vært suboptimal ute på banen. I fjor ble det bare 3.plass etter at kvalifiseringen forsvant med tap for Arendal i siste runde.

Felles for mange av de som er hentet er at de har U-landskamper, har vært i toppklubber, og nå har opplevd at de er for langt unna å få sjanser på øverste nivå. Både Thomas Hallstensen og Bjørn Mæland kommer fra Odd til stopperplass med flere U-landskamper i bagasjen. Bra duellkraft på Hallstensen, som også fikk smake på OBOS-ligaen i fjor. Sebastian Henriksen er i samme gate. For et par år siden regnet som svært lovende i Viking, og selv om karrierekurven har flatet ut nå etter skader, utlån og 3.divisjonsspill, er det åpenbart altfor tidlig å avskrive 19-åringen. 2.divisjon her virker som et klokt trekk. Kjemper med Ådne Midtskogen, som nå er i klubben permanent, om spilletid. Matej Dekovic er også igjen på stopperplass. Synes han var enda bedre i Fløy enn i første EIK-sesong, men holder bra 2.divisjonsklasse.

På topp skal Preben Fauskanger prøve å gjenskape det han har gjort i 3.- og 4.divisjon. Den hurtige angriperen hadde vanvittige 62 mål på 49 kamper for Åkra, og vinteren bærer bud om at han skal bli en håndfull også for stoppere på dette nivået. Til høyre tror jeg at Jakob Dunsby kan få sitt store gjennombrudd i år. Viste veldig lovende takter allerede i fjor. Den tidligere Sandefjord-angriperen fikk topperfaring med et utlån til Finland for 3 år siden. Dribleglad og med noen herlige tekniske detaljer. Har blitt stadig bedre på å utnytte det til å være effektiv. En nydelig spiller å se på når han har dagen!

Det er ikke bare unge spillere som har kommet inn. Duoen Stefan Lindmark og Jens Stigedahl kommer fra svenske Umeå. Lindmark ser ut som en veldig fin tilvekst på midtbanen. Stigedahl tar den ene vingbacken, mens Jo Stålesen er tilbake sør i fylket etter rivende utvikling i Vard i fjor. Den største, svenske signeringen er uansett stopper Mathias Liljestrand, som med nesten 200 kamper på nivå to skal stå for rutinen i et ellers ungt forsvar.

Også Anders Klemensson kommer inn som en rutinert signert i mål, hvor man også var godt forspent i fjor. Chris Sleveland er også tilbake etter en periode i Sandnes Ulf, og tilfører kraft og kvalitet sammen med Lindmark sentralt.

Jeg er mer usikker på om spillere som Simen Hammershaug, Adrian Bergersen og Heine Åsen Larsen (på lån fra Viking) spiller seg inn i elleveren, men det bidrar til å forsterke inntrykket av et lag som henter spennende. Jeg har mye tro på et Egersund som henter gode, unge spillere på det nivået enn når det er utlendinger med middels motivasjon og dalende karrierekurve, slik det litt for ofte var før. (Jeg tror ikke de nye svenskene havner i sistnevnte kategori).

Sånn jeg ser på det har EIK en bra balanse mellom ungt og rutinert i laget sitt. Midtbanen bør fungere bra, offensivt er det ungdommelig pågangsmot og i utgangspunktet mer usikkert, men jeg tror både Fauskanger og Dunsby bidrar til at de blir et lag virkelig å regne med i 2022.

3. Øygarden

Coolbets vinnerodds: 10

Overganger:

Inn: Robin Mallesvik (Loddefjord, tilbake fra lån), Marius Bildøy (Lysekloster), Dennis Horneland (Djerv 1919), Alexander Dang (Jerv. Var utlånt til Egersund i fjor), William Moan Mikalsen (Strømmen), Marcel Wawrzynkiewicz (Egersund), Mathias Dahl (Karmøy), Emil Kversøy Bakke (Sotra), Simon Vik (Nordre Fjell), Kristoffer Gunnarshaug (Ull/Kisa), Yannis Moula (Bærum), Enock Mawete Mwimba (Aalesund).

Ut: Eivind Helgesen (Hødd. Var utlånt fra Sogndal i fjor), Mathias Sundberg (Ull/Kisa. Var utlånt fra Sogndal i fjor), Anders Nord (Sogndal, tilbake etter lån), Adrian Solberg (Notodden. Var på lån fra Sogndal i fjor), George Gibson (Xylotymbou, Kypros. Var utlånt til Florø i fjor), Mats Thornes (Åsane), Christoffer Thrane (AB, Danmark), Markus Eiane (Bjarg).

Trolig startellever (3-4-3): Borger Thomas - Fabian Rimestad, Nicholas Marthinussen, Fredrik Flo - Marceli Wawrzynkiewicz, Henrik Andersen, Andreas Fantoft, Knut Haga - Yannis Moula, Alexander Dang, Marius Bildøy.

Skal Øygarden slå tilbake i år? Det har blitt en trang start for den ganske så ferske klubben. Etter nedrykk fra OBOS-ligaen 2020 skjedde det samme i fjor som ofte skjer med lag som rykker ned til 2.divisjon; Mange spillere forsvinner, et nytt lag skal formes, og det tar lang tid å få i gang maskineriet. Det ble bare 7.plass, men samtidig 9 poeng opp til kvalifisering.

Det største minuset var en begredelig borteform. 0-8 (!) i Levanger og kun to kamper vunnet, begge helt på tampen av sesongen mot nedrykkslagene Nardo og Rosenborg 2. Det er åpenbart at det ikke går å holde på sånn om de skal slå tilbake denne sesongen.

Trener Tommy Knarvik holder på sitt 3-4-3-system. I fjor var han desperat famlende i sin jakt på en spiss som kunne score de nødvendige målene. Ungguttene Markus Eiane (7 mål), Mathias Sundberg (6) og Christoffer Thrane (4) er alle sendt videre i vinter. For nå har Alexander Dang kommet hjem. Da klubben het Nest-Sotra hamret han inn mål i et helt latterlig tempo. Og selv om det langt fra stemte i Jerv, og bare delvis stemte i Egersund, setter man sin lit til at Dang skal komme tilbake i god, gammel målform i kjente omgivelser.

Har også hentet flere unge spillere som man håper skal ta steget i klubben. Marius Bildøy var i sin tid regnet som lovende i Brann, men gjennombruddet kom aldri for kantspilleren. Også keeper Enock Mawete har flere kamper med flagget på brystet, men uten å ha fått gjennombruddet sitt ennå. Skal kjempe med Borger Thomas om målvaktsplassen denne sesongen.

Stopper Dennis Horneland, sønn av Brann-trener Eirik, har vært aktuell for utlandet, men har fått de siste årene litt spolert av skader. Kristoffer Gunnarshaug og William Mikaelsen kommer sist fra OBOS-ligaen, men var nylig i større klubber uten å slå gjennom.

Fabian Rimestad har mange U-landskamper, ble kanskje for lenge i Fana, men hadde en god sesong i fjor. Mye duellkraft i makkerne Fredrik Flo og Nicholas Marthinussen. Med unntak av stortapet i Levanger var Øygarden veldig tette bakover i fjor, med kun 26 baklengs på de 25 øvrige kampene. Holdt nullen i hele 8 av hjemmekampene!

Marceli Wawrzynkiewicz har vært en fantastisk back på dette nivået, men to kneskader har ødelagt for ham. Også på motsatt vingback er det høy klasse med Knut Haga, som var blant ligaens aller beste i fjor, og scoret fem mål. Har også et solid alternativ i anvendelige og gode Joachim Edvardsen, som også kan brukes høyere i banen. Gode ballspillere sentralt i Andreas Fantoft og ikke minst Henrik Andresen.

Tommy Knarvik har en ganske god og ganske solid tropp til disposisjon denne sesongen. Etter et ustabilt 2021 bør mulighetene være gode for å ta flere steg mot toppen i år. Og med Dang på topp kan mye skje.

TILBAKE: Med Alexander Dang på plass kan det bli mye scoringsjubel for Øygarden i år. Foto: Digitalsport

4. Kvik Halden

Coolbets vinnerodds: 8

Overganger:

Inn: Adi Markovic (Egersund), Daniel Hultqvist (GAIS, Sverige), Alexander Zoulakis (Fredrikstad), Aleksander Karstensen (Fredrikstad), Petter Bønøgård (Sarpsborg 08, lån gjort permanent), Marcus Moberg (Sprint-Jeløy), Konrad Thorvaldsen (Egen juniorstall), Leo Olsen (Kråkerøy), Uranik Seferi (Lillestrøm, lån ut sesongen), Anwar Elyounoussi (Fremad Amager, Danmark).

Ut: Markus Aamodt Eriksen (Kongsvinger), Ole Strømsborg (Berg), Ådne Midtskogen (Egersund, lån gjort permanent), Jakob Madsen Lund (Idd), Markus Kaasa, Kevin Krans, Thomas Skjødt Johansen, Josef Bouchleh (Idd).

Mulig startoppstilling (3-5-2): Orhan Simsek - Filip Westgård, Dardan Sæter-Mehmeti, Daniel Hultqvist - Uranik Seferi, Alexander Zoulakis, Mathias Engebretsen, Deni Hasanagic, Albert Makiadi - Fabian Ness, Øystein Lundblad Næsheim

Kvik Halden skal forsøke å reise seg etter en litt skuffende 2021-sesong, som endte med 7.plass. Etter å ha spilt kvalifisering i 2019 hang de lenge med i den amputerte koronasesongen i 2020. Kun ett poeng unna kvalifisering før sluttspillet, men var sjanseløse der.

Nå er det igjen med en ny og samtidig utfordrende trenerkabal. Jørgen de la Cour kom tilbake til klubben fra Lillestrøm i fjor, og fikk hovedansvaret etter Tor Thodesen. Men siden treneren har blitt sykemeldt på ubestemt tid har Heidar Juliusson nå tatt over ansvaret. Var egentlig på vei til Sarpsborg 08, men ble værende da tilbudet om å være hovedtrener en periode kom.

I vinter har Kvik variert mye i hvem som har spilt, hvem som har spilt hvor og ikke minst i formasjoner. Trolig vil man være fleksible også når det spilles om poeng. Det som er helt sikkert er at Kvik igjen har en stall som bør kunne utfordre om plassene høyt på tabellen. Noe annet er en skuffelse med troppen man besitter.

Hvem som står i mål er vanskelig å spå. FFKs andrekeeper Aleksander Karstensen kom nok med klare forhåpninger om å være førstevalg, men nylig signerte fjorårskeeper Orhan Simsek også ny kontrakt. Med de to tidligere Sarpsborg 08-målvaktene Petter Bønøgård og Sander Thulin også som alternativer har man et lite luksusproblem, og Simsek mot Karstensen er en jevn duell.

Vi vil nok få se Kvik med fire i forsvar i år, men jeg tror det først og fremst blir tre stopper og to vingbacker som blir det mest normale. Kvik hadde lenge en trio som spilte sammen, men nå har Ole Strømsborg og Jakob Madsen Lund takket for seg og trappet ned. Dardan Sæter-Mehmeti er imidlertid igjen. En leder, kaptein og stjernespiller iover et tiår for klubben nå, og rutinen hans blir viktig. Svenske Daniel Hulqvist ser også ut som en meget solid signering her. Så kan Filip Westgaard blir sistemann. Litt fordi man er godt forspent lengre fram, men også fordi fotballklokskapen hans gjør ham god der. Mye duellkraft ellers i forsvar som gjør at det kan fungere bra som en trio. Unge, lovende Edin Comor er også et alternativ her. Utradisjonell vei med spill i Tyskland og på U-landslag før han kom hjem til Østfold.

Uansett om de blir vingbacker, vinger eller noe annet, så er Albert Makiadi og Uranik Seferi en duo jeg er enormt svak for. For å starte med Seferi, så ble det en litt tøff overgang til Lillestrøm i fjor, hvor han ikke fikk sjansen på A-laget, og det ble et middels utlån til Skeid. Var enorm for Kvik i 2020, og at han nå er på et sesonglangt lån i kjente omgivelser er trolig klokt for karrieren. Drar seg innover i banen, har teknikk og mot til å prøve på avanserte ting. Makiadi er mye av det samme, men i mer ekstrem grad. 2.divisjons kanskje største artist. Ekstremt offensiv og skuddvillig som back. Har også vært testet i andre roller offensivt, men jeg tipper vi får se ham på den vante vingbacken oftest. Bare å nyte når han er i slag. Litt Roberto Carlos-vibber der.

To gode spisser som har mange år med bra scoringssnitt på dette nivået i Fabian Ness og Øystein Lundblad Næsheim. På midten er Alexander Zoulakis nå inne i et trekløver sammen med Mathias Engebretsen og Deni Hasanagic, som begge var fantastiske i 2019, bra i 2020 og ujevne i fjor, i likhet med resten av laget. Hasanagic med fin pasningsfot og overblikk som må utnyttes offensivt. Ofte brukt i en offensiv midtbanerolle i fjor, jeg synes han fungerer enda bedre med plass foran seg som indreløper i en treer.

Flere spennende unggutter. Leo Olsen hentet fra FFK, mens Oliver Thomassen kom fra Stabæk i fjor. Både han og angriper Erikas Adukonis fikk mange sjanser. Kvik trenger at de tar nye steg om laget skal henge med i toppen.

Jeg er veldig spent på Kvik i år. I mine øyne er de et lag som har muligheter til å være en liten outsider om de øverste plassene. I vinter har resultatene vært ganske bra, og de går til seriestart etter å ha holdt nullen i de fire siste kampene. Og fungerer Makiadi og co. offensivt, kan det bli underholdende å se på.

5. Strømmen

Coolbets vinnerodds: 3.40

Overganger:

Inn: Mustapha Achrifi (Lørenskog, tilbake fra lån), Abdul-Basit Agouda (Skeid), Henrik Hatlen Osen (Follo), Apipon Tongnoy (Lillestrøm), Sebastian Gjelsvik (Lillestrøm), Christopher Cheng (Stabæk, lån gjort permanent), Shadi Ali (Skeid), Chima Vincent Leroy (Fram), Aiden Connor Harvey (GAIS, Sverige)

Ut: Simen Lillevik (Grorud), Sander Birkeland, Kristian Jahr (Kongsvinger), Dennis Raveng (Råde), Magnus Tvedte (Lyn), Morten Renå Olsen (Skeid), Martin Sjølstad (Kristiansund), Mats Kaland (Lagt opp), Pål Steffen Andresen (Hauerseter), Laurent Jaques Mendy (Sarpsborg 08, tilbake etter lån), Alexander Sannes (Gjerdrum. Var utlånt fra Lillestrøm i fjor), William Moan Mikalsen (Øygarden), Sander Amble Haugen (Ranheim)

Mulig startoppstilling (3-5-2): Clement Buhake - Simen Olafsen, Jonathan Valberg, Henrik Hatlen Osen - Aiden Harvey, Apipon Tongnoy, Brage Naustdal, Shadi Ali, Christopher Cheng - Abdul-Basit Agouda, Lorent Callaku.

Det ble til slutt nedrykk for Strømmen, som år etter år hadde klart å klore seg fast i OBOS-ligaen. I fjor var skader og mangelen på målscorere med på å sørge for at klubben aldri fikk grepet på en sikker plass, og dermed er det tilbake til 2.divisjon for første gang siden 2009.

Den tidligere midtbanekjempen Kasey Wehrman er tilbake i klubben, denne gang som hovedtrener. Han har fått se en tropp hvor veldig, veldig mange har forsvunnet ut. Gjennom vinteren har det vært tynt på treninger, og Strømmen har fått stryk av middels gode 2.divisjonslag. Mot slutten av oppkjøringen har imidlertid flere brikker falt på plass. Resultatene har blitt bedre, og fortjent 1-0 over Ull/Kisa i generalprøven var nok en viktig bekreftelse på at man er på riktig vei.

Samtidig er det veldig ofte slik at når små klubber rykker ned fra OBOS-ligaen, mister nesten hele stallen og må bygge nytt, så tar det ofte tid å slå tilbake i 2.divisjon. Det kan vi fort få se av Strømmen i år. Har beholdt noen spillere med litt spilletid i fjor, slik som stopperne Simen Olafsen og Jonathan Valberg, som blir viktige.

Lorent Callaku var klasse for Florø i 2.divisjon, men fikk et trøblete 2021 på nivået over. Kan han finne tilbake til gammel form og være den kreative kraften offensivt? Herlig skuddbein og mye X-faktor. Får med seg Abdul-Basit Agouda, som har vært regnet som et kjempetalent lenge. Men det har blitt mange klubbytter og lite spilletid de siste årene. Er Strømmen og 2.divisjon stedet det løsner?

Flere unge som får mye tillit i år, slik som fjorårets andrekeeper Clement Buhake, Apipon Tongnoy (fra LSK), nye Henrik Hatlen Osen fra talentfabrikken Follo og ikke minst Brage Naustdal, som håper å følge i storebror Torjes fotspor. Sistnevnte gikk fra talent til eliteseriespiller på halvannet år dypt på midten, lillebror har lignende kvaliteter som ballsentral.

Så bør både Shadi Ali, som spilte en del for Skeid i opprykkssesongen, og australieren Aiden Harvey, være forsterkninger som bidrar til at Strømmen holder seg inne på øvre halvdel av tabellen.

Et av lagene jeg er mest usikker på. Strømmen ser ikke ut som noe opprykkslag, og slik de framsto tidlig i oppkjøringen var jeg usikker på hvor langt ned de burde plasseres på et tabelltips. Men det ser ok ut nå, og en plass på øvre halvdel (etter litt starttrøbbel?) framstår sannsynlig.

6. Notodden

Coolbets vinnerodds: 25

Overganger:

Inn: Sebastian Pop (Strømsgodset. Var utlånt til Fram Larvik i fjor), Matias Finnestrand (Florø), Adrian Solberg (Sogndal. Var utlånt til Øygarden i fjor), Younes Amer (Bærum), Erik Grandelius (Degerfors, Sverige. Var utlånt til Åtvidaberg, Sverige, i fjor).

Ut: Jørgen Voilås (Bryne), Thomas Lillo (Hødd), Henrik Gustafsen (Lagt opp), Andreas Smedplass (Kongsvinger, tilbake etter lån), Sjur Lothe (Stjørdals-Blink), Nicholas Grinde (AS Cannes, Frankrike)

Mulig startoppstilling (4-2-3-1): Mattias Finnestrand - Espen Hagen, Sebastian Pop, Adrian Solberg, Anton Snibb - Martin Holmen, Sebastian Temte Hansen - Erik Grandelius, Adrian Berntsen, Younes Amer - Melvin Frithzell.

6.plass sist sesong. Et bra høyestenivå da, men for tynn tropp og for ustabilt til å henge med i toppen. Slik ser det også ut i år, og det bør bli en plassering rundt midten også i år. Har fått kjenne litt på hvor de er på fotballens rangstige akkurat nå når nøkkelspillere forsvinner til klubber som Bryne, Hødd og Stjørdals-Blink.

Spilleren som utgjorde den store forskjellen sist sesong var den svenske angriperen Melvin Fritzhell. 22 scoringer i fjor, og dermed litt overraskende at ikke større klubber har meldt seg på. En strålende avslutter, og Notodden evnet å spille ham god. Trekker seg ofte ut bredt og er god på å time løpene sine inn bak forsvaret, i tillegg til å være en god avslutter.

Etter nedrykket fra OBOS-ligaen har Notodden vært nødt til å satse ungt. Trener Magnus Erga er selv bare 25 år, men har likevel fått god erfaring når han går på sin tredje sesong som hovedtrener. Treneren har også sett til unge spillere som ikke har sluppet gjennom det trange nåløyet når NFK har lett etter forsterkninger i vinter. På stoppersiden har Thomas Lillo gått til Hødd, mens Henrik Gustavsen har lagt opp. Notodden var veldig spillende i fjor, og stopperne hadde et stort ansvar for igangsettingen med mange ballberøringer. Sebastian Pop (Strømsgodset) og Adrian Solberg (Sogndal) skal nå forsøke å følge opp etter fjorårets velfungerende stopperduo, og det blir interessant å se hvordan det går. Mattias Finnestrand og Florø hadde en tung sesong. Må heve seg for å være det trygge valget mellom stengene.

Også kantspiller Younes Amer (Stabæk, lånt ut til Bærum i fjor) og svenske Erik Grandelius (Degerfors, utlånt til Åtvidaberg) har forsøkt å slå gjennom på øverste nivå uten å lykkes, og har nå sett mot Indre Telemark for å kunne få gjennombruddene sine. På kanten var Jørgen Voilås aktiv og god i fjor, og de to får samme med hurtige William Pozo ansvar for å følge opp. Adrian Berntsen tar den offensive rollen. Tidvis god i fjor, men jeg tror han har enda mer inne, slik han også viste i Sandnes Ulf.

Bra rutine på midtbanen i Martin Holmen, som blir en bærebjelke for dette laget. Har fungert godt sammen med Sebastian Temte Hansen i de dype rollene. Notodden startet oppkjøringen veldig imponerende, har gått på noen smeller nå. 1-5 for Arendal og 0-4 for Eidsvold Turn var ikke bekreftelsene som trengtes foran en ny sesong.

En ganske ambisiøs stil, en strålende spiss, et ungt og litt uferdig lag og neppe bredde nok til å kjempe i toppen. I fjor var Notodden tidvis solide, men over 26 kamper ikke i nærheten av de aller beste. Det høres omtrent ut som det som kan forventes også i 2022.

7. Vard

Coolbets vinnerodds: 9

Overganger:

Inn: Maciej Raniowski (Florø), Andreas Endresen (Haugesund, lån forlenget ut sesongen), Jose Bonilla (Degerfors, Sverige. Var utlånt til Åtvidaberg, Sverige, i fjor), Erik Granat (Gefle, Sverige), Jonas Valland (Haugesund, lån ut sesongen), Kaj-Stian Apeland (Fløy), Joakim Våge Nilsen (Haugesund), Adam Dobosz (GKS Betcthow, Polen)

Ut: Erling Myklebust (Åsane), Thomas Kinn (Mjøndalen), Jo Stålesen (Egersund), Jasmin Bogdanovic (Staal), Philippe Koko (Moss), Kristoffer Stava (Åkra)

Mulig startoppstilling (4-3-3): Maciej Raniowski - Arne Bjordal, Claus Niyukuri, Adam Dobosz, Andreas Underhaug - Roy Miljeteig, Joakim Våge Nilsen, Erik Granat - Stian Barane, Jose Bonilla, Robert Kling.

Vard er et av lagene jeg er mest usikker på denne sesongen. Selv om de er plassert på 7.plass hører de til i gjengen av lag som kan utfordre om plasser på øvre halvdel. Men er det nok til å kjempe om opprykk?

Det er berettiget å være litt skeptisk til Vard når vi ser spillerne de er nødt til å erstatte. Spissen Erling Myklebust scoret 16 mål sist sesong. Svenske Jose Bonilla og den unge FKH-angriperen Andreas Endresen får oppgaven med å erstatte storscoreren. Og i mål har Thomas Kinn endelig fått en fortjent sjanse høyere i divisjonssystemet. Maciej Raniowski har bra erfaring fra dette nivået, men er et steg ned fra veldig solide Kinn.

Så har både forsvarssjef Jasmin Bogdanovic og Jo Stålesen, som tok store steg på venstresiden sist sesong, forsvunnet sørover i fylket. Bogdanovic skal erstattes av polakken Adam Dobosz, som kommer med bra erfaring fra hjemlandet. Også Erik Granat, som har spilt mye i Superettan, er en god signering. Så selv om det er mange å erstatte, så er det også gode spillere som har kommet inn.

Den mest solide signeringen er bømlingen Joakim Våge Nilsen, som etter et langt liv i toppfotballen nå skal ta steget ned i 2.divisjon. Vi skal ikke lengre tilbake enn 2019 for å finne tiden da han var ønsket i Rosenborg. Kommer til å bli en utmerket forsterkning dypt på midtbanen.

Så har Vard beholdt den meget spennende midtstopperen Claus Niyukuri, som kom tilbake fra en akillesskade i fjor. I tillegg til sin solide hurtighet har han også en fin pasningsfot og en offensiv stil som gjør at han neppe blir lenge i Vard. Vist seg fram i Haugesund og Start i vinter, og for Vard er det viktig at han har blitt værende. Også spillere som meget anvendellige Arne Bjordal, elegante og rutinerte Roy Miljeteig (Vard sleit uten ham i fjor), kantspiller Stian Barane og tidligere FKH-spiller Robert Kling gjør at Vard først og fremst kan se oppover på tabellen. Også hjemhentede Kaj-Stian Apeland kan bekle flere plasser i dette laget, noe som trengs i en stall som er tynnere enn hos de fremst opprykkskandidatene.

Kolbjørn Fosen har til dels måtte skape et nytt lag i år. Vard suksess i år avhenger først og fremst av hvor gode utlendingene som er hentet inn er. Skulle de virkelig slå til kan de melde seg på i opprykksstriden, men en plass et sted mellom opprykk og midtsjiktet er mest trolig.

8. Moss

Coolbets vinnerodds: 40

Overganger:

Inn: Mathias Eriksen Ranmark (Molde, lån gjort permanent), Philip Koko (Vard), Samuel Gray (Fredrikstad), Michael Singh (Lørenskog), Marius Andresen (Lørenskog), Vetle Hellestø (Sola), Anas Farah Ali (Fredrikstad. Var utlånt til Egersund i fjor), Kabamba Tumba Kalabatama (TPS, Finland), Claudio Braga (SC Ideal, Portugal), Alexander Håpnes (Kongsvinger), Noah Alexandersson (IFK Göteborg, Sverige, lån gjort permanent), Aksel Baran Potur (KFUM, lån gjort permanent), Markus Welinder (Sarpsborg 08, lån ut sesongen), Kristian Strande (Arendal).

Ut: Endreas Tesfai (Brommapojkarna, Sverige, tilbake etter lån), Momodou Lion Njie (KFUM), Walid Idrissi (Ullern), Christoffer Skårn (Ullern), Bam Hide (Spjelkavik), Thomas Klemetsen Jakobsen (KFUM), Magnus Fagernes (Raufoss), Uno Pedersen (Fram Larvik), Besian Kadri (Asker), Willy Sanneh (Sarpsborg FK), Jørgen Solvang Nilsen (Gjelleråsen)

Mulig startoppstilling (4-3-3): Mathias Eriksen Ranmark - Marius Andresen, Kristian Strande, Emmanuel Troudart, Leonard Getz - Vetle Hellestø, Philip Koko, Alexander Håpnes - Noah Alexandersson, Kabamba Tumba Kalabatama, Claudio Braga.

Femte strake sesong i 2.divisjon for seriemesteren fra 1987, uten at det har vært så mye lys i enden av tunellen. 12.plass høsten 2020 ble til 10.plass i fjor. Langt unna de beste, men reddet av tre svake lag i avdelingen ble det et godt stykke unna nedrykk.

I år ser det litt bedre ut på Melløs. Jeg tror de har truffet bedre på signeringene som er gjort i vinter. Både Noah Alexandersson og Mathias Eriksen Ranmark kom inn på lån siste halvdel i fjor, og at de nå har blitt værende permanent er en styrke for laget. Også Aksel Potur er nå permanent mossekråke etter et vellykket lån fra KFUM. Fra Portugal har Claudio Braga kommet som et wildcard, men det har sett ut til at han kan bli en spennende forstekrning i angrepet. Kristian Strande er en trygg og god stoppersignering på dette nivået. Samme med Emmanuel Troudart og keeper Ranmark danner han det som bør bli en solid trio sentralt bak.

Moss har sett bedre ut i vinter, men 1-4 for Asker og 0-1 for Fram i de to siste kampene gir litt mer bekymring. Har samtidig avgitt tre spillere til OBOS-ligaen og mistet et par andre som var viktige i fjor.

Ellers er Anas Farah Ali en spiller som har et enormt potensial. Men det har blitt skader, lite tillit og middels vellykkede utlån fra Fredrikstad. En ny start kan være akkurat det han trenger, og holder han seg skadefri er det veldig spennende å se hvor langt han kan nå. Litt det samme er melodien for Philip Koko, som nå er tilbake i Østfold. Akkurat slike signeringer Moss må sikre seg, unge østfoldinger som ikke når opp i Sarpsborg 08 og Fredrikstad. Markus Welinder er litt i samme kategori, men yngre, og nå tilbake fra nettopp Sarpsborg 08.

Ellers er det flere spillere som tar steget opp fra å være spennende i 3.divisjon. Både Michael Singh, Marius Andresen og ikke minst Vetle Hellestø ser ut som fornuftige signeringer. Moss har sjanset mye på overgangsmarkedet de siste årene, hatt en del bom, men jeg tror trener Thomas Myhre har mer nytte av disse. Singh frisk på kanten, Hellstø virker å knipe en indreløperrolle, mens Andresen utfordrer om plassene i forsvar.

Kabamba Tumba Kalabatama er en annen spennende signering. Spissen fikk 3.divisjonserfaring med Bjørnevatn, havnet så i finsk fotball, og er nå tilbake i Norge. En spiller å følge med på, og med mange målscorere ut i vinter hviler det også et visst press på ham,

Moss er et lag med historie som overgår årets konkurrenter, uten at det betyr noe for tabellplasseringen. Men 2022-utgaven ser litt bedre ut, og jeg tror Moss i det minste klatrer vekk fra nedrykksstriden.

9. Ullern

Coolbets vinnerodds: 100

Overganger:

Inn: Walid Idrissi (Moss), Abdel-Hedi Ali (Bjarg), Fredrik Stokke (Nardo), Simen Grytnes (Ready), Dreni Ademaj (Skeid), Christoffer Skårn (Moss), Aksel Bay-Larsen (Bodø/Glimt).

Ut: Finn Badou Jor (Vidar), Alfred Sankoh (Modum),Benjamin Sunde (Heming), Espen Tveter Andersen (Ready)

Mulig startoppstilling (3-5-2): Terje Kirsebom - Abdel-Hedi Adi, Ismar Dizdar, Henrik Navarsete - Lars Austnes, Lars Følstad, Thomas Martiniussen, Nicholas Kristiansen, Espen Lindøe - Walid Idrissi, Jens Aslaksrud.

Sist sesong spådde jeg at Ullern kom til å rykke opp i suveren stil, og trener Didrik Bjellas mannskap innfridde. Kun to uavgjort unna full pott, og vant til slutt avdelingen med 12 poengs margin. Har ikke gjort de store endringene i stallen siden forrige sesong, men har spisset et allerede godt mannskap. Har sett bra nok ut i vinter til at jeg tror Ullern kan bli en positiv overraskelse denne sesongen.

Flere gode spillere med erfaring høyere opp, og har vist seg som et godt sammensatt mannskap. Spillere som Ismar Dizdar og Lars Følstad er spillere som har holdt høy 3.divisjonsklasse. Førstnevnte også erfaring fra dette nivået, og blir nå kaptein. Thomas Martinussen på midten har faktisk erfaring fra Tippeligaen med Aalesund, og rollen som ryddegutt på midten her tar han med glans. Se også opp for tidligere Brann-junior Nicholas Kristiansen, som trolig tar en plass på midten.

Bra duellkraft sammen med Dizdar i form av Henrik Navarsete og nysignerte Abdel-Hedi Ali, som er tilbake i en Oslo vest-klubb etter ett år i Bergen. Har variert litt i formasjoner, men som oftest med en trebackslinje og to vingbacker. Lars Austnes holdt bra klasse på den høyre siden i 2021.

Noen spennende signeringer er gjort. På topp er to tidligere Kjelsås-spisser nå gjenforent. Jens Aslaksrud kom i fjor. Løsnet aldri helt på Grefsen stadion, men fikk en opptur med 7 mål i 3.divisjon sist sesong. Idrissi har i form vært blant divisjonens aller beste spisser. Litt halvveis i fjor i både Strømmen og Moss, men potensialet er stort. Også Christoffer Skårn og Dreni Ademaj bidrar til å styrke bredde offensivt. Også et spennende alternativ i mer duellsterke Thorvald Nergaard, som misset forrige sesong med skade.

Aller bakerst er det verdt å nevne Terje Kirsebom. Har rukket å fylle 42 år, men holder fortsatt koken meget godt. Bra reaksjonsevne og spilleforståelse er viktig når det trolig blir mye mer å gjøre enn i 2021-sesongen.

Selv om Ullern er nyopprykket, tror jeg at de kan bite godt fra seg. Det var et veldig godt lag allerede i fjor, og har spisset mannskapet litt. En bra gjeng og en klubb med seriøs drift og bra treningskultur og flere unge, sultne spillere. Jeg tror Ullern blir det beste opprykkslaget i avdelingen, og at klubben styrer greit unna nedrykksplassene.

10. Odd 2

Coolbets vinnerodds: 125

Avdelingens eneste andrelag, og det desidert mest stabile andrelaget i norsk fotball. Helt siden 2010 har Odd 2 vært i 2.divisjon. Flere ganger rundt midten, men også fire ganger på 11.plass (samt 13.plass da ingen rykket ned i 2020).

Som for alle andrelag er det noen nøkkelspillere som forsvinner i løpet av en vinter. Bjørn Mæland (Egersund), Tobias Henriksen (Pors), og Eirik Asante Gayi (Brage) er blant spillerne som vil bli savnet her.

Men der noen forsvinner, så kommer andre inn. Odds bevissthet rundt å stille så sterkt som mulig for å berge plassen i 2.divisjon har lenge vært sterk. Det gjør at nysigneringer som midtstopper Ivan Mesik (Stabæk i fjor) og Abel Stensrud, som ble toppscorer i divisjonen med en fantastisk høst for Skeid, trolig blir bærebjelker på dette laget. I tillegg har man Syver Aas, som fikk mange innhopp i fjor, og den anvendelige offensive spilleren er blant Eliteseriens mest spennende talenter.

Midtstopper Jesper Skau, høyreback Dennis Gjengaar og back Kevin Egell-Johnsen, når han er tilbake fra skade, er også i A-stallen, men får sin kamparena her.

Ingen av disse går på den berømte alderskvoten. Det betyr at i tillegg til disse får vi trolig se tre av spillere som Kachi (9 mål i fjor), Flamur Kastrati, Magnus Lekven, Sondre Rossbach, Gilli Rolantsson, Mikael Ingebrigtsen og John Kitolano på banen samtidig. På hjemmekampene og de korte turene hender det Odd stiller noen av disse på benken for å kunne bytte jevnt utover i kampen også.

Se ellers opp for 15-åringen Faniel Tewelde. Han fikk 6 kamper for andrelaget i fjor, er belønnet med proffkontrakt, og har utmerket seg på 2006-landslaget. Sebastian Rønningen Jørgensen og kantspiller Iker Carew spilte det aller meste i fjor, og blir også sentrale i år.

Odd 2 vil selvsagt variere i fjor, men evnen og viljen til å legge minst tre lag bak seg på tabellen er sterk i Skien.

11. Ørn Horten

Coolbets vinnerodds: 75

Overganger:

Inn: Fredrik Nordal (Sandefjord, lån gjort permanent), Jørgen Sjøl (Bærum), Adrian Rogulj (Levanger), Mustapha Fofana (Strømsgodset, lån gjort permanent), Christian Hargott (Eik Tønsberg), Henrik Falchener (Sandefjord).

Ut: Håkon Kolsvik (Sprint-Jeløy), Alen Patros (Lagt opp), Artan Brovina (Åskollen)

Mulig startoppstilling (4-3-3): Kristoffer Solberg - Jørgen Sjøl, Henrik Falchener, Daniel Hamde, Simen Skogestad - Fredrik Tørnby, Alban Kadriu, Nuno Soares - Thomas Utter Jensen, Adrian Rogulj, Gustav Helling.

Ørn Horten er tilbake i 2.divisjon for første gang siden 2016. Med to borteseiere på rad mot Hønefoss og Eik Tønsberg satte Ørn seg i førersetet i en jevn avdeling, og Kjell André Thus mannskap holdt unna for forfølgerne. 

Laget fra Lystlunden har ikke gjort de største krumspringene på overgangsmarkedet. Tidligere Strømsgodset-junior Adrian Rogulj er mannen som skal score målene. Hentet fra Levanger hvor det ble litt for få kamper grunnet skade, men også lovende takter når han var på banen. Aggresiv spillestil, og blir vanskelig å møte. Også Mustapha Fofana er et spennende talent i angrep. På lån også i Strømsgodset. En spiller med stort potensial, helhjertet spillestil, men som ikke fikk ut talentet sitt på riktig måte i Strømsgodset. Sammen med Gustav Helling, som ble toppscorer i høst, gjør de at Ørn har flere strenger å spille på offensivt.

Henrik Falchener kommer fra Sandefjord og har vært fast på aldersbestemte landslag, men har nå landet på at A-lagserfaring var det riktige. Bør være en fin forsterkning på stopperplass. Jørgen Sjøl har nå spilt på dette nivået i Bærum, og tar backplassen.

Også flere rutinerte og med lang fartstid i klubben. Bakover vil Thomas Knutsen sannsynligvis runde 300 kamper for klubben denne sesongen, mens Arnar Førsund er et navn de fleste kjenner igjen. Mye erfaring fra mange klubber. Ikke vært på banen nå, men spilte nesten alt sist sesong. Lille, kreative Nuno Soares skal nå for første gang spille 2.divisjon i norsk fotball. En herlig spiller på nivået under, får han til det samme her?

Ørn har blitt en klubb som evner å lokke til seg talenter både fra drammensregionen og fra Vestfold. Spillere som førstekeeper Kristoffer Solberg, Simon Skagestad og nevnte Helling har alle kommet fra Mjøndalen, og sett på klubben som et fint steg for utvikling. Daniel Hamde har vært innom Florø nå, men før det spilt aldersbestemte landskamper og for Strømsgodset. Blir et mulig ungt stopperpar sammen med Falchener.

Som for de andre opprykkslagene handler det om at mange unge spillere for første gang skal opp et nivå. Ørn er et bra organsiert lag, har ok bredde og flere potensielle matchvinnere, noe som gjør at jeg tror de har en brukbar sjanse til å redde plassen i første forsøk.

12. Fløy

Coolbets vinnerodds: 35

Overganger:

Inn: Altin Ujkani (Start), Benjamin Sundo (Donn), Emil Grønn Pedersen (Start, lån forlenget ut sesongen), Johannes Eftevaag (Start, lån gjort permanent), Marcus Aamodt (Søgne), Marius Framnes (Start), Preben Hille (Start), Dirisa Gamachis (Arendal).

Ut: Mats Holt (Sotra), Thomas Nygaard (Bærum), Mathias Grundetjern (Start), Nikolas Aas (Mandalskameratene), Kaj-Stian Apeland (Vard), Ole Fredrik Thorsen (Våg), Erik Marcussen (Våg).

Mulig startoppstilling (4-2-3-1): Ante Knezovic - Altin Ujkani, Bjørnar Hove, Benjamin Sundo, Jone Kleppa - Sander Ystanes, Arent-Emil Hauge - Anders Hella, Emil Grønn Pedersen, Mathias Fredriksen - Kristian Lien

Berget plassen i bokstavelig talt siste minutt i fjor, da André Richstad dundret inn 4-1 borte mot Kjelsås og sørget for at sørlendingene passerte Fram på målforskjell. Så lenge fortapt ut, men etter at tidligere Start-trener Joey Hardarsson kom inn på slutten av sesongen fikk laget en solid opptur.

Har satset veldig ungt og lokalt i vinter, og de fleste signeringene er spillere med lite eller ingen erfaring fra dette nivået. Viktige spillere som Mathias Grundetjern og Thomas Nygaard er borte nå. Det betyr enda større ansvar for de mer etablerte som er igjen. Storvokste Ante Knezovic er en veldig solid sisteskanse. Bra med rutine i Bjørnar Hove og Tobias Henanger i sentrallinja, mens anvendelige Sander Ystanes og Arent-Emil Hauge har bevist at de holder på dette nivået. Jone Kleppa har utviklet seg til en bra 2.divisjonsback.

Men så er det store spørsmålet om noen av de unge kan stå fram nå. Har det noen som scorer de nødvendige målene? Både Emil Grønn Pedersen og Kristian Lien er veid og funnet for lette i Start, uten at det trenger å bety at det ikke holder på nivået under. Bra fysikk på Lien, men er han eller en av de andre den nødvendige målscoreren som trengs på topp? Fløy sleit stort med å score mål i fjor, og mangelen på en toppspiss var tydelig. Reddet seg på en god defensiv.

En av de mest spennende nysigneringene er Dirisa Gamachis, som kommer fra Arendal. Bra duellkraft på midten. Trenger litt med ro og overblikk, så kan han bli en knallspiller på dette nivået. Spillere som Altin Ujkani og Preben Hille har vært gode i 3.divisjon.

I en tøff avdeling er det vanskelig å se for seg at Fløy skal være noe annet enn et lag som kjemper mot nedrykk. Litt yngre, litt skader i oppkjøringen, men likevel sett ok ut. Et av fire-fem lag som trolig kjemper i bunnen.

13. Sotra

Coolbets vinnerodds: 150

Overganger:

Inn: Daniel Johansson (Lyngbø, tilbake fra lån), Markus Håbestad (Arendal. Var utlånt til Express i fjor), Håvard Foldnes (Åsane, lån gjort permanent), Ole Thomas Herrem (Sandviken), Mats Holt (Fløy), Kristoffer Røttingen (Os), Kasper Gåde (Åsane),Bjørn Dirdal (Åsane)

Ut: Sindre Rindal (Ull/Kisa, tilbake etter lån), Henrik Steinseide (Brann, tilbake etter lån), Sebastian Heggland (Levanger), Sander Wik (Fyllingsdalen)

Mulig startoppstilling (3-4-2-1): Morten Grasmo - Daniel Tørum, Kristian Ree, Mathias Madsen - Frederic Falck, Henrik Nyland, Per-Christian Pedersen, Håvard Foldnes - Lars Kilen, Lukas Olsen - Markus Håbestad.

Har fått mye oppmerksomhet med Renate Blindheim som hovedtrener de to foregående årene. Fikk en kjempestart i 2020 da de toppet tabellen en stund, før det tok slutt. Havnet uansett i sluttspillet for lagene på øvre halvdel. Og i fjor berget de plassen med 6 poengs margin.

Har beholdt de viktigste brikkene fra i fjor. Lars Kilen hadde en meget solid sesong, og sørlendingen sto bak veldig mye av det som ble skapt, som regel i en av de to rollene bak en spiss. Kaptein Henrik Nyland har prøvespilt for Åsane, men blitt værende. En leder som trår til på midtbanen. Og bakerst var Kristian Ree tilbake i fjor. Den høyreiste stopperen tronet suverent øverste av alle i divisjonen når det kommer til statistikker for (vunnede) hodedueller og blokkeringer foran eget mål. Meget god og sentral i kampene hvor de ble presset langt bakpå.

Også Fredrik Falck (som regel spiss, men også vingback, offensiv midt) og Per-Christian Pedersen sentralt på midten er spillere som nå har vært med i flere år, som holder bra nivå, og som havner i kurven for "argumenter for at Sotra ikke rykker ned". Bra samspill mellom Pedersen og Nyland sentralt. Sotra ofte et effektivt kontringslag, og de to bidrar til bra struktur i midtbaneleddet og kjappe omstillinger. Falck holder bra nivå uansett posisjon.

Litt svekket på keeperplass, hvor gode Sebastian Heggland har reist til Trøndelag, noe som gjør at Morten Grasmo rykker ett hakk opp i rangordenen. Ellers er litt av bekymringen med laget i fjor at stallen egentlig var tynn, og det merktes tydelig når man hadde et par forfall. Litt bedre der nå, hvor både Ole Thomas Herrem, Mats Holt og ikke minst Markus Håbestad bidrar til at det er økt konkurranse. Sistnevnte god i 3.divisjon i fjor, kan han bli målscoreren på topp som trengs også i Sotra? Har også en artist i Beltran Mvuka, som var ujevn i fjor, men fantastisk på sitt beste.

Sotra stiller tydelig bak Øygarden i kampen om spillere. Det gjør at naboen kan hente litt sikrere kort, mens Sotra må finne de unge, sultne spillerne som ser på klubben som en bra mulighet til videre utvikling. Både Daniel Tørum og Mathias Myhre Madsen har vært en del av større klubber uten å nå opp, og klarte seg brukbart sammen med Ree bakerst i fjor. Også Håvard Foldnes, som nå kommer fra Åsane permanent og før har forsøkt seg i Brann, har en slik bakgrunn.

Bra flyt i to år, litt bedre bredde i stallen. Men kan det holde også i år? Jeg har tatt feil om dem før, men tror Sotra blir et lag å finne i bunnen av tabellen.

14. Staal

Coolbets vinnerodds: 150

Overganger:

Inn: Daniel Pollen (Sola), Cairo Lima (Egersund), Helge Bjørheim (Midtbygdens), Mats Gresvik Lunde (Viking), Jasmin Bogdanovic (Vard), Jonas Halsne (Brodd)

Ut: Stian Nag (Lagt opp), Zenun Zenunovic (Hinna), Steffen Helgeland (Midtbygdens)

Mulig startoppstilling (3-4-3): Rafal Dobrolinski - David Eie, Jasmin Bogdanovic, Pål Fjelde- Tobias Asheim, Sigve Kleppa Christensen, Georg Danielsen, Aleksander Hinna - Cairo Lima, Daniel Ciach, Even Østensen

Staal var opprykksfavoritt i fjor, og leverte i en veldig jevn og spennende avdeling. Måtte jage bakfra etter å ha slitt tidlig, blant annet med 0-5 for et godt besatt Start 2. Men seks seiere på de sju siste var nok til å trone øverst.

Det er enormt kjedelig å tippe en "askeladd" nederst. Men Staal er en liten klubb målt mot mange av konkurrentene, og jeg tror ikke stallen er sterk nok til å legge minst tre lag bak seg på tabellen etter 26 runder.

En mann som kan gjøre det inntrykket til skamme er Even Østensen. Med 16 mål i høst leverte han enda bedre enn forventet. Den tidligere Viking-spissen er rett og slett en målscorer av skyhøy klasse. Enorm avslutter i tillegg til å alltid finne rom og muligheter. I stand til å score i bøtter og spann også på dette nivået.

Jasmin Bogdanovic kommer inn med bra rutine og kvalitet på stopperplass etter at han ikke ble enig med Vard om ny kontrakt. Ellers har Staal sett mot 3.divisjonsavdelingen fra i fjor for forsterkninger. Daniel Pollen (eks-Viking) og Mats Lunde (rett fra Viking) inn bakover, mens Cairo Lima og Jonas Halsne er to interessante forsterkninger offensivt. Lima herjet med blant annet Staal i høst, fikk sjansen i Egersund, men ikke ny kontrakt der. Meget driblesterk og skapende. Kan han bli enda mer effektiv vil større klubber snart banke på døra. Halsne har prøvespilt for mange i vinter, og bør også kunne heve Staal-laget. Sammen med Ørjan Bjørlo blir det spennende å se hvordan de tar nivået og om de kan være like skapende i 2.divisjon.

Bra rutine i flere av spillerne. Duellsterke Daniel Ciach (litt stopper, mest spiss i fjor) og ikke minst keeper Rafal Dobrolinski har vært bra i 3.divisjon. Jeg tror sistnevnte også vil vise seg å mer enn holde nivået her. Ciach gir alt, og skal bidra til å skape rom for de mer temposterke og kreative spillerne rundt seg offensivt. Bidrar til at man må forsvare seg mot flere ulike typer kvaliteter når man møter Staal.

Anvendelige Sigve Kleppa Christensen og Georg Danielsen har også mye 2.divisjon i beina fra tidligere, mens Pål Fjelde har OBOS-erfaring. Jeg er totalt sett litt usikker på tempoet i laget, kanskje spesielt bakover. Det går litt fortere her enn på nivået unde,r og det er ikke alle bakover som er best når det går fort langs bakken. Har fått kjørt seg av et par gode lag (Sandnes Ulf, Egersund) i vinter.

Trener Vegard Oltedal har en fordel i at ingen egentlig forventer noe av laget hans i år. Staal er en kamp som motstanderne vil forvente å vinne. Det er Staal fullt klar over, og det gir dem muligheter. Klarer de å være tålmodige og ergjerrige i presset sitt vil det dukke opp muligheter med Lima, Østensen og co. på topp. Samtidig vil det trolig komme flere kamper hvor de beste lagene får ting til å stemme og sifrene bli stygge.

Staal er langt fra sjanseløse, men i en tøff avdeling er de laget med de dårligste kortene på forhånd.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form