Tabelltips 3. divisjon avdeling 5: Trønder-duell
Bydelsklubbene Byåsen og Nardo skiller seg uten i 3. divisjon avdeling 5 med mindre fotballstormakten i byen bestemmer seg for at RBK 2 bør spille i 2. divisjon.
Foto med tillatelse: Marius Helgå
1. Byåsen
2. Nardo
3. Rosenborg 2
4. Strindheim
5. Kolstad
6. Rana FK
7. Tiller
8. Bodø/Glimt 2
9. Orkla
10. Trønder-Lyn
11. Mosjøen
12. Verdal
13. Kristiansund 2
14. Steinkjer
Lagene på nivå fire kastes rundt hver eneste sesong, men det eneste som består virker å være 3.divisjon avdeling 5 der trønderlagene hører hjemme. I fjor suste Junkeren fra Bodø gjennom uten tap med Byåsen og Nardo bak. Vi tror de to bydelsklubbene fra Trondheim vil gjøre opp om opprykket denne sesongen med mindre Rosenborg finner ut andrelaget skal opp. Da bør rekruttene være suverene her.
Byåsen leverte en solid sesong i fjor og imponerte også i cupen der det ble 3. runde og knepent tap mot Sandefjord. Jonas Bolkan Nordli scoret 15 mål i fjor og er med videre som spille fysioterapeut. Brede Frøysa stoppet på 16 nettkjenninger for Tiller og Rana på dette nivået og blir en solid forsterkning på midten. Joakim Barstad, med erfaring fra Aalesund på øverste nivå, er en annen nykommer det forventes mye av.
I vinter har Byåsen testes seg mot Levanger og Stjørdals-Blink fra nivået over dit bydelsklubben også ønsker seg med henholdsvis 0-6 og 1-4 som utfall. Med rundt 1100 medlemmer er Byåsen byens største breddeklubb. Herrelaget ønsker seg ikke bare opp, men også å bli tredje best i distriktet bak RBK og Ranheim. Da er 2023 en fin anledning til å ta steget uten en antatt soleklar opprykkskandidat slik Junkeren var i fjor.
Slik det ser ut nå kan Nardo bli den tøffeste utfordreren. Det har skjedde mye på Nissekollen de siste årene og da tenker vi ikke først og fremst på oppgraderingen av anlegget. Trønderne innledet 2022-sesogen med 4. rundekamp i cupen mot LSK mens det i serien ble en grei tredjeplass. Det var en periode snakk om å avvikle hele seniorsatsingen i klubben, men i vinter har det blitt jobbet godt.
Morten Strand er et velkjent navn i trønderfotballen som i vinter skrev en toårskontrakt som spillende trener. Kort tid senere ble Martin Lundal, med en fortid i RBK og Ranheim, klar i en lignende rolle. Duoen får en sentral rolle bak og på midten, men den kanskje aller viktigste signeringen er Sondre Hopmark Stokke. Spissen er mest kjent for å øse inn mål for Stjørdals-Blink, men kommer nå fra Ranheim. Stokke kan skyte Nardo opp i 2. divisjon!
Rosenborgs talentutvikling og andrelagets resultater har vært et hett tema i Trondheim. RBK 2 rykket ned i 2021 og endte i fjor midt på tabellen. I denne avdelingen skal laget klare en plass på øvre halvdel også dersom man stiller et ungt mannskap bestående av klubbens mange talenter. Dersom RBK bestemmer seg for at opprykk er ønskelig, kan Byåsen og Nardo få trøbbel.
Det blir som vanlig jevnt rundt midten i avdeling 5. Vi tror Strindheim er et av lagene som kan blande seg inn litt bak de aller beste. Per Morten Rinnan er tilbake etter noen år i Sverige og tar over som hovedtrener mens den rutinerte nykommeren Lars Ramstad blir viktig i den unge troppen. Jørgen Havig går motsatt vei og tar steget opp i 2. divisjon med Stjørdals-Blink. Uten at man skal legge for mye vekt på det har Strindheim i vinter slått Järpens 15-0 i en treningskamp! Ellers har resultatene tidvis vært svake.
Kolstad er en annen gjenganger rundt midten som ofte er involvert i målrike kamper. Klubben er etter hvert mest kjent for håndballsatsingen i byen, men vi skal ikke så langt tilbake i tid for å finne kvalifiseringskamper til nivå to i «kvitbyen». Kolstad fikk på plass store deler av troppen allerede før jul, og da ble også Sindre Lie klar som ny hovedtrener, men han overlot senere jobben lot Magne Steiro. Mye tyder på at trønderne ble være fornøyd med en plassering litt inn på øvre halvdel.
Der har vi også plassert ferske Rana FK. Samarbeidsklubben fra Mo i Rana endte på sjuendeplass i fjor og ønsker seg gjerne opp der både Mo IL og Stålkameratene tidligere har markert seg, men det virker ikke spesielt realistisk for øyeblikket selv om fasilitetene er på plass med Stålhallen og nye Sagbakken. Rana virker å ta et stort samfunnsansvar og engasjerer både på og utenfor banen med blant annet gatelag, egen podkast, fotballtilbud før frokost og supporterne i Rataskankan.
Tiller var en del av del av trøndersamarbeid som skulle ende i toppfotballen et år år, men er nå godt tilbake for seg selv rundt midten i 3. divisjon. Marius Jacobsen ga seg etter kun én sesong som hovedtrener og erstattes av Magnus Eriksson (25). Unggutten leder en ung tropp som også i vinter har flyttet opp flere juniorer fra laget som tok seg til 3. runde i junior-NM der Molde ble for sterke i fjor. Tiller vil variere i prestasjoner. Midt på.
Bodø/Glimt er nok en av få klubber som har spilt gruppespill i Europa samtidig som andrelaget holdt på å rykke ned på nivå fem. Glimt 2 klarte seg i siste runde i 2021 og hadde grei kontroll på ny kontrakt i fjor. En av seriefavorittene i Eliteserien stiller normalt ungt i 3. divisjon og det skal holde til ny kontrakt også i år.
Orkla FK ble i sin tid dannet for å styrke seniorsatsingen i Orkdal og Orkanger med mål om spill på nest øverste nivå, men er nok fortsatt mest kjent for å ha hatt Nils Arne Eggen som trener. Orkla har vært en gjenganger på nedre halvdel lenge, men under John Pelus ledelse har det hvert fall blitt suksess i cupen denne vinteren med seirer mot KIL/Hemne og Tiller. Med mye nytt og mye ungt på Orkla Sparebank stadion tror vi en plassering under midten.
Oddsbomben Trønder-Lyn er klare for 3. divisjon! Laget kommer fra tettstedet Kvål sør for Melhus og var nyopprykket fra 5. divisjon via kvalifisering i fjor og sto til 100 i odds hos Coolbet da de sikret seg nok et opprykk. Det var det én person som hadde satt penger på! Pedrinho og Gustavo var navnet på to av nykommerne som ble hentet fra Brasil for å sikre spill på nivå fire. Det satset friskt videre i Trønder-Lyn med en rekke nykommere i tillegg til at brødrene Oliver og Anton Aune har signert nye kontrakter. Et friskt pust!
Opprykket på Mosjøen fikk oppmerksomhet i riksmediene, og også her på norskfotball.com, i fjor takket være at popyndlingene Marcus & Martinus er en del av troppen. Om det blir søt musikk også ett hakk lenger opp gjenstår å se, men Mosjøen driver godt og har brukt vinteren til å ta seg til 1. runde i cupen. Noe annet enn bunnstrid kan man ikke forvente, men spesielt på Kippermoen-gresset bør laget vise kvaliteter som holder til å ende blant de 11 beste. Tidligere toppspiller Magnus Stamnestrø ble i vinter ansatt som sportslig leder i full stilling.
KBK 2 er nyopprykket og kan få større problemer enn rekrutt-kollegaene hos Glimt. Toppfotballsatsingen på Nordmøre skal ha tilstrekkelig spillertilgang til at en plass litt over nedrykksstreken bør gå, men det blir jevnt og tøft i bunnen her.
Både Steinkjer og Verdal under streken er brutalt, men den tradisjonsrike duoen fra den nordre delen av fylket kan få en tung sesong. Steinkjer måtte plutselig på trenerjakt i vår og har blant annet tapt hjemme mot Mosjøen i cupkvalifiseringen. Et ungt og lokalt lag berget plassen greit i fjor, men denne avdelingen virker tøffere og det kan bli jevnere i bunnen. Med en rekke sentrale spillere borte og fersk trener-exit tror vi Steinkjer får trøbbel.
Det ble dramatisk da Verdal tok steget tilbake til 3. divisjon i fjor høst med ett mål bedre målforskjell enn NTNUI som slo Levanger-rekruttene 10-1 i siste runde. Men 41 poeng er en lav oppryksscore, og guttene fra Lotto-bygda må ta steg raskt. Cupresultatene lover hvert fall godt med borteseirer over både Rørvik og Sverresborg. Magnus Vollan er tilbake etter én sesong hos Steinkjer og ble matchvinner mot Rørvik.