Lukk søk

Tabelltips

October 1, 2021

Tabelltips 3. divisjon avdeling 4: Tøffere enn Lyn hadde håpet

Endelig starter også 3. divisjon! Da skal tabellen selvsagt tippes, og i avdeling 4 er Lyn den store snakkisen! Skal det bli spill på øverste nivå i 2026 må de nesten opp i år, men Lyn vil få hard kamp fra vest.

Foto: Digitalsport

1. Fana
2. Lyn
3. Lysekloster
4. Frigg
5. Stord
6. Sandviken
7. Fyllingsdalen
8. Brann 2
9. Ready
10. Os
11. Fjøra
12. Sogndal 2
13. Bjarg
14. Årdal

Med sist 3. divisjonskamp avviklet i oktober 2019, og halv sesong med kun 13 kamper, er forutsetningene for å treffe med et tabelltips vanskeligere enn noensinne. Men vi må gjøre et forsøk! I avdeling 4 er det Lyn det snakkes om, men hva med Fana, Lysekloster og kanskje også naboen Frigg? Dette kan bli vanskeligere enn gjengen på Kringsjå hadde sett for seg tross solide forsterkninger de siste ukene.

I Bergen har Fana mer eller mindre klart å holde troppen intakt gjennom pandemien, og i tillegg fått inn enkelte forsterkninger. Øystein Takle Eide er en spennende signering fra Os. Sivert Engh Øverby vil bli savnet, han forsvant til Mjøndalen etter kun tre prøvetreninger på Consto Arena, og kun dager etter å ha signert en ny fireårskontrakt. Samtidig vitner dette om en veldrevet talentutviklingsklubb med rød tråd helt fra akademiet og opp til Ørjan Hålands 3. divisjonstropp. Oppkjøringen har vært spesiell, men aller mest spesiell for Petter Havsgård Martinsen som svømte 117 kilometer for å vise at krevende idrett er mulig også med diabetes.

Fana får en tøff start med bortekamp mot Frigg i Oslo, og tilbake i hjembyen må de låne Varden Amfi frem til midten av september da Nesttun Idrettsplass oppgraderes med blant annet nytt banedekke. Det svære idrettslaget med over 6000 (!) medlemmer føler seg klare for å ta steget opp i 2. divisjon. Vi spår at Fana blir et av tre lag som kommer til å være med hele veien inn til 13. og siste runde. Dette kan bli fan(a)tastisk!

Det ser stallmessig bedre ut for Lyn nå enn bare for få uker siden. Sander Nordeide fra Nardo, Peder Nomell fra Kvik Halden og tidligere HamKam-prikkskytter Jo Nymo Matland har alle inntatt garderoben på Kringsjå i sommer. Det styrker en Lyn-tropp som har opplevd mye de siste ukene. Først gjennomførte den sovende kjempen en emisjon som fikk inn over 10 (!) millioner. Målet er å være tilbake på øverste nivå i norsk fotball i 2026, og da bør ikke det første opprykket komme så mye senere enn denne høsten.

Tor Ole Skullerud er på plass som ny sportslig leder i et team som fra før inneholdt navn som Bent Inge Johnsen og Kjetil Wæhler. Spesielt offensivt ser det bra ut med Haugstad, Berglann, Hepsøe, Lehne Olsen, Nomell og Bjørntvedt Olsen. Beskjeden om at seriestarten må utsettes grunnet smitte i Årdal kom så sent som onsdag og er ikke gunstig. Det betyr at åpningskampen blir borte mot Lysekloster, og på neste reise venter Fana. Heller ikke Frigg-kampen spilles på hjemmebane. I en kort sesong kan det bli avgjørende. 5-1 over Stovner, 3-3 mot Follo og 2-1 over Brumunddal er ikke mer enn det må være for et lag med Lyns ambisjoner.

Det siste laget i opprykkskandidat-trioen er Lysekloster. I 2017 og 2018 tok den lille klubben fra bygda Lysefjorden i Os kommune til sammen 108 poeng uten å rykke opp etter dueller mot henholdsvis Brattvåg og Sotra/Fyllingsdalen. I 2019 var det Vard som ble for sterke. Skal det endelig lykkes for Lyseklosters friske satsing? I 2008 planla den daværende 7. divisjonsklubben å gjøre seg bemerket i norsk fotball, og klatringen har vært imponerende, men nå trenger bygda et nytt opprykk.

Klubbledelsen har flere ganger slått tilbake mot de mange ryktene om romslige lønninger, men har likevel innrømmet at Trond Mohns gaver har betydd mye på veien oppover i seriesystemet. Han har også vært med på å finansiere klubbens flotte anlegg. Trener Ruben Hetlevik skrev ny treårskontrakt i fjor sommer og leder en tropp med flere spillere som helt sikkert kunne spilt på et høyere nivå. En av dem er tidligere eliteseriespiss Tim Nilsen, og hans makker Simen Næss scoret 30 mål i 2019. Siste signering heter Frederick Smith og kommer fra Argentina! Seirer mot Bremnes og Bjarg, tap mot Fyllingsdalen og uavgjort mot Sandviken er beholdningen i sommer.

Oslo-aristokraten Frigg har et høyt toppnivå, noe de også viste i cupkampen mot KFUM, men har i flere år vært for ustabile til å utfordre de aller beste i 3. divisjon. Vi tror det blir status også i år. Noen svar kommer kanskje allerede i helgen i den antatte toppkampen mot Fana. Trener Magnus Aadland har fått jobbe med den samme, rutinerte troppen lenge. Egil Borgen Evensen er blant divisjonens aller beste keepere, Ulrik Ferrer fikk et lite gjennombrudd i 2019 og nå er også spissbeistet Vital Curtis Kaba tilbake i hovedstaden. Han slo aldri til i Arendal, men stoppet på 29 mål da han sist tok på seg den stripede drakten for tre år siden. Også den gode stopperen Ilir Kukleci har returnert etter et opphold i Arendal. Lokomotiv Oslo, Ready og Ullern er alle slått i sommer. Topp fire.

Stord har allerede rukket å havne i mediene i sommer med cupsensasjonen mot Haugesund i 1. runde. Den prestasjonen blir mer eller mindre umulig å toppe, men øvre halvdel er godt innenfor rekkevidde for gjengen som kom tilbake til hverdagen med 4-0-ryk mot Åsane en uke senere. Etter flere dyre satsingsprosjekter tidlig på 2000-tallet der klubben het både Stord Sunnhordland og Stord/Moster, virker hverdagen nå mer harmonisk. Laget er også populære i byen og trekker bra med tilskuere til Stord stadion. I 2019 ble det sjetteplass med mange av de samme motstanderne. Brødrene Simen og Erlend Hanssen Grov blir viktige - igjen - dersom den prestasjonen skal gjentas.

Det har tradisjonelt sett handlet mest om kvinnefotball i Sandviken, men nå begynner også herrene å røre på seg. Det så lovende ut etter opprykket i fjor med flere imponerende resultater før sesongen ble avlyst, og vi spår også nå en pen plassering for bergenserne. Sandviken har vært flinke på spillermarkedet og har satt sammen en fin tropp der bereiste Ole Thomas Herrem skal score målene. 2-1-tapet mot Fyllingsdalen i 1. runde i cupen var skuffende, men 1-1 mot Lysekloster er mer enn godkjent. Sandviken vil trolig være fornøyde med å etablere seg på dette nivået, men vi tror Stemmemyren-gjengen kan gjøre seg solid bemerket i denne avdelingen og plassere seg på den hyggeligste halvdelen.

Hvor har man Fyllingsdalen i 2021? Trener Roy Wassberg uttalte nylig til norskfotball.com at klubben mangler midler til å satse mot 2. divisjon samtidig som de mange talentene reiser ut tidlig da tilbudet på seniornivå ikke fremstår fristende nok. Resultatene har vært varierende med cupseieren over Sandviken som en opptur. FK Fyllingsdalen, som er resultatet av en sammenslåing mellom Løv-Ham og Fyllingen, og som først fikk navnet Varden FK, feirer 10 år i 2021. Troppen er ung med Erik Huseklepp som unntaket og den store profilen. I tillegg til å herje med 3. divisjonsbacker er den tidligere landslagsspilleren Wassbergs assistent. Laget med de lilla draktene kan slå i denne avdelingen, men vi tror ikke Fyllingsdalen er stabile nok til å utfordre de beste.

Brann-rekruttene plukket nok poeng til å klare seg greit uten å svette for mye utover høsten i 2019, og kan fort lande på noe lignende nå. Klubben har nok å slite med i Eliteserien og vil trolig bruke 3. divisjon som en arena for ungguttene. Ny kontrakt er det meget oppnåelige målet. Ready er den tredje Oslo-klubben i avdelingen som blir godt kjent med Gardermoen i høst. Både i 2017 og 2018 berget guttene fra Gressbanen, som har kunstgress som dekke, plassen med ett poengs margin. I fjor tok vestkantgjengen steget opp på øvre halvdel etter en råsterk høst. 4-0-seieren over Grei sørget for 2. rundekamp i NM for første gang i klubbens historie der Godset kom på besøk og slet seg til 1-0-seier. Ny kontrakt bør gå greit for Ready som de siste årene også har klart å hente lovende unggutter fra andre Oslo-klubber.

Klubben med landets korteste navn, Os, har en fortid på øverste nivå uten å vinne en eneste kamp blant de beste. De siste ti årene har det vært diverse forsøk på en satsing mot opprykk i klubben, men det endte i stedet med nedrykk i 2017, opprykk fra 4. divisjon påfølgende år og 11. plass på nivå fire i 2019. På Kuventræ har man måttet innse at det er lillebror Lysekloster som er det beste laget i området. Trener Endre Brenne kommer til å savne spissen Mads Cato Moldskred som nå har trappet ned i Hasunds Hund. Han scoret 28 mål på to år for Os etter returen fra Kongsvinger.

Rundt nedrykksstreken spår vi en duell mellom naboene Fjøra og Sogndal 2. Storebror i byen har både A-tropp og juniorer til å berge plassen greit, men det spørs igjen hvor hardt dette laget prioriteres. Dersom Eirik Bakke trykker til nok, skal det gå greit. Det kan gå ut over Fjøra som rykket ned i 2017, kom rett tilbake og sikret ny kontrakt med en sterk innspurt for to år siden. Laget har ofte blitt dominert av studentene i bygda, og hadde trengt noen gode innflyttere nå dersom dette ikke skal bli en slitsom høst. Velkjente Ulrik Flo scoret fem mål da Syril ble slått 8-1 nylig, men det ble beskrevet som en gjesteopptreden. Overlegne seirer over Årdal og Sogndal 2 i sommer gir selvtillit.

7-0-tap mot Brann foran 700 tilskuere markerte comebacket i breddefotballen for nyopprykkede Bjarg. Treningskampene har gitt tap mot Fyllingsdalen, Lysekloster og Os samt seier mot Sogndal 2. Trener Torbjørn Birkelund får en tøff oppgave med å holde Hordalands største fotballklubb i divisjonen, men dersom Christoffer Hafsås fortsetter å score ett mål i snitt, finnes det håp. Stammen er den samme som rykket opp for to år siden, og målet er topp 11 i avdelingen - samt å slå Fana. Nederst ender vi opp med Årdal FK - en annen nykommer. Øvre Årdal og Jotun stadion stinker fotballkultur, men tilgangen på spillere er begrenset, troppen tynn og smitte som også utsatte seriestarten ødelegger siste del av oppkjøringen. Vi tror rett og slett ikke det er nok kvalitet i Årdal-troppen til å få tre lag bak seg på tabellen selv om Truls Hovland kan avgjøre kamper på dette nivået alene. Profilene finnes på benken i form av den gamle spissduoen Morten Brandsdal og Ole Gunnar Hunderi. Alle keepere i Sogn og Fjordane vet hvem det er.

Her er Coolbets vinnerodds for 3. divisjon avdeling 4:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form