Lukk søk

Tabelltips

October 1, 2021

Tabelltips 3. divisjon avdeling 3: Opprykk på første forsøk

Endelig starter også 3. divisjon! Da skal tabellen selvsagt tippes, og i avdeling 3 ser det ut til å være ganske åpent i toppen med flere sterke lag fra Rogaland og en outsider fra sør.

Foto: Digitalsport

1. Vidar
2. Staal Jørpeland
3. Mandalskameratene
4. Åkra
5. Djerv 1919
6. Viking 2
7. Brodd
8. Sola
9. Vindbjart
10. Hinna
11. Madla
12. Donn
13. Start 2
14. Express

Med sist 3. divisjonskamp avviklet i oktober 2019, og halv sesong med kun 13 kamper, er forutsetningene for å treffe med et tabelltips vanskeligere enn noensinne. Men vi må gjøre et forsøk! I avdeling 3 er det flere lag som kunne vært tippet på topp, men vi landet på Brede Hangelands moderklubb Vidar.

Det er den gamle Brann-, Stabæk-, Bryne-, FFK- og Sandnes Ulf-spilleren Bjørnar Holmvik som har ansvaret for seriefavoritten på Alustar Arena. Han satte inn seg selv i cupkampen mot Start forrige helg, og kan bli å finne også på banen utover. Vidar rykket ned i 2019, og kan ta steget opp igjen på første forsøk selv om det har tatt lenger tid enn normalt. Lassa-gjengen viste kvaliteter da de slo ut Egersund fra divisjonen over i cupen nylig før det ble exit mot Start.

Der viste keeper Sondre Svanes Strand (19) at han snart kan være klar for større oppgaver. Nykommer Chris André Formo er bare 21, men har allerede solid med erfaring fra Viking, Sandnes Ulf og Egersund. Vuk Fajfric, en høyreist nysignering fra Rommen, scoret både i 3-0-seieren over Sola, i generalprøven mot Madla og i cupseieren over EIK. Det unge Vidar-laget ser ut som en opprykksfavoritt! Første test: Lokaloppgjør borte mot Viking 2 mandag.

Even Østensen er kanskje det beste av flere argumenter for at Staal Jørpeland har grunn til å se optimistisk på årets sesong. Han scoret 46 mål på to sesonger for klubben før han fikk sjansen i Viking i 2018. Nå er spissen tilbake og sa takk for sist med to scoringer mot nettopp eliteserielaget i cupkampen på Jørpeland stadion. At det samme sted møtte opp rundt 200 tilskuere for å se treningskampen mot Djerv 1919 i sommer, sier mye om fotballinteressen på Jørpeland. Det ble tap mot Brodd i generalprøven for laget som spiller i noe så uvanlig som svarte- og grønnstripede drakter. Trener Vegard Oftedal og hans mannskap får en tøff test med bortekamp mot Sola i seriepremieren, men vi tror dette erfarne Staal-laget skal slå meget godt fra seg.

Kan Mandalskameratene bli en liten overraskelse i 2021? Ja, tror vi. Så sent som sommeren 2018 lå den gamle fargeklatten fra nivå to i bunnen av 4. divisjon, men en ringerunde til gamle helter skulle endre alt. Noen måneder senere var det opprykksfest i Idrettsparken mye takket være gamleguttenes comeback og Joacim Holtans målteft. Påfølgende år ble MK tippet ned av de fleste, men endte på en råsterk andreplass bak suverene Fløy. Oppturen ble også satt stor pris på blant publikum i Mandal der mange kanskje husker Makrelstimen og gullalderen på nivå to der klubben til og med var best på Sørlandet en periode. Trener Frank Våge Skårdal har uttalt at målet i år er å havne trygt på øvre halvdel. Det bør gå fint, og seriestarten mot Express skal ende med seier selv om MK der må klare seg uten spillere som både er på ferie og på jobb på fiskebåt.

Åkra er en annen fersking på dette nivået det forventes mye av. Karmøy-laget suste gjennom 4. divisjon for to år siden uten å tape en kamp og med 22 seirer på 24 forsøk. I cupen nylig måtte Sandnes Ulf ut i ekstraomganger for å sende Åkra ut etter at 2. divisjonslaget Vard ble beseiret i 1. runde. Trener Geir Egil Høvring har brukt uken på å få spillerne på beina etter to lange cupdueller. I treningskampene har det blitt 1-1 mot Djerv 1919 og seier mot naboen Kopervik. Vi tror dette laget blir en overraskelse i avdeling 3 denne sesongen.

I Haugesund var det faktisk Djerv 1919, byens tredje beste lag, som kom lengst i cupen i sommer etter at både FKH, som Djerv er en del av, og Vard snublet i 1. runde. Det fikk ikke Endre Eide oppleve da den unge treneren ble hentet til Start for tre uker siden. Ferdinand Krohn Haaland tok over ledelsen i oppkjøringen og ledet laget i cupduellen der Viking som ventet ble for sterke. Som nyopprykket fra 4. divisjon for to år siden ga de gule og blå rivalen Vard kamp om opprykket lenge. Toppscorer Maid Memic har flyttet tilbake til Voss for å lede et fotballakademi. Noen forbinder kanskje Djerv 1919 med en gammel Sportsrevyen-spøk, men laget er ikke noe å le av. Øvre halvdel.

Mens avdeling 1 og 2 har henholdsvis fem og fire andrelag, «slipper» lagene i sør og vest unna med Viking 2. De har tradisjonelt sett også stilt ungt i 3. divisjon med få innslag fra A-troppen. For to år siden holdt det til en pen tredjeplass - nå tror vi på en sesong rundt midten. Naboen Brodd fra Storhaug i Stavanger er et av lagene som har levert best resultater i oppkjøringen. De grønne har slått Madla 3-1, Vardeneset 4-0, Hinna 5-1 og Staal Jørpeland 3-1, men i cupen ble det exit mot Sandnes Ulf.

Ali Kilinc beskrives som en lovende trener med ansvar for en ung tropp. Hele 15 av spillerne er født på 2000-tallet inkludert alle tre keeperne. Brodd er et lag det ofte skjer mye rundt og 51-50 i målforskjell i 2019 viser at det er bra med action i begge ender også banen. Klubben, som nå heter Brodd Fotballklubb Stavanger, har fått på plass et flott anlegg på Storhaug. Dette er et lag som kan slå alle og tape for alle.

Å tippe Sola på nedre halvdel er oppsiktsvekkende, men vi tror ikke laget klarer å leve opp til sine egne ambisjoner og forventninger denne sesongen. Som de selv slo fast etter 6-0-tapet mot Bryne i cupen i helgen: «Det ser ut som vi har en stor jobb å gjøre inn mot neste helg og seriestart». I øvrige treningskamper har blitt tap både mot Vidar og Staal Jørpeland. Trener Øystein Elvestad, som også jobber som kommersiell leder i Sandnes Ulf, fortalte norskfotball.com tidligere i sommer at drømmen om et comeback på nivå tre har bidratt til å holde motivasjonen oppe det siste året. Sola har sendt fire spillere videre til de to øverste divisjonene de siste årene og vist seg som et fin utviklingsarena for yngre spillere.

I Vennesla finner vi en gammel 2. divisjonstravern i Vindbjart som nå går løs på sin fjerde sesong på rad på nivå fire. Der regjerer fortsatt Steinar Skeie med sin gladfotball, men ikke så mye lenger. Styret har nemlig allerede bestemt at årets sesong blir hans 15. og siste til tross for at veteranen selv ønsket å fortsette. Andreplassene i 2. divisjon i 2013 og 2014 blir stående igjen som Skeies store prestasjoner i bygda. Det er også allerede bestemt at de tidligere VFK-spillerne Jon Hodnemyr og Kjetil Myrvold tar over i 2022. Brian Stangnes Kjeldsberg, med en fortid i blant annet Kaiserslauterns ungdomsavdeling, er kanskje klubbens mest kjente spiller etter at målmaskinen Øyvind Gausdal la opp. 4-4 i en treningskamp mot Express skremmer ingen. Vi tror på en mellomsesong for Vindbjart.

Nede i bunnen, men på rett side av streken plasserer vi Madla og Hinna. Madla har mistet flere av sine rutinerte spillere siden forrige seriekamp i 2019, og kommer med en ung tropp. Det kan holde til å berge plassen, men vi tror på en vrien sesong for Erik Thorstvedts moderklubb - og en langt mindre behagelig reise enn for to år siden da laget ble nummer seks. Naboen Hinna gjorde akkurat som de ville i 4. divisjon for to år siden. 71 poeng på 26 er rått, men nå er motstanden en helt annen. Da var også den gamle eliteserieprofilen Makhtar Thioine sentral på laget, men han har flyttet tilbake til Molde og Træff. 5-0 over Madla var pent, men det ble tap mot Vidar i generalprøven og 4-0 mot mot Bryne i cupen.

I Kristiansand finner vi et Donn-lag som ofte har vært preget av studenter. Dette fører til lite stabilitet og hyppig rullering, men samtidig tilgang på en del gode spillere som ender på skolebenken i sør. Trener Rolf Martin Skonhoft fikk se Donn lede 1-0 over Jerv til kun 13 minutter gjensto i cupen, men som så ofte før avgjorde laget som ligger høyere i divisjonssystemet mot slutten. Laget spiller fortsatt sine hjemmekamper på gamle Kristiansand stadion, men lørdagens serieåpning mot Brodd er flyttet til Kongsgårdbanen grunnet restaurering av friidrettsbanen.

Donns nabo Start 2 tippes også under streken. Stian Tjelmeland er fersk trener i klubben og vil muligens prioritere å bli kjent med spillerne på trening den første tiden. I tillegg er det viktigste å klatre på Obos-tabellen og nærme seg de øverste plassene som kan gi comeback på øverste nivå. Start 2 kan selv velge å stille sterkt nok til å sikre ny kontrakt her, men vi er skeptiske til om det vil skje. Nederst plasserer vi nyopprykkede Express fra Fevik da vi ikke tror de kan leve opp til navnet når det kommer til poengfangsten. Laget har sluppet inn en del mål i sommer, og 0-8 mot Start var stygt. Markus Håbestad har kommet på lån fra Arendal, og han må levere foran mål skal dette ende godt. Og du husker kanskje Markus Ringberg (45)? Den svenske spissen scoret da Søgne ble slått 2-0 i generalprøven!

Her er Coolbets vinnerodds for 3. divisjon avdeling 3:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form