Lukk søk

Tabelltips

April 5, 2023

Tabelltips 3. divisjon avdeling 2: All in, Hønefoss

Er Gunnar Halle mannen som skal sørge for en etterlengtet opptur på Hønefoss etter ti år med motgang? Satsingen og vinterens signeringer gir håp på AKA Arena.

Foto: Digitalsport

1. Hønefoss
2. Elverum
3. Eidsvold Turn
4. Førde
5. Molde 2
6. Brumunddal
7. HamKam 2
8. Florø
9. Volda
10. FUVO
11. Spjelkavik
12. Raufoss 2
13. Sogndal 2
14. Hødd 2

Så sent som i 2013 spilte Hønefoss på øverste nivå i norsk fotball. Nå er Eliteserien trolig i overkant av hva den realistiske delen av HBK-fansen håper på, men at klubben hører hjemme høyere opp enn nivå fire, er de fleste enige om. Det mener åpenbart også den lokale sponsoren AKA som går inn med rundt ni millioner i året i Hønefoss Ballklubb i håp om å snu den vonde trenden som har pågått mer eller mindre uavbrutt i ti år.

Men Hønefoss har vært favoritter uten å innfri tidligere. Dersom laget skulle snuble, står både Elverum og Eidsvold Turn klare med ambisjoner om å ta seg tilbake til 2. divisjon. Også Førde imponerte forrige sesong og har en fortid på nivå tre. Og da har vi enda ikke nevnt Molde 2 som trolig hadde vunnet denne avdelingen greit dersom de ønsket det. Dette blir spennende!

Også forrige sesong ble Hønefoss spådd helt øverst av de aller fleste, men etter en meget svak start med noen blytunge overtidssmeller endte Ringerike-gjengen til slutt som nummer sju. Satsingen har vært sterk i flere år, men HBK virker å ha skrudd til enda et par hakk nå med Gunnar Halle inn som hovedtrener og Jam Remi Dalen som assistent og sportssjef. Sistnevnte kjenner spillermarkedet godt fra Mjøndalen-tiden og jobber med fine ramme også på AKA Arena.

Det viser også vinterens signeringer Jonatan Byttingsvik (Arendal), Lars Ivar Slemdal (Bærum), Nicolay Grimstad (Bærum), Hugo Svensson (Tvååkers), Sander Ringberg (Sandnes Ulf) og ikke minst Tortel Lumaza (eks Stabæk). HBK har sett solide ut hele vinteren og har blant annet slått både Elverum og Eidsvold Turn hjemme på Hønefoss. Alt annet enn opprykk vil være en enorm skuffelse.

Et annet lag med klar målsetting om å komme seg opp en divisjon er Elverum. Stian Aasen har beholdt store deler av fjorårets tropp som lenge kjempet om opprykk, men tapte seriefinalen hjemme mot Aalesund-rekruttene. Laget fremstår også styrket med signeringen av den latviske landslagsspilleren Vladimirs Kamess og tidligere Florø-toppscorer Nelsinho. Tar vi med Magnus Solum og Jan Inge Lynum, lukter det mål av denne Elverum-utgaven! Minuset må være vanskelige treningsforhold inne en liten og sliten hall gjennom vinteren.

Også Eidsvold Turn er naturlig å tippe blant de tre beste. Laget rykket ned etter tre sesonger i 2. divisjon i fjor høst og har mistet tosifret antall spillere som keeper Andreas Vedeler og klubblegenden Jon Erik Økland. Erstatterne er stort sett lokale, men utropstegn bak Ole Kristian Langås og Stian Ringstad. Sistnevnte skrev under på en treårskontrakt forrige uke 15 år etter han ble solgt fra Turn til LSK. Turn-leiren har sagt de ønsker seg tilbake til 2. divisjon når den lokale troppen blir gode nok for det og at man gjerne ønsker å plage favoritten Hønefoss litt allerede i år.

I vest var Førde tilbake i 3. divisjon forrige sesong. Terje Rognsøs gutter holdt også på å suse rett gjennom divisjonen, kom foran rivalen Florø og endte til slutt på en råsterk andreplass. Førde slo Florø 5-2 for et par uker siden (6-0 tidligere i vinter), og vi tror det gjenspeiler styrkeforholdet mellom naboene også i 2023. Det fins både ressurser og stor interesse i Førde, men i en tøff avdeling med flere sterke opprykkskandidater tror vi på en plass blant de fire-fem beste selv om alle kan få trøbbel på Førde stadion-gresset.

Molde 2 bør bli det beste av hele fem andrelag i denne avdelingen, og ville trolig rykket opp greit dersom de ønsket det og selv om de må forholde seg til diverse begrensninger blant annet med tanke på alderssammensetningen. Molde har stort sett brukt 3. divisjonslaget som en arena for å matche klubbens juniorer og vil være fornøyd med å gjenta fjorårets femteplass. HamKam 2 er nyopprykket, men klubben har fått frem en fin generasjon yngre spillere som har imponert i vinter. Mikset sammen med reserver fra A-troppen bør de klare seg godt her.

Naboen Brumunddal endte til slutt som nummer åtte i fjor. Etter en periode som et solid 2. divisjonslag, virker Sveum-guttene nå å ha «landet» på dette nivået. Troppen er ung og lokal og ledes nå av Jarl-André Storbæk og Tore Fossum. Toppscorer Preben Finstad er ikke erstattet, men «Dala» har vist lovende takter de siste ukene og ikke minst i generalprøven der sterke Gjelleråsen ble slått 3-0 borte. Svære Patrick Bergmann viste seg frem for flere klubber i vinter etter noen år i polsk fotball før han signerte for Brumunddal. Øvre halvdel.

Lagene rundt midten er vanskelige å plassere her, men Florø er avhengige av at de utenlandske nykommerne slår til skal de kunne kopiere fjorårets fjerdeplass. Oluwatimilehin Sobowale har erfaring fra Manchester City-systemet og kommer nå fra irsk fotball, franske Moussa Diallo er hentet fra lavere divisjoner i England og Daniel Dara kommer fra Danmark. Thomas Hallstensen fra Egersund blir også viktig. Lokale Dan Jøran Hafsås har tatt over som hovedtrener etter at kontrakten med Goncalo Pereira gikk ut.

Det ble en grei niendeplass på Volda i comebacket på dette nivået i fjor. Nå knyttes det store forventninger til spissen Dacosta Boadu som hovedtrener Fannar Berg Gunnolfsson har hentet fra Ghana. Også Pijus Marcinkevicius fra Litauen, som nå kommer fra Bergsøy, blir viktig. Volda håper å bygge videre på en godkjent 2022-sesong, men cuptapet for erkerival Ørsta gjør vondt og skaper bekymring foran seriestarten på klubbens flotte anlegg.

At tidligere toppspiller Jonny Hanssen ledet FUVO til en plass på øvre halvdel i fjor må sies å være en meget sterk prestasjon. Klubben fra Nes på Romerike har hatt stor gjennomtrekk i troppen i vinter, men forlenget tidlig avtalene med viktige Tomas Holmestad og toppscorer Mads Rismoen. Fredrik Nilsen går på nok en sesong og Brumunddal-toppscorer Preben Finstad er hentet hjem tross sterk konkurranse fra større klubber. En ny plassering rundt midten vil være en fin prestasjon.

Spjelkavik skal ikke beskyldes for å spam i sosiale medier. Vi sitter med en liten følelse av at pilen har pekt litt nedover for «Vika», men sjetteplass i fjor må sies å være godkjent. Kanskje kan en sterk hjemmeform bli Spjelkavik-gresset bli redningen? Magnus Oltedal ga i fjor høst beskjed om at ønsket å gi seg ett år før kontrakten utløp og er nå erstattet av rutinerte Kenneth Moldskred.

Tre andrelag under streken er trolig et populært tips hos mange, men hvor realistiske det er gjenstår å se. Raufoss-rekruttene berget plassen med tre poengs margin i fjor i møte med mange av de samme lagene. Sogndal 2 kommer opp fra 4. divisjon etter en ellevill duell mot Årdal mens Hødd 2 på imponerende vis og mot alle odds klart seg i debutåret på dette nivået. Nå kan det bli tøft med Obos-ligaen og 3. divisjonsspill.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form