Lukk søk

Lavere divisjoner

September 21, 2023

Stor oversikt: Her er opprykksduellene i 4. divisjon

Vi har gått gjennom samtlige 4. divisjonsavdelinger i de 18 fotballkretsene og sett nærmere på lagene som kjemper om opprykk!

Foto med tillatelse: Marius Helgå

Agder:

Vigør har en luke på tre poeng ned til Express etter 12 serierunder og hele ti poeng ned til Arendal-gjengen fra Trauma. 10-2-0, 41-12 i målforskjell og lik pen statistikk borte som hjemme lover godt foran innspurten for en av få klubber i Norge som fortsatt spiller i brunt selv om kaptein Fredrik Karlsen nå flytter til Bergen. Vigør driver godt og fyller i kjent stil på fra yngre rekker. Emil Ogric ble tidenes yngste debutant i klubben med sine 14 år og 6 måneder i siste match før ferien.

Akershus:

Det er ikke uventet en meget jevn 4. divisjon i Akershus der Rælingen topper med 29 poeng, men Sørumsand med 28 og Eidsvold IF med 27 har begge én kamp mindre spilt. Faktisk skiller kun ni poeng de ni øverste lagene! Ull/Kisa 2, Aurskog-Høland og Hauerseter har skuffet noe, kan melde seg med på med en råsterk høst, men har ikke råd til mange feilskjær. Rutinerte EIF avsluttet del én med seks strake seirer - den siste tetduellen mot Sørumsand.

Buskerud:

Med 12 seirer på 13 kamper styrer Kenneth Karlsens Åssiden mot comeback i 3. divisjon (tok null poeng på den amputerte sesongen i 2021). Hallingdal, Vestfossen og Drammens BK står klare til å gripe førsteplassen dersom Åssiden skulle snuble, men lite tyder på det per nå selv om nettopp Hallingdal påførte drammenserne sesongens første nederlag på Gol sist.

Finnmark:

Kun ett poeng skiller serieleder Bossekop og toer Kirkenes i vår nordligste avdeling. Og for en start vi får på høsten når de to favorittene møtes på Kirkenes stadion allerede 29. juli. Vinneren i denne avdelingen må ut i kvalifisering før de eventuelt kan juble for et opprykk som kanskje ikke frister alle like mye? Opprykkslaget fra Finnmark har nemlig til gode å berge plassen etter omleggingen av 3. divisjon.

Hordaland:

En av få kretser som fortsatt har to 4. divisjonsavdelinger. I avdeling 1 har Tommy Knarviks Askøy vært overlegne og tok ferie med ti seirer og én uavgjort. Kun Arna-Bjørnar ser ut til å kunne stoppe serielederne. I avdeling 2 derimot er alt åpent. Kun tre poeng skiller Nymark, Åsane 2, Lyngbø og Varegg foran de 11 siste rundene etter at Varegg slo lederlaget Nymark hele 4-1 borte i siste match før ferien.

Hålogaland:

Harstad har som sist de var nede på dette nivået, som ventet, vært helt overlegne i Hålogaland med ni strake seirer. 49-5 i målforskjell og åtte av seirene har vært med mindre tre måls margin. De siste ni matchene blir kun en transportetappe mot opprykkskvalifiseringen mot vinneren i Nordland. Det kan meget vel bli en duell mot Innstranda som i 2021 der HIL var overlegne og vant 5-0 over to oppgjør.

Indre Østland:

Kan dette være den beste avdelingen? KIL 2, Kolbu KK, Lillehammer, Nybergsund, Gran, Ottestad, Valdres, Toten, Faaberg, Flisa og til og med jumbo Løten har alle spilt på høyere nivå relativt nylig. Kongsvinger-rekruttene ønsker seg opp og står uten tap, men det samme gjør også Lillehammer som faktisk ikke har sluppet inn mål i OL-byen der de også plagets KILs førstelag i cupens 1. runde. Første høstkamp? Lillehammer - KIL 2. Dette blir en triller-høst!

Nordland:

4. divisjon i Nordland består av kun sju lag der bare Innstranda og Fauske-Sprint har vunnet mer enn halvparten av sine kamper. Innstranda spilte i 3. divisjon i fjor og kan gjøre comeback på første forsøk med tre poeng ned til tabelltoeren som også har én kamp mer spilt. Vinneren her møter Harstad i kvalifisering og får også en ny sjanse dersom det skulle gå galt der mot taperen av opprykksduellen mellom Troms og Finnmark.

Nordmøre og Romsdal:

Fire lag skiller seg uten i toppen, men også Tomrefjord har levert en fin vårsesong med kun to tap. Kristiansund-klubben Dahle er serieleder og scorer hele fire mål i snitt, men duoen Sunndal og Surnadal følger kun to poeng bak. Ytterligere ett poeng skiller ned til Træff 2 som har gjennomført en strålende vår. Vinneren her må som vanlig spille kvalifisering mot vinneren fra Sunnmøre.

Oslo:

I hovedstaden finner vi den tetteste opprykksstriden! I avdeling skiller nemlig kun to poeng de seks beste lagene! Kjelsås 2, Christiania, Heming, Ready, Union Carl Berner og Grüner har alle gode muligheter foran høsten. Hvis Union Carl Berner ikke høres kjent ut, er det klubben som tidligere het Fremad Famagusta. I avdeling 2 leder fjorårets 3. divisjonslag Grei ett foran FC Oslo og seks poeng foran Årvoll. Alle tre ønsker seg et opprykk.

Rogaland:

Også i Rogaland finner vi to avdelinger. I avdeling 1 kjemper Sola, Varhaug og Rosseland om opprykket der sistnevnte står uten tap og har én kamp mindre spilt enn duoen på topp. Sola rykket overraskende ned fra 3. divisjon i fjor og kan returnere på første forsøk. 12 seirer på 13 kamper betyr serieledelse for Haugesund 2 i den andre avdelingen, men Åkra følger kun fire poeng bak. Begge lagene spilte ett hakk opp i 2022.

Sogn og Fjordane:

Voldsom dramatikk her i fjor da Årdal misset opprykket i sesongens siste minutter, og laget som snart blir TV-profiler prøver igjen med ledelse halvveis. Fjøra følger tre poeng bak med én kamp mindre spilt og ni mål bedre målforskjell og vi skal heller ikke glemme Eid som har startet med 8-2-1. Men det er allerede verdt å merke seg siste serierunde i vest: Fjøra mot Årdal på Fosshaugane.

Sunnmøre:

Skal det gå hele veien for Herd i år? Laget vant 4. divisjon også i 2021 og i fjor, men strakk ikke til i kvalifiseringene mot Hødd 2 og KBK 2. 9-1-1 vitner om en sterk vår, men Ørsta kan visse til samme rekke og er kun målforskjell fra tabelltoppen halvveis. Fire poeng bak følger Bergsøy etter at de tapte 2-0 mot nettopp Herd i den siste kampen før pausen. 11. august innledes høsten med Herd mot Ørsta i Ålesund.

Telemark:

I Telemark ser det ut til å stå mellom Hei fra Heistad i Porsgrunn og Storm, men duoen Pors 2 og Urædd har noe kontakt med sju poeng opp til tabelltoppen. Hei har vunnet ni av elleve kamper og har klart best målforskjell, men Storm er ubeseiret så langt. Hei vant denne avdelingen i fjor før det ble tap i opprykkskvalifiseringen mot Åskollen. Hei og Storm møtes først 3. oktober på Mortens Plass.

Troms:

Ulfstind, Hamna og Finnsnes gjør opp om førsteplassen i Troms. Med 9-1-1 har førstnevnte satt seg i førersetet med en meget rutinert tropp der mange vil kjenne igjen navn som Tobias Vibe, Andreas Løvland, Vegard og Håvard Lysvoll samt ikke minst Hans Åge Yndestad! Finnsnes, som har én kamp til gode, møter serielederen i første høstkamp. Vinneren her møter vinneren i Finnmark i kvalifiseringen.

Trøndelag:

Fire poeng skiller Trygg/Lade, Ranheim 2, Rørvik og Vuku i avdeling 1. Ranheim-rekruttene er her fratatt seieren mot nettopp Trygg/Lade etter at de brukte én overårig spiller for mye, men motstanderen ble ikke tilkjent poengene. Også i avdeling 2 er det åpent i teten for høsten. Tynset topper med 26 poeng, men Melhus (25 poeng), NTNUI (24 poeng) og Kvik (21 poeng) har alle én kamp mindre spilt. Studentene fra NTNUI er eneste lag uten tap så langt.

Vestfold:

Her handler det om John Arne Riises gamle klubb Flint og tradisjonsrike Sandefjord BK. Flint topper takket være 2-1-seieren i Bugårdsparken og ristet også av seg Åsgårdstrand med seier der i den siste kampen før ferien. Den store breddeklubben fra Tønsberg hadde som mål å bli best i byen foran det overraskende nedrykket. Skal det bli retur til 3. divisjon, må også vinneren fra Østfold slås.

Østfold:

Og der er, som vanlig, Råde fremme og ypper seg. Den meritterte troppen, som også plaget Vålerenga i cupen, har innledet med 12-1-0 og massive 70-7 i målforskjell, men har ikke klart å riste av seg Drøbak-Frogn som også står uten tap halvveis. DFI mister trener Marijo Jovic til FFK i sommerpausen, men har igjen Råde på Seiersten. Det kan bli en ren opprykksduell!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form