Lukk søk

PostNord-ligaen

March 9, 2021

Solskjær-assistent tar Brattvåg mot nye høyder

Han er sønn av den danske trenerlegenden Ebbe, og var i trenerteamet til Ole Gunnar Solskjær i både Molde og Cardiff. Siden har Renè Skovdahl vært trener i Israel, USA og India. I år skal 51-åringen toppe klubbrekorden han ledet Brattvåg til under 20

2020 var en spesiell fotballsesong for de fleste lag. I ei bygd på nordvestlandet ender laget med samme navn som bygda nummer 6 i PostNord-ligaen. Brattvåg har aldri plassert seg høyere opp på tabellen. De knappe 2 500 innbyggere har plutselig et av Norges 44 beste fotballag i nærområdet. På en liten plass, der det sjelden er vindstille.

Lagets trener har feiret serie- og cupgull med Molde under Ole Gunnar Solskjær som trener, og ble med på ferden til Premier League og Cardiff med nåværende Manchester United-manager som hovedtrener.

-Ole Gunnar er en fantastisk trener. Det har vært både inspirerende og lærerike år sammen med han. Solskjær er god på både det menneskelige og fotballfaglige, starter Renè Skovdahl.

Han har vært assistent under Renè Meulensteen i Maccaibi Haifa og i den indiske Premier League-klubben Kerala Blasters. Han er oppfostret med Brøndby-akademiet og var også innom USA og College fotball.

Da 2019-sesongen startet sto Renè Skovdahl i garderoben på nivå 3 i norsk fotball. Han hadde vært der før. Som assistent og trener i Hønefoss i 2015 og 2016-sesongen. I lomma hadde dansken en fersk 2-års avtale med en klubb som var den minste han hadde ledet noen sinne. Renè Skovdahl trivdes så godt i den vesle bygda at han etter sist sesong signerte for to nye år som hovedtrener for laget som i 2016 tok seg helt til 4. runde av NM. Samme lag som i 2018-sesongen sendte Molde hjem med halen mellom beina fra Brattvåg stadion, der en av årets store cupbomber ble detonert.

Hvordan er det å bytte ut garderobekultur fra Eliteserie- og Premier League med PostNord-ligaen?

-Det er noe annet å være her selvsagt, men størrelse, plass, spillere og klubb betyr mindre. I det øyeblikk vi lukker garderobedøren er mentaliteten den samme her som i hvilken som helst annen liga. De som er her ønsker å jobbe hardt sammen for å oppnå suksess. Spillergruppa er veldig sulten på å bli bedre, og samholdet i gruppa er fantastisk. I tillegg trener vi på nivå med Eliteserie-klubber, sier Renè Skovdahl.

Sønn av Ebbe

2020 hadde også en tung nedtur i seg for Brattvåg-treneren. Hans far Ebbe gikk bort etter lengre tids kreftsykdom. 75 år gammel tok livet slutt for mannen som ble en trenerlegende. Ebbe Skovdahl gjorde Brøndby til det dominerende laget i dansk fotball på 1990-tallet, der den folkekjære treneren i tillegg ledet laget ut i flere eventyr i Europa-cupen. Fotspor etter seg satte Ebbe også i Aberdeen. Han ble minnet med et minutts applaus både i Skottland og Danmark en sen oktober-lørdag i fjor. Ebbe Skovdahl var også onkel til de meritterte fotballbrødrene Mikael og Brian Laudrup.

-Far har virkelig vært en inspirasjonskilde for meg hele veien. Han har lært meg utrolig mye om det å være trener på toppnivå. Det er jeg veldig takknemlig for, sier sønn av sin far.

Der pappa utviklet 4-4-2 med aggressivt press på ballfører og høy arbeidsmoral, videreførte sønnen Renè noen av suksessfaktorene inn i sin foretrukne formasjon 4-3-3. 51-åringen hevder å ikke ha noe spesielt favorittlag, men filosofien til en viss tysk manager i Liverpool deles sterkt inn på taktikk-tavla til Renè Skovdahl. Gegenpress.

-Først av alt skal det være moro for publikum å se Brattvåg spille kamp. Samtidig skal vi ha en resultatorientert tilnærming til det hele, der tre poeng er det som teller i enden. Jeg er ikke så opptatt av sexy fotball med 27 trekk før ballen ligger i målet. Det hjelper lite om motstanderen kontrer inn tre mål på oss, starter Skovdahl.

Som var regnet som en av Skandinavias skarpeste fysiske trenere, da Ole Gunnar Solskjær hentet dansken til Molde før 2012-sesongen. Brattvåg-spillerne løper mye, Flere av de kan løpe ei uke i strekk.

-Det er mange måter å trene hardt på. Jeg er mest opptatt av å trene riktig i stedet for tøft, og all trening skjer med ball. Jeg er heller ikke fastlåst i et spillesystem. For meg er det viktigst å spille et system som er gunstig for spillertypene vi har til rådighet, sier Skovdahl videre.

Jorda rundt

Danskens fotballreise jorda rundt har foreløpig funnet sin endestasjon i Brattvåg. En bil- og ferjetur unna hjemmet i Molde. De gule og blå har fått en trener med tiltrekningskraft på unge spillere som fluer på fluepapir. I tillegg har Renè Skovdahl et enormt stort kontaktnettverk. Han har dog ikke et feit sjekkhefte eller en gjeng oljesjeiker som kaster penger etter alt han peker mot. Ryktet går foran mannen, som det heter. I tilfellet Renè Skovdahl betyr det at spillerne vil spille for han, fordi de vet det betyr at de også utvikler seg som spillere.

-Jeg vil ha meningsfulle og gode treninger. Da er en spillerstall på rundt 20 et godt utgangspunkt. Her skal ikke være klippekort eller stallfyll, men jeg vil det skal være kort vei inn på laget for alle spillerne i stallen. Jeg vil heller ikke hente spillere som bare kommer for pengene sin skyld. De skal virkelig ville komme hit for å gjøre en jobb og søke egen utvikling, forteller dansken.

Som har flere lokale og regionale spillere i stallen. I tillegg til en håndfull dansker, en brite og en spanjol. Renè Skovdahl er ikke opptatt av hva som står i passet. Det er ferdigheter, motivasjon og budsjett som ligger i bordet.

-I prinsippet skulle jeg ønske vi hadde kun norske spillere. Slik er ikke verden, for vi klarer ikke konkurrere om spillere som vil dyrke et urbant cafè-liv ved siden av fotballen i en større by som Oslo, Bergen eller Trondheim. Det vi kan tilby er å være et springbrett mot høyere nivåer. Da må de som kommer hit være villige til å legge ned jobben. Vi opplever ofte at for eksempel danske spillere har andre forventninger til økonomi enn spillere fra Østlandet. Da taper vi den kampen mot en Oslo-klubb som selv spiller et nivå lavere enn oss, sier Skovdahl.

Han har sine ord i behold. De to siste sesonger har 6 spillere tatt steget til en klubb i OBOS eller toppklubb i utlandet. Unge spillere vil til Brattvåg - om de så må dekke kost og losji av egen lomme. Skovdahl har startet å bygge noe som tar tid i fotball. Som selv mange Eliteserie-klubber sliter med. Hente opp unge spillere fra egne rekker til A-laget i PostNord-ligaen.

-Vi har flere lovende unge spillere, men de er ikke klare for å spille fast hver helg. Det handler om tålmodighet og modenhet, men samtidig er du gammel nok om du er god nok. Jeg håper og tror vi kan høste fruktene av arbeidet de neste årene. Kanskje vi allerede i år vil se 1-2 spillere som har tatt steg store nok til å konkurrere om plasser i start-elleveren, sier Renè Skovdahl.

2021-sesongen

Korona-året 2020 har foreløpig blitt fulgt av en bråstopp i toppfotballen. Brattvåg får trene, men treningskamp har ikke laget spilt siden borte mot Molde 28.januar. Hva man kan forvente av årets mannskap er derfor foreløpig for tidlig å definere, men stemninga er god i og rundt klubben etter fjorårets solide 6.plass. Avdelingsoppsettet gir sesongåpning hjemme mot Bærum 10.april. Det var et av tre nye bekjentskaper sammenlignet med sist sesong. Asker og Kongsvinger blir to av de tøffeste guttene i klassen.

-Det blir spennende, tøft og på nytt en jevn avdeling. Bærum og Asker er to lag en aldri kan spå hvor sterke blir. Det er tett på Oslo og et område der tilgangen på gode spillere er stor. Variasjon i mannskap er ofte også stor fra år til år. Vi skal nordover igjen, men gleder oss. Her er flere lag som kan være med i toppen, og Kongsvinger, Asker, Alta, Hødd og Tromsdalen er tidlige kandidater der oppe, avslutter Brattvåg-trener Renè Skovdahl.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form