Obosligaen

May 21, 2021

Siste test før seriestart i Obos-ligaen: Formsvikt, selvtillit og rødt kort

Under siste finpuss i OBOS før seriestarten til helga fikk blant annet opprykksjagende Aalesund og Ranheim skremmeskudd for baugen.

Aalesund-Bryne er årets første kamp i OBOS-ligaen, og oppgjøret åpner serierunde 1 lørdag 15.mai. De oransje hadde sett gode ut i sesongoppkjøringa, der blant annet fjorårets Eliteserie-femmer Kristiansund ble hamret ned 4-0 i ballbyen. Lørdag traff tango-trøyene bakken med hakespissen først, da Åsane vant 2-0 i Ålesund etter scoringer fra Tomas Kristoffersen og Ole Kallevåg etter hvilen.

Ufortjent var det heller ikke, og Åsane stiller stinne i selvtillit foran serieåpningen hjemme mot Fredrikstad.

Et Fredrikstad som tidvis har sett ut som en rund million under den korte sesongoppkjøringen. Grorud ble slått 4-2 i generalprøven etter scoringer fra Nicolay Solberg, Riki Alba, Henrik Kjelsrud Johansen og Olav Øby. Bjørn Johansens nyopprykkede mannskap har radet opp fem strake seire i sesongoppkjøringen, der både Eliteserie-lagene Mjøndalen og Strømsgodset har fått gjennomgå.

Bryne på sin side tapte 0-1 borte mot Sandnes Ulf, uten at Jan Halvor Halvorsens nyopprykkede mannskap ble utspilt av en av OBOS-outsiderne. Jostein Egeland senket Bryne med kampens eneste scoring. Bryne-keeper Igor Spiridonov sto forøvrig en praktkamp mellom stengene for jærbuene.

Jan Halvor Halvorsen har ledet Bryne til seier over Start og Jerv i de to andre treningskampene inn mot seriestart.

Tøff seriestart i vente

Start åpner årets OBOS-liga borte mot Sandnes UIf, og kommer dit med 1-1 hjemme mot Haugesund i generalprøven. Matias Belli Moldskred gav Start ledelsen, men laget til Joey Hardarson måtte spille 10 mot 11 siste timen etter det røde kortet til Mohamed El Makrini. Nederlenderen pådro seg to gule kort på kort tid.

Generalprøven til Sogndal endte i 0-1-tap for en annen opprykksjoker i Kjetil Rekdals HamKam. På Fosshaugane hadde gjestene gjort leksa si med å stenge av de farlige angrepsvåpna Daniel Eid og Andreas Hoven. Uten vingbackene og ro til å spille seg ut bakfra, ble gjestene hakket for sterke for Eirik Bakkes opprykksfavoritter. Jonas Enkerud ble kampens eneste målscorer. Sogndal møter Ull/Kisa i seriestarten. HamKam åpner hjemme mot Stjørdals-Blink.

Nettopp Blink tok en Åsane, og skjøt et skremmeskudd for baugen på en annen av opprykksfavorittene. Svein Maalen og Ranheim fikk lide 1-2 hjemme på Extra Arena, der Grorud er gjester i serieåpninga. Foosnæs og Skille scoret målene for Stjørdals-Blink, mens Mehnert utlignet fra straffemerket mellom gjestenes fulltreffere.

Jerv tar i mot KFUM Oslo i første serierunde hjemme på Levermyr, og Grimstad-gjengen fikk med seg 2-2 i generalprøven borte mot Strømsgodset. Pibe og Håbestad gav Jerv ledelsen to ganger på Marienlyst. KFUM Oslo vant 2-1 på Strømmen stadion, der midstopper-debutant Jesper Taaje dunket inn ledermålet. Innbytter Tore Sørås doblet ledelsen, mens Strømmens redusering kom ved Magnus Tvedte. Laget kommer dermed til seriestart mot Raufoss med variable prestasjoner og resultat.

Kåffa kan se tilbake på kun to baklengs på 270 spilte treningskamp-minutter, der fem forskjellige målscorere står bak målene i de to siste treningskampene. Muligens blir trener Jørgen Isnes og KFUM Oslo å regne med i toppen i en serie som ser veldig jevn ut inn mot seriestarten.

Raufoss skal til Strømmen stadion i serieåpningen, og kommer dit uten stopper Edvard Linneboe Race. Han så rødt kort i generalprøve-seieren 2-1 mot Ullensaker/Kisa 15 minutter før full tid. Der Mame Ndiaye og Markus Aanesland snudde til seier for Christian Johnsens ny-komponerte mannskap. Klubben fra Vestre Toten har mistet nesten et helt lag siden 2020-sesongen. Sondre Sørløkk scoret Ull/Kisa sitt mål på Nammo stadion, der lagene spilte 3x45 minutter.