Lukk søk

Internasjonal fotball

January 6, 2022

Seks nordmenn er hovedtrenere i utenlandske toppligaer

Det er for tiden seks norske menn som har hovedansvaret i utenlandske toppklubber - to av dem møtes også onsdag kveld.

Foto: Digitalsport

Etter at blant andre Ståle Solbakken, Tor Thodesen, Arne Erlandsen og Jørn Andersen har avsluttet sine treneroppgaver utenlands, har norskfotball.com funnet seks nordmenn på herresiden som jobber som hovedtrenere i toppdivisjoner utenfor Norges grenser.

To av dem møtes også til trenerduell i Allsvenskan onsdag kveld der Häckens Per-Mathias Høgmo skal opp mot Per Joar Hansen og Östersund.

Klarer du alle seks? Noen er definitivt mer kjente enn andre:

Pa-Modou Kah, Pacific FC

I canadiske Pacific er det Pa-Modou Kah som er sjef. Tøyen-gutten, som er mest kjent fra tiden i Vålerenga, avsluttet spillerkarrieren i Vancouver Whitecaps og tok samtidig fatt på trenerjobben i samme klubb som assistent på andrelaget. Allerede påfølgende år ble han en del av A-lagets støtteapparat før han i 2018 flyttet til Cincinnati FC. Der fungerte Kah både som speider og assistent før han i januar 2020 ble presentert som ny Pacific-trener. Etter 26 serierunder leder Pacific Canadian Premier League, som kun er to år gammel, ett poeng foran Cavalry. Også tidligere Moss- og Molde-spiss Rob Friend jobber i klubben.

Henning Berg, Omonia Nicosia

Den gamle stopperkjempen startet trenerkarrieren i Norge hos Lyn og Lillestrøm, men har siden opparbeidet seg en solid CV utenlands. Det startet med et meget kort opphold i gamleklubben Blackburn, som varte i kun 57 dager, før Berg tok over Legia Warszawa og ledet den polske klubben til seriegull. Etter et opphold hos Videoton i Ungarn flyttet Berg tilbake til Norge og tok over Stabæk. Sommeren 2019 ble 52-åringen presentert som ny trener for Omonia Nicosia på Kypros. Der har Berg ledet laget til seriemesterskap to sesonger på rad, og i fjor sommer kom laget helt til play off-runden i Champions League som ga spill i Europa League. Nå står Omonia med kun to seirer på de seks første seriekampene. I Europa Conference League har Bergs gutter ett poeng etter tre kamper mot Kairat, Qarabag og Basel.

Ole Gunnar Solskjær, Manchester United

Den mest kjente nordmannen på listen er Manchester United-sjef Ole Gunnar Solskjær. Men hvor lenge får han beholde jobben? Etter 5-0-tapet mot Liverpool i helgen spekuleres det vilt i hvor lenge kristiansunderen blir i Premier League-klubben, men det virker nå som han hvert fall får lede laget i lørdagens bortemøte med Tottenham. 48-åringen jobbet i Manchester Uniteds akademi før han i november 2010 flyttet hjem og signerte en fireårskontrakt med Molde. Etter et ni måneder langt opphold i Cardiff, kom Solskjær tilbake til Aker stadion i oktober 2015. 19. desember 2018 ble han presentert som midlertidig manager i Manchester United, og i mars påfølgende år fikk han jobben permanent.

Per Joar Hansen, Östersund

«Perry» har vært mer omtalt i Norge for sin bokutgivelse enn nye trenerjobb de siste ukene, men er ansatt hos Allsvenskans tabelljumbo. Per Joar Hansen har vært Östersund-trener i snaue to måneder. Han kom til en meget vanskelig oppgave i den lille klubben som sjarmerte alle med eventyret i Europa League, men som nå sliter tungt. ÖFK imponerte med 3-1-seier mot Elfsborg i Hansens første hjemmekamp, men siden har det blitt kun ett poeng på fem kamper. Med seks runder igjen av Allsvenskan har samarbeidsklubben hele 13 poeng opp til Halmstad på kvalifiseringsplass. «Perry» starter trenerkarrieren i Strindheim og har siden jobbet i Byåsen, Varden, GIF Sundsvall (to perioder), Rosenborg (to perioder), Aalesund, Ranheim samt ledet U21-landslaget og vært Lars Lagerbäcks assistent på A-landslaget.

Per-Mathias Høgmo, Häcken

12. juni ble den tidligere landslagssjefen lokket til et comeback i svensk fotball av BK Häcken. Göteborg-klubben ligger midt på tabellen seks serierunder før slutt, er for lengst hektet av i tetstriden og bør sikre ny kontrakt greit selv om det kun skiller fem poeng ned til Halmstad på kvalifiseringsplassen. Høgmo har et hett navn i svensk fotball etter suksessen med Djurgården i 2013, men trenergjerningen startet helt tilbake i 1989 på hjemstedet Gratangen. 61-åringen har siden ledet diverse yngre landslaget, jobbet i Tromsdalen, Tromsø (tre perioder), Fossum, Moss, Rosenborg og Fredrikstad samt vært landslagssjef både for damer og herrer. Høgmo har kontrakt med Häcken i ytterligere to sesonger.

Ronny Deila, New York City

I januar 2020 ble Ronny Deila presentert som ny trener i New York City på en treårskontrakt. I debutsesongen endte laget på femteplass i Eastern Conference - ett poeng foran rivalen New York Red Bulls. I sluttspillet ble det straffetap mot Orlando City i 1. runde. Etter 31 runder av årets MLS-sesong ligger Deilas menn på en femteplass i sin avdeling der New England Revolution har vært helt suverene. Deila var innom Brodd i Stavanger mens han selv spilte for Viking, men fikk sin første trenerjobb på toppnivå i Strømsodset i 2008. I 2010 ledet han drammenserne til cupgull og tre år senere kom klubbens første seriemesterskap på 43 år. Juni 2014 ble Deila hentet til skotske Celtic der det ble triumf i serie og ligacup første sesong. Etter nok et seriemesterskap takket Deila for seg i Glasgow og tok over Vålerenga. Etter en sjetteplass med VIF i 2019, takket Porsgrunn-karen ja til å flytte til New York.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form