Restarter med cupfest mot samarbeidsklubben: - Artig, rett og slett!
Rana FKs første kamp på et og et halvt år blir klubbens største fotballfest noensinne - mot klubben som skal hjelpe ferskingene opp og frem.
- Det blir en perfekt start på reåpningen. Veldig positivt for oss!
Det sier Rana FK-styreleder og gammel midtstopperkjempe Bjørn Audun Risøy om cupkampen mot Bodø/Glimt 24. juli. Den ferske samarbeidsklubben lå, som resten av Bredde-Norge, nede i 2020, men gjør comeback neste måned.
Og for et kick off det blir i byen med stolte fotballtradisjoner når landets beste lag og storebror i nord kommer til Sagbakken stadion.
- Klart det blir stas for oss å møte Norges beste fotballag. Det blir artig, rett og slett! En stor gulrot for oss, sier Risøy, som nylig signerte på en samarbeidsavtale med nettopp Bodø/Glimt.
- Vi tror det er veldig bra for å ta et steg videre med Rana FK. Vi er veldig fornøyde. Det går på både spillerutvikling og klubbutvikling. Vi håper det skal gi oss litt drahjelp.
1980
Mange på Helgeland husker fortsatt Mo ILs cupsemifinale mot Vålerenga i 1980. Også cupduellen mot Glimt spilles på den kraftig renoverte arenaen der vertene er ennå ferskere.
- Det er fortsatt litt restriksjoner når det kommer til antall, og vi vet ikke helt hvordan ting blir eller hva som er lov og ikke om én måned, men det blir uansett en flott opplevelse for spillere og publikum. Det kommer vel en ny runde med åpning før den tid og, sier Risøy.
- Kan det være lov å håpe på 2000?
- Ja, vi håper på det, men per i dag er det færre. Vi har 1100 seter på stadion, men daglig leder og noen flere jobber med diverse tiltak for å få inn flere.as
I byen der Stålkameratene og Mo IL i en årrekke kjempet om de samme spillerne og de samme sponsorkronene, virker de fleste nå å være enige om at det er Rana FK som gjelder.
- Kraften er samlet i én klubb med god backing fra bydelsklubbene og andre klubber rundt Mo i Rana. Rana FK er helt avhengige av disse, sier Risøy, som selv har en fortid i Stålkameratene, som var oppe på nivå to på 90-tallet, og Mo IL som lenge satset hardt og kjempet om opprykk til det samme nivået gjennom 2000-tallet.
- I år er det faktisk min 30. sesong på seniornivå! Jeg erkjente jo i mine år både i Stålkameratene og Mo at det var veldig fornuftig og rasjonalt å samle kreftene. Hvis ikke kommer man ingen vei på mindre plasser, selv om man ikke skal glemme at vi er Nord-Norges tredje største by. Man må samle ressursene og jobbe sammen.
Fersk klubb
Klubben ble stiftet i desember 2017, men deltok i divisjonssystemet først i 2019. Da feide Rana FK gjennom 4. divisjon og er nå klare for nivå fire etter over ett års pause.
- På litt sikt er målet å ta steget opp i norsk toppfotball. Men det må bygges en god toppidrettskultur og en organisasjon som kan håndtere det over tid. Dette må bygges parallelt. Nå har vi blitt kvalitetsklubb, har mange flotte frivillige, dyktige naboklubber og et næringsliv som er positive og tenker langsiktig. Men ting er ikke gjort over natta. Det er ikke nok å kjøpe inn noen spillere og rykke opp i full fart. Da er det to-tre år med jubel og rett ned igjen, er styrelederens analyse.
Foran 3. divisjonsdebut har Rana FK booket kamper mot Junkeren, Bodø/Glimt-reservene og Mosjøen. 7. august er det serieåpning hjemme mot Junkeren.
- Resultatmessig håper vi etter hvert å bli en topp fem-klubb i Nord-Norge og bli en del av norsk toppfotball, sier påtroppende sportssjef Jimmy Fjelldalselv.
- Vi skal være en klubb som gir fotballspillere på Helgeland tro på at fotballdrømmen er oppnåelig også ved å bo her.
Foto med tillatelse: Allan Berg