Lukk søk

Lavere divisjoner

September 21, 2023

Reisebrev fra «Pæra»: Hammerfest-Sarpsborg-Hammerfest på 58 timer

Hvordan foregår egentlig det praktiske når Hammerfests 3. divisjonslag spiller kamp i Sarpsborg? Og hva kan gå galt? Sjekk ut reisebrevet fra Petter «Pæra».

Av Hammerfest-oppmann Petter Pæra:

Klokka er 18.30, torsdag 8. juni. Jeg har nettopp pakket reisekassa. Det er klart for bortekamp mot Sarpsborg 2 i Norsk Tipping-ligaen avd 6. Jeg ser til at kassa blir sendt avgårde med den ansvarlige. Jeg kommer hjem klokka 19 og setter meg i godstolen. Herlig, tenker jeg. Vi er to stykker som er reiseledere på bortekampene, Håvard og jeg. Vi bytter på å dra med gutta. Denne gangen er Håvard allerede i Oslo i jobbsammenheng, så da er det naturlig at han blir helgens reiseleder.

Som sagt: Herlig, tenkte jeg. Jeg har faktisk FRI denne helgen. (Misforstå meg rett, det er helt topp å være med for gutta, men NOEN ganger er det fint å få en frihelg). Jeg begynner å tenke på HVA jeg skal gjøre denne helgen. Det er meldt om bra vær i Hammerfest, ikke akkurat samme temperaturen det meldes om i sør (22-25 grader og SOL der, 16-18 i Hammerfest), men sola skal komme fram hvert fall.

Jeg sender en melding til en kamerat og spør om hans planer. Ikke noe spesielt, får jeg til svar. Ok, skal vi møtes på kafe på lørdag? Ja, det kan vi gjøre svarer han. Det å ha et sosialt liv utenom fotballen er viktig for meg.

SÅ klokka 19.39 ringer trener Bård. Det går noen sekunder. «Ehhhhh, det er kanskje et langskudd .... Men kan du bli med til Sarpsborg i morgen? Det er kommet forfall og jeg har ingen flere spillere å spørre». Jeg svarer at det kan jeg ikke svare på i dag. Jeg vil ikke ringe sjefen min på kvelden, du får svar i morgen så raskt jeg får svar fra sjefen min. Ok, sier Bård.

Alarmen går klokka 05.45 fredag 9. juni. Jeg går på jobben min som starter 07.00. Jeg tenker på om jeg i det hele tatt skal spørre sjefen min om fri på SÅ kort varsel. Men kl 07.23 sender jeg melding og spør når hun kommer på jobb. Det går 10-15 minutter før jeg får svar. Kommer litt etter kl 08.00, står det. Ok, tenker jeg. Fortsatt tid før avreise, som er klokka 09.00 forresten.

Hun kommer klokka 08.10 og spør hvordan det går? Jeg svarer/ spør: Kan jeg få fri i dag, jeg mener få fri til å reise til Sarpsborg NÅ? Avreise er om 50 minutter. Jeg tror hun tenkte: Hørte jeg rett??? Hun får summet seg og svarer: OK, bare dra. Hun vet hva jeg gjør i forbindelse med å være reiseleder for A-laget. Det har skjedd en gang før, men da var det med to dagers varsel. Jeg er veldig takknemlig, sjefen min. Du vet hvem du er.

Flott, tusen takk for det, svarer jeg og ringer Bård. Jeg blir med, var det raske svaret. NYDELIG hører jeg til svar. Jeg drar raskt hjem, men rekker heldigvis å stikke innom arbeidsplassen til kona å si at jeg skal til Oslo. (Hun hadde fått beskjed dagen i forveien at jeg MULIGENS måtte reise til Sarpsborg). Hun gir meg et god-tur kyss!

Jeg er hjemme klokka 08.50 og setter i gang å pakke. Det gikk raskt. Er egentlig fornøyd, glemte kun laderen til telefonen. Men så var det som sagt meldt 22-25 grader i Sarpsborg, så det holdt med ett skift i håndbagasjen. Vegar plukker meg opp klokka 09.05.

Vi kjører leiebiler til Alta denne gangen. Vi har på forhånd kontaktet både Avis og Hertz og spør om de har noen biler som skal kjøres fra Hammerfest til Alta denne fredags morgen. Det viser seg at de har tre biler som skal fraktes til Alta. Og Keeper-Tore skal også kjøre, så da er det plass til de 15 personene som skal reise sørover med DY321 fra Alta klokka 11.55. 15 personer fra Hammerfest og Dag Andreas, som bor i Alta, tok så flyet sørover denne fredagen.

Vi ankommer Gardermoen klokka 14.00. Alle får sin bagasje. Ingen problemer. Godt, tenker jeg. Det blir litt venting på Gardermoen. Vy-toget som skal frakte oss til Sarpsborg via Oslo kommer klokka 15.03. Jeg går inn på Vy-appen og bestiller 16 billetter. Når jeg får bekreftet bestillingen, kommer det opp et varsel: Feil på signallys mot Sarpsborg fra Jernbanetorget/Oslo S. Jaha, tenkte jeg. Hva gjør vi nå?

Vi ankommer i samlet flokk Jernbanetorget/Oslo S kloka 15.30. Som sagt ingen tog videre til Sarpsborg. Vi går til området buss for tog og blir sittende der for å få videre info. Husk at klokka er nå 15.30 FREDAG ETTERMIDDAG. Vi var IKKE de eneste som skulle sørover mot Sarpsborg. Jeg er sikker på at det var snakk om 2000 pluss mennesker som sto og ventet på info om buss for tog.

Det gikk 1 time. Ingen info, kun ei stakkars funksjonærdame som ba oss vente til hun fikk beskjed om hva som skulle skje. Jeg ser det går to busser for tog til Vestby (ja, det var satt opp buss dit, deretter skulle det gå tog til Moss, for deretter til slutt å ende i Sarpsborg). Etter 1 time roper hun så godt hun kan: Dere må ta taxi - ikke buss til Vestby. (Ingen ropert/megafon der nei) Så da ble det altså taxi-for-buss-for-tog til Sarpsborg.

Vi går dit hvor taxiene står sammen med de 2000 pluss andre menneskene. Jeg får tak i en funksjonær ved taxiholdeplassen og sier vi er 16 mann som skal til Sarpsborg. Han svarer raskt og rolig, dere må dele dere opp i fire taxier. Vi har ikke maxi-taxier. Taxiene går kun til Vestby, deretter tog til Sarpsborg. Det går cirka 10 minutter så setter fire stykker seg inn i en taxi, fem minutter seinere forsvinner fire til. Åtte mann på vei sørover. Åtte mann fortsatt i kø. To minutter etterpå roper en funksjonær at TOGENE GÅR IGJEN!

Da gikk vi åtte til toget som gikk klokka 17.10. Vi åtte som kom oss med toget ankom Sarpsborg klokka 18.40. Fra stasjonen til hotellet var det 8-10 minutters gåtur. Vi sjekket inn, de som var ankommet, og gikk for å spise klokka 20.00. Vi hadde en plan om å trene en liten time for å få reisen ut av kroppen fra 18.30 til 19.30. Denne utgikk selvsagt pga togproblemene.

Vi åtte satte oss ute på Egon i Sarpsborg og koste oss med mat i 20 grader fredag kveld. Helt herlig. Ja, så var det de siste åtte da. Når kom de fram? Joda, ikke så VELDIG seint. De kom klokka 20.45 på hotellet og fikk seg mat de også. Reiseleder Håvard og trener Bård ankom utover kvelden. Alle 18 på plass til slutt.

Lørdag 10.juni KAMPDAG. Det var avtalt lett frokost klokka 08.00. Gutta kom seg opp og spiste til avtalt tid. Jeg hadde gitt beskjed til trener Bård at han behøvde ikke møte pga sein ankomst. Men JEG glemte å sette på alarmen. Våknet klokka 08.11. Helsike, tenkte jeg. Nå blir det bot for ikke å møte til rett tid. Men, men, ikke noe å gjøre med det. Var nede klokka 08.16.

Etter frokosten var det fri til kamplunsj klokka 11.30. Klokka 10.15 ringer min kamerat som jeg hadde avtalt å ta en kaffe med i Hammerfest denne lørdagen og spør: når skal vi møtes? Jeg svarer at det ble Sarpsborg-tur på meg likevel! SARPSBORG, sier han. Skulle ikke du ha FRI??? Joda, svarte jeg, og forklarte situasjonen. Ok, sa han, kos deg i sør.

Kamplunsj på Egon var avtalt på forhånd med personalet. 18 kylling og pasta. Avmarsj til Stadion klokka 13.15. Det var 8-10 minutters gåtur. Vi skulle altså spille på Eliteseriearenaen til Sarpsborg 08.For en gulrot!

I 3. divisjon får bortelaget tildelt 20 fribilletter. Vi legger ut info om dette på Facebook-siden så er det førstemann til mølla. Lars hadde gitt beskjed til meg at det kom seks kamerater som skulle komme å heie på oss. Vi hadde med oss fjorårets drakter og skjerf som de skulle kle seg i. Jeg hadde avtalt å møte gjengen på en pub klokka 13.00 og gi dem supporterutstyret. Jeg kom dit klokka 13.05. Puben åpnet 13.00. Gutta hadde allerede kommet et stykke ned i glasset ... De fikk utstyret og jeg gikk til stadion. Ca ti andre hadde også meldt sin interesse for å komme å se oss i aksjon. Det varmet å se dem alle.

Kampreferatet tar jeg ikke her. Kort fortalt: Sarpsborg 2 - Hammerfest 5-0. De seks gutta lot seg høre. De ropte, buet, skrek og laget masse lyd. Ikke alt var skolerett eller barnevennlig, men de fleste holdt faktisk ut HELE kampen. Speaker på kampen takket de seks for det liv og røre de hadde laget underveis. Jeg kom også i prat med han som kommenterte kampen på tv og han synes det var topp å ha dem der. Han spurte meg: Er det du som de kaller PÆRA? Joda, stemmer det, smilte jeg .

Litt etterpå kom et par Sarpsborg-spillere. Vi snakket om løst og fast. Blant annet dette med overnattinger i forbindelse med bortekamper. De fortalte at det var kun én bortekamp de måtte ha overnatting - det var selvfølgelig kampen i Hammerfest. Jeg regnet raskt ut at vi kom opp i et sted mellom 22-24 overnattinger i årets sesong.

Middag på Egon igjen klokka 19.00. Etterpå var det Champions League på tv for de som orket det. Jeg var IKKE blant dem som orket å se hele kampen fra senga kan jeg fortelle.

Søndag 11.juni HJEMREISE. Idag hadde jeg på alarmen. Den ringte klokka 06.00. Avmarsj fra hotellet var satt til klokka 07.00. Jeg var nede i resepsjonen klokka 06.15 og fikk meg kaffe. Været var fortsatt topp. 18 grader på morgenen klokka 06.15. Klokka 06.30 kom tre personer ned i resepsjonen med Start drakter på. (Det var kamp den søndagen Fredrikstad -Start). Jeg hilste på dem og etterhvert fortalte jeg at vi hadde spilt kamp dagen før. Hvilket lag jeg tilhørte, spurte de. Hammerfest, svarte jeg. HAMMERFEST? Er ikke det VELDIG langt nord? spurte de. Jeg dro på smilebåndet og måtte konstatere at: Jo, det var et stykke dit fra Sarpsborg!

Gutta dukket opp til klokka 07.00 og vi gikk ned til togstasjonen igjen. Avgang var klokka 07.28. Denne gangen var det annonsert BUSS for TOG fra Vestby til Jernbanetorget/Oslo S. Bussturen gikk etter planen og vi tok toget til Gardermoen til oppsatt tid. Avreisen med DY320 klokka 11.15 gikk bra. Vi ankom Alta til rett tid, klokka 13.15. Vi kontakter som tidligere sagt Hertz og Avis, men denne gangen hadde de ingen leiebiler som skulle fraktes fra Alta til Hammerfest.

Det betydde rutebuss Alta-Hammerfest. Avgang er klokka 14.55. Vi ankom som sagt Alta klokka 13.15. Ved touchdown Alta slo jeg av flymodusen og ringte Peppes pizza mens vi satt i flyet og fikk bestilt pizza og brus mens vi ventet på bussen. Jeg tror det smakte.

De som kjenner denne bussruta vet at på Skaidi er det å gå av bussen for så å vente i 1 time på neste buss. Det var forresten på Skaidi jeg startet dette reisebrevet dere nå leser. Jeg tenkte at alle som følger oss skal få være med på denne reisen til andre siden av Norge. Der kom jeg forresten i prat med en kar fra Vestlandet mens vi ventet på siste etappe med bussen Skaidi - Hammerfest.

Han var tydeligvis fotballinteressert, for han så jakka mi med HIF STEIN-logoen. Han bare lo av denne historien og lurte på om jeg var gal som gjorde dette på dugnad , på en humoristisk måte! Ankomst Hammerfest ble klokka 18.30. Totaltid brukt på denne kampen: 2 døgn og 10 timer! 58 timer!!! Jeg sa HA DET til gutta og gikk hjem. Heldigvis bor jeg 70 meter fra bussterminalen.

De fleste av dere tror nok at dagen da var slutt, men mandag kveld (dagen etter) var det 5. divisjonskamp i Hammerfest. Hammerfest IF STEIN 3 v Hammefest IF STEIN 2. Det betydde at jeg måtte få vasket de seks draktene som de seks supporterne og de svarte shortsene og strømpene vi hadde brukt i Sarpsborg denne helgen!

Til dere som lurer på om denne reisemåten gjøres ofte så kan jeg si at fredag 23. juni - søndag 25. juni er det samme reisemåte til og fra Oslo. Da er det kamp mot KFUM 2 på Ekeberg (KFUM Arena lørdag klokka 15.00) Kom gjerne og støtt oss!

STOR Hammerfest IF STEIN hilsen fra A-laget og Petter «Pæra

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form