Lukk søk

Internasjonal fotball

April 11, 2021

Parfait Bizoza; Fra breddeklubb til russisk Premier League

Parfait Bizoza er det lokale AaFK-talentet som måtte om breddefotballen for å slå ut i full blomst og spille seg til kontrakt i russisk Premier League.

Bizoza forlot Aalesund fotballklubb etter 2020-sesongen, der klubben leverte tidenes dårligste poengsum noen sinne i det beste norske selskap. Et stort lyspunkt var unggutten på midtbanen, og juvelen ble solgt til russiske UFA. Der har 22-åringen siden spilt tre kamper. Alle fra start. Kritikkene har vært gode for lagets spiller nummer 8, som ulykksalig nok fikk direkte rødt kort for en stempling i 0-0-kampen mot Ural. Det var debuten i russisk Premier League, noen dager etter debuten mot samme motstander i 3-0-seieren i cupen.

Påskeaften tar FC UFA løs på Dinamo Moskva som gjester. Sesongen har gått trått så langt, men det er fortsatt sjanser til å berge plassen i den beste russiske rekke. Der de to dårligste laga rykker direkte ned, mens nummer 13 og 14 spiller playoff om de to siste plassene i serien. Tre poeng skiller UFA på nest siste plass fra laget på plassen foran. Cupen kan bli et eventyr for klubben fra republikken Basjkortostan. 1200 km øst for Moskva. Akhmat Grozny venter i kvartfinalen tirsdag.

-Overgangen har gått veldig bra. Jeg har kommet meg godt inn i laget, klubben og byen. Jeg liker meg veldig godt her, men selvfølgelig er det små utfordringer hele tiden. Det er ikke lett å bo så langt unna familie og kjæreste, men vi har heldigvis FaceTime. Hverdagen er litt annerledes enn i Norge. Vi trener ikke på fast tidspunkt, men vi varierer fra å trene på morgenen til ettermiddag. Vi er også blant annet mye lengre på stadion. Bortekampen på lørdag blir en tøff match, men en artig en å spille. Vi har spilt bra i det siste, men vi sliter med å score måla. Jeg håper det løser seg på lørdag, sier Parfait Bizoza.

Fra bygda til Premier League

22-åringen har gått den lange veien. Bokstavelig talt. Helt fra han ble født i en flyktningleir i 1999, på vei bort fra det krigsherjede hjemlandet Burundi sammen med familien sin til Norge og den trygge bygdekommunen Skodje på Sunnmøre i 2004. Parfait Bizoza viste tidlig et godt lag med kula, og fotballreisen startet med å forlate Skodje til fordel for naboklubben Ravns G16-lag.

Et lag som på den tiden ble trent av Jan Petter Hagen. En mann som senere ble styreleder i AaFK. Samme klubb som hentet Bizoza og flere lag-kompiser inn til ungdomsavdelingen inne i byen. Der talentet Bizoza ble dyrket som spiss, men som sommeren 2017 forsvant til breddeklubben Herd. En god mil fra Color Line stadion, og kjent som klubben som ligger ved det som er et av norges største kjøpesentere. I Herd leverte talentet solid som både midtstopper og spiss, og OBOS-klubben Raufoss ble så nyskjerrig at de signerte unggutten før 2019-sesongen. Etter et år på Toten, der Bizoza fikk sitt gjennombrudd, kom AaFK tilbake på banen. De ville ha han hjem til Ålesund før Eliteserie-comebacket i 2020. Det ble en god sesong for Bizoza i ei sentral midtbanerolle på Eliteseriens desidert dårligste lag. Det kom en henvendelse fra russisk Premier League på landslagsmannen fra Burundi, og AaFKs midtbanejuvel satte kursen mot FC UFA.

I 2016 spilte Bizoza for AaFK2 i 3.divisjon. Nå ser du han i ei sentral midtbanerolle for FC UFA i russisk Premier League.

-Jeg har hatt en utrolig kul fotball-reise, men som fortsatt ikke skal stoppe. Jeg har absolutt mye mer å hente, og flere ting jeg skal oppnå. Jeg håper bare reisen inspirerer flere unge. Du må ikke ha proffkontrakt når du er 15-16 år. Det er flere faktorer bak også, for jeg hadde ikke vært her jeg er i dag uten Herd og Eirik Hoseth. Han var den person som virkelig hadde, og har troa på meg. Hele veien har han pusha meg. Det er veldig viktig å ha noen som kan pushe deg, forteller Parfait Bizoza til slutt.

1.mai har nordmenn en ekstra grunn til å følge russisk Premier League. Da tar Emil Bohinens CSKA Moskva i mot Bizozas FC UFA. Sønn til Lars Bohinen, som var Bizozas trener i AaFK sist sesong, møter påskeaften tabelljumboen FC Tambov på bortebane.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form