
Opprykksforslaget falt: - Finner ingen logisk forklaring
Med 213 mot 157 stemmer vedtok forbundstinget å beholde dagens opprykksformat i 4. divisjon. - Forstå det den som kan, sier Råde-treneren.
Foto med tillatelse: Marius Helgå
- Jeg er dessverre ikke overrasket. Men jeg er svært forundret over at et såpass grundig forarbeid ikke blir tatt på alvor. Det som blir veldig paradoksalt er at man i VAR-debatten bruker rettferdighet som et av de viktigste argumentene. Når det gjelder ny opprykksordning, er ikke rettferdighet like viktig for NFF. Forstår det den som kan.
Det sier Råde-trener Gard H. Kristiansen til norskfotball.com i etterkant av helgens forbundsting på Ullevaal stadion. Han må dermed gjennom kvalifisering også kommende høst - dersom laget vinner 4. divisjon i Østfold.
Larvik Turn-kollega Petter Belsvik uttalte på forhånd at han var helt sikkert på gjennomslag dersom saken ble godt nok spredd og belyst i forkant. Slik skulle det ikke gå.
- Det ble som forventet. De fleste ser at dagens ordning er urettferdig, og vi har tiltro til at utvalget som settes ned finner en god løsning og et mer rettferdig forslag til Tinget i 2026, sier Råde-leder Knut Erik Berg.
213 - 157
Forbundsstyret støttet ikke forslaget fra kretsene i Vestfold, Østfold, Buskerud og Telemark. Avstemmingen på Ullevaal viste 157 stemmer for endring og 213 mot.
- Endringsforslag fra NFF Buskerud om å nedsette et utvalg som skal føre til mer konkret forslag til endringer er vedtatt med 273 mot 78 stemmer, meldte NFF på sin X-konto.

- Dette var et veldig godt forslag fra kretsene som norsk fotball nå stemte bort. Det finner jeg ingen logisk forklaring på, sier Pål Didriksen, administrativ leder i Åsgårdstrand, til norskfotball.com.
Eirik Reime Thorberg er styremedlem og sentral i Hallingdal i Fotballklubb. Han registrerer med oppgitthet at debatten endte med at det settes ned nok et utvalg.
- Nå håper jeg klubbene kan mobilisere skikkelig neste år og endre dette håpløse oppsettet! sier han.
Ba om rettferdighet
Det er 18 opprykksplasser i 22 avdelinger i 4. divisjon som med ordningen innført i 2019 sender 12 avdelingsvinnere rett opp mens ti andre må gjennom kvalifisering.
Her er det utvilsomt enkelte kretser som kommer bedre ut enn andre. Østfold og Vestfold deler én opprykksplass, det samme gjør Telemark og Buskerud samt Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal. De fire kretsene i nord deler tre opprykksplasser.
- Den norske fotballmodellen har tradisjon for å søke rettferdige løsninger, hvor man hensyntar fotballens utbredelse i hele Norge og de geografiske forskjellene. Dagens modell for opprykk fra 4. divisjon til Norsk Tipping-ligaen skiller seg ut i så måte, skrev NFF Vestfold i sitt forslag til endring.
Det nye forslaget gikk ut på å dele de ulike avdelingene inn i regioner:
Finnmark, Troms, Hålogaland og Nordland skal dele tre opprykksplasser (som i dag), Trøndelag, Nordmøre og Romsdal og Sunnmøre tre plasser, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane fire plasser, Agder, Buskerud, Telemark, Vestfold tre plasser samt Akershus, Indre Østland, Oslo, Østfold fem plasser.