Lukk søk

Obosligaen

May 2, 2021

OBOS-profil tvunget til å legge opp: - Meldingen fra legen kom som et sjokk

Thor Kristian Økland var i sitt livs fotballform, da han rett før påske ble tvunget til å legge fotballskoa på hylla.

26-åringen skrev kontrakt ut 2021-sesongen med Ullensaker/Kisa, og venstrebacken gjorde seg klar til å flytte fra Bergens-sona til Jessheim. Thor Kristian Økland spilte det meste av kamper for både Nest Sotra og Øygarden i OBOS-ligaen under 2019- og 2020-sesongen. Etter siste serierunde og nedrykk med Øygarden 7.desember så han seg om etter nye utfordringer. Fotballformen var bunnsolid.

Thor Kristian Økland er født med en hjertelidelse, han deler med 1-2 prosent av Norges befolkning. En lidelse han ikke hadde merket noe til under alle sine kamper i Branns utviklingsavdeling eller i Fyllingsdalen. Sesongene i OBOS hadde heller ikke gitt noen varsel om endringer i helsebildet.

Ikke før en legesjekk uken etter at kontrakten med Ullensaker/Kisa var signert. Årets påske ble noe helt annet enn hva 26-åringen hadde håpet på.

- Meldingen fra legen kom som et sjokk. Jeg er født med en hjertefeil, men hjerteklaff-funksjonen har hele veien hatt optimal funksjon. Derfor har jeg faktisk ikke tenkt et sekund på det under alle mine sesonger på fotballbanen, og det har heller ikke vært noen indikasjoner om noe som helst. Legen fortalte at grunnet hard trening over tid kombinert med denne type hjerteklaff ha hovedpulsåren utvidet seg som en følge av den medfødte hjertelidelsen. Han frarådet meg fullkontakt og høy intensitet. Det var egentlig ikke så mye å tenke over, selv om det var blytungt å innse at fotballkarrieren stoppet her. Jeg følte meg i mitt livs form, og hadde endelig fått den sjansen jeg ønsket meg, forteller Thor Kristian Økland.

Sa opp jobben

Hjertelidelsen opereres ikke om det ikke er strengt nødvendig. På den annen side er det ingen fare om man ikke belaster kroppen med den intensitet toppfotballen krever. Sotrastrilen Økland hadde sagt opp jobben i Statens Vegvesen og signert sin første kontrakt som profesjonell spiller. Så kom en rutinekontroll å spente bein på det som var igjen av fotballkarrieren for 26-åringen. Etter to solide sesonger på nivå 2 i norsk fotball er det slutt. Surt, men helsen kommer først.

- Det er veldig kjedelig, og jeg følte Ull/Kisa var en god match for meg. Jeg fant meg godt til rette under prøvespillet tidligere i vinter, og har gode relasjoner fra tidligere til trener Sindre Tjelmeland. Jeg tenkte mye i påsken, men forsto hvilken vei dette ville gå. Livet er mer enn fotball, selv om det har vært en stor del av livet mitt, sier Økland, som også har spilt for Åsane, Hald og Sotra.

Etter 20 år med fotball er det ikke bare enkelt å finne på noe annet, selv om helseproblemer setter en stopper for spill på toppnivå.

- Det blir jobb eller studier, og jeg håper å forbli i fotballmiljøet fremover. Det må i så fall bli i en annen rolle, men jeg stresser ikke med slike valg nå. Det hele føles litt rart, for jeg har spilt fotball i alle år med denne medfødte hjertelidelsen. Det er først nå det ble en underliggende årsak til en større lidelse, og dermed var de medisinske rådene krystallklare, fortsetter Økland.

Tro på Kisa

Han har tro på at Ullensaker/Kisa kan kjempe om noe stort i år. Om alt går slik NFF håper blir det seriestart i midten av mai for OBOS-klubbene.

- Lagene som kom ned fra Eliteserien er favoritter til å kjempe om det direkte opprykket, men bak der er det som alltid svært tett og jevnt. Fra 4. plass og nedover blir det vanskelig å skille lagene på forhånd. Jeg har stor tro på Ull/Kisa. De har underprestert de siste to åra, har en god spillertropp og trener. Jeg fikk et veldig godt inntrykk den uka jeg var der. Jeg tror de blir et av lagene som spiller kvalik om opprykket, avslutter Thor Kristian Økland.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form